Novinky

#popradske

matka1984
16. nov 2018
Receptík na pravé kávové zrná pre #popradske :heart::heart::heart:
Inšpirácia na #vianocnepecenie

https://www.popradske.sk/blog/kavove-zrna/
Zobraz celú správu
matka1984
19. okt 2018
Kávový cheesecake s jemne slaným karamelom :heart::heart::heart:
Môj receptík :raised_hands: na
https://www.popradske.sk/blog/kavovy-cheesecake...
#popradske
Zobraz celú správu
matka1984
11. okt 2018
Každé ráno takto u nás :heart::kissing_heart:...a viac...:grinning: plná linka :school_satchel: #desiata #popradske
Zobraz celú správu
lola777
31. júl 2018 Čítané 393x vybrali sme

Veľa dní je obyčajných. Tie isté činnosti, zábavky, hádky, smiech, radosti aj starosti, pusy, objatia, láska aj hnev.

Niektoré dni sú výnimočné. Nové miesta, netradičné zážitky, iné chute, cudzí ľudia.

A potom sú dni, ktoré vopred plánujete niekoľko týždňov. A deti to tušia, tak na striedačku chytia všetky choroby z okolia, nespolupracujú a celkovo sa snažia celú vašu snahu zmariť. 

Ale my sa nedáme. Aj s M., ktorej idú stoličky, aj s chalanmi, ktorí majú svoje chodníčky a dvomi mamami, čo sa snažia využiť čas na maximum.

Plány, čo si pripravíme, sme zmenili asi trinásťkrát. Najskôr sme plánovali robiť sirupy, len všetko medzitým odkvitlo :slight_smile: Sezónne recepty sme prerábali pri každom plánovanom stretnutí, lebo bolo v sezóne vždy niečo iné. A nakoniec sme stretnutie naplánovali večer pred konaním, aby to decká nevycítili a konečne nám neskrížili plány :slight_smile:

A tak vzniklo veľmi rýchle, veľmi improvizované a veľmi príjemné stretnutie, kedy sme ešte ráno netušili, čo sa vlastne bude diať.

A hoci M. bola umraučaná, chalani ubehaní, my spotené a za celý deň sme stihli iba jednu kávu, sme rady, že sa nám táto (žiaľ) posledná ambasádorská spolupráca nakoniec podarila.

Výsledkom je jeden skvelý koláčik, jedna osviežujúca zmrzlina a litre úžasných čajových limonád. Veľa smiechu, trochu plaču, príjemná atmosféra a žiadne starosti.

Recepty na všetky dobroty nájdete na konci článku a nám nezostáva nič iné iba popriať vám, aby ste si vďaka fotkám na chvíľku ponorili do pohodovej atmosféry plnej rozbitých škrupiniek, vône kávy, ľadových kociek a prstov zalepených od ovocia. 

Nech sa vám u nás páči :heart:

(skupinka #popradske: https://www.modrykonik.sk/group/9607/ @lola777

skupinka #korunny: https://www.modrykonik.sk/group/10058/ @nesvadbovo )

                                 Letný extraovocný koláčik s mrveničkou

  • 1 vajce
  • 90g cukru od #korunny
  • 100g bieleho jogurtu 
  • 120g polohrubej múky
  • lyžička prášku do pečiva
  • veeeeľa ovocia

A na posýpku budete potrebovať:

  • 60g ovsených vločiek
  • trocha múky
  • trocha mandľovej múčky
  • 5PL kryštálového cukru od #korunny
  • štipka škorice
  • 50g mäkkého masla

+ mandľové plátky

Vajce miešame s cukrom, postupne pridáme jogurt a múku zmiešaný s práškom do pečiva. My sme použili veľkú tartovú formu a cesto malo hrúbku ledva pár milimetrov.

Aj sme rozmýšľali, že spravíme ešte jednu várku, ale povedali sme si, že budeme mať aspoň šťavnatý koláčik. A dobre sme urobili, cesto jemne podrástlo a ako by povedali naše staré mamy, z koláčika sa neprášilo od úst :slight_smile:. No ale poďme ďalej k príprave.

