pehe
31. aug 2017
2865 

Kedy by sme mali ísť s dieťaťom prvýkrát k zubárovi

Mať dieťa so zdravým chrupom si praje každá mamička. Nielen preto, aby malo úsmev ako z časopisu, ale najmä kvôli tomu, aby sa vyhli problémom s ošetreniami boľavých zubov u stomatológa. Súčasťou správnej starostlivosti o detský chrup sú aj preventívne prehliadky u zubára. Kedy s nimi začať je otázkou pre mnohých rodičov.

Podľa zákona 577/2004 Z.z. o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej zo zdravotnej poisťovne,  poistenci, ktorí ešte nedosiahli 18 rokov veku, majú dvakrát do roka nárok na preventívnu stomatologickú prehliadku. Znamená to, že vekové obmedzenie, ktoré by určovalo kedy treba ísť s dieťaťom na prvú prehliadku k zubárovi, zákon neurčuje. Toto rozhodnutie je ponechané na vôli rodičov a preto mnohí z nich hľadajú rady o odporúčania od iných rodičov, ktorí už podobné starosti súvisiace  s touto vývojovou fázou u dieťaťa majú za sebou.

Detských zubárov je čoraz menej

Nielen rozhodnutie rodičov, v akom veku zobrať dieťa prvýkrát na návštevu k zubárovi, ale aj hľadanie zubára, ktorý dieťa ošetrí v rámci zmluvného vzťahu so zdravotnou poisťovňou, je veľká dilema. Špecializovaných detských zubných ambulancií je  na Slovensku  už len veľmi málo a zubári, ktorí zabezpečujú starostlivosť pre dospelých, zväčša nechcú  malé deti ošetrovať. 

"Realita na Slovensku je taká, že je tu málo detských stomatológov," napísala svoj názor vo Fóre jedna z diskutujúcich.

"Detských zubárov je málinko," pripojila svoj názor iná diskutujúca.

Mnohí rodičia idú na prvú návštevu k zubárovi hneď ako ich ratolesť dovŕši jeden rok

Návšteva zubnej ambulancie s dieťaťom, ktoré má jeden rok nie je o preventívnej prehliadke v pravom slova zmysle. Podľa skúseností mnohých mamičiek je to skôr o zoznámení sa s tetou alebo ujom zubárom, s ordináciou a jej vybavením. Mnohí stomatológovia hovoria, že je to osvedčený spôsob ako dieťa pripraviť  na prípadné ošetrenia v budúcnosti. Okrem tejto možnosti je vhodné ak matka, keď ide na preventívnu prehliadku k svojmu zubárovi, vezme dieťa so sebou, aby videlo, že aj mama si musí dať zúbky skontrolovať a nič sa jej nestane. Stačí sa len dohodnúť so stomatológom.

"Pridávam aj ja svoj názor. Som sestričkou v zubnej ambulancii a so skúseností je lepšie ísť s dieťatkom k zubárovi v mladšom veku a hlavne vtedy treba ísť, keď nemá žiaden problém. Väčšinou sa rodičia spamätajú, až keď niečo horí a potom je už neskoro.  U nás prvé vyšetrenie prebieha tak, že dieťatko povozíme v kresle hore-dole, ukážeme mu čo máme a ak bude chcieť spočítame mu zúbky. Je dobré, aby si detičky na nás zvykali a naozaj  98 našich detí, ktoré máme v starostlivosti, sú úplne super na nás navyknuté. Nepoužívame slová vŕtanie a vŕtačka, ale kefičkovanie a sprcha, dávame deťom farebné výplne. Je tiež veľmi dobre, keď príde rodič na svoju preventívku a zoberie  aj svoje dieťa, tak aspoň budú vedieť, že niekto taký existuje, kto sa o zúbky stará," napísala do diskusie na Fóre na túto tému, prispievateľka, ktorá pracuje v zubnej ambulancii. 

"My s deťmi chodievame od malička k zubárke. Nemali sme ich, kde nechať, tak išli s nami a chodievame všetci naraz, hlavne kvôli malej (nemá ani jeden kaz a bojí sa zubárky). Zakaždým im zubárka pozrela do pusinky, s tým, že sedeli na mne. Staršia mala v decembri tri a v novembri na prehliadke mi doktorka hovorila, že už máme prísť aj na jar. A aj som podpisovala za ňu papier, že bola na prehliadke. Malo by sa chodiť od jedného roku, no nie každý zubár zoberie tak malé dieťa," pridala svoju skúsenosť, ktorá vyplynula s konkrétnej situácie, jedna z  mamičiek na Fóre.

Vek, v ktorom rodičia berú dieťa na prvú návštevu k zubárovi je individuálny

Prvá návšteva dieťaťa v zubnej ambulancii je na rozhodnutí rodičov. Mnohým sa zdá zbytočné chodiť so svojou ratolesťou k stomatológovi, keď má v puse minimum zúbkov. Najčastejšie chodia rodičia s dieťaťom na prvú návštevu stomatologickej ambulancie medzi druhým až tretím rokom, kedy sa s ním už  dá  ako-tak spolupracovať a keď už má v ústach viac zubov. 

