runnerka
27. apr 2017
3688 

Remodelačná kraniálna ortéza vyformuje peknú hlavičku

„Od prvého mesiaca, keď sa mi narodil, som pozerala na to, ako sa mu šmýka hlavička do boku. Preferoval len jednu stranu na polohovanie. Špeciálne vankúše, rehabilitácia,  cvičenie, proste nič nepomáhalo. Keď som to začala riešiť, mal 2 mesiace. Neurológ, ortopéd, pediatrička - všetci na mňa pozerali, že či som v poriadku, čo od nich chcem aby mi predpísali,“ takto si spomína mamička z Modrého koníka na cestu za detskou ortézou na modelovanie hlavy pre svojho synčeka.

Podľa reakcií mamičiek nie je na Slovensku veľa pediatrov, neurológov, či ortopédov, ktorí by o kraniálnej remodelačnej ortéze hlavy teda helme či prilbičke vedeli poskytnúť dostatok informácii.

„ Behala som s brožúrkou o  kraniálnej ortéze a vysvetľovala,  čo chcem pre syna. Nakoniec som zaplatila ortopédovi, aby mi ju predpísal. Keď som odchádzala z ordinácie, ešte povedal manželovi, že to musí mať so mnou ťažké. Každý ma presviedčal, že sa to napraví samé, keď bude sedieť. Všetci sa smiali. Dokonca aj manžel to bral tak, že týram syna. Keď sme už konečne sedeli v ordinácii a skenovali malému hlavičku, dostali sme výsledok ťažká deformácia: PLAGIOCEFALIA,“ spomína si ďalej tá istá mamička.

Čo je kraniálna ortéza?

Asi u tretiny detí sa v prvých mesiacoch života objaví polohová deformácia lebky. Kraniálna ortéza je pomôcka s remodelačným účinkom, ktorá usmerňuje jej rast. Používa sa na liečbu stredných a ťažkých typov deformít hlavy. Je určená pre deti od 4. do 14.mesiacov veku.

Príčiny vzniku deformácie lebky sú rôzne. Napríklad:

  • stlačenie hlavičky plodu v tele matky
  • uviaznutie v pôrodných cestách
  • skrátený zdvíhač hlavy
  • vplyv gravitácie na hlavičku dieťaťa, ktorá je ťažká a pohne sa jedným smerom

„Keď som o tom hovorila našej pediatričke, len s úsmevom povedala, takých tu bolo, to sa napraví, keď bude sedieť, chodiť.  Pri poslednej poradni mi to nedalo, opäť som riešila synovu hlavičku, a tu mi už povedala, že sa mu to samo od seba nenapraví . Tak som sa hneď pýtala na kraniálnu ortézu, o ktorej ona informácie nemá, za celú svoju prax sa s tým u žiadneho jej pacienta nestretla, “ reagovala vo fóre jedna z mamičiek. 

Podobnú skúsenosť mala aj ďalšia naša mamička z koníka.

„Môj synátor má tiež zležanú, nie výrazne, ale má. Na poradni som vravela našej doktorke a ona má odbila, že s tým sa už nič nedá. Tak som jej vravela o tejto helme. Bola skeptická. Na moju žiadosť mi vypísala výmenné lístky. No vravela, že ona sama nevie, kam máme ísť.“

Prilbičku predpíše neurológ a ortopéd

V prvom kroku je potrebné osloviť pediatra a požiadať ho o výmenný lístok na neurológiu.  Neurológ zhodnotí hlavičku a odporučí alebo neodporučí použitie ortézy. Ďalším doktorom, s ktorým sa preberie stav deformácie, je ortopéd, ktorý vypíše poukaz. S poukazom je potrebné navštíviť ortopedických technikov, aby získali model hlavičky dieťaťa a urobili vstupné vyšetrenie.

Pri vstupnom vyšetrení sa zaznamenáva obvod, šírka, dĺžka a diagonálne rozmery lebky. Rovnaké miery sa následne odoberajú aj pri každej kontrole a sleduje sa rast a vývoj lebky.  

Najrýchlejšou a najpresnejšou metódou pre zameranie  ortézy je vytvorenie priestorového skenu. Na základe neho sa vyrába ortéza. Keďže je individuálne vyrábaná pre každú hlavičku dieťaťa, podľa skúsenosti mamičiek jej výroba trvá priemerne 2 týždne.

