Výsledky vyhľadávania pre slovo “#skupina”
Zaujma Vas duchovno? Svet medzi zivotmi? Cokolvek co sa tyka meditacii astralu ci snivania?
Tak sa k nam pridajte 🙂
Tema na tento tyzden...lucidne sny ❤
Matka geja alena0407: Aj homosexuáli chcú byť milovaní
Každá žena chce vyzerať dobre, bez kíl naviac, chce mať peknú postavu a tým aj vyššie sebavedomie. A je úplne jedno, či je bezdetná alebo odrodila 1, 2, 3... detičky.
Na internete je milión "overených" diét. No u nás v skupinke sa diéty nedržia. Ideme cestou trvalou - ideme cestou k našej premene so zdravou stravou a s cvičením. Zahoďte za hlavu heslo "cica nežer", ale schudnite a udržte si svoju váhu kvalitnou a zdravou výživou.
Dnešný článok sa venuje chudnutiu, no pokúsim sa v ňom zodpovedať často kladené otázky (Frequently Asked Questions), s ktorými sa stretávam nielen v reálnom, ale najmä vo virtuálnom živote v našej skupinke Cesta k mojej premene.
15 stručných otázok a odpovedí
(čítaj nižšie)
Môžem cvičiť večer/ráno/na obed?

Praktické rady na nosenie
Pár rád a skúseností pri nosení dieťatka.
Noste dieťa podľa jeho potreby.
U novorodencov bude interval nosenia najdlhší, postupne s jeho psychomotorickým rozvojom sa bude skracovať.
Striedajte nosenie s chvíľami, kedy sa dieťa hrá samé a pozoruje svet.
Doprajte svojmu dieťaťu priestor pre rozvoj vlastných aktivít (pretáčanie, plazenie, lozenie).
Dieťa môžete nosiť od narodenia až do veku 5 rokov.

Nosenie detí a vzťahová výchova.
Nosenie dieťata, podobne ako iné časti vzťahovej výchovy ( spoločné spanie, dojčenie ), nie je novou myšlienkou. Po stáročia ženy nosili svoje deti v rôznych vakoch, látkach, šatkách.
Skúsenosť tieto ženy naučila, že bábätká sú najšťastnejšie v náručí svojich matiek alebo iných osôb, ktoré sa o ne starajú. Kočíky sú relatívne nové vynálezy používané v modernej dobe, keď "odborníci" začali radiť ženám, že príliš veľa pozornosti venovanej deťom ich môže "rozmaznať".
Voľba rodičov nosiť dieta so sebou na dôverne známom mieste pritúlené k matkinej hrudi, im uľahčuje byť s dieťatkom v kontakte aj uprostred rušného dňa.
V roku 1986 tím pediatrov v Montreale robil výskum na 99 matkách s bábätkami. Polovicu rodičov požiadali, aby nosili svoje bábätká denne minimálne tri hodiny aj v prípade, ze bábätko neplače alebo nie je mrzuté. Rodičia dostali na pomoc nosiče. Ostatní rodičia tvorili kontrolnú skupinu a nedostali žiadne špecifické inštrukcie ohľadom nosenia.
Po šiestich týždňoch vedci zistili, že nosené deti plakali a hnevali o 43% menej ako skupina nenosených detí.
V kultúrach, kde sú bábätká nosené, alebo spia vedľa svojich matiek, celkový čas plaču mohol byť meraný v minútach. Pri výskumoch na bábätkách v západnych kultúrach bol čas plaču meraný na hodiny.

Zaostrené na klokanky
Toto sú základné predpoklady, z ktorých pri písaní tohto článku vychádzam:
- Deti sa chcú nosiť.
- Matky chcú deti nosiť.
- Nosenie je pre deti prospešné.
Každá matka chce napĺňať potreby dieťaťa, ale zároveň je úplne prirodzené, že si chce starostlivosť o dieťa čo najviac zjednodušiť. Preto často siaha po pomôckach na nosenie detí. Prvou a najrozšírenejšou voľbou býva práve klokanka. Napriek tomu, že výrobcovia deklarujú zdravotnú nezávadnosť klokaniek, nemusí to byť tak úplne pravda.
Pod pojmom klokanka často označujú súhrnne všetky detské nosiče. Presne však toto označenie zahŕňa len neergonomické pomôcky na nosenie detí s úzkou sedacou časťou a vystuženou chrbtovou opierkou. Klokanky sú u nás bežne dostupné a používané, napriek tomu, že na nosenie detí nie sú vhodné.
Z pohľadu dieťaťa:
Klokanky neumožňujú dieťatku zaujať prirodzenú schúlenú polohu v klbku, kedy by nemalo namáhaný chrbátik. V klokankách dieťa visí za rozkrok, čo je nielen nepohodlné, ale u chlapcov môže viesť aj k vážnejším zdravotným problémom.

