Moja povinná výbava, keď sa ide von 🙈❤️

    #hracky #jedlo #sunar

    Raňajky,ktoré som urobila Paťkovi.
    Inšpirácia na raňajky alebo večeru pre vaše detičky ☺️❣️(Je to len inšpirácia, popis je pri každej fotke rovnaký. To či to dáte vašim deťom na raňajky,večeru,desiatu,olovrant alebo len ako dezert je na vás)

    #ranajky #vecera #inspiracia #jedlo #krasne #vyborne #prekvapenie #pre #deti #dobru #chut

    Raňajky,ktoré som urobila Paťkovi.
    Inšpirácia na raňajky alebo večeru pre vaše detičky ☺️❣️(Je to len inšpirácia, popis je pri každej fotke rovnaký. To či to dáte vašim deťom na raňajky,večeru,desiatu,olovrant alebo len ako dezert je na vás)

    #ranajky #vecera #inspiracia #jedlo #krasne #vyborne #prekvapenie #pre #deti #dobru #chut

    Raňajky,ktoré som urobila Paťkovi.
    Inšpirácia na raňajky alebo večeru pre vaše detičky ☺️❣️(Je to len inšpirácia, popis je pri každej fotke rovnaký. To či to dáte vašim deťom na raňajky,večeru,desiatu,olovrant alebo len ako dezert je na vás)

    #ranajky #vecera #inspiracia #jedlo #krasne #vyborne #prekvapenie #pre #deti #dobru #chut

    moderna_mamina
    Správa bola zmenená    6. feb 2019    

    Raňajky,ktoré som urobila Paťkovi.
    Inšpirácia na raňajky alebo večeru pre vaše detičky ☺️❣️(Je to len inšpirácia, popis je pri každej fotke rovnaký. To či to dáte vašim deťom na raňajky,večeru,desiatu,olovrant alebo len ako dezert je na vás)
    #ranajky #vecera #inspiracia #jedlo #krasne #vyborne #prekvapenie #pre #deti #dobru #chut

    moderna_mamina
    Správa bola zmenená    5. feb 2019    

    Raňajky,ktoré som urobila Paťkovi.
    Inšpirácia na raňajky alebo večeru pre vaše detičky ☺️❣️(Je to len inšpirácia, popis je pri každej fotke rovnaký. To či to dáte vašim deťom na raňajky,večeru,desiatu,olovrant alebo len ako dezert je na vás)
    #ranajky #vecera #inspiracia #jedlo #krasne #vyborne #prekvapenie #pre #deti #dobru #chut

    moderna_mamina
    Správa bola zmenená    5. feb 2019    

    Raňajky,ktoré som urobila Paťkovi.
    Inšpirácia na raňajky alebo večeru pre vaše detičky ☺️❣️(Je to len inšpirácia, popis je pri každej fotke rovnaký. To či to dáte vašim deťom na raňajky,večeru,desiatu,olovrant alebo len ako dezert je na vás)
    #ranajky #vecera #inspiracia #jedlo #krasne #vyborne #prekvapenie #pre #deti #dobru #chut

    moderna_mamina
    Správa bola zmenená    4. feb 2019    

    Maminka,Ocinko,Paťko a Milanko 🙂Naša rodinka ❤️
    Raňajky,ktoré som urobila Paťkovi.
    Inšpirácia na raňajky alebo večeru pre vaše detičky ☺️❣️(Je to len inšpirácia, popis je pri každej fotke rovnaký. To či to dáte vašim deťom na raňajky,večeru,desiatu,olovrant alebo len ako dezert je na vás)
    #ranajky #vecera #inspiracia #jedlo #krasne #vyborne #prekvapenie #pre #deti #dobru #chut

    moderna_mamina
    Správa bola zmenená    4. feb 2019    

    Raňajky,ktoré som urobila Paťkovi.
    Inšpirácia na raňajky alebo večeru pre vaše detičky ☺️❣️(Je to len inšpirácia, popis je pri každej fotke rovnaký. To či to dáte vašim deťom na raňajky,večeru,desiatu,olovrant alebo len ako dezert je na vás)
    #ranajky #vecera #inspiracia #jedlo #krasne #vyborne #prekvapenie #pre #deti #dobru #chut

    lubos
    8. jan 2019    Čítané 495x

    Mama, mňam (časť 3.: Sviatočná ryba)

    Po tretíkrát sme sa stretli s Jankou Malagou, dušou knihy Mama, mňam, tentokrát však v jej domácej kuchyni. Dozvedel som sa, ako sa zo sviatočnej večere s malými deťmi nezblázniť.

    Janka vám v nasledujúcom videu porozpráva o príprave rýb pre najmenšie deti a poradí, ako pre ne pripraviť skvelé a jednoduché sviatočné jedlo, ktoré v pohode zvládnu aj dospelí.