Skladá sa z  vnútornej penovej výstelky a vonkajšej pevnej plastovej škrupiny. Jej váha je stopäťdesiat až dvesto gramov. Umožňuje postupný rast lebky v prázdnom priestore, ktorý je v prilbe vytvorený.

Základné pravidlá nosenia ortézy

  • Ortéza by sa mala nosiť 23 hodín denne, no dieťa potrebuje niekoľko dní na adaptáciu. Doba používania sa postupne navyšuje, až do piateho dňa, kedy sa nosí už celých 23 hodín.   
  • Ortéza sa nepoužíva v prípade, ak má dieťa horúčku alebo chrípku.
  • Pri kúpaní je potrebné dať ortézu dole a vyčistiť ju neparfumovaným alkoholovým prostriedkom. Ortéza sa nasadzuje späť až keď je úplne suchá. Rovnako suchá má byť aj hlavička dieťata. Prípadného zápachu z prilbičky sa zbavíte vyfénovaním jej vnútra.

Tipy od mamičiek z Koníka, ktorých deti ortézu používali:

  • Pri svrbení hlavičky je potrebné vydezinfikovať ortézu liehom, svrbiacu hlavičku umyť šampónom.
  • Ak sa ortéza príliš otláča je potrebné ju upraviť brúsením.
  • Prvé dni používania ortézky, kým si dieťa zvykne, sa bude viacej potiť.
  • Ak sa pri používaní prilby na hlave dieťaťa vytvorí červený fľak, treba o tom informovať  aj skôr ako na kontrole a premeraní.

#kranialna_orteza #remodelacna_orteza #deformacia_lebky #prilbicka #plagiocefalia

#zdravie

Foto: flikcr

môj synček ju tiež nosil 🙂 a vôbec neľutujem.. radšej pár mesiacov nosiť ako ju nedať..

27. apr 2017

Aj moj syn ju nosil. Sice sme sli trosku neskoro ked mal 7 mesiacov, ale pomohlo mu to aj tak.

27. apr 2017

aj náš malý ju nosil, spokojný ani nevedel že ju má 🙂, netreba sa toho báť a ísť do toho, nám ju predpísala rehabilitačná doktorka...

27. apr 2017

Zaujímavé, o tom som nevedela, že to existuje.

1. máj 2017

my sme tiez nosili,nastastie len dva mesiace,ale hlavicka sa krasne vyformovala. Nebolo to jednoduche,ale stalo to za to 🙂

3. máj 2017

@afrika
@tamitimitimi
@mijka88
@vamaja baby Prosím vás syn má dolichocefalicku hlavu(tvár šišky, predĺžená do zadu A úzka)
Pediatricka mi povedala, že to má vrodené. Mám naliehavými na túto ortezu? Myslíte že pomôže?

7. nov 2018

@drobec336 pomoze to malickemu urcite. Povedz mudr nech ti da papier k rehabiitacnej mudr a ta ti musi dat vymenny listok do Protea v Ba,alebo Kosic. Zalezi odkial si.

7. nov 2018

@drobec336 záleží koľko už má mesiacov malý a či má ešte otvorenú fontanelu aspoň trošku. Určite by mu to pomohlo, len bolo by dobré poradiť sa s odborníkom odporúčam Dr. Lipinu v Ostrave, aby sa nedajboh nejednalo o kranio, on to dokáže zistiť len hmatom, nemusite sa hnať na CT ako sme museli my. My sme potom boli na meraní a pre helmičku v Martine, hneď oproti nemocnici. Keby čo ešte napíš, držím palce. Poukaz vám ortopéd alebo rehabilitačný doktor, nedoplácali sme nič

7. nov 2018

@vamaja och U rehabilitacnej sme boli tento mesiac -je predcasniatko.napísala do papierov len to, že ju ma dolichocefalicku.A ideme tam až V januári. Tento mesiac bude mať 6m. No budem ešte zajtra apelovat na pediatricku,nech ma posle tu v ziline ku rehabilitacnej. Až nemusím čakať do januára. Ďakujem veľmi pekne

7. nov 2018
7. nov 2018

@mijka88 Prosím ťa čo je kranio?našlo mi kranio terapiu len

7. nov 2018

@mijka88 tak volala som do mt. Dali mi termín na 22.11.tak som zvedavá na verdikt
Ďakujem vám všetkým. Len sa teraz toho trochu bojím.