Netradičné typy detských nosičov
Rada by som vám v tomto článku predstavila niektoré menej bežné detské nosiče. Väčšinou neposkytujú takú variabilitu nosenia ako babyšatky ani nie sú také pohodlné ako ergonomické nosiče. Sú konštruované na špecifický účel a v určitých situáciách môžu byť dobrým pomocníkom aj pre tých čo nie sú veľkými fanúšikmi nosenia detí.
Hipseat - nie je to nosič v pravom slova zmysle. Je to len pomôcka, ktorá uľahčuje nosenie na rukách. Ide o sedátko, ktoré sa pomocou širokého bedrového pásu pripevní na pás nosiaceho a naň sa usádza dieťa. Dieťa je potrebné stále jednou rukou pridržavať, lebo nie je istené žiadnou látkou. Umožňuje nosenie na boku prípadne vpredu. Je vhodné na krátkodobé poponášanie chodiacich batoliat a striedanie s chôdzou. Nie je vhodný pre malé dojčatá. Maximálna nosnosť je 17 kg.
http://www.hipseat.cz/hipseat-navod-k-pouziti/
Baby K´tan - nosič z elastickej látky, ktorý sa používa na spôsob elastiských šatiek. Má dve časti: predviazaný kríž, do ktorého sa usádza dieťa a istiaci pás, ktorý slúži ako tretia podporná vrstva látky. K´tan je možné uviazať viacerými spôsobmi na brucho a na bok. Použitie je možné od narodenia. Nevýhodou je, že sa nedá doťahovať a prispôsobiť veľkosti bábätka a pri kúpe treba dobre odhadnúť potrebnú veľkosť. Výrobca udáva nosnosť do 15 kg avšak od hmotnosti 8-9 kg je už nosenie nepohodlné a pruhy na ramenách sa môžu zarezávať. Z toho dôvodu je nosič použiteľný približne do 6 mesiacov veku dieťaťa.
http://www.babyktan.com/hug.html
Tonga - sieťovaný nosič cez jedno rameno, vhodný na krátke poponášanie batoliat a striedanie s chôdzou. Je veľmi skladný, zmestí sa do každej kabelky ako pohotovostné nosítko. Nosič je určený na vertikálne nosenie na boku. Dieťa nie je v nosiči dokonale istené a treba ho pridržiavať jednou rukou. Nosič nie je vhodný pre novorodencov a dojčatá.
http://www.youtube.com/watch?v=64DIcmfANLg
Caboo Close Carrier - ďalšia varianta predviazanej elastickej šatky. Nosič caboo je šitý z elastickej látky, jednoducho sa nasadzuje, nemusí sa viazať a doťahuje sa pomocou krúžkov. Aj keď to na prvý pohľad nevyzerá, práve to dotiahnutie elastickej látky cez krúžky môže byť náročnejšie a zdĺhavejšie ako uviazanie babyšatky. Nosič je vhodný pre deti od narodenia približne do pol roka. Umožňuje nosenie na bruchu v horizontálnej aj vertikálnej polohe. Maximálna nosnosť je 15kg ale pri hmotnosti vyššej ako 8-9kg už nosenie nie je pohodlné.
https://www.youtube.com/watch?v=2UqkZefPsbc
Ellaroo Mei hip - je to varianta mei tai s jedným ramenným popruhom. Dá nosiť vpredu a na boku. Váhu dieťaťa prenáša len na jednu stranu pričom však popruh netlačí na krk ale je roztiahnutý cez rameno. Nie je možné dokonalé pritiahnutie dieťaťa k telu nosiča, preto je vhodný až od veku keď sa vie dieťa samé posadiť. Maximálna nosnosť 15kg.
https://www.youtube.com/watch?v=v93oOpdEj_s

Ryby, rybky, rybičky
Mne ako vegetariánovi sa dosť ťažko píše o mäse a jeho prednostiach, ale pokúsim sa od toho odosobniť. Mojim účelom nie je vystrašit vás (dosť kritiky bude v článku), aby ste nekupovali ryby, len upozorniť na prípadné podvody výrobcov a trošku pomôcť, ako si vybrať kvalitné rybie produkty.
Všeobecne sa hovorí, že ryby sú zdravé a aspoň raz týždenne by mali mať miesto v našom jedálničku. Samozrejme aj v tomto prípade ide o polopravdu: ryby sú totiž zdravé, ale nie všetky. Napríklad taký mrazený pangasius, ktorý si môžete kúpiť v akcií za 3 eurá/kg, určite nebude patriť do kategórie zdravých rýb. Za kvalitu sa totiž pripláca, ale myslím si, že to si všimol každý, kto sa o to aspoň trošku zaujíma. Vlado Zlatoš, v poslednom čase dosť slávny odborník na zdravú výživu, tréner napr. hovorí, že namiesto veľkých rýb ako je tuniak a losos by sme mali uprednostňovať malé a tučné ryby ako sardelky, ančovičky a makrély. Zdôvodňuje to tým, že veľké ryby majú v sebe viac olova a ťažkých kovov a keďže dlhšie žijú, tieto kovy ich pečeň zmetabolizuje. Iní odborníci zase tvrdia, že treba jesť väčšie tučné ryby, pretože obsahujú viac omega- 3 mastných kyselín. Kde je pravda? Posúdenie nechám na vás 🙂
Omega-3 mastné kyseliny sa však veľmi rýchlo kazia, preto treba dbať aj na spôsob uskladnenia ryby- či už ide o mrazenie alebo konzervovanie. Konzervované ryby by som vám osobne moc neodporúčala, a to z toho dôvodu, že väčšina konzerv obsahuje nebezpečnú látku bisfenol A- BPA, ktorá je potencionálne rakovinotvorná. Keďže konzervy majú trvanlivosť aj niekoľko rokov, táto látka sa pomaly, ale isto uvoľnuje z kovu rovno do rýb. A keď už naozaj si chcete kúpiť konzervu, určite nejakú kvalitnejšiu, drahšiu. A ešte jedna vec- drveným tuniakom by ste sa mohli tiež vyhýbať, väčšinou obsahujú menej kvalitné časti ryby, často aj pomleté kostičky. Je síce pravda, že jedna nemenovaná internetová stránka pre ženy ich odporúča, pretože obsahujú aj kostičky a je tam veľa vápnika, ale ja som toho názoru, že vápnik sa dá doplniť aj z lepších zdrojov ako z rybacích kostičiek 😀 Najlepšie je si vybrať rybu uloženú vo vlastnej šťave- väčšina olejov, do ktorých ukladajú ryby, sú veľmi málo kvalitné( dokonca aj sójový olej sa skrýva pod týmto názvom). A ešte jedna perlička: keď si myslíte, že jete tuniak v konzerve, pretože je to na obal napísané, môžete sa veľmi mýliť. Podľa európskej legislatívy sa totiž ako tuniak môže označiť aj ryba tunec pruhovaný. Dôvodom tohto pre nás „prospešného“ opatrenia je aj fakt, že v poslednom čase sa vďaka príliš veľkému rybolovu značne zmenšil počet tuniakov žijúcich v oceánoch (v súčasnosti je to len 15% oproti stavu pred začiatkom intenzívneho rybolovu).
Keď máte prístup k čerstvým rybám vo vašom meste, určite siahajte po ne než po mrazené, či už ide o ryby z miestneho rybníka alebo ryby sladkovodné a morské ponúkané hypermarketmi. Rozdiel v kvalite a chuti pocítite aj vtedy, keď si kúpite čerstvú rybu, zamrazíte ju a následne rozmrazenú ju upravíte. Nedá sa porovnať s rybami, ktoré kúpite už zamrazené. Veľkým háčikom pri mrazených rybách je aj skutočnosť, že pri rozmrazení značne stratia na svojej váhe. Možno 400g treska, ktorú rozmrazíte a upečiete, nakoniec bude mať len 300 g. Nakoniec teda zaplatíte viac za kilo ryby, ako keby ste kúpili čerstvú. Dôležité je si všímať aj hrúbku glazúry, ktorú výrobca musí uviesť na obale a označuje ľadovú vrstvu, ktorou je ryba obalená. Najlepšie je, ak výrobca uvádza nulovú glazúru, v rybe by malo byť minimum vody. Pozor si treba dávať aj na mleté rybacie filety, ktoré výrobca môže „obohatiť“ škrobom, múkou, či vlákninou. Aj v tomto prípade platí: dôkladne čítať zloženie 🙂
A keď si myslíte, že v mrazených rybách nenájdete aditíva, mýlite sa 🙂 Najčastejšie sa z týchto „pochúťok“ vyskytujú predovšetkým polyfosfáty, ktoré pomáhajú naviazať do svaloviny vodu. Vďaka tomu výrobcovia do obalu musia zabaliť menej mäsa, keďže veľkú časť ryby bude tvoriť voda. No a keďže je obsah fosfátov v mäsa legislatívne obmedzená, výrobcovia vymysleli ďalšiu účinnú kombináciu, ako znížiť hmotnosť predávaného mäsa: je to kombinácia kyseliny citrónovej, jedlej sódy a soli.
V skratke sa ešte poďme pozrieť na nami najbežnejšie kupované ryby.

