icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

andrea_82
1. apr 2020

@bykaterina ja som napríklad presne ten typ človeka, čo má dieťa z IVF a napriek tomu išiel do celej komplet prípravy na ďalšie IVF. Prečo? Pretože som chcela viac detí. Jednoduché. Áno, máme jedno dieťa, ale tá túžba po ďalšom bábätku u mňa tým nebola o nič menšia. A nemala som pocit, že by som riskovala svoj život.

andrea_82
1. apr 2020

@bykaterina zabúdaš napríklad aj na také ženy, ktoré môžu mať deti, ale napríklad majú panický strach z pôrodu. Podľa toho, čo si napísala, by ani nemali dovoliť adopciu párom, ktorí už majú jedno dieťa adoptované, aby "nezaberali miesto". Je veľmi ľahké súdiť, keď nevidíš do hĺbky. Myslím, že sa to naozaj nedá takto paušalizovať. Možno takéto rodiny dostanú práve také dieťa, ktoré by niekto iný nezvládol. Táto konkrétna rodina mu bola súdená, práve tam malo byť najšťastnejšie. Nemôžeme povedať, že "vy a vy už máte nárok len na také dieťa, ktoré nikto iný nechce".

bykaterina
1. apr 2020

@andrea_82 Jasné tvoje rozhodnutie respektíve vaše. Ja píšem za seba že by som nešla a neriskovala ☺️.

cairka
1. apr 2020

Ale ved vy, čo ste aktuálne v poradovníku ste na jednej lodi. Aké zaberanie miesta???? Tak ako sú rodiny,ktoré majú a zvládajú aj 4 bio-deti, tak aj adoptívna rodina má právo, ak "sa cíti" prijať aj 4 deti.... A nikto nemá zákonné, ani etické právo takýchto žiadateľov odsúvať na druhú koľaj, lebo "vy už máte" . Sú dané pravidlá a každý je zaradený a posúva sa podľa pravidiel. A komu sa nechce toľko čakať, tak môže upraviť svoje požiadavky na vek, či zdravotný stav, prípadne súrodeneckú skupinu. A ak si nedokáže predstaviť tieto požiadavky upraviť, tak hold len sa zmieriť s čakaním. Aj keď je to na hlavu, to verím. Ale je hlúpe riešiť, či ten predo mnou má právo adoptovat ,lebo on.... už má dieťa, je taký abo onaký ... Poznám rodiny , ktoré otehotneli počas prípravy, alebo krátko po prijatí drobca a nijako to neovplyvnilo ich vzťah k adopčiatku.

berginkan
1. apr 2020

@cairka ona chce prijat romske. Caka dva roky. Ja zaberam miesto lebo uz adoptovane mam a ona nie.

cairka
1. apr 2020

@berginkan , tak bohužiaľ, nie len tu platí, kto prv príde, ten prv melie ...

joannita
1. apr 2020

@berginkan odbocim, ale chcem sa opytat, vas zapisali do zoznamu este pred predosvojitelskym sudom? Lebo my sme mohli poziadat znova o dalsie osvojenie az po tomto sude. Zmenilo sa nieco nevies?

berginkan
1. apr 2020

@joannita to nam nikto nespominal. Pokial viem tak ano. Teta na urade nas upozornila ze teraz sa dlho caka a aj tu som to citala.
@cairka To nie je celkom tak. Ked si vezmes, ze aj tu sa objavili baby, ktore oslovili skor ako tych co boli pred nimi.

joannita
1. apr 2020

@berginkan skoda mohli sme skusit aj my skor a byt skor zapisani....nam tvrdili ze az po sude ale skusit sme mohli.

nikadomi
1. apr 2020

@berginkan tu došlo niekde k nedorozumeniu sa mi vidí.. Jesienka nerozumela pohnůtkam párov, ktoré majú Biologické dieťa a môžu mať pokojne ďalšie, prečo si “neurobia” dalšie, ale idú do adopcie- ak to mám tak nepekne napísať. Nikde neriešila, že kto má adoptované a čaká na ďalšie, že zaberá miesto v poradovníku.

berginkan
1. apr 2020

@nikadomi nie. Ona riesila ludi aj s bio, aj ti co mozu mat bio a vobec vsetci co sa rozhodli pre adopciu z ineho dovodu ako len z toho ze nemozu mat deti...

berginkan
1. apr 2020

@joannita a nie je to nejak v systeme na upsvare? Lebo nas sa ani nepytala ci mame uz po sude. Ja som tam zavolala opytala a bolo

joannita
1. apr 2020

@berginkan nam to hovorila psychologicka na aktualizacii, ze az po predosvojitelskom tak sme dalej neskumali. Nevadi, nastastie sme mali ten sud uz po 4 mesiacoch.