Navrch koláčika navrstvíme ovocie. Čím viac, tým lepšie. My sme použili čerstvé ríbezle a mrazené maliny, ktoré sme pred pečením nerozmrazovali. Navrch sme ešte nadrobili posýpku, ktorú pripravíme miešaním všetkých surovín, kým nezískame drobivú konzistenciu.

Pečieme pri teplote 170°C cca polhodinku.

Vychutnávame len tak, alebo s kopčekom skvelej domácej zmrzliny. Napríklad tejto: :slight_smile:

                                                        Oreo zmrzlina

  • 240ml plnotučného mlieka
  • 170g krupicového cukru od #korunny
  • 400ml šľahačkovej smotany
  • 6 žĺtkov
  • keksíky oreo 15 kusov

Mlieko, smotanu a cukor miešame na miernom plameni, kým sa cukor nerozpustí. V miske medzitým miešame žĺtky. 

Keď je mliečna zmes ohriata, prilejeme časť k žĺtkam a za stáleho miešania zapracujeme, aby sa žĺtky neuvarili. Postupne do žĺtkov nalejeme celú mliečnu zmes a poriadne zamiešame. 

Túto zmes nalejeme naspäť do hrnca a varíme, kým zmes nezhustne. Následne prelejeme do sklenenej misky, necháme vychladnúť a vložíme do chladničky na aspoň 12 hodín. 

Po vychladení vložíme do zmrzlinovača a necháme ho pracovať, kým nie je zmrzlina hotová. Nakoniec ručne primiešame na malé kúsky nasekané oreo keksíky a vložíme ešte na hodinku do mrazničky. Je to skrátka mňamka!!! :slight_smile:

K tomu si namiešame letny drink v podobe ľadových čajov s domácimi sirupmi, spolu s mrazeným ovocím a kockami ľadu. Stačí v predstihu zaliať ovocné čaje od Popradské, aby stihli vychladnúť, nahádzať do šekra všetko čo máte radi, pridať čerstvú mätu, koliečko citrónu,alebo limetky,  slamky a vychutnávať ľadové osvieženie.  Kombinácie obľúbených čajov s domácimi sirupmi sú naozaj nekonečné. My sme využili napr. aj púpavový med, mätovo-malinový,  bazový, orgovánový /recept nájdete: https://www.modrykonik.sk/blog/nesvadbovo/article/orgovanovy-sirup-a-orgovanovy-cukor-4i2ls1/ / a čisto mätový sirup /recept nájdete: https://www.modrykonik.sk/blog/lola777/article/mata-sirup-a-liker-dtdqqh/ /. Ako vidno na foto, deťom naozaj chutili a to neboli ani presladené.  Na ďalšej gardenparty možno ohúrite svojich hostí práve takýmito ICETEA. 

Prajeme Vám ešte krásny letný deň. 

#popradske 

#korunny

Čítaj celý článok
antori
16. júl 2018
Ďakujeme #popradske za výhru :kissing_heart:
Zobraz celú správu
lola777
28. jún 2018 Čítané 65x

    Jeden zo spôsobov ako si zlepšiť depresívnu náladu v týchto chladných a upršaných ,,letných" dňoch je dať si niečo sladké a povzbudivé... Kombinácia čokolády a kávy v pusinkách tvorí dokonalú harmóniu. 

Budeme potrebovať len pár ingrediencií:

- kukuričný škrob /ja som použila zemiakový/        1 lyžička

- instantná káva Finessa                                                1 lyžica

- kakao                                                                               1 lyžica

- čokoláda pokrájaná na malé kúsky                           120g

- vaječné bielky izbovej teploty                                     6ks 

- práškový cukor                                                               250g

Predhrejte rúru na 160 °C.  Do misy dajte škrob, kávu, kakao, čokoládu a premiešajte. 

Oddelíme si bielka od žĺtiek. Bielka šľaháme v mixéry, kým sa nevytvorí pevná pena. 

