vierasab
14. jan 2011

Supermamám...

"Ešte si daj, ešte kúsoček, anieliček, prosím, dnes si poriadne nič nespapuškal" Znie z úst jednej z mamín v materinskom centre. Chudáčisko dieťa, napchávané jogurtom, krúti hlavou, reve ako pavián. Tá mazlanina mu steká dole bradou, a bojuje s každým sústom, ktoré mu supermama cpe do krku. Áno, vážené mamy, aj takéto vieme byť. Keď som to pomaly sledovala, vyzeralo to ako scéna z hororu s názvom "Mireček dnes nepapal" Matka upotená, v očiach slzy, a výraz v tvári - každú chvíľu skočím z okna. Vždy som si myslela o sebe, že som najlepšia matka pod slnkom, viem odpoveď na všetko, hlavne radu, tú vám dám zdarma a na počkanie ako bonus dostanete aj poučenie. Nechápavo som krútila hlavou nad každou mamičkou, ktorej dieťa vrieskalo v kočiari. Prečo neurobí hento? Alebo tamto? Môj malý svet zvaný "som super matka" sa zrútil v deň keď mi dali do rúk, moju malú bosorku. Ale to som odbočila. Chodili sme do materského centra, iba chvíľu, lebo ma omrzelo hra na "supermatku" Všetky sa tam predbiehali, čie dieťa vie chodiť, ako dobre papá, ako dobre hajá a akú farbu stolice má. Nie nie som a nikdy ani nebudem supermama. Som človek. Žena, ktorá má pocity, city, a nálady. Dokonca trpím aj PMS (predmenštuačný syndrón) vysvetlivka pre pánov. Moje dieťa, je proste moje! Je také aké je. Skladá sa s genetickej informácie od svojho otca + genetickej informácie od svojej mamy + jej vlastná povaha, časom možno korigovateľná. Takže po úmorných 12 mesiacoch, mojej dôležitej a ťažkopádnej výchovy som sa rozhodla:
1. Keď nechce jesť nech neje, a hotovo, neumrie od hladu, a ak by bolo naozaj hladné zje aj slíže s klincami. A basta.
2. Ja som matka, milujúca matka, ktorá bude tu vždy pre teba. Nie som však otrok! Nie som veľká hračka použiteľná 24 hodín denne.
3. Keď nechceš spinkať, dobre, nespi. Nabudúce tvoja prechádzka nebude trvať 1 hodinu ale tri a peškom, šak ty zaspíš. Inak pre mňa za mňa, si tam v tej postieľke rob čo chceš. Nebudem tu nadskakovať na fit lopte, ako orangutan, ani ťa vláčiť 15mesačnú a 13kilovú na rukách.
4. Kadí sa do nočníka, bodka.
5. V noci sa spí, ak sa zobudíš, dostaneš čaj, skontrolujem tvoje životné funkcie, a ak sa nedeje nič čo by sa dalo nazvať "ebol nám meteorit" tak spím a ty máš smolu.
Nie som super matka, a viem, že ani nikdy nebudem. Svoje dieťa milujem naviac na celom svete. Som na neho hrdá. Dokonca priznávam, ak niečo poviem, asi tak 15krát a viem, že môjmu príkazu rozumie, tak po rici. A basta.
Niekedy dokonca rozmýšľam nad výchovou nás približne tridsiatnikov. Naše matky mali jednu knihu "Naše dieťa" a jelo sa. Keď napísali pridájať, pridájali. Keď si spomeniem na moju mladosť, bola iná. Matka zavelila do kúta a ja krava som tam stála, kým si matka neožehlila. Tri práčky. Keď matka rozhodla, že toto budem nosiť tak som síce vyzerala ako "idiot" ale nosila som. Vtedy sa učitelia nestrielali, len sme pod ich meno občas na "hajzli" nakreslili nejaký pohlavný orgán. Nefajčili sme na chodníku keď sme mali 12 rokov. Fajčili sme v 15tich a to za prísnych opatrení, najlepšie nájsť nejaký kanál a strčiť sa tam a nevyliezť kým nevypáchneme.
"Nedávame dudku, čo ak si na ňu zvykne. Nie som nadšená ani z plienok" Nad týmito slovami jednej mamičky som sa pozastavila. Logickou úvahou. Videli ste niekedy 40tnika v tescu čo platí pri pokladni a na riti má prilepenú plienku a v hube veselo dudká? Ja teda nie. Asi každý sa odučí.
Moja posledná úvaha. Cigánča z poslednej rómskej osady. Má päť rokov. A kukaj ho. Behá a bez plienok, nemá v puse dudku, pije z pohára, a rozpráva....... Myslíte, že jeho matka čítala jeden článok z nejakého detského časopisu? Že sa mu venovala 24hodnín denne?

pekne napisane 😀 ani ja nie som super mama, a asi ani nebudem,snazim sa najviac ako sa da, ale neroztrhnem sa...dieta zo vsetkeho vyrastie..

14. jan 2011

🙂 Pecka. Uf. Ještěže existují normální ženské! 🙂

14. jan 2011

Tak toto je skvelééééé a vázne uplna pravda 😀

14. jan 2011

super clanok🙂 na niektorych pasazach som sa aj zasmiala ,no ale sväta pravda je tu napisana ....nikto nie je dokonaly,tak preco chcu niektore maminy mat dokonale deti????

