icon

Adopcia dieťaťa po štyridsiatke. Aké sú šance?

18. máj 2026

Ahojte! Obraciam sa na Vás s prosbou o radu niekoho, kto má podobnú skúsenosť. S manželom sme spoznali a vzali realtívne neskôr (po 35ke). Som zaňho veľmi vďačná, stálo za to na toho pravého čakať. Veľmi sme túžili po rodine, no od začiatku sme si boli vedomí možnosti, že to vzhľadom na vek bude ťažšie. Rok sme sa snažili prirodzene a ďalšie roky s pomocou odborníkov. Mám však predčasné starnutie vaječníkov a z mojej strany by to bol aktuálne zázrak. Už pred svadbou sme pripúšťali aj možnosť adopcie. S osvojenými detičkami mám i profesnú skúsenosť, roky som pracovala ako detská psychologička a terapeutka. Aktuálne mám 41 a manžel 46 rokov, sme v dobrej kondícii, ale bojím sa, či vek nie je pre úrady a proces zaradenia medzi čakateľov prekážka. To, že chceme do adopcie ísť máme dobre premyslené, konzultovali sme aj s odborníkmi a blízkymi, sme otvorení aj staršiemu alebo rómskemu dieťatku. Nepýtam sa na názor na adopciu, veľmi prosím o rešpektujúce komentáre a ak je možné názor niekoho, kto procesom prišiel po vyššom veku. Veľmi pekne ďakujem!

Strana
z2
martinmmartin
18. máj 2026

@anonym_autor 41 je uplne v pohode ale ake kroky si iz podstupila? Adopcia je maraton kym ta mozu vobec zaradit, obidvaja musite chodit na kurzy a pravidelne ich obnovovat plus tisic inych parametrov musia overit.

anonym_373f80
18. máj 2026

Ja som na tom podobne, 41 a 46, a práve tie administratívne šialenosti, kurzy, skúšky a beh na niekoľko rokov nás s mužom od toho odradil a predsalen ešte skúšame či sa nezadatí vlasné. Možno za nejaké 2-3 rôčky znova otvoríme možnosť adopcie, uvidíme, zatiaľ ale máme dosť veľa pracovných stresov na to aby sme ešte aj toto dávali. Každopádne držím palce!

anonym_69bf3a
18. máj 2026

@anonym_autor kamoska ma 45 a teraz dostalu dietatko ziadost mali 13 rokov. Uz sni necakali...ali oni chceli biele a babatko

marsmykkok
18. máj 2026

@anonym_autor Vek je v pohode, asi najdlhšie je splniť podmienky aby ste išli do poradovníka, ak chcete aj staršie dieťa alebo rómske potom to pôjde rýchlo, lebo väčšina má podmienku že malé dieťa alebo nerómske alebo oboje spolu.

anonym_5c481d
18. máj 2026

autorka možno mimo otázku, moja známa je pani dobre po 50tke. Tiež v dobrej kondičke. Má dievčatko z detského domova ktoré si berie kedy chce, víkendy, sviatky, prázdniny... dokonca chodí aj na rodičovské. Dievčatko je postihnuté - chodí do špec. . školy, pôvod rómsky. čo mi známa rozprávala má za dieťa obmedzenú právnu zodpovednosť. Je aj takáto možnosť.

anonym_1a91e7
18. máj 2026

@anonym_autor tiez sme na tom podobne,ja viem otehotnieť ale neviem donosit, vždy potratim tak sme sa vzdali možnosti mať vlastné dieťa a rozmýšľali aj nad adopciou ale kedze vieme že je to záležitosť aj 10r.a viac tak som si sama zvážila ci v 50tke to budem zvládať...a vzdali sme sa tej myšlienky...

anonym_e8af0e
18. máj 2026

Moja kamarátka má 46, manžel takmer 50. Od prvého stretnutia na úrade až po to ako si ho vzali domov prešlo cca 19 mesiacov.
Ak to tak cítite, tak určite choďte do toho. 🤍
Veľmi si pochvaľovali aj tú psychologičku, ktorá s nimi mala tie "kurzy/stretnutia".