7. nov 2018

@drobec336 to si volala už do tej Ortoprotetiky? A čo na tú hlávku rehabilitačná, nič viac nepovedala? Kde chodíte cvičiť? My sme mali všetko v MT, aj náš je predčasniatko 🙂
Presne sa to vola kraniosynostóza a ide o predčasný zrast lebečných kostí,rieši sa to operačne...Verím, že to ale nie je váš prípad a bude stačiť len chvíľu ponosiť helmičku. Pre pokoj duši na tvojom mieste by som šla ešte konzultovať neurochirurgiu (buď tá Ostrava ako som písala alebo BA)

7. nov 2018

@mijka88 Áno.nie nič viac. Akurát ho poslala na sono hlavy. To ideme V januári. Budem sa pýtať aj na ten zrast pediatricky A aj V martíne. Cvičím vojtovku V Žiline. Len rodila som V mt tak preto chodíme tam na rôzne vyšetrenia.

7. nov 2018

@mijka88 inak každú poradňu mu merajú hlavu a rastie.tak snáď toto to nebude.

7. nov 2018

@drobec336 držím palce, verím aj ja že je to len estetické a spraví sa to. Potom nám daj vedieť do predčasniatkovej skupiny ako ste pochodili a čo nové 🙂

7. nov 2018

@mijka88 tak treba mu ortezu. Z ortoprotetiky nás ale ešte poslal K mudr. Kolaroszkemu presne na toto premeranie. Len operoval A vyšetruje len štvrtky. Prosím ťa nemáš kontakt do ba alebo ako sa volajú, že by som sa tam skúsila objednať skôr. Lebo ostravu neviem či by poisťovňa preplatila.

22. nov 2018

@drobec336 nemám kontakt do BA, my sme riešili len v MT, konzultáciu v Ostrave sme si platili sami, myslím 50e ak si dobre spomínam... Nosenie prilbičky vám určite pomôže. My sme vtedy mali podľa CT už trochu zrast z oboch strán... je to kontraindikácia k prilbe, preto sme museli konzultovať neurochirurgiu. Rozhodla som sa pre tú Ostravu hlavne pre super ohlasy a aj sme to mali o polovicu bližšie ako do BA (sme z Kysúc) Držím palce, keď tak mi môžeš ešte napísať aj bude treba. Na neurochirurgii v MT sa s nami moc o tom baviť nechceli, ale to bolo ešte začiatkom roka 2016...

22. nov 2018

@mijka88 teraz tam je ten doktor čo som písala. Len ambulanciu má len vo štvrtky. No ako zákon schválnosti dnes akurát operoval. Zajtra skúsim ešte zavolať, oni mi isto poradia prípadne niečo V Bratislave. Ďakujem moc za informácie.

22. nov 2018

@drobec336 toto je link na tú Ostravu keď tak, ozaj môžem odporúčať, super prístup, odbornosť, žiadne extra čakanie, termín sme dostali asi do 2 týždňov...https://www.plagio.cz Na ten január to sono by som sa už nijak asi nespoliehala, nemusí to už byť riadne vidno...

22. nov 2018

@mijka88 no jasne. To určite teraz V krátkej dobe musím poriesit aby sa vedelo či sa môže orteza nasadiť.

22. nov 2018

@drobec336 a pozerám že ty si zo ZA, tak skús prevolať tú Bratislavu a rozhodni potom kedy by ti tam vedeli dať termín a podľa toho sa rozhodnete... Ja už som po tom všetkom kaslala na tie prachy...

22. nov 2018

@mijka88 veď to musím sa ešte S manželom porozprávať. Najradšej by som bola keby sme to absolvovali budúci týždeň. Musím si to zajtra pozistovat. Ďakujem moc.

22. nov 2018

@afrika
@vamaja
@mijka88 baby a, ako ste to riesili ked ste chodili von v chladnejsom obdobi? Ciapku, celenku? Ci bez?

10. sep 2019

@smejo111 ahoj, no dávali sme normálne čiapku takú pre väčšie dieťa už, keď nájdem foto pošlem. 🙂

10. sep 2019

Dakujem

10. sep 2019

@smejo111 čiapku som mu dávala na hlavu

11. sep 2019

Začni písať komentár...

Odošli