icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

smihucova
31. jan 2020

@laura1994 Mali sme podobné požiadavky ako vy a ukázali nám asi všetky spisy čo tam mali. Na naše požiadanie aj ,,medzikrajové" detičky. V prípade našej staršej dcérky (brali sme si ju 4-ročnú)trval celý proces od ukončenia prípravy po prijatie dietatka do rodiny asi 3 mesiace, v prípade našej mladšej (mala 2 rôčky), ani nie mesiac. Myslím, že takých detičiek je dosť, tak mi je to čudné, že vás nechajú toľko čakať. Obe sú u nás v PS.

amienne
31. jan 2020

@rebekarebekova ano popisala som datumy. Aj som jej odpisala, ze jej dakujem ale bola by som rada aby mi to predsa len trochu objasnila. Zatial bez odpovede. Prislo mi to cele znenie ako automaticka odpoved, vlastne ziadna napomocna informacia. Len ze si mam podat ziadost, ked sa zamietne tak odvolanie a ked zamietnu odvolanie tak to mam respektovat. Smutne. Uvidim, ci este odpise ale velmi tomu neverim.

berginkan
31. jan 2020

@teleskop spytam sa to iste co joanita. Pretoze ty si tu tiez dostala vycerpavajuce odpovede. Nie je to fer

teleskop
31. jan 2020

@berginkan to bolo mne? co sa pytas?

berginkan
31. jan 2020

joannita

Včera o 15:23

@teleskop tak potom preco si tu a pytas od nas rady ked to tak vnimas?

rebekarebekova
31. jan 2020

@teleskop ze v com vidis tu nezdravu klimu? Ked uz tu je zla, tak tiez neviem kde je dobra. 🤦‍♀️🙈

laura1994
31. jan 2020

@rebekarebekova ďakujem pekne 🙂
@mana85 nooo neviem, či požiadavky , čo máme sú voľnejšie....My by sme si zobrali aj staršie dieťatko ale to už nebude adekvátne našim rokom, keďže sme strašne mladí čakatelia....A ten "poriadok" na úrade presne poznám keďže som tam bola 2 týždne na praxi a to mi úplne stačilo. A my veľmi do pestu nechceme ísť, pretože máme veľký strach, že na koniec sa bude musieť dieťatko vrátiť do bio rodiny

laura1994
31. jan 2020

@smihucova No aj my sme mali taký pocit, že je veľa tých detičiek... Ale vraj máme smolu lebo sme po kraj a tu sa tak dlho čaká.... Preto to ideme skúsiť aj cez úsmev ako dar.... Len tam nám bolo povedala že majú iba postihnuté detičky...A či by sme aj také chceli.

smihucova
31. jan 2020

@laura1994 aj my sme PO kraj 🙂

smihucova
31. jan 2020

@laura1994 Držím palce aby sa už zadarilo! 🙂

tulipan43
31. jan 2020

@jesienka22 nebolo sa k čomu odvolať, oni mi to nedovolili ani podať neprevzali moju žiadosť, potom sme maleho už osvojili. Uvidíme ako sa zachovajú teraz keď sme v poradovniku znova na pestunstvo

mana85
31. jan 2020

@laura1994 chápem aj my sme sa báli pestu. Presne kvôli tomu istému , volne požiadavky určite máte, my sme pri mladšej chceli do 3 rokov keďže syn mal cez 3 r a dievčatko no a v našom kraji nebolo žiadne voľné čo sme boli fakt prekvapení tak nám našli v inom kraji dcérka mala vtedy 2 roky . Tak to je fajn že Vás ako mladí pár vôbec zaradili nám bolo povedané keď sme si prišli po žiadosť prvý krát že veď máte čas príďte tak za 5 - 7 rokov 😂 ja 26 a muž 30.

laura1994
31. jan 2020

@smihucova ďakujem krásne!!!! 🙂
@mana85 no veď vravela psychologická, že asi nás ani nezaradia lebo podľa knižiek psychicky vyspelý vek je 25 rokov a to ja som ešte nemala 25 rokov... Napokon , ale nebol žiaden problém. :D Uvidíme, čo sa nám teraz podarí cez Úsmev ako dar.. ak nič tak bojujeme ďalej a nevzdávame sa 🙂

mana85
31. jan 2020

@laura1994 držím päste , čo má prísť to aj príde 😉

jesienka22
31. jan 2020

@tulipan43 skoda, ze ste sa vzdali tak rychlo.. ziadost musia na akomkolvek urade vzdy prevziat. Ak robia problem na prislusnom oddeleni, treba dat do podatelne. Ak by nechceli prevziat ani tam, treba poslat doporucene postou.

teleskop
1. feb 2020

@berginkan vypovedna hodnota otazky? pytam si rady lebo je to verejne formu a verim, ze mi niekto skuseny poradi 🙂 to ako som sa vyjadrila aka tu bola atmosfera ked sa pytala ta zena s tym nickom zaba alebo tak, za tym si samozrejme stojim a? Ale zeny fakt na toto nemoze mat normalny clovek cas na taketo dohady, naozaj sa nudite? Uz fakt neviem akoo napisat to, co si druhi pisu len v sukromnych spravach....