V čom nosiť?
Pri novorodencoch a malých deťoch môže byť babyšatka alebo vhodný nosič na nezaplatenie. Niektoré deti (a nie je ich málo) vyžadujú časté a dlhotrvajúce nosenie na rukách, prípadne neznášajú kočík,veľa plačú, trápi ich bruško alebo majú ťažkosti s dojčením či zaspávaním... K riešeniu všetkých týchto problémov môžu byť nápomocné vhodné pomôcky na nosenie dieťaťa. Ako si však vybrať to pravé orechové, tak aby ste boli spokojní obaja, matka aj dieťa??
Dieťa sa dá nosiť v rôznych šatkách a nosičoch. Nie všetky sú vhodné na nosenie detí a niektoré môžu byť príčinou rôznych zdravotných komplikácií. Pri výbere nosiacej pomôcky treba brať ohľad najmä na vek dieťaťa, ktoré chceme začať nosiť. Tiež si treba zvážiť či budeme nosiť len doma alebo aj na prechádzkach, či budeme nosič používať aj na uspávanie a spánok, či bude nosiť len matka alebo aj otecko, či chceme nosiť len pár mesiacov alebo plánujeme nosiť aj batoľa...
Vo všeobecnosti môžeme nosiace pomôcy rozdeliť na ergonomické a neergonomické. Tie druhé sa na nosenie detí neodporúčajú.
Ergonomické pomôcky – vhodné na nosenie
Babyšatky - Sú to pruhy elastickej alebo neelastickej látky dlhej 2-5 metrov, ktorou sa upevňuje dieťa tesne na telo nosiaceho. Babyšatky umožňujú ergonomické nosenie. V babyšatkách je možné nosiť v polohe kolíska a v zvislých polohách na bruchu, na boku aj na chrbte. Možné sú symetrické aj asymetrické úväzy (cez jedno rameno). Babyšatky bývajú elastické a pevné. Elastické šatky sú NAJLEPŠOU voľbou pre novorodencov a maminky, ktoré nemajú žiadne skúsenosti s viazaním. Pružná látka dokonale obopne telo dieťaťa, viazanie je veľmi jednoduché. Pohodlne sa v nich dajú nosiť deti približne do 8-9kg, závisí od výrobcu šatky. Cena elastických šatiek je približne v rozmedzí 40-80 eur. Pevné šatky sú tiež vhodné od narodenia ale vyžadujú trochu viac zručnosti a trpezlivosti pri viazaní. Najčastejšie sa vyrábajú zo 100% bavlny ale predávajú sa aj modely s prímesami ľanu, hodvábu, bambusu, konope a ďalších prírodných alebo syntetických materiálov. Pevné šatky sú NAJUNIVERZÁLNEJŠÍM nosičom pre dieťa. Dá sa v nich viazať na mnoho spôsobov a unesú dieťa až do 3 rokov. Pevné šatky sa dajú kúpiť od 50 do 150 eur.
Ergonomické nosiče (ergonosiče) - Nosiče inšpirované tradičnými ázijskými nosičmi. Majú širokú chrbtovú opierku, robustný bedrový pás, polstrované ramenné popruhy a upínanie na pracky. Na rozdiel od klokaniek zabezpečujú zdravú ergonomickú polohu pri nosení. Ergonosiče sú VEĽMI POHODLNÉ pre rodiča, váhu dieťaťa rozkladajú rovnomerne na plecia a bedrá nosiaceho. Nevyžadujú žiadnu viazačskú zručnosť. Dajú sa používať na vertikálne nosenie vpredu a na chrbte ale vždy LEN TVÁROU K nosiacemu. Niektoré druhy umožňujú aj nosenie na boku. Ergonomické nosiče sú vhodné od 3-4 mesiacov, keď si vie dieťa samostatne držať hlavičku. Ergonosiče sa vo všeobecnosti nedajú používať od narodenia, pokiaľ nie sú vybavené špeciálnym zmenšovacím patentom na nosenie novorodencov. Ergonosiče radi nosia aj oteckovia, kvoli ich športovému vzhľadu a jednoduchému spôsobu nasadzovania. Pre dieťa sú pohodlné približne do 2 rokov (alebo do výšky 90cm). Pre väčšie deti sa vyrábajú tzv. batoľacie nosiče, ktoré sú veľkosťou prispôsobené batoľatám a predškolákom. Tieto sú veľmi dobrou alternatívou k turistickým nosičom a krosnám. Cena ergonosičov je približne od 70 do 150 eur.