anonym_706e45
18. máj 2026

@anonym_autor neničila by som si krásny vzťah a pokojný život s dieťaťom od narkomanov a alkoholikov s pofidernymi génmi.
Nemáte deti v rodine pre ktorých by ste boli skvelý kamoši, ktorých by ste brali na výlety?
Nechoďte do toho. Radím ti z takmer vlastnej skúsenosti. Nikdy, naozaj nikdy tieto adopcie nedopadli dobre.

anonym_6c66b0
18. máj 2026

neskúšali ste IVF? skúsenosti nemám, ale Adela Vinczeová ma tiež po 40 a adoptovali si druhé. Áno, možno tam bola nejaká protekcia alebo uprednostňovanie, kto vie, každopádne sú dôkazom toho, že sa to dá.
Podľa mňa by mohli prihliadnuť na to, že ľudia po 40 už sú stabilnejší, majú zázemie, predpokladám aj úspory a hlavne hlavu na to aby vychovávali dieťa (jasne, nájdu sa aj zodpovedný 20tnici a nezodpovedný 40tnici, ale chápeš ako to myslím). Každopádne držím palce ☺

anonym_1efd2c
18. máj 2026

@anonym_autor znami mali tiez po 40-tke obaja a dietatko (polrocne, matka romka, otec nezmany) dostali do pol roka od vybavenia vsetkych formalit. Je to len par rokov dozadu. Skuste, vela stastia.

michaela329
18. máj 2026

@anonym_autor pravdupovediac, nám narovinu povedali, že to bude skôr nereálne - my sme chceli osvojenie (38 a 41). No pestunstvo starších detí je reálnejšie. Začnite hneď riešiť papiere - môžete skočiť na UPSVAR a oni vám vysvetlia a dajú termín prípravy a testov. Držím palce. Mimochodom - dva roky sme na zozname a nič.

anonym_0e8408
18. máj 2026

romske viete mat do roka doma... ale najprv skuste darcovske vajicka a paralelne adopcny proces...

anonym_122206
18. máj 2026

ja mam napocuvane rozhovory s Adelou V. pricom ona ma 45r a teda maju uz dve deti, na to prve cakali dlhsie, myslim ze nejake 3 roky a s druhym sa im ozvali po dvoch rokoch, jedinu podmienku mali ze zdrave a male babatko. na neromske sa caka dlho

anonym_2d1adf
18. máj 2026
@anonym_706e45

@anonym_autor neničila by som si krásny vzťah a pokojný život s dieťaťom od narkomanov a alkoholikov s pofidernymi génmi.
Nemáte deti v rodine pre ktorých by ste boli skvelý kamoši, ktorých by ste brali na výlety?
Nechoďte do toho. Radím ti z takmer vlastnej skúsenosti. Nikdy, naozaj nikdy tieto adopcie nedopadli dobre.

@anonym_706e45 ale dopadli. Čo ty poznáš všetkých ľudí ktorí si adoptovali dieťa? Je množstvo šťastných rodičov ktorí si adoptovali dieťa a množstvo nešťastných ktorí mali biologické dieťa, ale z dieťaťa je všetko len nie dobrý človek

anonym_9ea296
18. máj 2026

Mame v uzsej rodine adoptovane dietatko. Ona mala 52 rokov, ked sa dockali. Cakali cez 8 rokov, ale tiez chceli biele babatko…

anonym_706e45
18. máj 2026
@anonym_2d1adf

@anonym_706e45 ale dopadli. Čo ty poznáš všetkých ľudí ktorí si adoptovali dieťa? Je množstvo šťastných rodičov ktorí si adoptovali dieťa a množstvo nešťastných ktorí mali biologické dieťa, ale z dieťaťa je všetko len nie dobrý človek

@anonym_2d1adf množstvo? Robíš pre nejaký UNICEF že máš štatistiky?
Tak z mojich štatistik je z 12 prípadov ktore poznám osobne 11 katastrofálnych. To 12 dieťa je dnes úspešná dospelá žena ktorá ma krásnu rodinku. Až na to, že práve ona mala nešťastie na adoptívnu rodinu ktorá ju cele detstvo týrala