teleskop
1. feb 2020

@rebekarebekova vid vyssie, bola v pripade odpovedi tej zene

tulipan43
1. feb 2020

@jesienka22 vieš vtedy sme riešili dosť vecí po zdravotnej stránke malého, nemala som čas ani energiu na paničky z úradu. Teraz som už hádam múdrejšia a táto skupina je super, veľa ste mi pomohli a ja sa snažím tiež 🙂

rebekarebekova
1. feb 2020

Ahojte, tie co ste riesili u dietata pestunstvo a poton adopciu. "Museli" ste mat dieta aj v predisvojitelskej?
A druha vec - ked je sud o zbaveni rodicovskych prav, moze MATKA (ktora o dieta neprejavuje vobec zaujem) NESUHLASIT?
Lebo taketo info - o nutnosti predosvojitelskej a sucasne suhlasu matky som sa dozvedela od pracovnicky jedneho sudu a trochu som z toho prekvapena.

amienne
1. feb 2020

@rebekarebekova my sme mali presne tuto situaciu. Mala nemohla ist na adopciu lebo neubehla zakonna lehota kedy matka naposledy prejavila zaujem. Dieta bolo teda u nas na predbezne opatrenie a zaroven sa cakalo na sud o zvereni do pestunstva. Ked lehota uplynula, podala kuratorka ziadost o zbavenie matky rodicovskych prav a vsetky k tomu potrebne dokumenty ako vyjadrenie obce, detskeho domova, nemocnice atd. aby preukazala, ze matka skutocne nejavi zaujem. Sud o osvojitelnosti malej a teda aj zbavenia matky rod. prav bol vytyceny po 11 mesiacoch co bola u nas stale na predbezko. Kedze matka nepreberala zasielky, sudne pojednavanie odlozili o mesiac a pokusali sa dorucit cez verejnu vyvesku. O mesiac vytycili znova pojednavanie a tam bez jej pritomnosti ju zbavili prav a rozhodli o osvojitelnosti malej. My uz sme medzitym mali podany navrh o osvojenie a navrh o zrusenie predoslej ziadosti o pestunstvo. O dva mesiace nam ju priklepli rovno do osvojenia. Takze sme nemali predosovojitelsku, ratalo sa nam tych 13 mesiacov co u nas bola ako predovojitelska.

rebekarebekova
1. feb 2020

@amienne riesila to povodna kuratorka akebo ta z miesta vasho bydliska?
A zbavenie a osvojitelnost boli pocas jedneho sudu?
Mne ta znama ocividne bludy povedala. Ach :(

amienne
1. feb 2020

@rebekarebekova nastastie povodna, ktora nam pomohla aj s navrhom 2v1 a u ktorej boli povodne deti. Keby to mala riesit ich sucasna, doteraz nic neni poriesene...bohuzial. Zbavenie bol jeden sud. Az ked rozsudok nadobudol pravoplatnost mohol sa vytycit druhy, o osvojenie. Ten o osvojeni bol dva mesiace od sudu o osvojitelnosti. To preto tak skoro lebo uz sme mali par mesiacov na sude ziadost o osvojenie podanu.

japanka
1. feb 2020

@rebekarebekova tak toto riesime prave teraz my. Sud o osvojitelnosti je uz pravoplatny ale nasa bio suhlasila. Zaroven na sude o osvojitelnosti bola zbavena rodicovskych prav. A samozrejme ze moze nesuhlasit. Ale dufajme ze sudkyna bude rozumny clovek a aj napriek tomu osvojitelnost odklepne. Predosvojitelsku nemusis riesit ak mas deti v pestunstve viac ako tych 9 mesiacov.

bosorkabb
1. feb 2020

@rebekarebekova pri pestunstve sa predosvojitelska nerieši nahrádza ju pestunstvo. Čiže ti zle povedala.
Naša matka nepreberala zásielky tak ju súd zbavil rodičovský práv návrh sme podávali my ako pestuni. Následne prišlo osvojenie.

bykaterina
1. feb 2020

@bosorkabb prosim ta ake su podmienky,dovody - ze ked mas v pestunstve dieta a chces ho adoptovat ?

amienne
1. feb 2020

@bykaterina bio rodic s tym musi suhlasit alebo nesmie prejavovat o dieta zaujem minimalne 6 mesiacov. Dieta musi byt pravne volne, teda bio rodic musi byt najprv pozbaveny rodic. prav. A pestun musi byt zapisany do zoznamu ziadatelov o adopciu ( nam to aspon tvrdili)

bykaterina
1. feb 2020

@amienne jasne a ake su tie dovody pozbavenia rodic.prav ? respektive staci aby o dieta nejavili rodicia zaujem a moze sa vybavovat adopcia ? ci toho treba viac k tomu? dakujem ♥

amienne
1. feb 2020

@bykaterina fuha asi najlepsie by vedeli ti na upsvare povedat. Nam sudkyna vravela ( mame este druhe), ze navrh mozme podat ked nebude rodic prejavovat realny zaujem tych 6 mesiacov. Realny zaujem si kazdy vysvetluje po svojom ale nemalo by to znamenat, ze ked posle raz za pol roka sms je to realny zaujem. Ale vravim, kazdy sudca ci kurator sa nato moze inak pozerat.

bykaterina
1. feb 2020

@amienne jasne chapem dakujem budem sa pytat potom ked to bude aktualne priamo na urade 🙂

rebekarebekova
1. feb 2020

@amienne zase sa zapisovat do zoznamu?