    _________________

    Napíš do komentárov pod tento článok aké jedlo pripravuješ na sviatočnú večeru pre svoje dieťa (bude super, ak priložíš fotku) a môžeš pre seba získať jednu z kníh Mama, mňam. Držíme palce!

    _________________

    Jana Malaga

    Janka stojí za agentúrou Content agency, ktorá zastrešuje projekty Mama, mňam, Asociácia blogerov, Bloger roka (každoročné udeľovanie cien najlepším slovenským blogerom) a Blogger academy. Janka je šťastnou matkou chlapca Riška.

    _________________

    Pozri si aj ďalšie diely seriálu Mama, mňam:

    Mama, mňam (časť 1.: Polievka)

    Mama, mňam (časť 2.: Palacinky, vafle, piškóty)

    Mama, mňam (časť 3.: Sviatočná ryba) - práve čítaš

    Dovidenia!

    Ľuboš.

    ...pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.

    spokojna_mamina
    17. sep 2018    Čítané 595x

    8 zásad ako naučiť deti kultúre stolovania

    Ako hovorí klasik – rodina sa buduje za spoločným stolom. Preto už od malička vediem obe deti k tomu, že aj stravovanie má určité pravidlá – nejde iba o to, naplniť si žalúdok, ale záleží aj na tom, kde a ako jeme. 

    Spoločné stolovanie bolo u nás v rodine alfou a omegou. Z neúčasti na nedeľnom obede nás mohla ospravedlniť len choroba alebo celodenná neprítomnosť. Mamina si vždy dala záležať, aby bolo „nedeľné menu“ a na stole muselo byť slávnostne prestreté. Samozrejme, cez týždeň nebolo spoločné stravovanie vždy možné, hlavne keď sme už boli starší a každý mal svoj program. Ale cez víkend sme jedli spolu. Raňajky, obedy, večere už podľa programu. Počas víkendov na záhrade sa nás o 12:30 za stolom zišlo v najlepších časoch aj 15. Ale to sa už obed stal spoločenskou udalosťou, ktorá trvala vyše hodiny. 🙂

    Chcem tým povedať, že „kultúra stolovania“ a isté zásady sa mi už od malička vryli pod kožu, a tak je len prirodzené, že k nim vediem aj moje deti. Ako však zvládnuť obed s malými deťmi bez toho, aby všetci účastníci nezošediveli? Podelím sa o pár zásad, ktoré praktizujeme. Výsledkom je, že vďaka takémuto „domácemu tréningu“ sa dokážeme od toho roka – roka a pol najesť pomerne komfortne všetci štyria súčasne. A to považujem za úspech 🙂 .

    1. Jeme 5x do dňa v ustálených časoch

    Za základ považujem, aby dieťa v čase „jedla“ bolo hladné. Svoju porciu potom zje relatívne bez vymýšľania. Preto deti raňajkujú, desiatujú, obedujú, olovrantujú a večerajú. A to je všetko. Pomedzi to si dáme maximálne trochu ovocia, ale väčšinou vôbec nič. Iba pijeme vodu. Rôzne keksíky, piškóty a pod. používam ako núdzové riešenie len vo výnimočných prípadoch.

    Výsledkom je, že deti majú jednak pravidelný rytmus – ich telo je nastavené a vie, kedy má aké jedlo očakávať. Zároveň medzi jednotlivými dávkami drobci dostatočne vyhladnú na to, aby potom ochotne zjedli svoju porciu.

    Rozvrh nášho stravovania približne od roka vyzerá takto:

    7.00-8.00…………….raňajky………….műsli/ koláč/ chlebík s niečím

    9.30-10.00....……….desiata……….….ovocie

    (Pri staršom som ignorovala, lebo ovocie aj tak nechcel jesť a mne sa to nechcelo čistiť a ešte ho ním aj nasilu tlačiť. Slečna si sama príde vypýtať niečo pod zub už okolo pol desiatej)

    11.30…………….....….obed…….....…….polievka + druhé

    (Viaceré kamošky dávajú na obed len polievku a druhé až na olovrant, keď sa deti zobudia. To mi tiež celkom dáva zmysel.)

    cca 15.30....………….olovrant………….jogurt/ puding/ koláč

    18.00-19.30………….večera…………....zvyšky z obedu/ rýchle teplé jedlo/ chlebík s niečím

    2. Jeme len za jedálenským stolom

    Znamená to, že neporiadok z jedla vzniká len v kuchyni a nie po celom byte 🙂 . Zároveň ich to učí „kultúre stolovania“ – najesť sa neznamená len zaplniť si žalúdok, ale aj vnímať to, že jem.

    Výnimku tvoria len návštevy a oslavy. Jediný čas, kedy som ochotná deti s jedlom „naháňať“ je desiata, keď ju jeme vonku (na ihrisku).

