Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
Ja som myslela že tu si dávame skúsenosti ako,koľko,kďe a čo zaživame a čo nás čaká actu sa rieši etnika.Prečo?
Juj dievčatá len sa tu prosím vás nehádajte čo kto napísal ako to napísal. Tato skupina je tu pre to aby sme sa podržali a nie sa obviňovali. Každá z nás si toho dosť vytrpela a tu sme na to aby sme sa spoločne podporovali a jedna druhej pomáhali ci už psychicky alebo svojimi poznatkami. Je na každej z nás pre aké dieťatko sa rozhodne, na čo sa cíti, čo dá. Je to rozhodnutie na celý život. Dieťa neni hračka, ktorú po čase keď sa ti zunuje odložíš. Ja som neni proti žiadnej farbe pleti. Vôbec nerozlišujem ľudí podľa toho či sú bieli, tmaví alebo šikmookí. Ale viem v akej spoločnosti sa pohybujem, aké je naše malé mestečko, ako sa správajú k roms. deťom iné deti atď.... Viem, že by som určite ľúbila každé dieťatko ale bojím sa toho, že nie vždy to bude tak, že k nemu okolie bude dobré, a ja ho potom nedokážem ochrániť.
Fakt je to na každej z nás, a aj snímam klobúk dole pred každou ktorá ide aj napriek tomu všetkému do toho, a dokáže sa popasovať s touto našou ešte zatrpknutou spoločnosťou.
Veď každé dieťatko sa na tento svet dostane ako nevinné a za nič nemôže.
dievcata diskusiju nesmiete brat ,ze sa clovek hned hada ,len kazda si obhajuje to svoje a dava svoj nazor na to aky ma 🙂
dievcata kazdy ma ine kriteria ,dokonca ked volaju a niekto nezdvihne tak volaju inemu zas aj takto sa moze stat ze preskocia niekoho .Drzim vam palceky nech cim skor aj vy mate svoje vytuzene dieta🙂
@amoenussa87 no veru, za tu cenu to nepredas, najma ked expiracia je za par mesiacov..
Dievcata, ste tu niektora z TN kraja? ako dlho sa cca caka na zdrave dietatko do 3 rokov? Moze byt aj romske. Dakujem 🙂
@bibal123 Súhlasím,že veľa záleží na kritériách. My sme skončili prípravu marec 2016 a už 11.júla (na moje narodeniny) sme si niesli domov naše trojmesačné šťastíčko, najkrajšie na svete. Tiež sme preskočili veľa žiadateľov,lebo maličká mala zdravotné problémy a nikto z oslovených ju nechcel. My sme hneď vedeli,že je naša,aj keď sme ju vtedy ešte ani nevideli. A bola to láska na prvý pohľad. Dnes,je všetko v poriadku a ťažko by ste našli šťastnejšiu rodinku. Malá je rozkošná,šikovná a miluje ju celá obšírna rodina. Verím,že keby ju teraz videli tí,čo ju odmietli,tak by si búchali hlavu.
Teda dobrá rada na záver: neodmietajte žiadne dieťatko,choďte ho pozrieť,veď čo ak práve toto bude to pravé... To vám srdce napovie ihneď. 🙂
@macuskka ano zijeme na slovensku - v state korupcie. Minule mi volala zdesena najlepsia kamaratka,.ktora pracuje na vyssom politickom poste. Ze sa bavila s kolegynou - ktora je tiez na vyssom poste, ze si planuju adoptovat babo. A ze uz to maju vybavene ze do cca mesiaca dostanu. Samozrejme biele babo.
Je to pravda? Neni to pravda? Neviem, ale viac som o tom uz nechcela pocut, lebo je mi len smutno z toho. Pretoze takto to podla mna funguje.
@kominar Možno máte žiadosť len do osvojenia. My sme mali aj do pestúnstva a aj máme malú zatiaľ len zverenú predbežným opatrením. Zatiaľ nieje právne voľná ale je tam veľká šanca na osvojenie. Je to veľmi zamotaný prípad,aj preto od nej dali všetci ruky preč. Všetko to trvá veľmi dlho,súdy konajú slimačím tempom. Treba mať obrovskú trpezlivosť. Ale nám to stojí za to. Aj keby bola len v pestúnskej. Ľúbiť ju budeme rovnako.
