nesvadbovo
18. jan 2018
1428 

Koník spája - tak ako cukor, čaj a káva

Tri deti, dve premotivované ambasádorky, hodiny času, cukrová diaľnica, litre čaju, veľa smiechu, dva chutné koláčiky, osem káv, tri prechádzky v kočíku a na konci úžasné spojenie chutí.

To je v skratke náš deň. Ak sa chcete dozvedieť viac, uvarte si váš obľúbený čaj či kávu, odkrojte si z dobrého koláčika, zakuklite sa do teplej deky a poďte si tento deň vychutnať s nami.

Ak ste na tom tak, ako my, káva, čaj a koláčiky pre vás predstavujú neodolateľnú kombináciu. Skrátka jeden bez druhého sú skvelé, ale keď sa spoja, zrazu je to iná liga. A tak v jeden zimný zasnežený deň prišiel nápad, spojiť svoje sily, poodhaliť niečo zo svojho súkromia a vtiahnuť vás prostredníctom fotiek do nášho sveta.

Deň začal popradským a končil korunným. A medzitým bolo mnoho čarovných chvíľ. Tieto zábery nie sú hodiny stajlované, nie sú dokonalé, ale hlavne, nie sú umelé. Sú na ňom deti spokojné aj nespokojné. Šťastné a usmiate, ale aj unavené a urazené. Ženy bez skvelej vizáže, ale s vášňou pre to, čo robia. Sú tam rozsypané suroviny, deti bijúce sa o hračku, zapnutá telka, aby sme mali chvíľku čas a nosič, ktorý vôbec s ničím neladí, ale dieťatko je v ňom spokojné. Skrátka a jasne, sú odrazom bežných dní, presne takých, aké milujeme.

Dali sme si odvážny cieľ, bez opatrovateliek a starých mám sa za pár hodín zoznámiť, porozprávať, posťažovať sa na problémy, ktoré o mesiac už upadnú do zabudnutia, vychutnať si dobrú kávu a upiecť a nafotiť dva dezerty. A čuduj sa svete, hoci sa stmievalo o pol štvrtej, ono nám to vyšlo 🙂.

Inšpiráciou pre oba koláčiky boli naše obľúbené čaje od #popradske. Milujeme jablkovo škoricový čaj, a tak boli jablká a škorica základom rustikálnych galettiek. Úžasné na tomto dezerte je nie len to, že sa vám maslové cesto doslova rozplynie na jazyku, ale aj to, že ony majú byť tvarom nedokonalé. A aj vďaka tomu sú predurčené pre malé detské rúčky. Chalani sa nedali zahanbiť a my sme im len hovorili, ako na to. No nie je to úžasné, mať takýchto pomocníkov?

Druhý koláč inšpiráciu čajom posunul ešte o úroveň vyššie. Rovno sme ho do neho pridali namiesto mlieka. A takto vznikla dekadentne čokoládová, neuveriteľne vláčna a earl grey-om prevoňaná bábovka. A keď si k nej dáte kopček šľahačky, posypete ju púdorvým #korunny cukrom a zapijete ju chutným espressom, tak garantovane zabudnete na akýkoľvek náročný deň a necháte sa unášať čarom tohto okamihu.

A ak si chcete kúsok tejto, pre nás neopakovateľnej, atmosféry preniesť aj k sebe domov, na konci článku nájdete recepty otestované tými najprísnejšími jazýčkami.

Tak nám dajte vedieť, či sa vám u nás páči a či si nás na virtuálnu návštevu do vašich domácností pozvete aj nabudúce 🙂

Tento článok sme pripravili v spolupráci s Ivkou @lola777

Ak máte chuť pridať sa ku skupinke venované korunnému cukru, nájdete nás tu: https://www.modrykonik.sk/group/10058/

A ak si radi pochutnáte na popradských čajíkoch a káve, smelo sem: https://www.modrykonik.sk/group/9607/

Pri príchode chalani "testovali terén" a rozhodovali sa, či bábätko bude mať dovolené vstúpiť. Avšak keďže im ešte nevie kradnúť hračky a robiť zle, dostala zelenú. Prvá potenciálna prekážka v spolupráci vyriešená 🙂 Mimochodom, sedia v stánku na predaj zmrzliny a či si vypýtate vanilkovú, alebo čokoládovú, dostanete arašidové chrumky 🙂

Deň sme začali skvelou kávou, aby sme nazbierali energiu. To, že sukňa a kávovar majú rovnakú farbu je skutočne iba náhoda 🙂 Skúsili sme sa trošku pohrať aj s mliečnou penou a na konci sa nám už podarilo aj vytvoriť niečo, čo tvarom pripomínalo srdce!

