icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

peja
22. feb 2017

@santamonica my sme boli v poradovníku od 03/2014 a v januári sa narodilo naše bábätko, takže bez niekoľko týždňov sú to 3 roky čakania.

peja
22. feb 2017

Dievčatá, ďakujem vám všetkým za doplnenie informácií, už v tom mám viac-menej jasno 🙂

Ešte mám jednu otázku - neviete prosím, aký dátum vykonateľnosti / právoplatnosti mi dajú na súde na rozhodnutie - deň keď si to tam prídem vyžiadať, alebo dávajú dátum uplynutia 15-dňovej odvolacej lehoty? Trošku sa mi skomplikovala situácia s čerpaním dovolenky a kryla by sa mi s materskou dovolenkou, závisí od dátumu, aký mi tam dajú.....

Ďakujem vopred 🙂
Pekný deň všetkým.

maninka1974
22. feb 2017

@peja no dátum materskej som ja mala ked sme maleho prebrali z porodnice dovolenku som mala 20dní ostala mi a dá sa čerpat po návrate do práce alebo ked pol roka si na materskej potom vyčerpáš dovolenku potom ideš na rodičovsku...ja som to nechala po materskej sa mi zíde ked bude malý v školke viac...je to na dohode zo zamestnavatelom ....chcela som čerpat dovolenku potom matersku ale dátum nepustil diata sme dostali rozhodnutie malo okamžitu právoplatnost tak to mám tak ...

ellen2016
22. feb 2017

Chcela by som sa opytat, ci mal niekto dietatko ktore nebolo pravne volne...ked sud odklepol osvojitelnost, podavali ste neodkladne opatrenie? Tieza ma to zaujima koli dovolenke, materskej a podobnym peripetiam.

ellen2016
22. feb 2017

@anettta mate uz babatko?

kikuska_wedge
22. feb 2017

Dievčatá pozerala som si ten jednorazový príspevok pri zverení do náhradnej starostlivosti (500 Eur). Písalo sa vyššie, že je obmedzený vekom, ale nikde v zákone, ani na stránkach úradu som nič také nenašla. Dostali ste niekto aj na staršie dieťa? A keď máme detičky dve, dostaneme ho dva krát?

beka22
22. feb 2017

@kikuska_wedge nám povedali že už nemáme nárok lebo malý mal 8 mesiacov.

loginexistuje
22. feb 2017

@kikuska_wedge do troch rokov a ano na pocet deti

niky1975
22. feb 2017

@ellen2016 my sme si brali dieta, ktore nebolo pravne volne a ked bolo osvojitelne, tak som na zaklade neodkladneho opatrenia isla na matersku

tortelinka
22. feb 2017

@ellen2016 my sme mali obe deti, neboli pravne volne, mali sme ich na predbezne opatrenie/tak nejako sa to volalo vtedy, md sa mi počítala odo dňa predbežka

beka22
22. feb 2017

@loginexistuje máš osobnú skúsenosť? Nám povedali na sociálnom že nemáme nárok. Ďakujem za odpoveď

mana85
22. feb 2017

@loginexistuje nasa mala 2 roky a nemali sme narok na prispevok, povedali ze sa dava len do 6 m veeku dietata ...

tortelinka
22. feb 2017

@mana85 tiež viem o 6 mesiacoch, my sme mali drobca, a teta ma upozornovala aby sme to stihli

kikuska_wedge
22. feb 2017

@beka22 @loginexistuje @mana85 @tortelinka ďakujem dievčatá. Tak som to lepšie pozrela a je to do 6 mes. Upravuje to Zákon o príspevkoch na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa č. 627/2005 Z. z. Konkrétne § 3 od. 3:

"Nárok na jednorazový príspevok pri zverení do náhradnej starostlivosti má aj dieťa,
a) ktoré je zverené do náhradnej starostlivosti podľa § 1 ods. 2 písm. d) až f) a pri zverení do náhradnej starostlivosti je mladšie ako šesť mesiacov,
b) ktorého náhradný rodič sa začal o neho osobne starať a
c) na ktoré nebol poskytnutý príspevok pri narodení dieťaťa podľa osobitného predpisu."

poznámka: predosvojiteľská starostlivosť je podľa § 1 písm. e)

erio
22. feb 2017

@kikuska_wedge Presne ako píšu baby nám tiež povedali, že tento príspevok sa dáva iba do veku 6tich mesiacoch dieťaťa.

bosorkabb
22. feb 2017

@kikuska_wedge a čo keď dieťa mám len na neodkladnom? Mám narok?

loginexistuje
22. feb 2017

@kikuska_wedge ale ved tam je to uvedene ze AJ dieta to je pre tie deti, ktore by teoreticky mali este narok na kvazi porodne .. ale co vy realne nedostanete nikdy lebo nesplnite podmienku prehliadok pre porodom ..