Následne preosejeme práškový cukor a šľaháme ďalej, kým hmota nie je hustá a lesklá. 

Do hmoty pridáme suché ingrediencie a len lahko ručne premiešame. 

Pomocou lyžice nanesieme na papier na pečenie takéto nedokonalé pusinky. V jedinečnosti je predsa krása. 

Pečieme asi 45 minút, kým pusinky nie sú pevné. Vypneme rúru, ale necháme ich tam ešte sušiť do vychladnutia. Podávame spolu s horúcou čokoládou, alebo espressom. 

Ako bonus máte krásne rozvoňaný kávou a čokoládou celý byt. 

Dobrú chuť. 

#popradske 

Čítaj celý článok
lola777
27. jún 2018 Čítané 174x

Čo by ste povedali na to, keby ste si objednali niekde na letnej terase čaj s medom a čašník by Vám priniesol toto ? Myslím, že deti by sa rozhodne potešili čaju, v takejto osviežujúcej forme. 

Ako na to? Tak to je úúúplna malina. Stačí urobiť silnejší výluh vášho obľúbeného čaju, pridať med, naliať do nánukových foriem /široký výber týchto formičiek je už na každom kroku/ a na druhý deň ohúriť vaše deti, hostí, či priateľov.

Ja som na túto dobrotu využila neobyčajne dobré a obľúbené Mistral čaje. 

Dali by ste si mätovo-ribezľového sloníka?

Alebo radšej kamilkovo-medového uja prieskumníka?

Medovkovo-malinového papagája?

A čo tak jahodovo-malinovú opičku ?

U nás mali veru veľký úspech.

Celú ponuku čajov si môžete pozrieť aj na: https://www.popradske.sk/caj/

... a so svojími skúsenosťami sa môžete podeliť aj v skupinke Popradské kávy a čaje: https://www.modrykonik.sk/group/9607/ .

Prajem ešte krásny horúci deň. 

#popradske 

Čítaj celý článok
lola777
14. jún 2018 Čítané 157x

... Nové kvetovo-ovocné MISTRAL čaje. 

Tieto čaje sú opisované ako ,,dokonalé spojenie chuti a vône".

Chcete sa o tom presvedčiť aj vy ?

Sú tu tri možnosti. Buď si ich kúpite u vás v predajni, alebo si ich objednáte na https: / www.popradske.sk/baner/vonave-ovocne-caje-mistral / ,  alebo ich môžete TESTOVAŤ NA MODROM KONÍKU!

Aby ste sa zapojili do výberu na testovanie, stačí pridať foto čaju, alebo kávy spolu s kytičkou POĽNÝCH KVETOV, buď na svoj blog /spolu s #chcemtestovat #popradske /,

alebo do skupinky Popradské kávy a čaje: https://www.modrykonik.sk/group/9607/

Testovať sa budú všetky tri lahodné spojenia.

MARHUĽA&LEVANDUĽA: V rozvoňanej levanduli sa rozlievajú sladké dužiny marhúľ. Jemná a voňavá chuť tohto čaju je balzamom na pokojnú chvíľku pre seba. Dokonalé, voňavé a chutné. Presne také je spojenie voňavej levandule a sladkastých marhúľ, ktoré prepožičali svoju šťavnatosť kvetu. 

SLIVKA&JAZMÍN:  K šťavnatej a sladkej slivke sme pridali voňavý jazmín. Chuť tohto čaju vás prekvapí a poteší zároveň. Ak je v poézii základ slovo, tak pri čaji je to vôňa. Zavrite oči a nechajte sa unášať do čarovného prístavu vašich tajných skrýš.

ČEREŠŇA&RUŽA: Našu ružu sme zbavili tŕňov a jej lupene položili do sladkých čerešní. Prekvapivo čarovná chuť a vôňa vás prenesie do tej najvoňavejšej záhrady. Predstavte si lupene červenej ruže, ktoré sú ako perina. Zatvorte oči a nadýchnite sa. Ak sa ponoríte do jej vône, zacítite sladkastú chuť čerešní.

Držím palce a prajem krásny deň.