    3. Každý má svoje miesto

    Deti majú svoju „istotu“, pevné miesto. Aby bol ich vnútorný svet „v poriadku“, vyžadujú aj od nás rodičov, aby sme dodržiavali „naše“ miesta za kuchynským stolom. Navyše, každý sedí na inej stoličke primeranej svojej výške a potrebám. 

    4. Od stola sa neodbieha

    Deti nemajú dovolené (v podstate im to ani nenapadne) odísť od stola, kým nemajú prázdny tanier. Keď dojedia, poďakujú sa (!) a idú sa sami umyť do kúpeľne.

    Samozrejme, iné je to v reštaurácií, kde treba polhodinu čakať na jedlo. Vtedy nech sa hrajú v detskom kútiku. Ak je však už jedlo na stole, tak od neho neodbieham, pokiaľ nedojem. 

    5. Každý sa kŕmi sám

    Primerane svojmu veku a schopnostiam. Inšpirovalo ma, keď kamaráti žijúci vo Švédsku hovorili, že deti v jasliach sa musia už v roku nakŕmiť samé. V tom veku ešte viac rukami ako lyžicou, ale zvládnu to. Snažila som sa to zaviesť aj u nás doma. Neviem presne, odkedy jedol samostatne starší, ale určite od tých 19. mesiacov, ktoré mal, keď nám pribudla slečna. Tá sa mu strašne chcela podobať a dobehnúť ho, takže ona sa sama kŕmi od roka. Najskôr to bola dosť hrôza… ale do pár mesiacov natrénovala lyžičku a odvtedy „bagruje“ ostošesť. Inak – náš mladý muž si viac obľúbil vidličku a doteraz ju preferuje. 

    Ešte musím dodať, že naozaj nemám trpezlivosť len tak sedieť so založenými rukami a pozerať sa, ako sa každý trápi sám so svojou porciou. Najmä v začiatkoch som mala veľmi veľké nutkanie pomáhať im. Takže radšej sa kŕmim spolu s deťmi, pozerám sa do vlastného taniera a oni to nejako zvládajú 🙂 . Pomôžem im len vtedy, keď to naozaj potrebujú. Okolo tých dvoch rokov deti prešlo nadšenie zo samostatnosti a už by boli najradšej len niekým kŕmené. Preto je tiež dobré, že jem s nimi – vidia a rešpektujú, že mám „plné ruky“ a nemôžem im teraz pomôcť. Lebo keď pri nich len tak sedím, je to samé „Mama pomôž.“

    6. S jedlom sa nehráme

    Nepodporujem ich v tom, aby sa v jedle rýpali, robili experimenty a nalievali doň vodu z pohárika, hádzali jedlo na zem a podobne. Nehovorím, že to občas nespravia 🙂 . Ale vždy im jasne poviem, že takto sa za stolom nespráva. To je tá kultúra stolovania, ktorú považujem za dôležitú. 

    7. Prázdny tanier

    Väčšinou viem odhadnúť, koľko deti zjedia, a tak po nich na konci obeda ostáva len prázdny tanier. Niekedy si vypýtajú aj duplu. Občas, samozrejme, nevládzu. V tom prípade ich nenútim a odložím im to do ďalšieho jedla a potom im to dám zjesť ako prvé. Až keď si dojedia, môžu mať to, čo ostatní. 

    8. Pred jedlom sa modlíme

    Deti sa tým učia dvom veciam – poďakovať sa za jedlo, nebrať ho ako samozrejmosť. A tiež ovládať sa, počkať. Aj keď som už veľmi hladný, ešte tú minútku vydržím a začneme jesť všetci spolu (kultúra stolovania). 

    Na záver

    Keďže nie sme roboti, nefunguje u nás doma všetko na 100%. Ale pracujeme na tom a deti sa väčšinou správajú pomerne slušne. Uvedené tipy považujem skôr za ideál, ku ktorému sa ich snažíme viesť. Niekedy sa nám darí lepšie, inokedy viac bojujeme, ale maláči už teraz vedia, čo sa patrí a čo nie. A to je pre mňa dôležité. 

    Musím ešte poznamenať, že moje deti sú relatívne dobrí jedáci. Hoci všetko sa časom mení a každý má potraviny, ktoré preferuje a ktoré nemusí. Našťastie, nie sú veľmi vyberaví a keď treba, privriem oči. Ale myslím si, že relatívne pestrý jedálniček akceptujú aj vďaka systému, ktorý máme doma nastavený. 