tato pravna uprava neplati dlho ja vam to idem presne dohladat cize vas sa to dievaca nemuselo dotknut este

loginexistuje
22. feb 2017

a teda je dolezite aj do akej formy bolo zverenie urobene

do náhradnej osobnej starostlivosti, pestúnskej starostlivosti alebo poručníctva, ak poručník sa o dieťa osobne stará,

loginexistuje
22. feb 2017

Jednorazový príspevok pri zverení do náhradnej starostlivosti
(1) Jednorazový príspevok pri zverení do náhradnej starostlivosti je určený na podporu zabezpečenia základného osobného vybavenia dieťaťa, najmä na zabezpečenie jeho ošatenia, obuvi, hygienických potrieb, nevyhnutného nábytku a iných vecí na uspokojenie potrieb dieťaťa.
(2) Nárok na jednorazový príspevok pri zverení do náhradnej starostlivosti má dieťa,
a) ktoré je zverené do náhradnej starostlivosti podľa § 1 ods. 2 písm. a) až c) na základe rozhodnutia súdu,
b) ktorého náhradný rodič sa začal oň osobne starať a
c) ktoré ku dňu zverenia do náhradnej starostlivosti je v ústavnej starostlivosti alebo v ochrannej výchove.
(3) Nárok na jednorazový príspevok pri zverení do náhradnej starostlivosti má aj dieťa,
a) ktoré je zverené do náhradnej starostlivosti podľa § 1 ods. 2 písm. d) až f) a pri zverení do náhradnej starostlivosti je mladšie ako šesť mesiacov,
b) ktorého náhradný rodič sa začal o neho osobne starať a
c) na ktoré nebol poskytnutý príspevok pri narodení dieťaťa podľa osobitného predpisu.6b)
(4) Jednorazový príspevok pri zverení do náhradnej starostlivosti možno poskytnúť aj dieťaťu, ktorému nebola pred zverením do náhradnej starostlivosti podľa § 1 ods. 2 písm. a) až c) nariadená ústavná starostlivosť alebo uložená ochranná výchova, ak pri začatí vykonávania náhradnej starostlivosti nemá zabezpečené základné osobné vybavenie podľa odseku 1.
(5) Nárok na jednorazový príspevok pri zverení do náhradnej starostlivosti na to isté dieťa a tej istej oprávnenej osobe vzniká iba raz; to platí aj vtedy, ak dieťa je zverené do spoločnej starostlivosti manželov a jednorazový príspevok pri zverení do náhradnej starostlivosti bol poskytnutý manželovi oprávnenej osoby.
(6) Jednorazový príspevok pri zverení do náhradnej starostlivosti je 500 eur.

zocharka
22. feb 2017

@loginexistuje A ak bolo pedbežkom zverené do pestúnskej tak máme nárok na nejaký príspevok?

loginexistuje
22. feb 2017

no ale pokial prislo priamo k zvereniu do predosvojitelskej starostlivosti a nie do osobnej starostlivost na zaklade neodkladneho opatrenia tak tam ano tam nemusel narok vzniknut..

zavisi teda od toho ako bolo dieta zverene do starostlivosti a ci to bolo po 1.1. 2016

loginexistuje
22. feb 2017

@zocharka
az pri riadnom pojednavani by mal vzniknut v tomto pripade ... potom istotne ano .. ale od prebratia dietata mas samozrejme narok na ostatné príspevky pre dieta aj pre pestuna.

loginexistuje
22. feb 2017

@kikuska_wedge napis mi do IP na zaklade coho bude zverenie ... napisem ti .. vy ste pod sencom tak ako sme my boli myslim..

mary17
23. feb 2017

Ahojte. Ako ste riešili voľno z práce pred nástupom na materskú ešte pred súdom a kedy ste oznámili zamestnávateľovi, že chcete nastúpiť na materskú? My máme sud až v polovici marca, no dúfam, že malú nám dajú skôr.

tarrra
23. feb 2017

@kikuska_wedge ahoj, vraj je to do pol roka, nedostali sme to...

maninka1974
23. feb 2017

@mary17 myslíš dovolenku ja som nestihla dovolenku vyčerpat 11sme boli kontaktovaný a 21som šla na matersku ...v práci som šla za veducou a oznámila že aká je situácia a pojdem na matersku a do týždna som šla dovolenku som mala 20dni ostala mi po materskej vyčepám...

bosorkabb
23. feb 2017

@mary17 ja som oznamila na personálnom odkedy cca pojdem na matersku ak odklepnu neodkladne. Dali mi možnosť čerpať dovolenku predtým. Teraz ešte pracujem do konca mesiaca. Potom budem čerpať určitý čas dovolenku kym nepride rozhodnutie od súdu a nasledne materska. Personalistke stačí sudne rozhodnutie, potom mam ísť na socialnu poistovnu.

anettta
23. feb 2017

Ja som to povedala sefke dva mesiace pozapisani do zoznamu, povedala som jej ze nas mozu kontaktovat v podstate hocikedy. A ona mi na to, ze dva mesiace od oznamenia musim este robit. Ze to akoby som bola tehotna. Ze to je zo zakona...ale mne je to jedno...ja ked dostanem babo sa dam na PN, ked nepodpise dovolenku sefka a hotovo. Nie som na tomto svete aby som posluchala cudzich ludi, aj ked maju titul sefa 😉

iivviikk
23. feb 2017

Ja som povedala po tretej navsteve,ze do mesiaca by mal byte sud tak ze pojdem na matersku. To boli informacie z uradu kde nam spisovali navrh.
A hned o tyzden vo stvrok mi volali ze sud bol doobedu, a ze mozme si v piatok prist pre rosudok a pre maleho.
Uplne sok,esteze v ten den som mala dovolenku. Utekala som do prace oznamila im to. Este mi gratulovali. 🙂Doteraz mi sefka vola ako sa mame,kedy sa ukazeme.

bosorkabb
23. feb 2017

@anettta to mas divnu šéfku. Ja sa na môjho zamestnávateľa nemôžem sťažovať. Hocikedy mi da volno ked potrebujem. Teší sa so mnou,spolu nadavame na systém😂 drží mi palce....proste super.