Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@kikuska_wedge nam rozhodli uz 3.3, po štyroch dňoch. Len ta právoplatnosť bude asi na dlhsie.
dievcata, mam otazku, pre tie, ktore mate problem s romskym etnikom. Prijali by ste radsej bieleho novorodenca (od fetacky), ktory je tymi drogami poskodeny a v buducnosti bude mat pravdepodobne velke problemy,...alebo romskeho novorodenca, ktoreho jedina chyba je, ze je rom...
Ako postupne pokracujeme s pripravou a rozpravame sa s roznymi ludmi s odboru,... mame stale viac a viac otazok, ktore si musime v hlave vysporiadat (a je pravda, ze na priprave velmi silno lobuju za romske deti - prirodzene - je ich najviac)...
Mate skusenosti s detmi a ich povahami, problemami - sposobene zavislotami v prenatalnom vyvine?
@ckatka tieto veci mi tiez chodili po rozume. Aj keď sme viac menej vedeli ze chceme dieťatko zdrave bez urcenia etnika. Aby matka neuzivala drogy a alkohol. Podarilo sa a po mesiaci v poradovniku máme dievčatko. Matka poloromka otec neznámy. Mala sa narodila zdrava bez stopovych prvkov alkoholu a drog.
Drogy a alkohol su svinstvo pre plod.
@ckatka Deti s vrodeným abstinenčným syndrómom sa povahou nelíšia od detí bez vrodenej závislosti, ich povahu môžu ovplyvniť aj iné faktory. Tieto deti si vyžadujú maximum lásky, tak isto ako aj iné deti, treba hlavne v prvom vývojovom štádiu troch rokov veľmi pracovať na pripútaní = bezpečná vzťahová väzba je pre nich dôležitá. Nikto Vám nezaručí, že prenatálny vývin u nezávislej matky, dá dieťaťu do budúcna kvalitnú bez "problémovú" povahu.
Ahoj tak mi to uz mame za sebou,vcera posledny sud uz len cakat na papiere,vybavit rodny list. Ja som tak stastna,to sa neda ani popisat. 🙂
Baby ako to prebieha ked prídu tetušky z UPSVaR sa pozrieť k nám domov??
@ckatka my sme si vybrali tretiu možnosť. Máme krásne zdravé deti majoritného etnika. Akurát sú trošku staršie. Je žalostne málo žiadateľov, ktorí sú ochotní prijať aj staršie detičky. Veľmi som sa toho bála, lebo som prečítala všeličo. Ale naša osobná skúsenosť je zatiaľ maximálne pozitívna.
@kikuska_wedge Ak sa smiem spytat ako stare deticky ste si zobrali? A samozrejme gratulujem. 🙂
@ckatka nie každé neromske dieta ja dieta fetáčky stane sa že sa narodí aj bez abstákov biele dieta a zdrave ....a niek každe romske dieta je dieta nefajčiarky a nealkoholičky je "zdrave" aj deti fajčiarok maju abstáky ......ano ponukaju romske deti je ich vela ....realita je upne ina ako teorie na príprave ....
@maninka1974 ahoj, tak dobre si to napísala, že sa to neda ani lepšie napísať. Presne si to vystihla.
@11simca16 mam jedno zdravé neromske a v rodine dalšie dve neromske zdrave bez problémov so závistlostami tak ono je to nie vždy tak ....bála som sa toho ,ale mali sme štastie ale vela urobí aj výchova dietata do buducnosti ...a obdivujem každu jednu čo si vezme romske dieta nekritizujem, ale obdivujem že sa tak rozhodli...
Zdravím, chcem sa poradit syn -osvojeny - mal 3 roky 2014/2017 posledny rodicovsky prispevok prisiel v 2/2017 a ked som dnes volala na urad tak mi povedali ze to automaticky stopli kedze dovrsil vek 3roky.. pokial viem malo by sa to pocitat ze 3 roky od prveho rozhodnutia sudu o zvereni. to je 20/2014/2017. ..bola som tam aj osobne si všetko ujasnit v januari a jasne jasne aj febr, marec mate narok,, ale zrazu ako iny svet ☹ asi napíšem tiež na ustredie . len tymto chcem povedat ako sa ich nazory na urade líšia..🙂 držte palce nech nám to doplatia , ved nechcem pre seba ale prečo by mal byt maly okrateny o tie peniaze ved to 2*203e =406e je pekný peniaz no nie.
