Výsledky vyhľadávania pre slovo #kvasok

Toľko krát som to s tým kváskom chcela zabaliť.
Keď sa narodilo druhé bejby a ja som nevedela, kde mi hlava stojí.
Keď prišlo leto a ja som chcela celé dni stráviť s deťmi na výletoch, nie doma pri peci.
Keď sme na jeseň úplne všetci vrátane kvásku ochoreli a ja som odkladala jeho ozdravenie až kým takmer nezomrel 🙈
toľko krát som to chcela vzdať a napriek tomu som sa vždy k nemu vrátila. Kváskovanie je láska, kto raz začne, ten vie.. niekedy stačí motivačná fotka od kamošky a hneď som späť. (Niekedy motivačný domáci croissant od kamošky 😋) Tak táto je pre vás, ktoré chcete nakopnúť.

(na foto je špaldová babka podľa Lenky Mančíkovej zo Zdravé Pečenie, plnku som si zmenila za čoko lieskovcovú)

#zdravepecenie #kvasok

(2 fotky)

🌸 Nemáte kvások, ale chceli by ste kváskový chlieb? Alebo chcete skúsiť inú prípravu fermentácie ako sa dá pripraviť chlieb? Určite máte teraz doma kopec ovocia zo záhrady. Tak poďte spolu so mnou si založiť fermentovanú ovocnú vodu. A o pár dni upečieme spoločne chlieb.
(Na IG budú stories online (videá) a sem budem pridávať postupne.)
#fermentovanavoda #kvasok #chlieb #upecsichlieb

(4 fotky)
avatar
ma5ma
9. aug 2020    

A je to vonku ! Výzva na pečenie Aranygaluska alias Zlate buchtičky ... a mate tri variácie na prípravu lievito madre, kvasok aj slanek . Tak pečte a teste sa na ďalšiu výzvu. #zlatebuchticky #lievitomadre #kvasok #slanek #peceniejeradost
https://zuzana.dolinka.sk/zlate-buchticky-s-lie...

(5 fotiek)

Rada pecies ? Máš rada plnené buchty ? Chceš skúsiť nový recept ? Sleduj večer môj IG alebo na FB skupinu pecempecen OT kde bude výzva na pečenie ... #kvasok #drozdie #lievitomadre #novyrecept #pecenie #buchty #slane_buchty #slanebuchty

Môj kvások Rafael oslavuje 3,5 roka. Šikovník je stále silný, pečie skvelé chleby naše každodenné. Z kvásku som darovala do vyše 200 domácností na Slovensku, v Čechách, Rakúsku aj Nemecku. Tak nech sa aj vám darí ako Rafaelovi. 🍀👍❤️
#kvasok #kvaskovanie #chlieb #upecsichlieb #chliebnaskazdodenny

(6 fotiek)

Slnieckovy 🌼🌼🌼 #kvasok #kvaskovychlieb #kurkuma

(6 fotiek)

👍👍👍 TIP - kedy je rozkvas hotový ? Keď sa rukavica postaví 👍👍👍 #kvasok #kvaskovanie #rozkvas

#kvasok #kvaskovamapa #žiar baby máme tu nejakú skupinku Žiarsku kde si viem zohnať domáci kvások ?

avatar
butyha
10. apr 2018    Čítané 25294x

Starostlivosť o kvások

Kvások obsahuje zmes živých baktérií a kvasiniek - jeho vitalitu je preto potrebné udržiavať dostatočne častým a objemným kŕmením.

Na dokrmovanie kvásku existuje viacero postupov, často neúplne popísaných, bez hlbších súvislostí.

A keďže kvalitný a aktívny kvások je nutným základom dobrých výsledkov pečenia, rozhodla som sa poskytnúť na jeho dokrmovanie komplexnejší pohľad.