Chutné cestoviny
Cestoviny sa považujú za jedlo chudobných. Nemusí tomu však vôbec byť tak - za kvalitu sa totiž pripláca.
Najlacnejšie, ktoré sú pripravené z obyčajnej bielej múky a vody sa naozaj dajú kúpiť za pár centov. Tie však nám okrem neužitočných jednoduchých sacharidov a prázdnych kalórií nedajú nič, až na pocit nasýtenia.
A že čo nášmu telu spôsobujú tieto jednoduché sacharidy, prečo sú vlastne také nežiadúce? Po ich konzumácií nám náhle stúpne hladina cukru v krvi. Pankreas preto začne produkovať inzulín, aby sa obsah cukru znížil. V konečnom dôsledku však väčšinou dôjde k poklesu pod priemernú úroveň a naše telo sa zase ozve, že potrebuje energiu. Pritom v skutočnosti prijatá energia nebola spotrebovaná, tak ju telo uloží do tukových zásob. Je to nekonečný kolobeh, ktoré jednorazovo nemusí pre nás nič zlého znamenať.
Opakované a časté používanie jednoduchých sacharidov však vedie ku vzniku cukrovky. (Mimochodom preto je dôležiťé sledovať tzv. glykemický index, ktorý nám udáva ako rýchlo daná potravina ovplyvňuje hladinu cukru v krvi. Čím nižší je tento index, tým je dané jedlo prospešnejšie pre náš organizmus. Najnižší glykemický index majú práve celozrnné produkty, tých treba skonzumovať čo najviac. Musím však dodať, že aj keď zjeme nejaký výrobok z bielej múky, nemusíme hneď spanikáriť, účinky jednoduchých sacharidov v nich obsiahnutých sa dajú čiastočne zmierniť napr. konzumáciou zeleniny, ktorá obsahuje vlákninu a tým spomaľuje vstrebávanie energie, ako aj konzumáciou správnych tukov- keď si idete dať nejakú sladkosť, dajte si predtým napr. za hrsť vlašských orechov.)
Takže sa vráťme k cestovinám. Dnešný trh je už chvaľabohu dostatočne dobre zásobený aj zdravšími variantami cestovín - od grahamových cez špaldové, pohánkové, ražné až po kamutové. Na svoje si však prídu aj celiatici - v bio-obchodoch sa dajú kúpiť aj kukuričné, pšenové a ryžové cestoviny. Na chvíľku by som sa zastavila pri pojme grahamových cestovín - mnoho ľudí si ich mýli s celozrnnými. Ide o cestoviny pripravené z obyčajnej bielej múky, do ktorej sú však dodatočne primiešané pšeničné otruby. Je to teda určite menšie zlo ako cestoviny z bielej múky.
Cestoviny sa dajú konzumovať buď s mäsom (čo nie je zlá voľba vzhľadom na obsah bielkovín, avšak je dosť ťažko stráviteľné, nehovoriac o obsahu antibiotík, ktorými dopovali zvieratá) alebo so zeleninou (ja to považujem za lepšiu voľbu - jednak obsahuje veľa vlákniny, o ktorej som už písala a aj mnoho dôležitých antioxidantov, ktoré dokážu výrazne zmierniť prípadný obsah dusičnanov. Mnohí ľudia totiž argumentujú, aby som si nemyslela, že keď jem zeleninu zo supermarketu, tak jem zdravo. Zabúdajú však práve na existenciu antioxidantov. A mimochodom snažím sa kupovať vždy len sezónnu zeleninu a od domácich pestovateľov).

Obilniny s obsahom lepku a ich vyuzitie v kuchyni
Špalda, ovos, jačmeň, kamut, bulgur, kuskus- alternatívny k pšenici, časť 2.
Obilniny sú úžasným darom prírody pre nás. Majú neskutočne širokú škálu prípravy, pre vegetariánov tvoria základ jedálnička so strukovinami. Táto kombinácia totiž dodáva telu plnohodnotné bielkoviny, ktoré sa vyrovnajú tým živočíšnym. Samozrejme nechcem nikoho prehovárať, aby sa vzdal mäska, sem-tam však určite neni na škodu ani pre „všežravcov“ pridať trošku obilnín do svojho jedálnička J A ak už obilniny, určite celozrnné. Buď v podobe celých zŕn (krúpy sú vlastne vyleštené celé zrná), alebo celozrnnej múky. Poďme sa tentokrát pozrieť na tie obilniny, ktoré obsahujú lepok, majú úžasnú chuť a sú plné vitamínov.
Ovos sa vyznačuje najnižším obsahom lepku, preto ho aj niektorí celiatici tolerujú. Väčšinou sa aj deťom odporúča zaviesť lepok v podobe ovsenej kaše. Najbežnejšie ich stretávame vo forme ovsených vločiek, recepty na ich využitie nasladko nájdete aj v článku o raňajkách. Teraz by som sa radšej venovala tzv. nahému ovsu, ktoré sú vlastne celé zrná ovsa. Síce ich častokrát dávajú aj koňom, ja sa za to nehanbím a veľmi rada ich jem J Možno niekedy zvieratá vedia lepšie, čo majú jesť, než my ľudia. A prečo by sme ho mali pravidelne jesť? Obsahuje veľa vlákniny, ktorá ako vieme, pomáha predchádzať zápcham, taktiež vitamíny skupiny B, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie nervového systému. Okrem toho nájdeme v týchto zrnách aj fosfor, horčík, železo, zinok a betaglukán, ktorý je dôležitým prvkom pre budovanie našej imunity. Nemusíme kupovať drahé prípravky v lekárni, dajme si každé ráno tanier ovsených vločiek a hneď sme spravili pre naše zdravie obrovské dobro.
Nahý ovos sa musí namáčať pred varením, najlepšie 24 h, ale stačí aj cez noc. Keď ho však necháte vo vode 2-3 dni (samozrejme vodu treba často meniť), tak vám aj vyklíčia,prebudíte v ňom prírodu a on sa vám odvďačí ďalšími minerálmi a vitamínmi). Varí sa pomerne dlho (môže sa variť aj v naklíčenom stave), až 40 minút. Ja ho väčšinou používam ako prílohu k jedlu, ale môže sa z neho spraviť aj kaša. Uvarené zrná rozmixujeme a ochutíme podľa chuti.
Ovsené mlieko
Autor: @ildici12