anonym_d5efaa
18. máj 2026

@anonym_autor Zilinsky kraj sa caka 10 rokov

anonym_d5efaa
18. máj 2026

@anonym_autor Jednoduchdie je IVF ako proces afopvie

matkahelka
18. máj 2026

Velmi to zvazte, velmi. Po prve, proces cakania je brutalne dlhy, dlhe roky, pokial chcete biele a male dieta. Po druhe, do adopcie nejdu deti normalnych rodicov. Do adopcie idu v 99% deti prostitutok, fetaciek, asocialov, deti z incestov. To vsetko maju tie deti v genoch. Mozes sa potrhat a dat tym detom vsetku lasku sveta, geny neofajcis. Pracovala som na UPSVaR a prichadzala s tym do kontaktu. Aktualne mam kamosku, kt.tam pracuje a nic sa v tomto smere ani po rokoch nezmenilo.Tie deti v puberte znicia adoptivnym rodicom zivot- niekedy len mentalne, inokedy aj fyzicke zdravie. uz ja ako decko som mala na ZS 2 spoluziakov adoptovanych z dojcenskeho ustavu, obaja od puberty utekali z domu, flakali sa, ani 3rocne ucilistia neukoncili a vacsinu svojho dospeleho zivota stravili vo vazeni. jeden z nich sa pred 2 rokmi obesil.

anonym_e979b1
18. máj 2026
@matkahelka

Velmi to zvazte, velmi. Po prve, proces cakania je brutalne dlhy, dlhe roky, pokial chcete biele a male dieta. Po druhe, do adopcie nejdu deti normalnych rodicov. Do adopcie idu v 99% deti prostitutok, fetaciek, asocialov, deti z incestov. To vsetko maju tie deti v genoch. Mozes sa potrhat a dat tym detom vsetku lasku sveta, geny neofajcis. Pracovala som na UPSVaR a prichadzala s tym do kontaktu. Aktualne mam kamosku, kt.tam pracuje a nic sa v tomto smere ani po rokoch nezmenilo.Tie deti v puberte znicia adoptivnym rodicom zivot- niekedy len mentalne, inokedy aj fyzicke zdravie. uz ja ako decko som mala na ZS 2 spoluziakov adoptovanych z dojcenskeho ustavu, obaja od puberty utekali z domu, flakali sa, ani 3rocne ucilistia neukoncili a vacsinu svojho dospeleho zivota stravili vo vazeni. jeden z nich sa pred 2 rokmi obesil.

@matkahelka Ach, tazko sa to cita. Verim, ze Adala a Vinco budu mat stastie a deti take nebudu mat ako mas skusenost ☹️.

anonym_f60260
18. máj 2026

Ja mám v blízkej rodine príklad so šťastným koncom, chlapec je už dospelý, je veľmi nadaný a úspešný, máme ho radi. Takže nie vždy to dopadne zle...

anonym_ebb2cd
18. máj 2026
@matkahelka

@matkahelka deti z kompletnej rodiny sú anjeli? 😵‍💫🫣 pracujem v školstve, deti sú celkovo otrasne. Deti z kompletnej rodiny, mama sa im obesila, otec sa z toho pomiatol, deti skončili v decaku (8 a 9rocne). A poznam adoptované deti (dve rodiny) a tie deti sú inteligentne, slušne, výborne sa učia. Jedno konci gymnázium s vyznamenaním, druhé asi druhý rocnik OA.

matkahelka
18. máj 2026
@anonym_ebb2cd

@matkahelka deti z kompletnej rodiny sú anjeli? 😵‍💫🫣 pracujem v školstve, deti sú celkovo otrasne. Deti z kompletnej rodiny, mama sa im obesila, otec sa z toho pomiatol, deti skončili v decaku (8 a 9rocne). A poznam adoptované deti (dve rodiny) a tie deti sú inteligentne, slušne, výborne sa učia. Jedno konci gymnázium s vyznamenaním, druhé asi druhý rocnik OA.

@anonym_ebb2cd ide o pravdepodobnost. a u adoptovanych deti je neporovnatelne, fakt neporovnatelne vyssia, ze to dieta bude extra problemove. nepoznam ziadne dieta z "normalnej" rodiny, kt.by v puberte na svojich rodicov vytiahlo noz, alebo by kradlo z mrazaku maso a vymienalo to za chlast a cigarety, alebo by pravidelne na par dni utieklo z domu a neozvalo sa. v pripade adoptovanych deti su v puberte toto uplne bezne situacie.

matkahelka
18. máj 2026
@anonym_ebb2cd

@anonym_ebb2cd dokonca som mala aj pripad, kedy sa adoptivny 16r. syn pokusil matku 2x znasilnit.

anonym_d5efaa
18. máj 2026
@matkahelka

@anonym_ebb2cd dokonca som mala aj pripad, kedy sa adoptivny 16r. syn pokusil matku 2x znasilnit.

