icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

klarka0002
21. mar 2020

Ahojte. Som tu nová. Uvažujeme s manželom nad osvojenim si bábätká. Mam za sebou niekoľko rokov trapenia, potrat, mnoho umelých oplodnení... Hormóny a všetko okolo-už začínam mať pocit ze stačí a treba sa vydať inou cestou. Mam možno nevhodnú otázku. Aká je šanca ze by sme dostali biele novorodenatko? Chceli by sme novorodeniatko z dôvodu minimalizovania dopadu nepríjemností na dieťatko. Dostanem info aj o pôvode dieťatka? Myslím tým zdravotný stav dieťaťa, matky, dôvod odmietnutia dieťaťa? Bojím sa aby matka napr. nebrala drogy alebo podobne. Prosím neodsudzujte ma za otázky. Ďakujem za odpovede.

andrea_82
21. mar 2020

@klarka0002 Ak si das do podmienok zdraveho novorodenca, tak ti ponuknu len takeho, ale priprav sa na dost dlhe roky cakania. Mala by si dostat info o zdravotnom stave dietata, ale pravdepodobne sa nedozvies zdravotny stav matky ani dovod, preco ho dala na adopciu. Vedia ti povedat, ci ona bola "biela" alebo romka, ale otec casto ani nie je uvedeny.

klarka0002
21. mar 2020

@andrea_82 ďakujem za odpoveď.

joannita
21. mar 2020

@klarka0002 vacsinou si ludia daju podmienky zdravy biely novorodenec (povodne aj my) a potom ked zistia ze budu cakat dlhe roky, tak menia poziadavky 🙂 Z akeho si kraja? Od toho zavisi kolko budete cakat.
O matke budes vediet podla toho ci ide o utajeny porod, ak nebude utajeny, budes vediet jej meno, datum narodenia, adresu, priblizny zdravotny stav, etnikum.... Otec je v drvivej vacsine neznamy, takze sa moze stat, ze napr. Matka je biela a otec rom ale dieta oznacene ako biele (lebo otca nikto nepozna) zistis to mozno, az ked casom bude dieta snedsie (nemusi byt). Tym ti chcem len povedat, ze takmer nikdy nemas 100% istotu ze dieta je biele.
A budem uprimna, sanca dostat biele zdrave novorodeniatko od zeny ktora nieje drogovo zavisla, alebo alkoholicka, je velmi mala. Vacsina matiek a hlavne tych bielych su alkoholicky a narkomanky, alebo bezdomovkyne. Tak ako je to v seriali Hniezdo, je to malokedy 🙂 aj ked urcite aj take matky sa obcas najdu.....ale je tam o to vacsi riziko ze takato matka si toaj rozmysli.
Podajte si ziadost cim skor, lebo cele to velmi dlho trva.

klarka0002
21. mar 2020

@joannita ďakujem za odpoveď. Sme z Bratislavského kraja, okres Senec. Ja si tiez myslím, že by bolo super podať žiadosť. Okrem rómskeho pôvodu (to je u nás vylúčené) co by pomohlo skôr získať dieťa?

mmag
21. mar 2020

@klarka0002
Rómske určite nie- bolo tiež, na čom sme sa s manželom pred prípravou spoločne jednohlasne zhodli. Po príprave sme naše rozhodnutie “trošičku”😉 pozmenili- rómske určite áno.
Vďaka tomuto rozhodnutiu máme po mesiaci čakania teraz už dva roky doma úžasného chlapca- síce asi iba poloróma- lebo je biely ako sneh- i keď mama bola pravá Rómka.😀
( Tesila som sa, že bude mať krásne vlnité tmavé vlasy- a nič, obyčajné hnedé rovné 😂)
Máme tohto nádherného a nadmieru šikovného chlapčeka len vďaka tomu, že množstvo žiadateľov sa na neho- pre nás nastastie- odmietlo ísť vôbec pozrieť, lebo mama bola Rómka. Fuuu, ešteže.😉
Mať biele dieťa nemusí byť vždy najväčšia výhra- sestra má biele dievčatko- brala si ho v dvoch rokoch- vyzeralo s ňou všetko v poriadku- krásna- no ponavstevovala s ňou už asi všetky možné i nemožné ambulancie- momentálne užíva i antidepresíva. 🙁 ( Keď bola sestra ešte v poradovníku, ponúkli jej rómske dievčatko- uzasné- no ona ho odmietla. Keď som sa jej pýtala, prečo ho nechcela - jej odpoveď bola- rómske nechcem- take si zober ty- máš už vlastné deti, tebe to nemôže vadiť, ja nemám, ja chcem biele!) Kto vie- možno by to rómske dievčatko bolo stokrát lepsie ako to biele, ktoré teraz má.
A inak- neskutočne ľúbi toho nášho Róma a rozmaznáva ho jedna radost!😂
Ale samozrejme nikoho neodsudzujem, pre aké dieťa sa rozhodne- biele či tmavé- každý na čo sa cíti- no každé dieťa má rovnaké srdiečko, ktoré potrebuje, aby ho niekto ľúbil.🙂