Bezlepkové obilniny - alternatívy ku pšenici
Quinoa, pšeno, pohánka alebo alternatívy k pšenici - časť 1.
V dnešnej dobe čoraz viac ľudí trpí celiakiou. Lepok má totiž tendenciu zahlieniť organizmus, ničí výstelku tenkého čreva a tým zabraňuje vstrebaniu živín do nášho organizmu. Príroda nám však ponúka dostatočné množstvo alternatívnych obilnín, ktoré by sme mali aj my zdraví ľudia bez alergií zaviesť pravidelne do nášho jedálnička. A že prečo? Lebo rozmanitosť stravy je základom nášho zdravia, a rovnako týmto spôsobom môžeme zásobiť naše telo veľkým spektrom vitamínov a minerálov. Na pšenici nie je nič zlého, problémom však je, že do nášho tela sa dostane väčšinou v jej ochudobenej forme - bielej múke. Na raňajky namiesto chleba (v horšom prípade „akože“ zdravých cereálií, ktoré sú vyrábané z bielej múky a tým pádom sú najdrahšou bielou múkou na trhu) si môžeme dať ovsené vločky, prípadne nejakú obilninovú kašu. Ani k obedu si nemusíme stále dávať bielu ryžu alebo zemiaky. Pozrime sa teda na toto bohaté spektrum obilnín, ich základný spôsob prípravy a chutné receptíky z nich.
Pohánka
Táto prastará pseudoobilnina pochádza z južnej Ázie, no v stredoveku sa rýchlo rozšírila aj v našich zemepisných šírkach. Bola považovaná za jedlo chudobných. Keby v tých časoch bohatí ľudia boli tušili, čo všetko táto úžasná rastlinka obsahuje, určite by ju jedli aj oni. Pohánka je významná predovšetkým pre svoj obsah vitamínu P, teda rutínu, ktorý zvyšuje pružnosť ciev a utesňuje ich. Konzumáciou tejto obilniny však prispejeme aj ku zlepšeniu nášho imunitného systému, účinná je aj pri hemoroidoch, keďže reguluje zrážanlivosť krvi. Pomáha pri krčových žilách, ale aj pri ovplyvňovaní hladiny cholesterolu v krvi. Obsahuje vápnik, fosfor, horčík a železo. Je prirodzene bezlepková.
Bežne sa dá kúpiť v podobe krúpov, múky alebo vločiek. Pohánková múka sa vyznačuje veľkou lepkavosťou, takže je ideálna do koláčov, chleba, ale môže sa z nej pripraviť aj puding. V bio-obchodoch môžete natrafiť aj na tzv. nelúpanú pohánku, ktorá je určená výlučne na klíčenie. Mladé, cca 10-15 cmové rastlinky sa potom konzumujú. Vraj listy pohánky obsahujú najväčšie množstvo rutínu. Osobne som ešte neskúšala, ale určite sa k tomu chcem dostať. J
Príprava pohánkových vločiek je veľmi jednoduchá. Používam ich vtedy, keď potrebujem pripraviť rýchlo raňajky alebo olovrant. Stačí ich zaliať teplou vodou, nechať asi 5 minúť nabobtnať a prípadný zvyšok vody vyliať.

Jogurty, syry - ako sa z nich vymotať?
Varíme zdravo a chutne - časť 7.
Jogurty, syry... tieto výrobky sa vyskytujú na našom stole takmer každý deň. V dnešnej dobe, keď dennodenne čítame články o rôznych potravinových škandáloch, naozaj nie je jedno, ktorý mliečny výrobok ponúkame našej rodine. Či si kúpime jogurt za 22 centov alebo 50.
Každý z nás predpokladá, že s väčšou cenou pravdepodobne rastie aj kvalita, avšak ani toto pravidlo neplatí plošne. Mnohí sa mi čudujú , pretože čítam zloženie potravín, ale ja si myslím, že v dnešnej dobe je to už naozaj nutné. Dnešným výrobcom už nejde o to, aby nám ponúkli poctivé výrobky najvyššej kvality, ale aby na nás čo najviac zarobili.
Čo si ja na zložení jogurtov všímam?
- ideálne je, ak v prvých štyroch ingredienciách nenájdem cukor ani žiadne umelé sladidlo (Light výrobky zo zásady nekupujem, vo väčšine nich je aspartam, prípadne sacharin, o ktorých škodlivých účinkoch sa veľa píše. Stačí si vygúgliť). Pozor, cukor sa môže skrývať aj pod názvami dextróza, fruktóza či glukóza. Za posledných 30 rokov sa v značnej miere rozšírili light výrobky, aj na našom trhu ich nájdeme v hojnom množstve. Čo je však zaujímavé, že napriek silnému marketingu zameranému na konzumáciu light produktov, ktoré nám sľubujú, že nebudeme priberať, obezita sa stáva celosvetovým problémom. Čo je však pre mňa naj, že v USA vymysleli už aj light slaninu s 0%-ným obsahom tuku 😀 No ale vráťme sa teda k tým jogurtom.
- Neobsahujú farbivá. Pre mňa za mňa to farbivo môže byť aj prírodné. S divným pocitom by som jedla jahodový jogurt, ktorý je prifarbený cviklovou šťavou. Myslím si, že keď pridám jahody do jogurtu, šťava z jahôd mi automaticky trošku prifarbí ten jogurt. Mne predsa nezáleží na tom, ako je ten jogurt červený, ale či v ňom naozaj nájdem aj kúsky tej jahody.
- Neobsahujú konzervačné látky. V dnešnej dobe minimálna trvanlivosť jogurtov je okolo mesiaca, prípadne aj dlhšie. Budem tu robiť trošku reklamu, ale najprírodnejšie sa mi zdajú jogurty od Hollandie, Sabi a Bánovecký. Aj s jednoťáckym smotanovým jogurtom som bola spokojná, no minule som natrafila na exemplár s vyše mesačnou dobou trvanlivosti :-/
Z tejto mojej malej analýzy vyplýva, že osobne preferujem neochutené biele jogurty, najlepšie smotanové. Hlavne aby to malo čo najmenej zložiek. Aj malej dávam zásadne neochutené a s veľkou radosťou ich je. Sem-tam jej doňho nakrájam kúsky ovocia, prípadne lyžičku domáceho džemu.