#popradske

Čítaj celý článok
lola777
29. máj 2018 Čítané 159x

SIRUP, ČAJ a LIKÉR    

Len málo rastlín má také bohaté využitie ako mäta. Voňavé lístky tohto blahodarného plodu prírody sa využívajú v potravinárstve, medicíne, voňavkárstve, v cukrárskom odvetví a na mnohých ďalších miestach. Mäta prieporná je bylinkou, ktorá zlepšuje nielen trávenie, ale pomáha liečiť aj iné zdravotné neduhy. Vynikajúce účinky boli preukázané v prípade prechladnutia a chrípky. Účinná nie je iba v podobe čaju, ale aj v iných formách.

Domáci sirup je nielen chutnejší, ako ten z obchodu, ale obsahuje aj akúsi pridanú hodnotu. A to najmä v tom, že viete, čo v ňom naozaj je a z akých surovín je vyrobený. O tom, že je zrejme omnoho zdravší, ako kúpený snáď netreba ani hovoriť. Výroba domácich sirupov sa u nás stáva hitom, pretože je fajn ponúknuť priateľom na záhradnej oslave osviežujúcu lahôdku z vlastnej dielne. A čo je najlepšie – ich prípravu zvládne naozaj každý.

Na mätový sirup potrebujeme:

  • 20 stoniek čerstvej mäty
  • šťavu zo 1,5 citróna
  • 2 kg cukru
  • 2 l vody

Do prevarenej vody namočíme umyté stonky mäty. Pridáme citrónovú šťavu a necháme zakryté 24 hodín lúhovať.

Potom celú zmes precedíme cez jemné sitko, najlepšie ak doň vložíme aj jemnú látku, záclonu, alebo detskú látkovú plienku.

Do zmesi, ktorú sme si precedili do väčšieho hrnca dáme cukor – najlepšie trstinový, aby bol sirup zdravší, ale kto nemá, alebo nechce investovať viac peňazí, môže použiť pokojne aj biely cukor. /Nemala som po ruke trstinový, ináč by som ho použila./

Prihrievame na miernom ohni a miešame kým sa cukor úplne nerozpustí. Necháme prejsť varom a horúci sirup nalievame do umytých fliaš. Uzavrieme a necháme vychladnúť. Skladujeme v chladničke,  pivnici, alebo na inom chladnom a tmavom mieste.

Ja tieto domáce bylinkové sirupy najradšej využívam na sladenie bylinkových čajov, do letných drinkov a najviac ,samozrejme, pijú deti svoju obľúbenú ,,sirupovú".

Keď som už mala sirup, chcela som zabiť dve muchy jednou ranou a urobiť hneď aj mätový likér, ktorý mi veľmi ospevovala svokra. Keďže výsledný produkt by nemal farbu ako priemyselné mätové likéry, pomohla som si potravinovou farbou a pridala som ju do jednej fľaše sirupu. 

A potom si už namiešate podľa chuti s destilátom, ktorý máte po ruke. 

Na zdravie! Chutí naozaj skvelo. 

Na mätový likér je veľmi veľa receptov na nete, ale pri mojom nedostatku času, ale za to veľkej chuti vyrobiť niečo nové, som si troška uľahčila prácu. 

Máte v obľube mätu ? Ako ju využívate v domácnosti vy ? Rada si prečítam v komentároch. 

Krásny deň. 

#popradske 

Čítaj celý článok
karolin2
23. máj 2018
#chcemtestovat #popradske tento čajík u nás nesmie chýbať
Zobraz celú správu
nesvadbovo
Správa bola zmenená 22. máj 2018
Pamätáte si ešte na článok, ktorý sme pripravili spolu s Ivkou ( @lola777 ) ? Ak sa vám páčil, tak máme pre vás dobrú správu.

Dolaďujeme posledné detaily, plánujeme, spisujeme recepty a hľadáme prienik spánkov našich detí :slight_smile:

Tentokrát sa môžete tešiť na letnú edíciu receptov. Tak čo, prečítate si nás aj teraz? :slight_smile:

Ak si chcete pripomenúť, čo sme pre vás pripravili naposledy, článok nájdete tu: https://www.modrykonik.sk/blog/nesvadbovo/artic....

