Výsledky vyhľadávania pre slovo “#gastrotip”
GastroTip #6: Cestoviny ako od talianskej babičky. V lete sa ľahučko kĺžu dolu hrdlom a v rozumnom množstve veľmi nezaťažia žalúdok. Zamiešal som (ručne alebo v robote) 500g jemnej
'00' múky, trochu semoliny, 6 žĺtok, dve lyžice olivového oleja a štipku soli. Pridal vodu a vypracoval suchšie cesto dlhším miesením, ktoré treba následne nechať prikryté oddýchnuť na min. 30 minút. Potom už len natenko vyvaľkať a krájať ručne alebo mašinkou. Nechať vyschnúť alebo hneď variť v osolenej vode (1L vody na 100g cestovín). Dobrú chuť!
GastroTip #5: Domáca granola. Ak sa chcete vyhnúť presladeným chrumkavým muesli (anglicky granola) s nesprávnymi druhmi tukov, vyrobte si vlastné. Všetko máte pod kontrolou. Potrebujete vločky (dá sa aj bez nich), oriešky, semienka, obľúbený tuk (v mojom prípade panenský kokosový), sladidlo (med, javorový sirup), ochucovacie zložky (tu domáce sušené jahody, čokoláda, kokos strúhaný, škorica, vanilka). Na 160 st. C na plechu opečiete vločky zamiešané s tukom, sladidlom, kokosom, orieškami a semienkami, škoricou alebo kakaom, vanilkou. Obraciate každých 6 minút až pokiaľ nezačnú kraje hnednúť. Po vybratí "schrumkavejú", do vychladnutých pridáte sušené ovocie, kúsky horkej čokolády. Určite stojí za to! Ako dezert s mliečkom a prisladené.
GastroTip #4: Rýchly snack pre deti a tínedžerov. Naplňte pšeničnú placku (alebo na suchej panvici opražte na tenko vyvaľkané placky z múky, soli prášku do pečiva, oleja a vody) a naplňte šalátom, čerstvou zeleninou, proteínom (mäso, šošovica, syr, tempeh) a omáčkou (jogurt, hummus, smotana, majonéza, citrón). Deti to milujú. Zabaliť najprv zospodu, potom boky. Super na krátke cesty! Použiť bylinky a fantáziu. #gastrotip
GastroTip #3: Praženica ako z hotela. Základom pre lahodne "šťavnatú" praženicu je nízka teplota. Opražíme cibuľku na masle (príjemne osladia jedlo), znížime teplotu a pridáme rozšľahané vajíčka. Pomaly varíme (u mňa cca 40% z max. teploty) a miešame. Ešte veľmi vlhké odstavíme z plameňa a necháme dôjsť do želanej tuhosti (môžeme prikryť). Tesne pred podávaním dochutíme (soľ, korenie). Túto som posypal pažítkou a mletým korením. Dobrú chuť!
