Kreatívne tvorenie s deťmi a pre deti
Nový začiatok
Nie je to tak dávno, keď som ešte ako dieťa školou povinné drala školské lavice, svet bol gombička a mojou jedinou povinnosťou bolo dobre sa učiť, zjesť desiatu od mamy a HLAVNE nestratiť kľúč od bytu, keď sme sa večer čo večer hrali medzi bytovkami na "schovku" 🙂 Čas ísť domov bol, keď sme začuli svoje meno zakričať z okna, zbierali sme nálepky z Pedra a čakali na nové príbehy Bambuľky.
Aj keď dnes naše deti vyrastajú v inej dobe, jedna vec sa nikdy nezmenila. A tou je čas, ktorý strávia s mamou a tatom. Obdobie, na ktoré budú s láskou spomínať, keď sa raz stanú sami rodičmi.
Užite si spoločné chvíle so svojimi deťmi a nechajte sa inšpirovať tvorbou modrokoníkovských mamičiek!
Zasaďte si obľúbené bylinky do vajíčkových škrupiniek.
Alebo si ušite milé potvorky zo zvyškov látky.

Zelené listy naozaj nie sú len pre zajace alebo ako ich chutne pripraviť
Varíme zdravo a chutne - časť 6.
Mnoho ľudí pri pomyslení na šalát ohrnie nosom a radšej si k jedlu vyberie ako prílohu ryžu alebo zemiaky. Pritom možno ani netušia, že zajace naozaj vedia prečo treba jesť toľko zelených listov a o koľko cenných látok ich odmietnutím prídu. Asi každý vie, že šaláty sú vhodné pri diéte, keďže neobsahujú takmer žiadne kalórie, avšak už menej sa hovorí o vitamínoch, ktoré v sebe skrývajú. Pod šalátmi rozumieme v tomto kontexte predovšetkým špenát, ľadový šalát, klasický hlávkový šalát, rukolu, ale aj menej známy mangold, žeruchu, stopkový zeler alebo čakanku. Sú bohatým zdrojom vitamínu C, A,vápniku, železa, karoténov, ale aj folátov. Mnohé ženy používajú kyselinu listovú v podobe tabletiek v období tehotenstva, aby tak predišli vrodeným vývinovým chybám dieťatka. Tie, ktoré uprednostňujú prírodnejšie zdroje doplnenia zásob kyseliny listovej, majú vždy po ruke šalátovú zeleninu. Vďaka folátom môžu zabezpečiť dostatočnú hladinu tejto kyseliny vo svojom tele.
Rada by som ponúkla chutné recepty k zavedeniu tohto druhu zeleniny do nášho jedálnička. Obľubu zelených listov môžeme začať pestovať u našich potomkov už v ranom detstve. Ja pravidelne jedávam surový špenát, šalát alebo rukolu pred dcérkou a tým že vidí, s akou chuťou ich jem, dáva si ich aj ona. Aj keď šalát väčšinou končí na tanieri, keďže ho ešte nevie poriadne rozžuť, verím, že jedného dňa bude aj ona chrumkať s rovnakou radosťou túto vitamínovú bombu ako ja J
Šalát s avokádom a cuketou
Autor: @zojec
Umyté listy ľadového šalátu a rukoly zmiešame s nastrúhanou cuketou, kukuricou a na kúsky nakrájaným avokádom. Ochutíme limetkovým dressingom, prípadne jablčným octom.

Fašiangy, Turíce, Veľká noc ide...
Varíme zdravo a chutne – časť 5.
Fašiangy a Turíce už máme za sebou a čaká nás Veľká noc. Niekto tento sviatok oslavuje, niekto nie. Faktom však je, že papať musíme aj vtedy 🙂
Tí, ktorí oslavujú, väčšinou podľa tradície začínajú zeleným štvrtkom. Keďže nie som veriaca, so zvedavosti som trochu pátrala, kde a ako vlastne vznikol zelený štvrtok. Wikipédia mi poskytla stručné vysvetlenie, tak sa s vami oň podelím.
Názov vznikol prešmyčkou nemeckého názvu Greindonnerstag (plačlivý štvrtok) na Gründonnerstag (Zelený štvrtok), pretože niekedy sa v tento deň konalo zmierenie kajúcnikov. Biskup ich rozhrešil a prijal do spoločenstva veriacich. V tento deň sa na niektorých miestach používalo rúcho zelenej farby a aj zvyk požívať v tento deň veľa zeleniny podporoval jeho názov.
Roky rokúce sa traduje na zelený štvrtok jedenie špenátu. Aj ja si už roky pamätám, ako som sa hrozila tohto dňa, keďže som špenát dlhé roky neznášala. Neviem, čím to bolo spôsobené. Ale ako som pri svojich deťoch začala objavovať všestrannosť tejto zeleniny, našla som si k nemu cestu. Ani pre mňa už špenát nie je iba uvarená omáčka s cesnakom s uvarenými zemiakmi a volským okom, ale surovina, ktorá dokáže obohatiť a vylepšiť veľa rôznych jedál.
Keďže však ako všetci vieme, údené mäso k zdravej strave vzhľadom na svoje nepriaznivé účinky určite nepatrí, pripravili sme pre vás milí rodičia zopár dobrých tipov, ako si klasické veľkonočné jedlo trocha zdravo spestriť. Čo tak miesto údeného mäsa pripraviť chutnú rybku? Prejedli ste sa špenátu? Skúste medvecí cesnak.
Špenátové halušky autor: @drobec33