#korunny #popradske #konikspaja
Zobraz celú správu
lola777
22. máj 2018 Čítané 166x

Vždy ráno, keď sa trošku preberieme, zapíname dve veci. Rozprávky a kávovar. No, áno, ešte mám pár mesiacov sladký život na materskej. Deťom robím kávu do fľaší /nekofeinový cereálny nápoj/ a ja mám najradšej capuccino,ktorým začínam každý svoj deň.

Keďže najmladšieho,ale aj najzvedavejšieho člena rodiny začali zaujímať jednotlivé tlačidlá na kávovary, vyzbrojila som sa dnešné daždivé doobedie trpezlivosťou a dala sa na vysvetľovanie. 

Drobec má len dva roky, takže som to museľa poňať troška jeho slovníkom.  Aby kávovar urobil dobré cappucino, potrebuje kvalitnú kávu. Vysypať čerstvé kávové zrná do zásobníka zvládne každý drobec ľavou zadnou.

Čerstvo zomletá zrnková káva vyniká svojimi nezameniteľnými vlastnosťami a harmóniou vône. Milovníci najkvalitnejšieho espressa určite siahnu po káve Finca. Na výber sú aj ďalšie zaujímavé kávové zmesi ako je Restaurant, Colombia a Espresso Professional.  Tu svoju pravú kávu si určite každý  vyberie na najväčšom slovenskom ehope kávy a čaju: https://www.popradske.sk/kava/zrnkova/ .

Už aj malý barista Tobias vie: „Žiadna káva neulahodí vašim ústam, ak jej vôňa najprv nepošle svoj sladký pozdrav vášmu nosu.“

S naplnením zásobníka studenou vodou si drobec ľahko poradí. 

Ďalším dôležitým krokom je nastavenie hrubosti mletia. Tu deti  potrebujú aj vašu pomoc. Stupeň mletia ovplyvní rýchlosť toku vody, ktorou bude voda cez namletú kávu pretekať filtrom, a takisto aj výslednú chuť kávy. Hrubosť mletia by mala byť nastavená na jemnú, ale nie na príliš jemnú, až práškovú kávu. Napr. tento náš kávovar má 18 nastavení hrubosti - čím nižšie číslo, tým jemnejšie je nastavenie hrubosti.

Hrubosť mletia a následný výsledok oplyvňuje aj počasie. Keďže káva je najväčší absorbent pachov a vlhkosti okolo seba, znamená to, že nastavenie mletia je potrebné niekedy aj viackrát za deň. Na fotografii vidno rozdiel v objeme, ale aj v kvalite crémy pri rozdielnej hrúbke mletia. Lieskovo-oriešková hustá créma bez čiernych okrajov s typickou kávovou vôňou sú určite prvými faktormi, na základe ktorých vieme určiť kvalitu espressa.

Hneď ako je namleté požadované množstvo kávy, opatrne vyberieme držiak filtra a pomocou tampera stlačíme namletú kávu smerom dole. S týmto si drobec určite neporadí sám a potrebuje Vašu pomoc. Správnym tampovaním dosiahneme rovnomerné zatlačenie pomletých kávovníkových zŕn, čím dosiahneme utlačený celok, čo veľmi ovplyvňuje kvalitu výsledného espressa. 

Aj deti už vedia, že šálky musia byť na kávovary uložené vždy pitnou časťou nahor. Správnym nahriatím zabezpečíme stálu teplotu espressa. Tepelne udržiavané espresso si zachová svoju chuť, aj krému.

Pred založením páky s pomletým kávovým zrnom je potrebné odpustiť horúcu vodu aspoň na 5sekúnd, aby voda do espressa mala tu správnu teplotu. Jeden šťuk zvládne  každé dieťa hravo, len musíme dbať na zvýšenú opatrnosť pri narábaní s horúcou vodou, alebo naparovačom mlieka. 