    Viac mojich skúseností s výchovou si môžete prečítať na www.spokojnamamina.sk

    #dieta1az2roky#dieta3roky#jedlo#kulturastolovania#rezim#rodina#stolujemesdetmi#tipyatriky

    Pomôžete mi pri mojom hľadaní? 🙂
    Odmenu si vymyslíme neskôr,
    Aké su vaše top články pre deti?,kde hľadate tieto veľmi dôležité a dôverne info? aj rovno s linkom! 🙂
    #deti #clanok #mudrosti #stravovanie #jedlo

    Radsej by som brala keby tie zaviny boli drahsie no stavnatejsie .... kludne by som si aj priplatila za kvalitny makovniiik 😎 #jedlo

    Jedli ste uz pražmu z metra? My sme si cez víkend pochutili a príprava len 15minút.
    V celku so soľou kapary olivovy olej a petržlen.
    Vzadu mam druhú super rybku ...
    kto uhádne akú?

    https://www.facebook.com/dusanplichta.sk/photos...

    #obed #zdravo #recept #ryba #vecera #tip #jedlo #blog

    Obyčajný syr? Týchto 19 receptov ti ukáže, ako z neho vyčaruješ kráľovskú večeru. Všetky recepty nájdeš tu: http://fici.sme.sk/c/20064675/obycajny-syr-tych... #jedlo #recepty #syr

    (4 fotky)

    Ktoré jedlá by ste svojim deťom radšej nemali dávať? Čítajte tu: https://dennikn.sk/291814/ktore-jedla-by-ste-sv... #deti #nadvaha #obezita #jedlo

    lubos
    16. jún 2015    Čítané 0x

    Varíme sezónne #1: Lúsky, hrášok, jahody

    Na začiatku týždňa som sa vybral na trhovisko na bratislavskú Miletičovu ulicu. Odniesol som si pár kíl sezónnej slovenskej produkcie, ktoré som použil na prípravu jednoduchých jedál. Pozrite si nasledujúcu fotoreportáž a nafotené recepty. Dobrú chuť!

    Ako funguje trhovisko?

    Mnoho predajcov skupuje produkciu od iných pestovateľov (a veľkoskladov) a predáva všetko spolu.Špecializácia môže byť záruka, že o úrode vie predajca všetko.Bobuľové ovocie od mladej jahôdky.
    V neďalekej Dunajskej Lužnej otvorili 5. júna samozber jahôd. Kilogram si tu môžete nazbierať za 1,50 Eur. Tu stoja 3.Žlté lúsky prišli do Francúzska z Alžírska, v Bratislave ich predáva mnoho pestovateľov. Tieto stáli 6 Eur/kg. Kupujeme veľmi mladé a pevné.Na vonkajšie paradajky si ešte musíme chvíľu počkať.
    Nezvyčajná žltá odroda čerešne. Pravé maďarské lecsó musí obsahovať cibuľu, papriku a paradajky. A vajcia.

    Žlté fazuľové lúsky

    Pozrite si jednoduchý recept, ako lúsky pripraviť. Žltá fazuľka je spolu so slaninou chrumkavá a veľmi obľúbená. Vegetariáni si namiesto slaniny môžu pridať tempeh.

    1. Odstránime stonky.2. Varíme 6-7 minút vo vriacej osolenej vode. Hotové sú stále chrumkavé, ale idú ľahko rozpoliť. Nerozvarte ich, prosím.3. Uvarené lúsky ochladíme a pozdĺžne rozpolíme. Niektoré nepôjdu. Bez stresu.
    4. Ochutíme pomaly vypraženou slaninkou, citrónovou šťavou, mletým korením a soľou, ak treba. Pridal som aj vňaťku a trochu vypečeného tuku zo slaninky. Olivový olej je tiež fajn.


    Zelený hrášok

    Spravte si jednoduché pesto na cestoviny, mäso alebo nátierku na chlieb. Tá zelená spieva!

    1. Hrášok nalúskame.2. Varíme vo vriacej osolenej vode 2 minútky. Rýchlo scedíme a schladíme pod prúdom studenej vody.3. Popučíme vidličkou. Tiež môžeme použiť kuchynský robot.
    4. Vmiešame najemno nastrúhaný tvrdý syr (parmezán, grana padano, Vrchár). Podľa chuti. Chutnáme stále, je to príjemné, že?5. Pridáme dosť olivového oleja, pár kvapiek citrónovej šťavy, korenie, soľ, ak treba. Mäta by tam bola tiež super.

    Jahody (a trochu čučoriedok)

    Sladké ovocie pod chrumkavou prikrývkou. Milované všade, kde sa podáva. Je to náš snáď najuniverzálnejší (také slovo existuje?) dezert. Viď poznámky pod receptom.

    1. Očistené a rozpolené jahody osladíme (podľa chuti a cukornatosti jahôd). Pridáme lyžičku škrobu (udrží neskôr šťavy pohromade).2. V druhej miske odvážime 100g múky, 50g studeného masla, 25g cukru (všimnite si pomer 4:2:1). Dajte aj štipku soli (soľ zvýrazní aj sladké jedlá).3. Zmiešajte múku a spol. Pracujte rýchlo, maslo nechceme roztopiť. Vznikne takáto drobivá hmota. Tie veľké hrudky tam chcete.
    4. Jahody zakryjeme múčnou zmesou a dáme piecť (rúra už je vyhriata, že?) na 180°C na asi 30 minút.5. Vytiahneme koláč, keď po okrajoch bublá a vrch má snedú pokožku.6. Ak stihne vychladnúť aspoň trocha, ochutnáme. Dáme kopu na tanier, pridáme osladený krémový tučný tvaroh (alebo šľahačku) a ideme sa pochváliť návšteve.