Najhoršie na tom všetkom je,že si kupujú dieťatko ako dáky tovar. Je to hrozné.
@beka22 My sme žiadnu známosť nemali. Proste vzhľadom k nepriaznivému zdravotnému stavu a komplikovanej rodinnej situácii ju nikto nechcel. Nikto nechcel zbytočné problémy. Každý to chce mať jednoduché. Každý chce len biele,zdravé,novorodeniatko a hneď do adopcie. Nikoho ani len nenapadlo ísť ju pozrieť. Veď načo strácať čas.... Nás varovali,čo sa týka osvojenia,že je to beh na dlhú trať. No a teraz vidíme,že ešte horšie. Ale zvládneme to!
@zocharka vzhľado k tomu že sme mali doma bio dcéru som nechcela ani choré dieťatko ani iné ako biele. Viem že by som to nezvládla. Ale viem u nás o jednej doktorke ktorá dostala biele a zdravé dieťatko 2x za tú dobu čo sme my čalali na nášho drobca. Preto viem že tá nespravodlivosť tu je a viem že tie detičky neboli bio súrodenci. A to je len jeden kríklad. Viem že tu bolo 10 utajených pôrodov a neposunuli sme sa lebo že nemajú detičky a viem to od sestričky z pôrodnice. Myslím že k tomu netreba viac dodať.
@joannita , nemusi ti byt luto nic. My mame adoptovane dieta, pisem teda z vlastnej skusenosti. Celu cestu sme si poctivo presli. Ale... neverim na nahody a ku kazdemu to jeho dieta pride a tí, co maju byt spolu, tak sa stretnu 🙂 Proste to tak v zivote chodi. Vela krat som sa o tom uistila. Ked som niekedy chcela nieco urychlit, akosi zahadne sa to niekde spomalilo. Ked som chcela po x - neuspesnych tehotenstvach mat veci pod kontrolou, proste nebolo to v mojej moci. Ono je to aj takto... tie deti si vyberaju aj nas rodicov. Moze mat niekto "prednostne vybavene" dieta, ale vobec ho to dieta este pocas prvotneho spoznavania sa nemusi prijat, nemusia si obojstranne "sadnut". Hovori sa tu o tom, ake ste si dali podmienky na dietatko. Ale... to dietatko tiez vie svoje aj ked je len malicke, vie ako sa pri buducich rodicoch citi a da to potom aj patricne najavo. Netreba na to zabudat. Hlavne rozmyslajte hlavou a rozhodujte sa srdcom. Vtedy to bude to spravne...🙂 Nech sa Vam vsetkym dari na ceste za babatko, vasim dietatkom 🙂
@beka22, nespravodlive je to, ze dieta bolo opustene. Ja si kladiem otazku. Co je pre dieta lepsie: ked bude v buducnosti vediet, kto boli jeho bio rodicia - aspon ciastocne info a bude si vediet poskladat svoju mozaiku? Lebo to si urcite dieta bude chciet poskladat, lebo bude chciet vediet nieco o svojej bio - identite /takto som to nazvala🙂/. V tomto pripade mu adoptivni rodicia budu viediet pomoct. Ale, ked bude mat niekto dieta z utajeneho porodu, alebo odlozene do baby boxu...? neviem, ako rodic, co by som povedala dietatu, keby patralo. Nemala by som co a to bude pre dieta naozaj tazke, bude si klast otazky, na ktore mu nikto nebude vediet dat odpoved. Boli sme na stretnuti adoptivnych rodicov a prave tato otazka sa tam riesila. Adoptivni rodicia nevedia, co povedia svojmu dietatu o jeho matke. Utajeny porod, alebo dieta z baby boxu je pre dieta a jeho bio - identitu tazka otazka do buducnosti. Myslim, ze aj nad tymto by sa mozno mali buduci adoptivni rodicia zamysliet. Lebo raz budete dietatku vysvetlovat vela jeho otazok a dovolim si tvrdit, ze je to velmi citliva tema a bude stale, cely zivot, lebo s tym deti budu zit...