@erio 3 a 5 rokov
@kikuska_wedge a môžem sa opýtať máš nárok ostať dáky čas s detičkami doma na platenom rodičovskom? Pýtam sa len kôli tomu že si neviem predstaviť že tak túžim po dieťatku potom ho dostanem a potrebovala by som sa nadopovať ich prítomnosťou. Som len zvedavá či si dostala tú možnosť. A ešte ako sa máte a čo detičky? Vedia sa aj hnevať či ich stále drží dokonalé šťastie?
@beka22 nárok zatiaľ nemám, lebo nemáme súdne rozhodnutie. Ale ak by sme mali, tak mám nárok na rodičovskú dovolenku. Keďže malá má tri roky, tak do jej šiestich rokov by som teoreticky mohla byť doma na rodičovskej. Ale v skutočnosti som na obyčajnej mesačnej dovolenke a potom nastupujem do práce. Doma s nimi ostáva manžel. Do škôlky by mali ísť od septembra, ale ak to pôjde takto v pohode ďalej, zvážime na pol dňa škôlku aj od mája. Chýba im kontakt s rovesníkmi a aj pokroky by robili väčšie.
Hnevať sa viem najmä ja, lebo sem tam neposlúchajú. Už stáli aj v kúte 😂 Ale v skutočnosti sa máme fantasticky. Nie sú s nimi žiadne vážne problémy. Také obyčko adaptačno-zvykacie obdobie. Stravovací a spánkový režim už máme.
Ahojte prosím vás myslíte, že je prijateľné keby sme podali žiadosť o pestunstvo dieťatka tak 2-5 ročného v BA kraji, keď už obidvaja máme 36 rokov? Myslím tým,že ktovie koľko by trvalo to čakanie.tak preto už radšej nesnívam o novorodencovi,ak máme čakať 4 roky...Je to dlhá cesta...Partner ešte stále váha či vôbec chce osvojiť dietatko..Viem,že ho nemozem nútiť,ale stále vysvetľujem a dúfam,že pochopí. dakujem za názory.
@mata71 urcite mas narok mne to hned na urade povedali ked som vybavovala materskú ,ked sme si maleho brali mal rok a že budem na platenej rodičovskej do jeho 4 rokov,aj v tom formulari to pisala. Datum ukončenia rodičovského. . A aj v praci vedeli o tom zakone lebo som podpisovala papier kde bol datum. Proste od rozhodnutia 3roky doma.
@kikuska_wedge super veľmi sa teším že je to tak ako to má byť. Užívaj si šťastíčko.😘
@mkatkam vek je v pohode, ale partner....musí chcieť. Musí byť 100% presvedčený o tom, že problémy-ktoré bez pochyby vyskočia nejaké - chce zvládať. Možno by nebolo od veci ísť na nejaký Klub náhr.rodín, miestny, a tam si vypočuť reálne životy s týmito detvákmi, vidieť ich tam na klube s dobrovoľníkmi a tak......
@ckatka Pozri sa,ja som bola tiež adoptvana.Rodičov poznám,alkoholici.......a nielen to.A môžem ťa ubezpečiť,že som úplne zdravá,mám vysokú školu a alkohol si dám tak na Vianoce z dobrej griotky.Ono nezáleží na tom od koho dieťatko je,od akých rodičov,ale záleží ako si to dieťa vychováš.A za to som vďačná svojej ado.mame a ocovi

A som nerómka,oboch bio rodičov mám bielych....😊
@kikuska_wedge veľmi podobne ako my,úplne😉

@bosorkabb nám ešte stále ani nerozhodli. Dnes bol 14 deň.