    Sľúbené poznámky k jahodovému receptu:

    Jahody a čučoriedky môžete zameniť za akékoľvek iné ovocie alebo kombináciu. Maslo môžete zameniť za iný tuk. Skúste to. Múku môžete z časti (odporúčam začať max s polovicou) nahradiť mletými orechami, makom, sušeným kokosom...

    Možné sú teda napríklad aj kombinácie:

    Marhule, broskyne - 1/2 múka, 1/2 mandle.
    Višne, čerešne - múka, 50g nahradiť mletým makom.
    Marhule, mango - múka, kokosový tuk namiesto masla, 50g strúhaný kokos.
    Jablká, hrušky - múka, škorica, 50g mletých vlašských orechov.


    No nedaj si. Máte aj vy nejaké tipy? Vopred ďakujem a dobrú chuť!

    S pozdravom, Ľuboš.

    Vraj mám dávať hashtagy. #varimesezonne #lubosovakuchyna #jedlo #kuchyna

    lubos
    15. jún 2015    Čítané 0x

    Ľubošova kuchyňa #1: Aké tuky patria do kuchyne (video)

    Prvá časť mojej Ľubošovej kuchyne je o snáď najdôležitejšej súčasti našich jedál.

    Povieme si niečo o tukoch, ktoré by vám doma nemali chýbať. Zakončíme to jednoduchým postupom na prípravu večere z jednej panvice.

    Tu je sľúbené video 🙂

    Ako sa vám video páči? Chceli by ste sa niečo spýtať?

    Teším sa na vás v komentároch 🙂

    Ďalšie videá zo série Ľubošova kuchyňa:

    Efektivita

    Vývary

    Pestrofarebné polievky

    Heštegy: #lubosovakuchyna #jedlo #varenie #tuky #kuchyna

    mariosmykal
    4. nov 2013    Čítané 0x

    Kreatívne desiaty: Mama maľuje synom na servítky

    Nezažil som kreatívne desiaty, no kvôli takýmto by som sa rád vrátil na chvíľu aj späť do detstva. Nina Levy maľuje svojim dvom synom každý deň na servítky už viac ako 6 rokov obrázky. Nina používa najčastejšie motívy postáv z pop kultúry, ako Luke Skywalker, Chewbacca či Captain America. Pozrite si výber z jej šesťročnej tvorby.

    http://ninaslevy.blogspot.com/

    blumchen007
    1. nov 2013    Čítané 0x

    Nátierky zo škôlky

    Ahojte, nižšie som Vám s pomocou dcéry (tá mi diktovala) opísala niektoré nátierky. Robia ich v škôlkach, sú priamo opísané z noriem. Naše ich majú veľmi rady. Dobrú chuť prajem Vám a Vašim detičkám 🙂

    1. Hrianky s maslom a cesnakom

    Chlieb pokrájame na porcie, opečieme na sucho. Maslo rozpustíme, pridáme soľ a rozotretý cesnak. Zmesou dobre potrieme opečený chlieb.

    2. Nátierka budapeštiansky krém

    Do vymiešaného masla pridáme prelisovaný tvaroh, postrúhaný syr, na drobno pokrájanú cibuľu a postrúhaný chren. Dochutíme horčicou, soľou a vyšľaháme.

    3. Nátierka drožďová s vajcom

    Na časti masla speníme pokrájanú cibuľu, pridáme droždie, ktoré popražíme do ružova a odstavíme. Vajcia uvarené na tvrdo postrúhame. Zvyšnú časť masla vymiešame, pridáme popražené droždie, postrúhané vajcia, ososlíme a vyšľaháme. Natrieme na chlieb a zdobíme zeleninou.

    4. Nátierka drožďová

    Na oleji speníme cibuľu, pridáme droždie, popražíme. Necháme vychladnúť. Maslo vymiešame, pridáme vychladnuté, opražené droždie a vyšľaháme do peny. Dochutíme soľou.

    5. Nátierka džemová

    Maslo vymiešame s džemom do peny a natrieme na chlieb, sendvič alebo rohlík.

    6. Nátierka fazuľová

    Fazuľu namočíme na 4 hodiny.  Uvaríme a prepasírujeme. Maslo vymiešame, pridme na jemno pokrájanú cibuľu, osolíme a spolu s prepasírovanou fazuľou vymiešame.