Samozrejme, hneď na úvod musím napísať, že na kŕmenie kvásku, ako aj na jednotlivé kroky pečenia s kváskom existuje veľmi veľa názorov, a veľmi často rozporuplných. Informácie v tomto článku teda prosím v žiadnom prípade nepovažujte za istotne správne, jediné správne a ani žiadnym spôsobom nutné "nasledovania" 🙂

Ja sama som pri kŕmení prešla viacerými fázami - od kŕmenia obrovského množstva kvásku trochou múky, cez "lyžicové" kŕmenie, skladovanie v chladničke, až po udržiavanie pri izbovej teplote, kŕmenie chlebovou múkou, neskôr celozrnnou... A je možné, že za pár mesiacov, či možno aj týždňov, to bude opäť inak 🙂

Z mojej strany je to teda skôr snaha poskytnúť námety na vyskúšanie možných alternatív - je samozrejmé, že čo sa osvedčilo mne, nemusí sa každému. Každý kvások je do určitej miery jedinečný, každého podmienky sú iné - samy si musíte nájsť pre vás ten najvhodnejší spôsob. 

avatar
katkadr
25. feb 2017    Čítané 15589x

KVÁSOK

Viete čo to je? Prečo je lepší ako kvasnice? Kde ho použiť? A ako si ho pripraviť? Ako ho ozdraviť? Ak nie, tak čítajte, priatelia.... 

Pred istou dobou som bola rozhorčená kvalitou pečiva v našich obchodoch a mala som pár pokusov, kedy som si kúpila zmes do domácej pekárničky a jednoducho pripravila chlebík. Potom som si začala viac veriť a upiekla kvasnicový chlebík. Bol chutný, ale stále tam boli kvasnice, ktoré nám nerobili veľký osoh. Nakoniec som sa dostala ku kvásku, a v ten moment som vedela, že je to tá správna voľba a konečne som zistila čo je to chuť pravého CHLEBA s pozitívnym dopadom pre naše zdravie.  Avšak informácií bolo málo a skúseností ešte menej, tak som sa bezhlavo do toho vrhla a pár mojich postrehov vám spíšem 🙂  

Kvások - je zmiešaná voda s múkou, kde vzniknú kvasinky a baktérie. Vzniká tu prirodzený proces mliečneho kvasenia. Je to stará forma prípravy chlebíka, takže žiadny novodobý výmysel, ako by sa zdalo. Toto tradičné pečenie vám prináša neodolateľnú chuť tradičného chlebíka bez prídavných chemických látok, aditív, stabilizátorov a iných látok. Neverili by ste, ale kváskový chlebík vydrží čerstvý minimálne týždeň... Len múka a voda, zázrak, že?

Kvások vs kvasnice - rozdiel je veľký a to hlavne v tom, aký dopad na naše zdravie majú. Pokým kvasnice majú len efekt rýchleho nakvasenia. Kvások, na rozdiel od kvasníc, má pozitívum že: nenadúva, je pripravený tradične bez chémie, je ľahšie stráviteľný, vydrží dlhšie. Jedinou nevýhodou je, že kvások potrebuje na prípravu chlebíka viac času, ale na dobré veci si radi počkáme, že?

Kvások používame všade tam, kde aj kvasnice, čiže ich ním vieme úplne nahradiť.

Ako sa ku kvásku dostanem? Možností je viac, buď vám ho podaruje niekto z vašich priateľov, čo ho už má, alebo si nájdite cez vyhľadávač: KVASKOVA MAPA a tam po zadaní odkiaľ ste, vám jednoducho nájde niekoho z vášho okolia, kto vám kvások rád podaruje. Najlepší spôsob je však, ak si ho vypestujete sami - bude len VÁŠ. A tu vám ukážem, ako na to:

KEĎ MAMA 3 DETÍ OBJAVÍ KVÁSKOVANIE A PRESTANE KUPOVAŤ PEČIVO
z môjho blogu: Naty, ahoj, povedz nám rovno, prečo a kedy si začala riešiť kvalitu chleba a pečiva?

Ahoj, prišlo to s deťmi a pribúdajúcimi zdravotnými komplikáciami. Bola som vtedy vegetariánkou, deti začali mať alergie a kožné problémy. Hlúposti tejto doby nekupujem, dbám na kvalitu. Preto som hľadala zmenu, ktorá zastaví zdravotné komplikácie. Zmena musí prísť od základu. Vyradila som éčka, začala zháňať len domáce a sezónne suroviny, kupované pečivo a chlieb som nahradila domácim, kváskovým. To nás vykúpilo 🙂
viac čítaj tu:
https://www.dusanplichta.com/blog/ked-mama-3-de...