@ingridin je to dobré na zamyslenie ale aj toto sa dá z časti vysvetliť. Ja by som asi išla tou cestou že sa nevládali postarať neboli prostriedky alebo možno boli chorí a bola možnosť aby malo lepší život. Určite by som povedala že ho mali radi. Nezamýšlala som sa nad tým lebo som nemala dôvod my bio rodinu z papierov"poznáme". Určite to budú mať rodičia detičiek s takouto minulosťou ťažšie ako my čo dačo vieme ale keď to začnú podávať dieťatku rozumne a v správnu chvíľu nie v puberte aj oni to dajú.
@ingridin Úplne súhlasím. Aj ja som si istá,že náhody neexistujú a sú veci medzi nebom a zemou,ktoré sa reálne nedajú vysvetliť. Ja som absolvovala XXX umelých oplodnení a bola som si istá,že to príde. A aj prišlo. Len úplne iným spôsobom ako sme si mysleli. Naša maličká si nás vybrala za svojich rodičov a keďže sa nemohla narodiť nám,zvolila inú cestu. Vedela,že si ju nájdeme. Od prvého telefonátu som cítila,že je to ONA. A ten pocit stále silnie. Ani na chvíľku sme nezapochybovali.
Nikdy pred tým by som si nepomyslela,že môžem tak milovať dieťa,ktoré som neporodila. Je to až neskutočné... 🙂
Ahoj niektoré tu píšete ale že velmi krásne o svojich detickach,ktoré žiaľ nie sú cestou ako by ste (by sme ,ja by som )chcela ale sú Vaše prirastli Vám k srdiecku ,naozaj krásne o Vašich drobcoch píšete ,vďaka Vam všetkým ktoré máte toto dlhé čakanie za sebou a o svojich zážitkoch sa s nami podelíte ,to nám ktoré čakáme ubieha lepšie ,s Vašou podporou rýchlejšie ,držím palce Vám všetkým ktorí ste už rodičmi a Vám nám mne prajem nech to rýchlo ubieha a nášho ,našu Vašu krásne bábätká alebo dieťatko akokoľvek staré máme všetci čím skôr doma .Ďakujem že ste za podporu a povzbudenie ktoré jaz Vás mám.

@bosorkabb ved ja nic v zlom,... len som povedala ze my sa na to necitime a nepaci sa mi ako nam ich na priprave "vnucuju". A davam klobuk dole pred kazdym, kto si romske dietatko vezme.
Teraz vseobecne pisem, aby ste nebrali osobne... 🙂
My sme si dali ze musi byt aspon polobiele nech to u nas velmi nebije do oci - nech sa neciti u nas zle kvoli tomu, lebo v meste nemame romov vobec a celkovo su tu proti nim vysadeni vsetci (jedini romovia co sa tu ukazuju su zlodejickovia zo susedneho mesta, cize s dobrymi romami tu ludia skusenosti nemaju, bohuzial ja som sama tiez este nestretla slusne vychovaneho alebo pracoviteho a poctiveho roma, cize moje predsudky su zalozene len na osobnej skusenosti. Viem, ze tam niekde su aj dobri, slusni, vzdelani,...ale ziadneho takeho som nestretla. Snazime sa im aj pomahat, davame im pracu, najimame si ich na roboty, ... ale zakazdym sa pokusaju nejako vas osuskat a vziat viac penazi za menej roboty. :(
Poviem vam priklad,... 3x ste boli na dovolenke v Turecku a 3X vas tam okradli. Poviete si, ze kludne pojdete znova, ved mate penazi dost? Alebo si pomyslite ze "v turecku sa kradne, viac tam nejdem" a budete opatrne aj ked stretnete Turka u nas?
Ja som si na 100% ista ze ked na nas pride rad a ponuknu nam babo, dojca, ktore bude trochu tmavsie ako by sme chceli, budeme ho lubit aj tak... ale dobrovolne nemam v umysle adoptovat si romskeho skolaka, ktory nema vstepene zakladne hodnoty a riskovat ze na dochodok skoncim na ulici. Este mozno do pestunskej starostlivosti,... ale adopcia je vazny krok. Davame tomu dietatu svoje meno, domov, doveru, majetok...Nepaci sa mi ked ktokolvek/akymkolvek sposobom chce rozhodovat o tom ake dieta by sme mali prijat. Je to dobrovolne, sli sme do toho s tym, ze dame niekomu domov a lasku a vsetko ostatne, ale stojim si za svojim, ze urcite pravo vyberu predsa mame