Iná možnosť na “skoršie” získanie dieťatka asi pravdepodobne nie je. Len to menej preferované etnikum.😉

joannita
21. mar 2020

@klarka0002 takze bratislavsky kraj. Tu sa caka na biele zdrave babatko aktualne minimalne 5 rokov, tety na upsvar tvrdia ze aj 7. Plus podanie ziadosti, byrokracia, preverovacky a povinna priprava minimlane pol roka. Situacia je teraz zla, lebo je velmi vela ziadatelov a stale pribudaju. V Ba kraji sa aktualne zacina okolo miesta 300.
Cim to mozes urychlit..... Vacsinou hlavne to etnikum, tam napr. Na poloromske sa caka cca 2 az 3 roky, romske cca rok. Ak ale nechcete ine etnikum, ani poloromske, tak urychlit jedine prijat dieta zdravotne znevyhodnene, alebo starsie. Starsie myslim tak cca 3 a viac rocne (tam su ale potom dalsie rizika). Ine urychlenie neexistuje.
Preto treba podat ziadost hned a riesit hned.
Btw. U nas na zaciatku tiez dieta s romskym povodom neprichadzalo do uvahy. Nakoniec mame doma po 4 rokoch cakania nadherneho poloromskeho chlapca, s uplne bielou pokozkou, ktory vyzera ako z reklamy ❤️ (NEPREHANAM 😁)
ked sme sa dostali na poradove cislo 25 a rok sa VOBEC nehybali, zmenili sme poziadavky na poloromske babatko.

santamonica
21. mar 2020

@klarka0002 ahoj, my sme mali požiadavku ma neetnicke dieťa do 4 rokov, bez alebo s menšími zdravotnými ťažkosťami. Dostali sme 5mes. babeno /4,5 roka cakania/ od mamy dlhoročnej narkomanky, otec neznámy, vraveli, že je asi polorom. Láska na prvý pohľad, už ma skoro 2 roky, je úžasný, šikovný, krásny, všetky testy zatiaľ ok, hoci hyperaktivny asi bude a ktovie čo ešte náš caka.......ale milujeme ho najviac na svete. To či je polorom zatiaľ nevidno a je nám to sumafuk. Držím vám palce, ja som prišla o 5 babetiek😥, 3 ivf, zúfalstvo, depresie, beznádej a toto stvorenie❤ ma asi aj zachránilo. A snáď mu dáme pekny zivot, aký si zaslúži.

joannita
21. mar 2020

@klarka0002 a presne ako napisala @mmag, treba zlozit ruzove okuliare. Matky co davaju deti na adopciu niesu idealne. Drogy, alkohol, prostitucia, bezdomovkyne. Ojedinele 40tnicka ktora nechce dalsie dieta, alebo 16stka, ktora si chce este uzivat (idealne pripady, v ktore dufaju vsetky)

tulipan43
21. mar 2020

@lili153 áno je vsetko pozastavené, aj začaté interakcie, proste všetko

klarka0002
21. mar 2020

Keď sme začali plánovať rodinu, mysleli sme si ze to pôjde prirodzene a IVF sme odsudzovali. Potom sme sa dostali do bodu že to inak nešlo a zrazu sme s umelým oplodnením nemali problém. Možno potrebujeme len nejaký ten čas a aj my trochu poľavime z nárokov. Ďakujem za vaše úprimne odpovede. Je to na zváženie lebo 5-7 rokov čakania by som asi nevydržala.

joannita
21. mar 2020

@klarka0002 ano dobre si to napisala 👍 Len si podajte ziadost cim skor a potom budete mat dost casu na rozhodovanie. Psychologicka priprava vam krasne usporiada myslienky a priority, preto je tak dolezite ju absolvovat. Drzim palce

klarka0002
22. mar 2020

@joannita Ďakujem 😊

hariet
22. mar 2020

@klarka0002 zalezi aj od kraja v ktorom sa nachadzate. Nie vsade su to take dlhe roky cakania.Drzim palce. Mne je tiez smutno, ked premyslam nad tym, ze babatka sa rodia, ale nemozu sa rychlo dostat k rodicom kvoli tejto situacii. ☹

berginkan
22. mar 2020

@klarka0002 vyssie bolo uz napisane. Ja len dodam, ze pripravu si robte cez navrat alebo usmev. Drzim palce, majte otvorene srdce a vsetko pojde uvidis

joannita
22. mar 2020

@hariet su z Ba kraja, ako som jej pisala, minimalne 5 rokov, pravdepodobne momentalne aj dlhsie.

