Výsledky vyhľadávania pre slovo #polievky

avatar
lubos
9. dec 2015    Čítané 1415x

Ľubošova kuchyňa #5: Varíme pomaly (video, 5 min.)

Ahojte. Niektorí začínajúci kuchári majú zbytočný rešpekt pred pomalým pečením celého kusu mäsa. Ide však o jednoduchú techniku, ktorú keď zvládneme, budeme opakovane a radi používať v nasledujúcich rokoch, ba i desaťročiach.

Prečo piecť celé kusy mäsa?

  1. Bude nám chutiť viac ako to nakrájané, ktoré doma bežne varíme.
  2. Nechce sa nám krájať. Mäso očistíme, marinujeme, možno špikujeme a varíme.
  3. Šetríme svoj aktívny čas. 
  4. Upečené a na tanieri priťahuje pohľady hostí a závisť iných gazdiniek.
  5. Mäso, ktoré na varenie použijeme, je lacnejšie a výživnejšie ako to minútkové.
  6. Použijeme jeden hrniec (áno, jeden).

Čo treba ešte vedieť?

  • Varenie je najmä funkcia času, teploty a tlaku (napr. pri tlakovom hrnci). Čím nižšia teplota, tým viac času (zhruba) - niekedy dusíme prikryté v rúre pri teplote 120°C,
  • na dlhé varenie použijeme tvrdú koreňovú zeleninu,
  • marináda prejde do vrchných vrstiev mäsa a vynikajúco ochutí aj výpek,
  • táto technika vyžaduje tuhšie druhy mäsa s vyšším obsahom kolagénu, ako napr. stehno, lýtko, koleno, chvost, krk, plece,
  • výsledok je chuťovo atraktívny takmer pre všetky typy manželov, priateľov, partnerov.

Čo robíme PRED varením?

avatar
lubos
22. nov 2015    Čítané 4108x

Ľubošova kuchyňa #4: Pestrofarebné polievky (video, 5 min.)

Ahojte. Ľubošova kuchyňa vám dnes prináša krátky návod na jednoduché zeleninové polievky. Uvaríme ich tak, aby "spievali" zdravými farbami a chuťami. Poďme na to!

Video nájdete na konci článku.

Prečo vôbec variť polievky?

  1. Zahrejú nás, nasýtia, napoja a chutia.
  2. Veľmi jednoduchá príprava.
  3. Uvoľníme miesto v priečinku na zeleninu v našej chladničke.
  4. Ľahko z nich spravíme hlavné jedlo. Hurá!
  5. Mnohé deti tolerujú zeleninu v polievke (fúj, petržlen).
  6. Skoro všetko dobro zo zeleniny a vývaru v polievkach zostáva (chuť, minerály a nejaké tie vitamíny).
  7. Kto nemá rád polievky? Teda, jedného poznám.

Ako zahustiť polievky (a spraviť z nich hlavné jedlo)?

  • Odvážni môžu na konci pridať klasickú smotanu, crème fraîche, kokosové mlieko alebo inú bezlaktózovú alternatívu,
  • pridať do varenia červenú šošovicu,
  • nastrúhať zemiak na pár minút pred koncom varenia,
  • obľúbenou múkou alebo krupicou,
  • povariť v polievke v studenej vode rozmiešaný škrob (kukuričný, zemiakový, ...),
  • časť uvarenej zeleniny z polievky pomixovať a vrátiť späť do polievky,
  • na záver povariť v polievke cestoviny.

@1mirka1 Dnes si u mna v kuchyni na chatek sa ti musi stikutat... 🙂
#vitana #polievky

(2 fotky)
Strana