Kreatívne tvorenie s deťmi a pre deti
Kto z koho
Povedzme si pravdu priatelia: tohtoročná jar s nami riadne vybabrala. Namiesto radosti z prvých teplých dní a nocí, staviame snehuliakov z čerstvo napadnutého snehu a ráno čo ráno drkoceme zubami z nízkych teplôt. Je čas privolať jar, a to skôr ako nám na dvere zaklopú prví šibači a olievači. Ukážme zime kto z koho!
Máte radi jednoduchosť? Vyrobte si veľkonočný veniec so základňou z krepového papiera. (potrebujete krepový papier, ktorý môžete podlepiť kartónom, farebný papier, lepidlo, nožnice)
A čo tak niečo netradičné? Napríklad veniec z obalov kinder vajec vás určite nudiť nebude! (potrebujete: ľubovoľný počet obalov podľa toho, na aký veľký veniec si trúfate, pevný drôt, bavlnky, bavlnky, fixy, lepidlo alebo taviacu pištol a akékoľvek doplnky podľa fantázie)
Viete si predstaviť Veľkú noc bez tradičného symbolu vajíčka? Ozdobiť ho špáradlom namočeným do farby dokážu už Vaši škôlkari! Ako stojan na vajíčko šikovne poslúži naspodu rozstrihnutá rolka od toaletného papiera. (farby na vajíčka dostanete v každom dobrom papierníctve alebo hobby-shope)
Plastovú dózičku s bylinkami vyzdobte drevenými štipcami. Kvetiny vystrihnuté z machovej gumy a nalepené na štipce dokážu zázraky, čo poviete? (potrebujete: akúkoľvek vhodnú nádobu, drevené štipce, machovú gumu,l epidlo a nožnice)

Kreatívne tvorenie s deťmi a pre deti
Ako sa jeden obyčajný nápad stretol s neobyčajným ohlasom
"Mamííí, ja sa nudíííím. Čo mám robiť?"
Ruku na srdce priatelia, koľkokrát ste z detskej izby vašich ratolestí započuli túto otázku? A ruku na srdce, koľkokrát ste na ňu vedeli aj odpovedať? Ak práve nie je čas na šantenie po vonku a doma máte chorú alebo len znudenú ratolesť, možno aj dve, tri, štyri, skúste si nájsť chvíľu a začnite tvoriť! Že neviete kde a ako začať? Tak sa na chvíľu začítajte a nechajte sa inšpirovať.
Využite prázdne rolky z kuchynských utierok a toaletného papiera a "postavte si" napríklad rozprávkový hrad
autor: @siouxsie
Úsmev na tvári vašim najmenším vyčarte bielym mrakom z filcu s dúhovými kvapkami (na zavesenie kvapiek vám výborne poslúži aj zubná niť alebo rybársky vlásec)

Raňajky - ranná dávka zdravia a inteligencie
Varíme zdravo a chutne-časť 4.
Zobudíte sa aj vy každé ráno s tým, že rozmýšľate, aké dobré raňajky svojmu drobcovi opäť pripravíte?
Dojčatá sú na tom najlepšie, mama pristaví zásobáreň mliečka alebo fľašku s materským/umelým mliekom a raňajky sú na svete 🙂
Čo však s krpčekmi a staršími deťmi, ktoré už majú nejaký ten zúbok a ktorým už iba mliečko nestačí? Raňajky sú základom celého dňa. Na to, aby taký človiečik dokázal plnohodnotne, vnímavo a čulo spoznávať svet či sa sústrediť pri hrách alebo učení, potrebuje telo správne nakopnúť. A o to sa postarajú práve raňajky. „Ukradnem“ si zopár dôležitých faktov od jednej výživovej poradkyne.
Máte pochybnosti o tom, či sú raňajky vôbec potrebné k naštartovaniu do nového dňa?
Ak raňajky vynecháte, nedodáte telu potrebné stavebné látky a energiu. Zároveň tým znížite hladinu cukru v krvi, čo je príčinou túžby organizmu po jednoduchých karbohydrátoch. Takže neváhajte a začnite čo najskôr raňajkovať! Nemusíte hneď v prvý deň skonzumovať kompletné raňajky. Začnite postupne. Napríklad jedným prírodným jogurtom, neskôr si k nemu pridajte kúsok ovocia, potom aj trošku ovsených vločiek... a ani sa nenazdáte, budete pravidelne a zdravo raňajkovať.

Kreatívne tvorenie s deťmi a pre deti
Jarné inšpirácie
Cítite to aj Vy? Teplé slnečné lúče, ktoré Vás skoro ráno prebúdzajú z postele, voňu novej trávy a bzukot nesmelých včielok? Áno, hádate dobre, za dverami je konečne Jar 🙂 Že ste práve začali rozmýšľať ako sa vyhnúť jarnému upratovaniu či jarnej únave? Máme pre vás niekoľko výborných nápadov, pohodlne sa usaďte a nechajte sa inšpirovať.
Urobte si radosť kytičkou z obalov na vajíčka
Potrebujete: kartónový obal na vajíčka, nožnice, farby
autor: @siouxsie
Hanblivé jarné slniečko isto zvládnu vyrobiť aj tí najmenší pomocníci