#kvasok #kvaskovepecivo #kvasenie #chlieb #pecivo #zdravastrava #zdravyrecept #blog #dusanplichta #sacharidy #kvaskovanie

avatar
ildici12
17. máj 2013    Čítané 0x

Chlieb náš každodenný

Chlieb je jedným z našich základných potravín. Niekto si bez neho nevie predstaviť raňajky, iný večeru.

V dávnych časoch to tvorilo aj samostatné jedlo, keď ľudia nemali čo jesť. Dnes je v hypermarketoch obrovský výber chleba, minimálne 20 druhov sa nám núka, aby sme ho zobrali. A to sme ešte nehovorili o pečive, biely rožok, grahamový, viaczrnný, multicereálny, tmavý... kto sa má v tom orientovať? Čo vlastne tieto vedecké názvy v sebe skrývajú? Ja vám to prezradím: v 99,9% prípadoch BIELU múku. Nejdem sa o nej tentokrát rozpisovať, to som už spravila v predchádzajúcich článkoch.

Chcem podotknúť len na to, že je úplne zbytočné platiť 5násobnú cenu za nejaký viaczrnný rožok, keď v podstate má také isté zloženie ako biely za 5 centov. Žiaľ, v tomto prípade neplatí, že za vyššiu cenu získavame aj vyššiu kvalitu. Nechcem robiť reklamu, no myslím si, že kto sa o to trošku zaujíma, nebude preňho prekvapením, keď poviem, že jediný 100%ne celozrnný chlieb na slovenskom trhu je Slatinský. Za celozrnný sa nemôže označiť chlieb, ktorý nemá aspoň 70% celozrnnej múky v sebe. Treba dôsledne čítať aj v tomto prípade etiketu - jasné, v prípade balených chlebov je to jednoduché, no ale čo chlebíky a pečivo, ktoré sú voľne vyložené na regáloch? Keď máme šťastie, nájdeme zoznam pečiva a jeho zloženie zavesené niekde v tom oddelení, v horšom prípade si ho treba vypýtať od personálu. Avšak ochota na ich strane nemusí byť - dajú vám 50stranný dokument a nech sa páči, nájdite si, čo hľadáte.

Výhodou balených chlebov je aj to, že môžeme odsledovať, čo všetko väčšina výrobcov pridáva do cesta na chlieb: väčšinou im nestačí múka, voda, droždie a soľ, pre dobro spotrebiteľa sa tam nájdu aj tzv. múku vylepšujúce látky, napr. benzoylperoxid (používa sa pri výrobe krémov na akné, do farieb na vlasy). V pekárenstve je celkovo povolených 100 aditív. Aby sa napr. cesto nelepilo, pridávajú lecitín a kyselinu askorbovú. Trvanlivé celozrnné chleby obsahujú konzervačné látky, ktoré zabraňujú splesniveniu, napr. kyselinu sorbovú (na potkanoch spôsobila nádory v žalúdku).

Je pravda, že kupovať ražný alebo špaldový chlieb je určite lepšie ako ten konzumný pšeničný, avšak aj v tomto prípade platí, že chleby sú väčšinou pripravované z bielej múky. V obchodoch so zdravou výživou určite nájdete aj ich celozrnných kvalitnejších kolegov, avšak za omnoho vyššiu cenu. Tak prečo neskúsiť upiecť chlieb doma? Je to úplne jednoduché: potrebujete k tomu kvalitnú múku, droždie (v lepšom prípade kvások - ale o tomto neskôr), vodu, soľ, možno nejaké olejnaté semiačka a dve silné ruky. No a rúru som zabudla. Myslím, že väčšina gazdiniek tieto suroviny máva bežne doma.

A teraz sa trošku vrátim ku kvásku, ktorá sa v poslednom období opätovne teší čoraz väčšej sláve. Tento živý „tvor“ je veľmi citlivý a treba sa oňho starať, aby prežil a obohacoval náš každodenný chlieb cennými baktériami. V bežných obchodoch kváskový chlieb sa vôbec nedá kúpiť, jedine v Tescu som objavila taký balený ražný - ale aj ten obsahuje droždie. A prečo? Lebo pripraviť kváskový chlieb trvá aj 2 dni. Nestačí vymiesiť cesto, nechať ho za hodinu vykysnúť a upiecť chlieb. Je to trošku zložitejšie, ale ten výsledný efekt určite stojí za to.

Strana