Založíme páku, podkladáme šálku a hneď spúšťame extrakciu. 

"Mamaaaaa, už tečieeee!" To bol ale pyšný pohľad, keď pri príprave tejto kávy mi tak krásne pomáhal. 

Na prípravu capuccina potrebujeme správne spenené mlieko. Mliečna pena sa tvorí, keď sa mliečne bielkoviny zmiešajú so vzduchom. Každý barista má svoje držanie kanvičky, dôležité však je, aby vedel ustrehnúť teplotu peneného mlieka /55 až 70 stupňov Celzia/.

Malý barista vám môže pomôcť s naliatím mlieka do kanvičky, následne mliekto speníte /na to mu musí ešte ručička dorásť/ a následne môže pomôcť pri nalievaní speneného mlieka do espressa. 

A capuccino "vyrobené s láskou" je na svete. Zaujíma aj vaše deti príprava kávy? Akú kávu máte najradšej vy?

Budem sa tešiť na vaše postrehy a zábavné príhody s kávičkovaním s deťmi. https://www.modrykonik.sk/group/9607/detail/

Krásny upršaný večer s Poprapské kávy a čaje. 

#popradske 

Čítaj celý článok
erikaemkina
22. máj 2018
Zobraz celú správu
matka1984
27. apr 2018
Zobraz celú správu
lola777
22. mar 2018 Čítané 441x vybrali sme

POZNÁTE POPRADSKÝ WELLNESS ČAJ MATÉ?

Chcete ho vyskúšať???


Maté má korene v južnej Amerike, kde dodnes patrí medzi najobľúbenejšie nápoje. Do Európy ho priviezol Krištof Kolumbus a hovorí sa mu aj „Poklad Indiánov“, pre ktorých je posvätný. Čaj z maté povzbudí vašu myseľ, posilní váš imunitný systém a pomôže odbúrať tukové bunky. Vyskúšajte tento životabudič, ktorý sme pre vás pripravili v kombinácii so šťavnatým jablkom. Chuť je osviežujúca, mierne ovocná. Čaj z maté vás povzbudí a dodá energiu na celý deň.

Ako testovať tento čaj???

Stačí pridať foto na SVOJ BLOG ako si vychutnávate ktorýkoľvek z Popradských wellness čajov a pridať k tomu hashtag #chcemtestovat #popradskywellnesscaj #mate . 


A o pár dní vyberiem 7 z vás, ktorí ho otestujú. Potom si už len vymeníme info, ako chutil v skupinke Popradské kávy a čaje : https://www.modrykonik.sk/group/9607/


Už sa teším na všetky príspevky. Krásny deň. 


#popradske

Čítaj celý článok
lola777
15. mar 2018 Čítané 817x

    Káva - nápoj, ktorý si našiel svojích priaznivcov, ale aj odporcov. Ak patríte k milovníčkam kávy, tak určite kvôli jej lahodnej chuti, alebo kvôli tomu, že dokáže človeka naozaj prebrať a to hlavne ráno pred odchodom do práce, alebo pred dňom plnom ,,zábavy" na materskej. 

    Tak či onak, káva má blahodarné účinky nielen na ľudskú myseľ. Je súčasťou mnohých kozmetických prípravkov, ktoré sú určené hlavne na boj proti celulitíde. 

     Na výrobu domáceho telového peelingu budete potrebovať len pár ingrediencií, ktoré sa určite nájdu v každej domácnosti. 

Zmiešajte 4 polievkové lyžice mletej kávy EXTRA ŠPECIAL s 2 polievkovými lyžicami hnedého cukru. K tomu pridajte 6 lyžíc olivového oleja a 1 lyžicu medu. 

  Všetky prísady zmiešajte a vytvorený peeling si vychutnajte v sprche, alebo len tak relaxujte s kávovou maskou na tvári. 

    Kofeín je veľmi užitočný pri zmierňovaní príznakov celulitídy, olej dodá pokožke hydratáciu a med ju bude vyživovať. Stačí ním pokožku masírovať krúživými pohybmi. Peeling následne opláchnite vodou. Pokožka bude hladká a lesklá. 