    7. Nátierka kalerábová

    Maslo vymiešame, pridáme prevarené mlieko, na jemno pokrájanú cibuľu, čerstvý postrúhaný kaleráb, osolíme a dobre vymiešame. 

    8. Nátierka karfiolová

    Očistený karfiol uvaríme v slanej vode. Maslo vymiešame, pridáme uvarený karfiol, posekaný na drobno, zároveň pridáme na drobno nakrájanú cibuľu, soľ, a dobre vymiešame.

    9. Nátierka karfiolová s vajcom

    Karfiol očistíme a uvaríme v slanej vode. Uvaríme, necháme vychladnúť, pokrájame na drobno a pridáme k pokrájanej cibuli. Vajcia uvaríme na tvrdo, postrúhame  a spolu s krafiolom pridáme do vymiešaného masla. Dochutíme soľou a dobre vymiešame.

    10. Nátierka kelová s droždím

    Očistený kel uvaríme v slanej vode. Po vychladnutí pokrájame na drobno. Na oleji speníme na jemno pokrájanú cibuľu, pridáme droždie a popražíme. Maslo vymiešame, pridáme posekaný kel, opražené droždie, dochutíme soľou a vyšľaháme.

    11. Nátierka kelová s vajcom

    Očistený kel uvaríme v slanej vode. Na oleji speníme na jemno pokrájanú cibuľu, pridáme uvarený posekaný kel a zahustíme vajcami. Takto pripravený kel pridáme do vymiešaného masla a dobre vyšľaháme. Dochutíme soľou.

    12. Nátierka lečová zimná

    Malso vymiešame so soľou, pridáme odkvapkané lečo a vymiešame do peny.

    13. Nátierka liptovská

    Maslo vymiešame, pridáme prelisovaný tvaroh a na jemno pokrájanú cibuľu. červenú papriku, mlieko a dobre vymiešame do peny.

    14. Nátierka medová

    Maslo vymiešame s medom.

    15.   Nátierka mrkvová

    Do vymiešaného masla pridáme prevarené mlieko, na jemno pokrájanú cibuľu, čerstvú postrúhanú mrkvu, osolíme a dobre vymiešame.

    16. Nátierka oškvarková

    Maslo vymiešame, pridáme pomleté škvarky, a na drobno posekanú cibuľu. Dochutíme horčicou, soľou a dobre vymiešame.

    17. Nátierka papriková

    Maslo vymiešame, pridáme prevarené mlieko, na jemno pokrájanú cibuľu a pomletú čerstvú papriku. Ochutíme soľou a dobre vymiešame.

    18. Nátierka pečeňová

    Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme umytú a odblanenú pečeň a udusíme. Vychladnutú pečeň zomelieme, pridáme maslo, dochutíme soľou a vyšľaháme.

    19. Nátierka s pažítkou

    Maslo vymiešame s prevareným mliekom, osolíme, pridáme na drobno posekanú pažítku a dobre vymiešame.

    20. Nátierka z treščej pečene

    Maslo vymiešame, pridáme treščiu pečeň, na jemno pokrájanú cibuľu, dochutíme citrónovou šťavou, osolíme podľa potreby a vymiešame do peny. 

    21. Nátierka sardinková

     Maslo vymiešame, pridáme sardinky, na jemno pokrájanú cibuľu, dochutíme citrónovou šťavou, osolíme podľa potreby a vymiešame do peny.

    22. Nátierka sójová

    Sóju preberieme, uvaríme a prepasírujeme. Maslo vymiešame, pridáme na jemno pokrájanú cibuľu, osolíme a spolu s prepasírovanou sójou vymiešame.

    23. Nátierka syrová s cesnakom

    Malso vymiešame s taveným syrom, pridáme prelisovaný cesnak a mlieko. Dochutíme soľou a vymiešame. 

    24. Nátierka syrová s oškvarkami

    Maslo vymiešame so syrom, pridáme pomleté oškvarky a pokrájanú cibuľu. Dochutíme horčicou a vyšľaháme.

    25. Nátierka syrová s reďkovkou

    Maslo vymiešame s taveným syrom, pridáme postrúhanú reďkovku a mlieko. Dochutíme soľou a vymiešame do peny.

    26. Nátierka syrová s vajcom a zeleninou

    Maslo vymiešame s taveným syrom, pridáme očistenú a postrúhanú mrkvu a zeler, na drobno pokrájanú cibuľu, postrúhanú cibuľu, postrúhané vajíčka, uvarené na tvrdo a mlieko. Dochutíme soľou a vymiešame.

    27. Nátierka syrová so šunkou

    Maslo vymiešame s mäkkým syrom, pridáme zomletú šunku, prevarené mlieko. Dochutíme soľou a vymiešame.

    28. Nátierka syrová so zeleninou

    Maslo vymiešame s taveným syrom, pridáme očistenú a postrúhanú mrkvu, kaleráb, na drobno pokrájanú cibuľu a mlieko. Dochutíme soľou a vymiešame do peny.

