O tom, ako ukázať "charakter" v turbulentných časoch.

    Pred necelými dvoma rokmi sa k nám do dediny prisťahovala jedna suseda. Napriek tomu, že je tu nováčik, všetci ju poznajú. Ešte totiž ani poriadne nevybalila kufre, začala robiť “poriadky”.

    Nepáčilo sa jej, kto zastupuje dedinu na zasadaniach s primátorom Novalje - podľa nej, mala by to byť ona sama, lebo je určite schopnejšia. Ďalej bola nespokojná s míňaním miestnych financií a nepáčil sa jej ani zaužívaný systém hlasovania… Šťažovala sa tiež, že je maximálne nespravodlivé, aby starousadlíci mali lepšie pozemky a teda domy hneď pri mori, zatiaľ, čo ona býva na kopčeku a musí chodiť 5 minút k vode. Aby to bolo fér, mala by sa dovoliť používať len verejná pláž! A keď sme už pri tom, ani tá verejná pláž sa jej nepáči. Ona bývala 40 rokov v Austrálií a tam sú teda iné pláže! Chápe, že sme neschopní a sto rokov za opicami, ale viac sa nemusíme báť. Ona je tu a ukáže nám, ako sa to robí v civilizovanom svete! (Toľko na tému: osoba s komplexom zahraničného Chorváta.)

    Nemusím hovoriť, že svojim arogantným, povýšeneckým a požadovačným prístupom si získala presne nula sympatizantov. Po dedine ju volajú “Kráľovná Vidalića”, no ona nepochopila iróniu a vždy sa brala za samoprehlásenú spasiteľku ostrova. Eeeh..a teraz do toho prišla kríza s vírusom. Hoci situácia nie je ani zďaleka taká dramatická, ako by si suseda priala, zaňuchala príležitosť "dostať sa k moci" a začala spisovať petíciu, aby okamžite zatvorili most a nedostal sa sem nikto z "infikovaných" pridošelcov. Pag je pre Pažanov a ona tu nikoho nechce! Ona bude na čele "ochranného odboru", ktorý má za úlohu boj s vírusom. 🙄

    Neviem si predstaviť jej sklamanie, keď minister z izolačných dovodov dal zatvoriť všetky ostrovy a tým ju vyradil "z veľkej hry". Ale nešťastie nechodí samé a Záhreb postihlo zemetrasenie. Teraz osoby s poškodenými bytmi získali povolenie odísť do svojich nehnuteľností na pobreží. Vrátane Pagu. Presne toto "kráľovná" potrebovala. S guštom začala aktívne rozsievať paniku a strach, že Záhrebčania sem donesú pliagu a treba sa vzbúriť proti ich príchodu. Písala na spoločnú Fb stránku ostrova, nech sa nikto neopováži dotrepať. Ale viete si predstaviť rodičov s deťmi, ktorí bývajú na 7mom poschodí bytovky stále neskontrolovanej statikom, ako nepôjdu do svojich letných domov, lebo nejaká krava z Vidalića im to zakázala…

    Na jej ďalšie činy neexistuje ospravedlnenie. Polícia na moste nepúšťa ani chorých, ani ľudí bez povolenia. A všetci, čo prídu, musia byť dva týždne v povinnej karanténe doma. Suseda to vie. Ale nestačilo jej. Podarilo sa jej zorganizovať “spontánny výbor”, skladajúci sa z nejakých 2 neznámych týpkov (patetické 😅 ). Tí chodili v rúškach po domoch novodošelcov a z diaľky sa vypytovali sugestívnym spôsobom, či sú si istí, že polícia o nich vie, či majú NAOZAJ povolenie?! Môjho svokra zastihli zametať parking. Spoza brány naňho začali tlačiť, nech sa prizná, kto z nás tu nemá právo byť, aby ho mohli nahlásiť kráľovnej.
    Svoje strašenie si mohli pichnúť do análnych otvorov. Oficiálne sme zaregistrovaní. (A keďže polícia kontroluje most, verím, že "na čierno" nie je vo svojom dome nikto.) No svokor, nevyznajúci sa v momentálnej chaotickej situácií, nevedel, či nevydali nejaké nové nariadenie, na základe ktorého by mohli "nepažanov" poslať domov a začal sa brániť. On je narodený na Pagu, kde má inde ísť? Spolu s ním je len syn, ktorého potrebuje pre každodenný život...
    S Tomicom sme začuli zvyky diskusie a akurát v tej chvíli sme sa vyšli pozrieť von, čo to je.
    Chlap na mňa ukázal prstom a víťazoslávne zvolal: “Ahá! Tá blondýna je kto?!?”
    Svokor vydesený: “To…je moja dcérka.”
    “Nie je nejaká bledá na Pažanku?!”
    Starý sa od strachu viditeľne triasol, ale povedal: “Mám ju so slovinskou ženou!”

    Tomica pár vetami zistil, čo sa deje a chlapov stručne a jasne poslal u p*čku materinu s upozornením, že ešte raz budú šikovanovať jeho otca, podá na nich trestné oznámenie a na kráľovnú tiež. Následne Tomi volal susede a schuti sa na ňu vyvrieskal. Potom ju upovedomil s tým, že ju všetci na ostrove svorne neznášajú a záverom dodal, že o jej protiprávnom, paniku šíriacom konaní upovedomí zodpovedných. No proste drama level Balkán. 😀 Stále nemôžem uveriť, aké pohnútky má osoba, ktorá považuje momentálne dianie za príležitosť dokazovať si svoju dôležitosť. Oooh, keby sa narodila počas druhej svetovej vojny, alebo by žila v starej Juhoslávií, určite by si prišla na svoje a s radosťou by udávala susedov. Na jej smolu, teraz jej to neprejde.
    *
    Na druhej strane, dnes som sa dozvedela, že keby išlo ozaj do tuhého, starý mi kryje chrbát. Nie je to milé zistenie? 😊
    *
    A krátky update na záver: V Chorvátsku pribúda chorých, ale situácia sa považuje za pod kontrolou. A máme už takmer 40 vyliečených.