 Mnohé tento zázrak určite už poznáte. Ja sa po tejte maske cítím vždy ako nová...a milujem , keď voniam kávou. 

Krásny deň s #popradske .

Čítaj celý článok
lola777
6. mar 2018 Čítané 938x

        Už ako som začala ambasádorovať, čo je už nejakú tu dobu, si brúsim zuby na pravé domáce kávové zrná. Milujem tu chuť od mala. A teraz som sa k nim konečne dopracovala... Už dlhšie som pozerala po obchodoch formy na tieto koláčiky, ale nikde som nezohnala.... Pred víkendom som si zaobstarala všetky potrebné ingrediencie. Akosi sa mi už nechcelo čakať, kým nejaké formičky objednám a zase nejakú dobu by trvalo, kým by prišli, tak som trošku zaimprovizovala a myslím , že sa oplatilo. Na nete som si našla recept na pravé kávové zrná  a inšprovala sa ním. Pohodlne sa usadte a nechajte sa inšpirovať aj vy. 

Na plnku budeme potrebovať:

1 salko

100g práškový cukor 

50g kakao 

1 hera

1 maslo 

6 čajových lyžičiek mletej kávy EXTRA ŠPECIAL

Na hmotu na obalenie budeme potrebovať:

200g Cera 

200g práškový cukor 

150g sušené mlieko

a na dokončenie : čokoládu na varenie, smotanu a maslo 

TAK POĎME NA TO.

Salko, cukor a kakao miešame nad parou do zhustnutia. Najprv to zredne, asi po 20tich minútach to znova ztuhne.Necháme vychladiť a zašľaháme maslo a Heru, potom pridáme mletú kávu EXTRA ŠPECIÁL. Je výrazná chuť je pre tento recept veľmi dôležitá. 

Hmota na obalenie:

Všetko spolu zmiesime a necháme odpočívať. Najlepšie je pripraviť si hmotu deň dopredu. Ak sa hmota trhá, pridáme Ceru. Ak je moc mäkká, pridáme sušené mlieko.

Kávové zrná po obalení do hmoty treba nechať uschnúť, najlepšie cez noc a až potom oblievať čokoládou. /inšpirovala som sa týmto receptom: https://tortyodmamy.sme.sk/recept/nepecene-zakusky/najlepsie-kavove-zrna /

/na obrázku mám Heliu, ale nebolo to dobré, robila som to znova s Cerou, tak ako je v recepte/ 

Takto vyzerá výsledná plnka a hmota na obalenie. 

Vyvaľkáte si tenký plát a vytvarujete ním formičku. Ako som písala už vyššie, improvizovala som, keďže som nezohnala formu na kávové zrno. 

Cesto sa mi podobalo na marcipán, ale dosť sa trhalo, tak som s ním pracovala podobne ako s krehkým cestom, a jednoducho som si ho do formičky ,,vypackala". Predtým som formu posypala sušeným mliekom, aby sa mi cesto neprilepilo. 

Potom napĺnite kávovým krémom.

Zospodu dáte ďalšiu vrstvu a pekne obrežete po obrysoch formy. 

Pred oblievaním čokoládou je dobré dať to celé pekne stuhnúť do chladničky. 

A keďže som na ďalšie už akosi nemala čas, tak som si to uľachčila. Deň pred tým mi v tescu padla do oka táto forma /priemer asi 23m-cca 4€/ , ktorá má tu výhodu, že má odnímateľné dno a preto je super aj na takéto krémy, keďže sa Vám to neprilepí a koláč sa dá  jednoducho dostať z formy von. Dno som si vysypala sušeným mliekom. 

Potom som použila zbytok obaľovacej hmoty na dno formy. 

Navŕstvila som kávový krém a zarovnala. 

A poliala čokoládovou ganache /čokoládu na varenie zalejete horúcou smotanou, nechate chvíľku roztopiť, vymiešate a pridáte trochu masla/. Necháte stuhnúť v chlade. 