    29. Nátierka syrová

    Maslo vymiešame s mäkkým syrom, pridáme na drobno pokrájanú cibuľu a mlieko. Dochutíme soľou a vymiešame do peny.

    30. Nátierka šošovicová

    Uvarenú šošovicu prepasírujeme. Maslo vymiešame, pridáme na jemno pokrájanú cibuľu , osolíme a spolu s prepasírovanou šošovicou vymiešame.

    31. Nátierka špenátová

    Maslo vymiešame, pridáme udusený a vychladnutý špenát. Dochutíme soľou a cesnakom. Vyšľaháme do peny. 

    32. Nátierka šunková so zeleninou

    Maslo vymiešame so syrom a mliekom. Pridáme pomletú šunku, postrúhanú zeleninu, mrkvu, zeler a cbuľu. Dochutíme horčicou a soľou. Všetko spolu vymiešame.

    33. Nátierka šunková s eidamom

    Maslo vymiešame s mliekom a postrúhaným eidamom. Pripravíme pomletú šunku, na jemno pokrájanú cibuľu, dochutíme soľou a vyšľaháme do peny

    34. Nátierka šunková s taveným syrom

    Maslo vymiešame s mliekom a taveným syrom. Pridáme pomletú šunku, na jemno pokrájanú cibuľu, dochutíme soľou a vyšľaháme do peny.  Ak použijeme syr eidam, postrúhame ho.

    35. Nátierka šunková s vajcom

    Maslo vymiešame s mliekom, pridáme pomletú šunku, cibuľu, na tvrdo uvarené a postrúhané vajcia, osolíme a všetko spolu vyšľaháme. 

    36. Nátierka šunková

    Maslo vymiešame s mliekom, pridáme pomletú šunku, cibuľu a dochutíme horčicou a soľou. Všetko vymiešame do peny.

    37. Nátierka tvarohová s kápiou

    Do vymiešaného masla pridáme prelisovaný tvaroh, kápiu, dochutíme soľou a vyšľaháme do peny.

    38. Nátierka tvarohová s kôprom

    Do vymiešaného masla pridáme prelisovaný tvaroh, postrúhanú cibuľu a posekaný kôpor. Zmes dochutíme soľou a vymiešame do peny.

    39. Nátierka tvarohová s mrkvou

    Do vymiešaného masla pridáme postrúhanú mrkvu a postrúhaný tvaroh. Dochutíme soľou a vymiešame do peny.

    40. Nátierka tvarohová s vajcom

    Do vymiešaného masla pridáme prelisovaný tvaroh, postrúhanú cibuľu a na tvrdo uvarené vajce. Dochutíme soľou a vymiešame do peny.

    41. Nátierka tvarohová so sardinkami

    Do vymiešaného masla pridáme prelisovaný tvaroh, postrúhanú cibuľu a sardinky. Dochutíme soľou, horčicou a vyšľaháme do peny.

    42. Nátierka tvarohová so syrom

    Maslo vymiešame, pridáme postrúhaný syr, prelisovaný tvaroh, cibuľu pokrájanú na jemno a mlieko. Vyšľaháme do peny.

    43. Nátierka vajcová s chrenom

    Maslo vymiešame, pridáme na tvrdo uvarené, postrúhané vajcia a postrúhaný chren. Dochutíme horčicou a soľou, vymiešame do peny.

    44. Nátierka vajcová s mrkvou

    Do masla pridáme na tvrdo uvarené postrúhané vajcia, postrúhanú surovú mrkvu, prevarené mlieko, soľ a vymiešame do peny.

    45. Nátierka vajcová s oškvarkami

    Maslo vymiešame, pridáme na tvrdo uvarené, postrúhané vajcia, pomleté oškvarky a na drobno posekanú cibuľu. Dochutíme horčicou a soľou. Dobre vymiešame.

    46. Nátierka vajcová so syrom

    Maslo vymiešame so syrom, pridáme na tvrdo uvarené, postrúhané vajcia, pokrájanú cibuľu a mlieko. Dochutíme horčicou a soľou a vymiešame do peny.

    47. Nátierka vajcová 

    Maslo vymiešame, pridáme na tvrdo uvarené, postrúhané vajcia, pokrájanú cibuľu a mlieko. Dochutíme horčicou a soľou. Vymiešame.

    48.  Nátierka viedenská

    Maslo vymiešame, pridáme prelisovaný tvaroh, pokrájanú kápiu, cibuľu a dochutíme horčicou, osolíme podľa chutí a vyšľaháme.

    49. Nátierka z bravčového mäsa

    Umyté mäso v celku pokrájame na kocky a udusíme na oleji s cibuľou. Necháme vychladnúť, pomelieme, pridáme maslo, soľ, horčicu a dobre vymiešame. 