Ale keďže nie len kávou je človek živý, urobili sme si aj tento výborný Rooibos limetka. Okrem príjemnej atmosféry aj upokojil napäté nervy, ktoré sme trošku mali z tohto nášho nového projektového dieťatka.

Tak, začiatok by sme mali, môžeme sa do toho pustiť. Niet nad to mať pri práci takýchto šikovných pomocníkov. Vďaka nim nám to šlo skutočne od ruky!

Myslíme si, že deti do kuchyne patria. Oni to tam milujú, tak prečo im nedopriať ten pocit, že sú nápomocní? A či bude v koláčiku o lyžičku škorice menej a pár gramov cukru viac, nič sa nevyrovná tomu zapáleniu v detských očkách.

No ale keď ich to prestane baviť, môže to dopadnúť aj takto :D Toľko cukru na zemi som asi nevidela v celom mojom živote, ale Sami bol asi pol hodinu tak tichúčko, že sme ani nevedeli, že ho máme 🙂

Kým sa chalani zabávajú a M. spinká, my môžeme pokračovať:

A zatiaľ čo chalani spolupracovali, moja malá M. potrebovala mať maminu pri sebe. A tu máte dôkaz, že pečenie sa niekedy skutočne dá zvládnuť aj jednou rukou 🙂

Ale ak náhodou potrebujete ruky obe, je super mať pri sebe nosiť, vďaka ktorému je dieťa spokojné a mamina môže pokračovať v rozrobenej práci 🙂

Nooo, vyzerá to tak, že máme hotovo:

Ale medzitým nezabúdame ani na pravidelný prísun kofeínu. A vidno, že Sami už má toho kávového hučania plné zuby :D

Tak, a toto je výsledok nášho snaženia. Dva skvelé dezerty inšpirované čajom, ktoré úžasne dopĺňa chuť a vôňa kávy.

                                           Jablkovo-škoricové galettky

  • hrnček hladkej špaldovej múky
  • 1 a pol hrnčeka celozrnnej špaldovej múky
  • 1/2 hrnčeka studenej vody
  • 230 g studeného masla
  • štipka soli
  • 3 PL trstinového cukru od #korunny
  • 1 kg jabĺk
  • hrnček trstinového cukru od #korunny
  • 2 PL škorice
  • šťavu z polovice citróna

Príprava je rýchla a nepotrebujete k nej žiadne špeciálne náradie. Všetky suroviny na cesto premiešajte v miske alebo na silikónovej podložke na kompaktnú hmotu. Zabaľte do sáčku a odložte do chladničky aspoň na hodinku.

Medzitým ošúpte jabĺčka a nakrájajte ich na plátky. Prisypte cukor, škoricu a citrónovú šťavu.

Po vychladnutí cesta ho rozdeľte na 4 kúsky a z každého vyvaľkajte nepravidelnú placku. Na ňu navrstvite plnku, nechajte voľných iba pár centimetrov. Tieto zahnite ponad náplň a preneste na plech.

Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov cca 50 minút.

             Dekadentná earl grey čokoládová bábovka

  • 1 a pol hrnčeka kryštálového cukru od #korunny
  • 3 vajcia
  • 125g masla
  • 2dl veľmi silného earl grey čaju
  • 2 hrnčeky polohrubej špaldovej múky
  • 2 čl kypriaceho prášku
  • štipka soli
  • 120g horkej čokolády (použili sme 52percentnú)
  • práškový cukor od #korunny na posypanie

V mixéri miešame vajcia s cukrom aspoň 5 minút. Pridáme maslo izbovej teploty a postupne prilievame čaj a zmes múky, soli a prášku do pečiva. Nakoniec pridáme roztopenú čokoládu.

Bábovku vlejeme do formy, ktorú sme dôkladne vymazali maslom a posypali kakaom a múkou a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 40 minút, alebo kým špáradlo zapichnuté do koláčika nevytiahneme čisté.