@matkahelka strasne

anonym_d5efaa
18. máj 2026
@matkahelka

@matkahelka Ako to riesili, kedze adopcia sa neda zrusit?

matkahelka
18. máj 2026
@anonym_d5efaa

@matkahelka Ako to riesili, kedze adopcia sa neda zrusit?

@anonym_d5efaa bol umiestneny do reedukacneho centra. vela adoptovanych problemovych deti je tam az do plnoletosti.

michaela329
18. máj 2026
@matkahelka

@anonym_ebb2cd ide o pravdepodobnost. a u adoptovanych deti je neporovnatelne, fakt neporovnatelne vyssia, ze to dieta bude extra problemove. nepoznam ziadne dieta z "normalnej" rodiny, kt.by v puberte na svojich rodicov vytiahlo noz, alebo by kradlo z mrazaku maso a vymienalo to za chlast a cigarety, alebo by pravidelne na par dni utieklo z domu a neozvalo sa. v pripade adoptovanych deti su v puberte toto uplne bezne situacie.

@matkahelka nepoznáš? Určite? U nás na dedine pár rokov dozadu jeden zabil matku. Ďalší, čo bili rodičov - nie jeden prípad, tiež kradnutie babkinych úspor na pohreb (náš sused), poznám dcéru, čo tak zbila otca, že ju udali vlastní súrodenci a brali ujo preč. A tiež adoptovaného chlapa v mojom veku, čo na rozdiel od biologického syna, dochoval rodičov. Bratranec môjho muža je adoptovaný polorom - zdravotný brat s tromi deťmi a pekným domom. Moji žiaci, o ktorých viem, že boli adoptovaní, úplne normálne decká, jeden momentálne na VŠ.

matkahelka
18. máj 2026
@michaela329

@matkahelka nepoznáš? Určite? U nás na dedine pár rokov dozadu jeden zabil matku. Ďalší, čo bili rodičov - nie jeden prípad, tiež kradnutie babkinych úspor na pohreb (náš sused), poznám dcéru, čo tak zbila otca, že ju udali vlastní súrodenci a brali ujo preč. A tiež adoptovaného chlapa v mojom veku, čo na rozdiel od biologického syna, dochoval rodičov. Bratranec môjho muža je adoptovaný polorom - zdravotný brat s tromi deťmi a pekným domom. Moji žiaci, o ktorých viem, že boli adoptovaní, úplne normálne decká, jeden momentálne na VŠ.

@michaela329 este raz a pomaly. statistika a pravdepodobnost. na kolko normalnych rodin pripada jedna abnormalna rodina s abnormalnym dietatom? aky je pomer? 100:1? ja nepisem o pripade susedovho bratranca, ani o pripade z pocutia. ja pisem o niecom s cim som pracovala. tak ako je v normalnych rodinach vynimkou extremne agresivne, nasilnicke, ci inak extra problemove dieta, tak je v adoptovanych rodinach vynimkou normalne bezproblemove dieta.

anonym_6ab265
18. máj 2026

@anonym_autor ak ti mozem poradit, zoberte si dietatko do pestunskej starostlivosti. Daju ti ho ovela rychlejsie, mozes ist medzi deti do domova a mozno si ta nejake “vyberie” za maminku. Je ovela viac deticiek vhodnych do pestunskej rodiny ako volnych na adopciu. Pestunstvo je aj ochranou pre teba, ze keby sa dieta v puberte vybralo zlym smerom, moze slobodne odist do domova, pokial by vas zacalo neznasat a nechcelo by uz byt s vami. A ak bude normalne a budete mat dobry vztah, tak bude nadalej vase. Je to “len papier” ale velmi dolezite rozhodnutie.
Pisem z vlastnej skusenosti, zo skusenosti dalsich rodin, s ktorymi sme v kontakte.

Strana
z2