    50. Nátierka z kuracieho mäsa

    Kurča umyjeme, pokrájame a udusíme na oleji s cibuľou. Vychladnuté mäso vykostíme, pomelieme, pridáme maslo, horčicu a dobre vymiešame.

    51. Nátierka z Nivy

    Do vymiešaného masla pridáme prelisovaný syr, prevarené mlieko a spolu vyšľaháme.

    52. Nátierka z rajčinového pretlaku

    Maslo vymiešame s rajčinovým pretlakom, dochutíme soľou a vyšľaháme.

    53. Nátierka z rybieho filé

    Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme rybie filé a dusíme. Udusené rybie filé zomelieme, pridáme maslo, dochutíme soľou a vyšľaháme.

    54. Nátierka zeleninová - letná

    Do vymiešaného masla pridáme na tvrdo uvarené postrúhané vajcia a na jemno pokrájanú cibuľu, papriku a rajčiny. Podľa chuti osolíme a dobre vymiešame.

    55. Nátierka zo syra eidamu

    Do vymiešaného masla pridáme postrúhaný syr, prevarené mlieko a dochutíme soľou a vyšľaháme.

    56. Nátierka zo zeleného hrášku

    Maslo vymiešame s prevareným mliekom, pridáme sterilizovaný hrášok a osolíme. Všetko spolu vyšľaháme. Hrášok môžeme zomlieť.

    happymom
    20. apr 2013    Čítané 0x

    Básnička

    Anjeličku, môj strážničku,
    uzamkni predo mnou chladničku,
    opatruj moju telesnú schránku vo dne, v noci,
    no najmä po 18-tej hodine buď mi na pomoci.
    Vtedy sa končí idylka,
    som ako pažravá kobylka...
    Opancieruj všetky hrnce a pridaj ostnatý drôt,
    ochraňuj ma od dobrôt.
    Večermi dostávam záchvaty hladu,
    hrozí, že budem mať dvojitú bradu.
    Zatiaľ mám váhu ešte v norme,
    radšej už o tom nehovorme...
    Dovoľ mi zjesť len ovocie či zeleninu,
    nie hranolky, čipsy či inú gebuzinu.
    Z dosahu vezmi kešu oriešky,
    nech nemám stravovacie prehrešky.
    Nech ich radšej mravce zožerú,
    ja ešte nechcem ísť do zberu...
    Anjeličku, môj strážničku,
    nezabudni na mrazničku.
    Hoc aj prežijem ukrutné muky,
    nedovoľ mi chúťky na nanuky
    Roztop všetky zmrzlinové kornútky,
    odplaš hriešne pohnútky.
    Zbav ma zlého lízania sladkostí,
    nech ma telo poslúcha a nezlostí.
    Už teraz som ako v treťom mesiaci,
    nevidím zhora ani svoj pipík visiaci.
    Túžim mať tehličky a nie vankúš z tuku,
    drž nado mnou svoju ochrannú ruku...
    Anjeličku, môj strážničku,
    ustráž predo mnou i špajzičku.
    Zatvor ju aspoň na tri zámky,
    číhajú tam samé mňamky.
    Čokolády, čipsy, keksy,
    po ich zbagrovaní prestávam byť sexi...
    V plavkách musím vtiahnuť brucho,
    nejde to celkom jednoducho.
    Tento krycí manéver je nebezpečný,
    keď na kúpku namotávam krásne slečny.
    Zadržiavaním dychu môžem stratiť vedomie,
    ber to prosím na vedomie...
    Nauč ma piť neperlivé minerálky naše,
    a nie osladené farebné žbrndy z fľaše.
    Anjeličku, môj strážničku,
    vylepši moju kondičku.
    Pomocnú ruku mi daj,
    na gauči pred telkou ležať nenechaj.
    Presvedč ma, že na dráhe desať vytrvalostných koliesok viac dá mi,
    než desať koliesok trvanlivej salámy.
    Osvieť ma, nech si idem občas zahrať tenis,
    pri sexe predsa nestačí len veľký...kreativita.
    Zakáž mi tučné syry a klobásku,
    nech aj vonkajšou krásou zabojujem o lásku.
    Posaď ma častejšie na bicykel,
    do jedálnička zaraď strukoviny a kel.
    Ukáž mi občas čaro fitka,
    nech nevyzerám ako trasorítka.
    Anjeličku, môj strážničku,
    vyslyš túto modlitbičku.
    Chcem mať štíhlu figúru,
    na baby pôsobiť jak guru.
    Vycikaný som a zúbky umyté,
    napriek tomu ako vlčiak snorím po byte.
    Hľadám, čo mi mama napiekla,
    viem viem, nemal by som...
    Pôjdem za to do pekla.
    Schovaj predo mnou misu,
    kam uložila tiramisu.
    Pokušenie nech horko zaplače
    a ja do hlavy pred spaním už nenatlačím žiadne koláče.