Uzaaaaaaaaaaaasne ste zeny a paradny clanok👏😊

16. jan 2018
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@minuskad velka vdaka ❤️

17. jan 2018
17. jan 2018
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@tinka.binka ❤️

17. jan 2018

@nesvadbovo Úplne parádny článok 🙂 Všetko vyzerá úžasne!

17. jan 2018

Super clanok 🙂 a odkial je ta cervena sukna?

17. jan 2018

Perfektny napad takto spracovat clanok 👍

17. jan 2018
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@gradan
@doloresmk vdaka ❤️

17. jan 2018
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@luciferova dakujeme 😍 A sukna je zo sheinside.

17. jan 2018

Mnam,ja idem asi aj hned napiect galettky! Ale mozem si ich urobit aj mensie,nie? Btw. Na vlasy chodis ku kadernicke,ci sama farbis? Strasne sa mi paci odtien!!

17. jan 2018
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@lucisko23 my sme urobili 4 mensie a este zostalo chalanom cesto na hranie, takze 5 kusov by ti malo vyjst. A farbu pouzivam tuto, akurat idem dnes farbit 😉

17. jan 2018

@nesvadbovo super,ja by som tiez chcela take skusit,len mne to tak nechyti,momentalne mam take orieskove vlasy. Ale pri nablizsom nakupe kupim a vyskusam!

17. jan 2018
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@lucisko23 vies co, tato je celkom intenzivna a dobre kryje. Pripadne nechaj trochu vyzmyvat a pojde to..

17. jan 2018

@nesvadbovo Jéj, túto farbu, tento odtieň som používala dlhé roky, bola veľmi dobrá. 🙂

17. jan 2018
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@nugat fakt? Si Ta vobec neviem predstavit rysavu 😉A ano, je najlepsia, hoci tych rysavych je na trhu tak malo, ze nema velku konkurenciu 😉

17. jan 2018

@nesvadbovo 7 rokov som nosila ryšavú a našla som tej, už aj tak výbornej, farbe konkurenciu, ktorá ju aj porazila. V kaderníckych potrebách, nejaká talianska značka. 🙂

18. jan 2018

Toto bolo skvelé 🙂 Úplne na Vybrali sme.
... a musela som 😀

18. jan 2018
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@rusalinka podoba cisto nahodna 😉

18. jan 2018

@nesvadbovo 😂😂😂

18. jan 2018

krasny clanok uzasne fotky ale preco davate jedovatu tuju k jedlu resp jej vetvicky

20. jan 2018
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@loginexistuje v prvom rade vdaka za kompliment 😉 A ta tuja asi preto, ze som totalny amater vo vsetkom zelenom (vyhubim aj kaktus), tak som doteraz netusila, ze je jedovata. Ale neboj, bola tam iba na fotku, zatial sme to vsetci konzumujuci v zdravi prezili 😉 Nabuduce budeme mudrejsie!

20. jan 2018

Babovku si idem urobiť .... mňam, a článok fakt dobrý ...

22. jan 2018
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@pianko229 vdaka ❤️

22. jan 2018

Musel to byt pekny den! U nas babovky pecie muz, tak mu idem skopirovat recept a poslat. A musim kupit aj takuto formu, ja mam len klasiku (tvarom)

23. jan 2018

Veľmi pekné fotky

24. jan 2018

krásne popísané, krásne nafotené....cítiť atmosferu 🙂
(a ešte otázočka, ak môžem.... ten krásny stôl ste kde zohnali ?? 😉 Dakujem )

25. jan 2018
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@jajulia dakujeme ❤️ A otazku lepsie zodpovie @lola777, u naj sme boli na navsteve 😉

25. jan 2018
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@gabrielabydzo
@stellasweet dakujeme, bolo nam naozaj prijemne! A tato forma je super, ale treba ju naozaj poriadne vymastit a vysypat a piect v nej "vlhkejsie" babovky, lebo inak to z nej vydolujete iba lyzicou 😉

25. jan 2018

@jajulia ďakujeme😃 stôl a lavice sú z Kika 😊

25. jan 2018
Komentár bol odstránený

Začni písať komentár...

Odošli