"Môžeš ísť hneď ako dieťaťu narastú prvé zúbky, od jedného roka. Samozrejme, že tak malé dieťa nespolupracuje, my sme to nechali tak a išli sme až v troch rokoch, keď sa už dá "vyjednávať",  ide len o to, že malú alebo malého si posadíš na seba. Doktor by mal byť veľmi priateľský lebo z toho nič nebude. Takže treba vyberať podľa referencií známych. U nás prvýkrát mala dcéra len otvoriť ústa, doktor kukol hore-dole a bolo. Chodíme dvakrát ročne a minule bola celá šťastná, keď mohla pozerať na staršiu ako jej trhali mliečny zub,  to bolo radosti," pridala svoj názor a svoju skúsenosť na Fóre, iná mamina.

"My sme boli prvýkrát u zubára, až keď mal malý cez tri roky a to z jednoduchého dôvodu, bál sa akéhokoľvek doktora. Všade vrieskal ako pominutý, aj u pediatričky, bol to horor. Keď sa konečne lekárov prestal báť, tak sme išli k zubárke a malý to zvládol úplne v pohode, vysmiaty a spolupracoval. Takže nie je to pravda, že čím menšie, tým lepšie. U nás to teda vôbec neplatilo," napísala do diskusie svoju skúsenosť s prvou návštevou svojej ratolesti u stomatológa ďalšia mamička.

Čo ak zubár nechce dieťa vziať do svojej starostlivosti

Mnoho mamičiek sa na diskusnom fóre posťažovalo s tým, že nájsť zubára, ktorý by bol ochotný ošetriť malé dieťa, je veľmi ťažké. Aj v tomto prípade existuje riešenie, ktoré môže v danej situácii veľmi pomôcť.

"Som zubná sestra a ja odporúčam navštíviť  stomatológa od jedného roku dieťaťa, tak to vyžadujú aj poisťovne, aby si dieťa zvyklo a malo vzťah k ústnej hygiene, nebálo sa a nešlo k zubárovi už až s kazom. Lekár, u ktorého ste vy by mal zobrať aj vaše dieťa alebo si zavolajte do poisťovne kam dieťa patrí. Ak ho lekár odmietne, treba ho nahlásiť do poisťovne lebo by to urobiť nemal," poradila v diskusnom Fóre ďalšia zubná sestrička.

Ošetrenie v súkromnom stomatologickom centre alebo v súkromnej stomatologickej ambulancii

V mnohých mestách je dnes situácia so zubármi, ktorí ošetrujú pacientov formou zmluvného vzťahu s poisťovňou veľmi nepriaznivá. Takýchto zubných ordinácii je veľmi málo a naopak pacientov veľmi veľa. Pre tých, ktorí si to môžu finančne dovoliť, sú riešením súkromné stomatologické centrá, ktorých je na Slovensku dostatok. 

"Keďže ja som čo sa týka zubov "maniak", potrpím si na pekný a zdravý chrup, moju malú som zobrala k zubárovi, keď mala štrnásť mesiacov. To už mala okolo desať zúbkov. Zobrala som ju do takého súkromného stomatologického centra, kde sú špeciálne aj detskí stomatológovia. Bolo to skôr o zoznámení sa s prostredím, porozprávaním sa, letmým nahliadnutím do pusky. My veľmi dbáme na dcérkin chrup, umývame trikrát denne, dúfam, že zubné kazy sa nám budú ešte dlho vyhýbať. V jasličkách si takisto detičky umývajú zúbky, mala si sama pýta kefku a pastu, je to zlatučké ," napísala svoju skúsenosť do diskusie na Fóre, ďalšia z mamičiek.

Dôležité je dodržiavať zubnú hygienu už po prerezaní prvého zúbku

Dieťa by si malo zúbky umývať už v útlom veku. Možno sa to niekomu zdá zbytočné, ale osvojiť si tento zvyk už v rannom veku je veľmi dôležité. Na trhu sú dostupné šetrné prostriedky, ktoré sú svojim zložením prispôsobené pre detské použitie, tak aby im nijako neuškodili.

"Naša mala teraz dva roky a ešte nemá všetky zúbky. Čistíme od prvých vykuknutých, pastu sme začali používať len pred dvoma mesiacmi," napísala vo Fóre sympatická mamina.

"Umývame s kefkou (kefku používame asi od roka) a pastou, i keď pastu dávame iba malinký kúsoček, lebo ju samozrejme vždy zje. Deti do troch rokov nemajú vyvinutý vypľúvací reflex, takže je to normálne, že nevedia vypľuť vodičku. Detská pasta je prispôsobená faktu, že ju deti budú jesť, ono ich to časom prestane baviť. Moja malá bude mať dva a pol roka a pasta jej ešte stále chutí, bohužiaľ, všetky pasty sú voňavé a sladučké.  Inak pasta sa nemusí používať vôbec, dôležité je poriadne a správne umyť zúbky kefkou a čistou vodou," popísala techniku a spôsob umývania zúbkov u svojej dcérky mamička  vo Fóre.

Či už sa rodičia rozhodnú vziať svoje dieťa na prvú návštevu zubára hneď po jeho dovŕšení prvého roka alebo neskôr, dôležité je dbať na správnu a pravidelnú ústnu hygienu, pretože tá je zo všetkého najdôležitejšia. 

Foto: Pixabay

#vybava_starostlivost #vyvoj_dietata #zdravie_choroby

Začni písať komentár...

Odošli