A dozdobíte. Mne k tomu celkom išlo kyslé drobné ovocie, ako sú ríbezle a čerstvá mäta. 

Toto je to super odnímateľné dno, vďaka ktorému si koláč z formy jednoducho vyberiete. 

Už stačí len pripraviť si skvelé espresso napr. zo zrnkovej kávy Extra špeciál a vychutnať si pohodu a mega kávovú chuť v koláči spolu s kávou. 

Dobrú chuť Vám prajem spolu s Popradske kávy a čaje.

#popradske

Objednať si môžete rýchlo a pohodlne aj tu: https://www.popradske.sk/kava/zrnkova/

a súčasne Vás pozývame aj do voňavej skupinky Popradské kávy a čaje : https://www.modrykonik.sk/group/9607/

Čítaj celý článok
lola777
Správa bola zmenená 29. jan 2018
Nanič počasie, aspoň čaj a sviečky spravia náladu. Krásny pondelok s #popradske

Slivka+jazmin = famózna chuť :heart_eyes:
Zobraz celú správu
anka2103
Správa bola zmenená 28. jan 2018
Dnešná kávou prevoňaná nedeľa s #popradske
Zobraz celú správu
lola777
Správa bola zmenená 28. jan 2018
V našej malej skupinke Popradské kávy a čaje som čítala jeden milý citát, ktorý mi utkvel v pamäti...

,,Bez lásky a kávy je svet BEZLASKAVY."

Tak idem pekne podopĺňať obe vzácne "komodity".
Krásny nedeľný večer dievčatá :kissing_heart:

A nechajte sa inšpirovať :innocent::coffee::heart:
#popradske #kazdydenspopradske #sutaz
Zobraz celú správu
lola777
Správa bola zmenená 27. jan 2018
Posledná šanca zapojiť sa do Valentínskej súťaže, o ktorýkoľvek produkt od Popradské :slight_smile:

Stačí pod tento článok https://www.modrykonik.sk/blog/lola777/article/... vložiť do komentára link čaju, alebo kávy, ktorá sa Vám k tejto maškrte najviac hodí.

Napr. aj nové kvetovo-ovocné čaje Mistral.
V prípade, že Vás dnes večer vylosujem, daný nápoj je Váš. .

Veľa šťastia :four_leaf_clover: #popradske
Zobraz celú správu
lola777
Správa bola zmenená 26. jan 2018
Dnešnú poobednú svačinku ku káve poctivo "navaril" , aj naservíroval sám Samko :clap: Niečo z neho určite bude :heart:

Krásny deň prajeme s #popradske :coffee::tropical_drink:

P.S. Už len pár dní súťažíme o nové kvetovo-ovocné čaje MISTRAL, zapojte sa :thumbsup: #kazdydenspopradske #sutaz
Zobraz celú správu
lola777
Správa bola zmenená 25. jan 2018
Palacinky inšpirované detským čajom :slight_smile:

...plnené flambovaným banánom a čučoriedkami, mňaaaaam :dizzy_face:
#kazdydenspopradske #sutaz #popradske
Zobraz celú správu
lola777
Správa bola zmenená 24. jan 2018
Dnes si ešte jednu :coffee: dám aj na večer :innocent:

Neviem ako vy, ale ja som skoro vždy tak unavená, že skôr zaspávam ako deti a to mi moc nepasuje :rolling_eyes:

Rada si totiž vychutnávam večer, keď deti sladko spia,
nikto odo mňa nič nepýta a mám čas aj pre seba :slight_smile:

Tak káve zdar :sweat_smile: a krásny večer s #popradske :coffee::tropical_drink:
#kazdydenspopradske #sutaz
Zobraz celú správu
lola777
24. jan 2018
Dnes je medzinárodný deň komplimentov :tulip:

Aký najkrajší kompliment ste kedy a od koho dostali ???

Odmením :heart:

Krásny usmievavý deň Vám prajem spolu s #popradske :coffee::tropical_drink:
Zobraz celú správu
Strana
Predošlá Strana
Ďalšia