hariet
22. mar 2020

@joannita aha, tak ked su z BA, tak potom ano.

santamonica
23. mar 2020

@klarka0002 my sme robili prípravu cez upsvar, pretože kvôli práci na smeny sme vtedy nemohli chodiť v pravidelných časoch, takže sme sa vždy dohodli na sedení, je to dokonca zdarma ale hlavne sme mali veľmi príjemnú pani psychologicku, ktorá nám dosť pomohla, hlavne asi manželovi pochopiť niektoré veci a usporiadať si myšlienky a dobre sa pripraviť. Nemali sme tie spoločné zážitky s inymi rodicmi ako v návrate či usmeve, ale boli sme spokojní.

zuzlicek44
23. mar 2020

@santamonica aj u nás to tak bolo,že sme si cez uspavar.najlepsie rozhodnutie. Neviem si predstaviť čo "všetko" zdieľať v nejakej skupine,bolo by to veľmi neosobné...my na príprave sme naozaj preberali veľmi citlivé, intímne veci,ktoré veľakrát chcela aj psychologická preberať s nami osamote,nie v pare.

berginkan
23. mar 2020

@zuzlicek44 ale tam su skupinove iba dve ostatne su indi. A ja som teda zacala pripeavu na upsvare a nikdy viac. Jasne ze mozem mat zlu skusenost. Ale zdielanie info je v tomto pripade najlepsie. Ked bydes mat vecsie dieta pochopis

berginkan
23. mar 2020

@zuzlicek44 a kazdy na priprave prebera veci ktore sam pusti.si intimna natolko nakolko ty chces

laura1994
23. mar 2020

Ahojte dievčatá PO kraj boli sme zapísaní v auguste 2017 momentálne sme na 96.mieste. Vy ste na Tom ako.?

zuzlicek44
23. mar 2020

@berginkan jaj tak,jom myslela že všetky sedenia su spolocne.
O tom je príprava,psychológia nieje o tom čo je na povrchu ale čo je vo vnútri. Psychológ sa dostane oveľa hlbšie ako ty vravíš " natoľko koľko ty chces"..

milionar
23. mar 2020

Baby, kde treba nahlásiť zmenu zamestnávateľa?..na príprave nám hovorila, že je potrebné nahlásiť každú zmenu..tak nechcem niečo "pototo"...

johanka121
23. mar 2020

@milionar na Upsvr

berginkan
23. mar 2020

@zuzlicek44 to ano. Ale mozes sa otvorit viac alebo menej. To je na kazdom

bykaterina
23. mar 2020

@milionar na Upsvar ja som niesla aj prefotenu zmluvu.

joannita
23. mar 2020

My sme mali pripravu v Usmeve a vsetky sedenia sme mali skupinove. Intimnejsie a sukromne otazky sme vsak riesili so psychologickou ked prisla k nam domov na poslednu asi 2 hodinovu navstevu domov.
Pre mna skupinove bolo super, kedze vidis aj ostatne pary, ako to vnimaju, v skupine sa robia rozne "cvicenia" ktore pri individ. Sedeni niesu mozne. Na prvom sedeni sme si urcili pravidla skupiny, medzi ktorymi bolo ze kazdy vypusti von len to co sam chce.
Kazdy kto je spokojny s tou svojou pripravou bude odporucat asi tu svoju 🙂

hariet
23. mar 2020

nasa priprava bola total o nicom, ale aspon zadarmo 😀 Chceli sme ist do navratu, ale akurat ju neotvarali, chceli sme byt samozrejme cim skor zapisani. Aj na urade moze byt dobra priprava, pokial ju vedie kvalitny psycholog, alebo aspon priemerny so skusenostami v danej problematike.

sentoza
23. mar 2020

Pre mňa bola skupinová príprava na nezaplatenie aj preto, že sme tam nadviazali priateľstvá, ktoré teraz už po 9tych rokoch sú osožné hlavne pre naše deti. Mať kamarátov ktorí sú tiež adoptovaní im aj do budúcna môže pomáhať...nehovoriac o tom, že poradenstvo Návratu je nám plne k dispozícii pri akýchkoľvek problémoch a verte mi, stále sa niečo objaví, čo pre pokoj duše potrebujem prekonzultovať.