14. jan 2011

booooooze konecne niekto "normalny".a to ma tu kazdy odsudzuje za moju vychovu.zial,ako si vychovam,tak budem mat.a mozes mi verit,ja doteraz vyuzivam praktiky nasich mam.ako som bola ja vychovavana tak aj ja vychovavam.

14. jan 2011

TO SA MI LUUUUUBI..😉))

14. jan 2011

úplne s tebou súhlasím 🙂

14. jan 2011

100%suuhlas..a stotožnujem sa....Svoje dieťa milujem nadovšetko ale ona aj ked ma pol roka už vie čo si smie dovolit a čo nie...super članok

14. jan 2011

..najviac sa mi paci bod 3, s tym orangutanom na fit lopte 😀
..a este ta pripomienka o knihe Nase dieta 🙂
..a este by som spomenula matky ktore nakupia trilion nepotrebnych veci, naco???
🙂

14. jan 2011

100bodov za clanok. Svata pravda

14. jan 2011

juuj a ja som si myslela ze ked mam taketo myslienky tak som zlou mamou, normalne mi odhlahlo, proste milujeme svoje deti ale niekedy to proste nejde na 100percent...skoda ze blizky to od nas vyzaduju

14. jan 2011

tak toto si vystihla uplne ..ale uplne presne...🙂

14. jan 2011

ked si to tu dala, aj sa ti ulavilo ze?....musela si byt poriadne napalena ked si to pisala 😀 .... ale davam ti za pravdu lebo je to pravda na 100% ....😀

14. jan 2011

ja som sa do tohto článku zamilovala 🙂 snažím sa, vychovávam tak, ako by to robila moja mama a to, čo je v tvojom článku, akoby mi ona hovorila, takže super, palec hore 😀 😀 😀

14. jan 2011

tak to je napísané na jednotku 🙂 a zduše nenávidím ked niekto nasilu núti dieťa jesť ked nechce.......a bola som dokonca svedkom toho ako jedna mama predžula dieťaťu stravu vyplula na lyžičku a dala zjesť asi dvoj ročnému dieťatku chúda malé ☹ až sa my žalúdok obrátil.

14. jan 2011

Perfektne napísane. :D Úplne s tebou súhlasím. :D

14. jan 2011

svata pravda..teraz je plno mamiciek, ktore su vdaka casopisom a internetu tie najmudrejsie a ak nahodou vy tie veci robite inak ako ony tak koniec...no preto este nie sme horsie matky..moje dieta napriklad nie je vylucne dojcene no a co??je spokojne a ja tiez a to je podla mna najdolezitejsie..🙂 takze mamickam,ktore su velmi mudre by som najradsej odkazala, nech sa tym riadia sami a nie svoje nazory vnucovali aj ostatnym..🙂

14. jan 2011

...odpadááááááááááááááááááám toto je asi najlepšie čo som kedy čítala !!!! lebo sa nestačím diviť naozaj čo tu niektoré mamičky riešia naozaj neviem či sú také sprosté alebo sa iba robia alebo prosto chú byť zaujímavé alebo ozaj sa nemajú s kým poradiť neviem neviem ale tento článok je B.O.M.B.A. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Aj ja milujem a môj syn je pre mňa to naj ale super mama niesom ani nebudem niekdy sa to nedááááááááá...som len človek... Diki moc babule ktorá toto dala na verejnosť !!!!!!!!!!!!!!!!!

15. jan 2011

@kevama prsne tak !!!!!!!!!!!! nech si strčia svoje múdre rady do riti 😀

15. jan 2011

zdielam,,,,,mam ten isty nazor na vec. Chalani mi nosili pampersky hodne dlho, pripisujem to skor mojej lenivosti ako ich "nesikovnosti"....pri poznamke typu : ....a on ma este plienky? ....znela moja odpoved: dokedy nosil plienky do zivotopisu pisat nebude 🙂

15. jan 2011

zas perfektne, konecne niekto napisal o realite, suhlasim, som tiez 30nicka a mali sme krasne detstvo, chudatka pri dnesnom piti, fakceni a sexovani uz v 15 si toho moc neuziju, ale to vsetko tou benevolenciuo, keby mali par vychovnych, hned by bol svet krajsi pre nas aj pre nich

15. jan 2011

jaj, už som sa dávno takto dobre nezasmiala, vďaka, že si mi pripomenula, o čom to je... :D

17. jan 2011

užasnee!!! ..chcem ta za kamaratku :DDDDDDD

17. jan 2011

Ty by si mala pisat clanky do casopisov su pravdive a super sa citaju ked som si to precitala az mi odlahlo ze existuju aj normalne zeny.

17. jan 2011

super, 100 % pravda 🙂

17. jan 2011

perfektny clanok🙂 som rada ze nie som mimozemstan ako na mna niekedy ludia pozeraju:D je nas teda viac;)

21. feb 2011

tak tak, svata pravda,presne ako pises..🙂

21. feb 2011

🙂)))))))) TAk toto si naozaj vystihla! Ale som sa nasmiala 🙂

6. máj 2011

Začni písať komentár...

Odošli