Nátierky a pomazánky
Varíme zdravo a chutne-časť 3.
Keď sme zadávali anketovú otázku o stravovaní, netušila som, že pomazánky sa budú radiť na prvé miesto záujmov rodičov z veľkého množstva rôznych druhov pokrmov. Človek by si myslel, že v dnešnej dobe zapadli prachom 🙂 Osobne ma teší fakt, že opak je pravdou. Dávno sme sa presvedčili, že dobrú pomazánku aj pre našich malých krpčekov je dnes možné urobiť takmer z čohokoľvek. Stačí zmiešať tie správne ingrediencie a skvelá pomazánka je na svete. Ale stále sa tradujú aj tie klasické, tie od našich starých mám.
Chutná, zdravá pomazánka, alebo čo chladnička dala
Neviem, čím to je, že sa ľudia pomazánok tak "boja". Alebo im neprikladajú dôležitosť v našom stravovaní? Alebo je to strachom, že sa niečo pri ich príprave pokazí, či "fakt", že to dieťatu proste nezachutí?!
Pomazánky a nátierky majú svoje čaro a podľa mňa aj dôležité miesto v jedalničku. Nehovoriac o tom, že sú nám veľmi nápomocné, pretože z "holého" kúska chleba či pečiva razom dokážu vykúzliť malého Armaniho 😉
Nech je dôvod akýkoľvek, prinášame vám zopár inšpiratívnych a zdravých receptov. A nemusíte sa báť, vaše deti si ich obľúbia 🙂 Otvorte svoje chladničky, špajze a pustite uzdu svojej fantázii a vôní.

Kreatívne tvorenie s deťmi a pre deti
Môj dom-môj hrad očami detí.
Všimli ste si niekedy rozdiel medzi bezdetnou domácnosťou a domácnosťou, kde žijú deti? Áno? Tak Vám určite neušlo, že okrem mini párov topánok a množstva detských capačiek, býva takáto domácnosť vyzdobená pestrofarebnými kresbami a maľbam (občas aj na stenách 🙂, papierovými výtvormi a skladačkami a tiež samozrejme, hŕbou (ne)užitočných hračiek.
Tento týždeň sme pre vás pripravili výber z tvorby detských hand-made dekoratívnych výrobkov, ktoré skrášlia možno práve Vašu domácnosť. Inšpirujte sa našou tvorbou a o zábavu máte postarané!
Vytvorte si farebné tulipány
Potrebujete: výkres, nožnice, lepidlo, farebný krepový papier, špajdle, črepník alebo vázičku a trocha fantázie
Na okná si zaveste veselé lietajúce motýle

Polievky, polievky ach tie polievky...
Varíme zdravo a chutne-časť 2.
Určite to každá z nás pozná. S otázkou "Čo dnes varíte na obed?" sa tu stretávame denne. Priznám sa, sama sa niekedy dostanem do stavu, kedy mám pocit, že som už asi všetko vyskúšala.
Ako vo väčšine domacností na Slovensku, ani v tej našej to nie je inak a polievka patrí na náš každodenný stôl.
Je vôbec polievka nutná?
Polievky sú v našom jedálničku od nepamäti, varili ich generácie pred nami. Do určitého veku som polievky veľmi neobľubovala, asi to bolo spôsobené polievkami, ktoré som jedávala v školských jedálňach. Bohviečo to nebolo, pamätám si niektoré ešte dodnes. Ako vo veľa iných veciach, aj tu príchod mojich detí na svet zmenil aj môj pohľad a názor na ne. Dozvedela som sa napríklad, že polievka je pri najdôležitejšom jedle dňa dôležitá, pretože pripraví žalúdok na dobré travenie. Čím, to je presne neviem, ale že sú zdravé, o tom nepochybujem 🙂
Časy, kedy sa varili polievky hlavne z mrkvy, petržlenu, zeleru, kalerábu či šošovice sú dávno za nami. Dnes už naozaj nie je problém vykúzliť úžasnú polievku spojenúm rôznych aj netradičných alebo nie klasických potravín.
Ako môžeme pripraviť chutnú a zaujímavú polievku plnú vitamínov a energie?

Kreatívne tvorenie s deťmi a pre deti
Naše hranie s detičkami neprestáva, pribúdajú nám aj nové kreatívne nápady. Posledný týždeň sme pre vás pripravili výber z tvorby s použitím najobľúbenejšieho papiera. Poďte sa hrať s nami, prípadne pridajte svoje nápady do našej skupiny 🙂
Kde bolo, tam bolo, bolo raz jedno Papierové kráľovstvo. Všetci a všetko v ňom, bolo z papiera.
Papieroví ľudia tam mali papierové srdcia...
obedy a večere sa varili v kuchyniach zo starých papierových škatúľ
a rybičky veselo plávali v papierových akváriách,
dokonca aj autá a vlaky parkovali v papierových škatuliach

Varíme zdravo a chutne?
Väčšina z nás je presvedčená, že vieme variť zdravo. Pravidelne vám preto budeme prinášať zoznam chutných a zdravých receptov. Vždy koncom pracovného týždňa, aby ste si stihli naplánovať víkendové varenie. Tentokrát sme pripravili 8 receptov na hlavné jedlá, polievku i dezerty.
Čo je definícia alebo kritérium zdravého varenia?
Čoraz častejšie sa ako rodičia stretávame s pojmami ako atopicky ekzém, potravinová intolerancia a alergia. Svoju úlohu pri týchto problémoch tvoria naše gény a prostredie, v ktorom žijeme. Ale vačšina rodičov už v dnešnej dobe vie, že za tieto problémy je priamo zodpovedná aj strava, ktorú denne jeme my aj naše deti.
Vystihnúť sa to dá zmenou citátu „Láska ide cez žalúdok" na vetu „Zdravie ide cez žalúdok.“ Alebo ešte výstižnejšie: „Sme to, čo jeme“.
V prvom rade to má byť strava a nápoje, ktoré zabezpečujú zdravú výživu. Zelenina, ovocie, orechy, obilniny, strukoviny, mäso, mlieko, mliečne výrobky a vajcia. Dôležite je, aby bola naša strava vyvážená a bohatá na primerané množstvo vitamínov, minerálov, uhľohydrátov, bielkovín, vlákniny, stopových prvkov a vody.
Ako toto všetko dosiahnuť? Čo nášmu organizmu robí dobre a čo nie?