redakcia
11. jan 2019
2064 

Je váš muž často unavený, podráždený a trápia ho poruchy erekcie? Aj muži majú svoj prechod, ide o andropauzu

    Ženský prechod, čiže menopauza, je v dnešnej dobe už téma, o ktorej všetci vedia a nikto sa nehanbí o nej verejne hovoriť. U mužov je to iné. Andropauza sa ešte nedostala do povedomia ľudí a muži sa za ňu často hanbia.

    Pri andropauze, čiže mužskom prechode, dochádza u mužov k poklesu pohlavných hormónov, hlavne testosterónu. Nemusí byť tak výrazný, ako býva u žien, avšak tiež ho sprevádzajú zmeny v bežnom chlapskom živote. Andropauza trvá oveľa dlhšiu dobu. Štúdie totiž ukazujú, že testosterón začne ubúdať už okolo 30. roku, ale nemusí to byť hneď vidieť. Prejavy sa poriadne "rozbehnú" až okolo päťdesiatky. Ťažko sa popisujú, pretože sú u každého muža veľmi individuálne a každý sa s nimi dokáže inak popasovať.

"Mužský prechod začína o niečo neskôr ako ženský, typicky medzi 50 a 60 rokmi. Podstatným rozdielom je aj to, že zatiaľ čo žena po dokončení menopauzy už nie je schopná priviesť na svet dieťa, mužské reprodukčné schopnosti nie sú zásadne ovplyvnené, ak vynecháme znížený sexuálny apetít," vysvetľuje gynekológ MUDr. Pavel Turčan.

Ako spoznáte u muža andropauzu?

    Andropauza sa prejavuje hlavne psychicky. Nápadné sú zmeny nálad, únava, depresívne stavy, podráždenosť alebo nechuť do vecí, ktoré muža predtým napĺňali a robil ich rád. Veľa pánov vďaka prechodu stráca záujem o svoje koníčky. Podobne ako u žien sa môžu vyskytnúť návaly tepla, poruchy spánku a pocit celkovej nespokojnosti vo vlastnom tele.

Čo sa týka fyzických prejavov, s úbytkom testosterónu súvisia hlavne problémy v sexuálnom živote. Začínajú predovšetkým poruchy erekcie. Čo potom samozrejme podporuje psychické problémy, pretože muž potom stráca pocit, že je dostatočne "mužný" a klesá mu sebavedomie. A tak sa vytvára začarovaný kruh.

"Časť mužov v prechode opisuje, že napriek tomu, že nie sú tak výkonní, ako tomu bývalo v dobách ich najväčšej sexuálnej aktivity, pociťujú intenzívnejšie vnímanie sexu. Podľa všetkého tak andropauza nie je len tým, čo prináša celý rad sexuálnych dysfunkcií, ale zároveň je tým, čo mení celkový pohľad na sexuálny život muža. Andropauza tak určite nemusí znamenať koniec sexu," doplňuje primárka kliniky a odborníčka na antiaging medicínu Monika Golková.

Nerovnováha medzi hormónmi spôsobuje priberanie

    Hormonálne zmeny súvisia aj s mužským pribúdaním na hmotnosti. Pri úbytku pohlavných hormónov dochádza k nerovnováhe medzi testosterónom a estrogénmi a tých je teda väčšie percentuálne zastúpenie. Práve estrogény majú vplyv na ukladanie tuku. Tak sa ocitáme v ďalšom kolotoči, z ktorého nie je cesty von, pretože tukové tkanivo je schopné produkovať ďalšie estrogény a podporuje tak ešte väčšiu nerovnováhu hormónov. Ďalej potom, obdobne ako u žien, dochádza k zvýšenému riziku kardiovaskulárnych ochorení, pretože stúpa hladina tuku v organizme. Tiež ubúda kostná hmota, avšak tento prejav nie je tak výrazný ako u žien.

S liečbou je to zložitejšie, pretože muži, na rozdiel od žien, nie sú pravidelne sledovaní gynekológom. Ak pokles testosterónu znižuje mužovi kvalitu života, mal by sa zveriť svojmu lekárovi. Existuje totiž možnosť tzv. hormonálna substitučná terapia, ktorá spočíva v umelom dodávanie testosterónu. Avšak táto metóda nie je vhodná pre všetkých pánov a je ešte v začiatkoch svojho rozvoja.

Hormonálna joga aj pre mužov

    V posledných rokoch sa brazílska psychologička a doktorka filozofie Dinah Rodrigues (autorka cvikov hormonálnej jogovej terapie) zamerala aj na pomoc mužom. Upravila svoju pôvodnú zostavu cvikov tak, aby stimulovala i mužské hormóny. Ide o zostavu 16 jogových cvikov, ktoré sú doplnené o intenzívne dychové techniky. Je to zostava dynamická, zložená z cvikov, ktoré sú zamerané na stimuláciu žliaz s vnútornym vylučovnaím. Cviky v zostave tiež odstraňujú bloky v oblasti celého pohybového aparátu.

Hormonálna joga mužom pomáha nielen pri problémoch spojených s andropauzou, ale aj pri nasledujúcich problémoch:

  • syndróm vyhorenia
  • pocit fyzického a psychického vyčerpania
  • únavový syndróm
  • nespavosť
  • problémy s prostatou (vhodné aj ako prevencia)
  • problémy s erekciou
  • nízke libido
  • neplodnosť
  • zlé výsledky spermiogramu
  • únik moču
  • znížená funkcia štítnej žľazy
  • problémy s trávením
  • nadváha
  • stres

Hormonálna jogová terapia pre mužov celkovo podporuje plodnosť, pomáha posilňovať imunitu a omladzovať telo. 

Hýbte sa a testosterónu pribudne

    Andropauze sa síce nedá predísť, pretože sa jedná o fyziologický dej, ale je možné zmierniť jej prejavy. Kľúč spočíva v zdravom životnom štýle, v ktorom nechýba pravidelný pohyb. Ten nielen podporí produkciu testosterónu, ale aj pozitívnu náladu. Ako bonus pomáha predchádzať aj ďalším ochoreniam, napríklad cukrovke alebo ateroskleróze.

Môžete svojmu mužovi pomôcť?

    Ak sa váš muž v poslednom období zmenil, je viac rozladený a celý nesvoj, možno práve prechádza andropauzou. Najlepšie ho môžete podporiť tak, že tu pre neho budete a dáte mu najavo, že nie je na situáciu sám. Muži sú pod svojím drsným pancierom citliví a podporu iste veľmi ocenia!

zdroj:

dama.cz

novinky.cz

Pridám taký vtip: Zklamání v 20 letech: když to poprvé nejde podruhé. Zklamání v 50 letech: když to podruhé nejde poprvé 😁

13. jan 2019

Začni písať komentár...

Odošli