jesienka22
Autor odpoveď zmazal
berginkan
1. apr 2020

@jesienka22 jediny motiv predsa nemoze byt len dat mu domov. Ty si myslis ze mi ho nelubime, nie je pre nas to stastie? Absolutne si mimo a radsej sa uz nevyjadruj pretoze len ublizujes. Pekny den

hariet
1. apr 2020

@jesienka22 ja ti rozumiem co chces povedat. Tiez si nemyslim, ze ludia si len tak povedia, ze podme dat dietatu domov.. Aj ked- vela ludi "zvonka" to tak vidi, dobreze nie ako dobry skutok. Oni ale nerozumeju tej tuzbe po dietati, lebo k nim castokrat celkom polahky prisli. Aj ja som sa s tym stretla, ze nas niektori skoro blahoslavili, ze sme si adoptovali dieta, lenze oni ani len netusia, ze kolko sa na dieta caka a co za tym je a ze keby nie my, tak dalsie stovky parov su pripraveni si ihned dieta zobrat domov. Predstavy ludi co vnimaju adopciu len okrajovo, su velmi skreslene. A teraz aj vdaka popularizacii niektorych znamych ludi, ktori si adoptovali aj romske deti, sa momentalne caka aj na tie, co je pre nezainteresovanych asi uz uplne scifi. Ale to co pises ty - mozes mat bio, je nezmysel sa zapisat do zoznamu... Nuz, kazdy mame svoj dovod a tych dovodov je tolko, ze mu nemusime vsetci za kazdych okolnosti rozumiet , ale podmienky su dane, zoznam je dany. Toto su 2 iste veci, ostatne su vsetko premenne.

ellen2016
1. apr 2020

Ahojte, dobra sprava na dnes: Napriek aktuálnej situácii a platnosti množstva opatrení ÚVZ, nie je dôvod pozastavovať procesy sprostredkovania NRS. Týmto rušíme dočasné pozastavenie interakcií medzi žiadateľmi a deťmi v Centrách pre deti a rodiny.

hariet
1. apr 2020

@ellen2016 wow tak to je uzasna sprava 🙂

berginkan
1. apr 2020

@ellen2016 fiha. Divne. Asi to bude riadne prisne

lili153
1. apr 2020

@ellen2016 waw super... Dá sa to niekde nájsť na nejakej oficiálnej stránke prosím vas?

laura1994
1. apr 2020

@ellen2016 Odkiaľ to máte? Nemôžem to nikde nájsť . Ďakujem

tulipan43
1. apr 2020

@berginkan súhlasím im s tebou. Ani nášho nikto nechcel pre očnú vadu a problemy so srdcom a ja som vďačná za každý deň, ktorý je s nami. Moje bio deti ho milujú a visc k tomu nemám čo dodať

gelinka75
1. apr 2020

@ellen2016 to je dobra sprava, akurat som myslela nato, ze sa deticky rodia a musia cakat na rodicov, ze je to skoda ☹

vargatomas1
1. apr 2020

ahojte chcela by som sa spytat je tu niekto kto robi pripravu na adopciu? chcela by som len vediet či pokračujete alebo je to pozastavene?

jesienka22
1. apr 2020

@hariet suhlasim s tebou, len chcem este uviest na spravnu mieru, ze som nikde nenapisala, ze sa nema zapisovat do zoznamu niekto, kto moze mat bio deti. Mala som na mysli LEN situaciu, ak niekto chce ist do adopcie z cireho altruizmu - pomoct dietatu - a ine dovody nema (poznam taky realny pripad) a reagovala som povodne na otazku tykajucu sa tejto situacie. Ze to v sucasnej situacii nedava zmysel. Ak niekto moze mat bio, ale z akychkolvek osobnych dovodov chce podstupit ado, suhlasim, ze to je kazdeho osobna vec a volba.

hariet
1. apr 2020

@jesienka22 jasne, v pohode. Hej, mozu sa taki ludia objavit (ciry altruizmus), ale asi velmi rychlo pridu na to, ze budu stat vo velmi dlhom rade.. 🙂 Pokial samozrejme nebudu mat zaujem o dietatko s tazsim postihnutim, alebo s viacerymi diagnozami. ☹

yukki
2. apr 2020

@jesienka22 ale dáva to zmysel....aj pestunstvo.... Aj profirodicovstvo... nech len každý, kto má to srdce, vôľu a kapacitu, nech pomôže. Tých detí je veľa, ktoré potrebujú rodinu. Všetkým Vám držím palce, aby ste sa dočkali.

berginkan
2. apr 2020

@hariet vobec to nie je pravidlo. Vid deti a ziadatelia tu. Co je len mala cast a neda sa to zovseobecnit.

jesienka22
Autor odpoveď zmazal
klarka0002
2. apr 2020

Ahojte. Mam otázku. Po osvojení ste kľudné? Naplnili sa vaše potreby? Alebo sa ešte objavujú v kútiku vašej duše také myšlienky, že nádej umiera ako posledná a ze možno sa raz podarí mat aj biologické dieťa? Ďakujem za úprimne odpovede.