Adopcia dieťaťa po štyridsiatke. Aké sú šance?
Ahojte! Obraciam sa na Vás s prosbou o radu niekoho, kto má podobnú skúsenosť. S manželom sme spoznali a vzali realtívne neskôr (po 35ke). Som zaňho veľmi vďačná, stálo za to na toho pravého čakať. Veľmi sme túžili po rodine, no od začiatku sme si boli vedomí možnosti, že to vzhľadom na vek bude ťažšie. Rok sme sa snažili prirodzene a ďalšie roky s pomocou odborníkov. Mám však predčasné starnutie vaječníkov a z mojej strany by to bol aktuálne zázrak. Už pred svadbou sme pripúšťali aj možnosť adopcie. S osvojenými detičkami mám i profesnú skúsenosť, roky som pracovala ako detská psychologička a terapeutka. Aktuálne mám 41 a manžel 46 rokov, sme v dobrej kondícii, ale bojím sa, či vek nie je pre úrady a proces zaradenia medzi čakateľov prekážka. To, že chceme do adopcie ísť máme dobre premyslené, konzultovali sme aj s odborníkmi a blízkymi, sme otvorení aj staršiemu alebo rómskemu dieťatku. Nepýtam sa na názor na adopciu, veľmi prosím o rešpektujúce komentáre a ak je možné názor niekoho, kto procesom prišiel po vyššom veku. Veľmi pekne ďakujem!
@michaela329 este raz a pomaly. statistika a pravdepodobnost. na kolko normalnych rodin pripada jedna abnormalna rodina s abnormalnym dietatom? aky je pomer? 100:1? ja nepisem o pripade susedovho bratranca, ani o pripade z pocutia. ja pisem o niecom s cim som pracovala. tak ako je v normalnych rodinach vynimkou extremne agresivne, nasilnicke, ci inak extra problemove dieta, tak je v adoptovanych rodinach vynimkou normalne bezproblemove dieta.
@matkahelka Ty píšeš, že nepoznášba na to ja reagukem. No to sa mi nechce teda veriť, pretože ja tých problémových "normálnych" poznám na mraky - a to ešte predtým ako som začala robiť v škole.
@matkahelka Ty píšeš, že nepoznášba na to ja reagukem. No to sa mi nechce teda veriť, pretože ja tých problémových "normálnych" poznám na mraky - a to ešte predtým ako som začala robiť v škole.
@michaela329 mne je uplne jedno, comu ty veris alebo nie. mam po 40 a veru nepoznam ziadne extra problemove deti z normalnych rodin. nemala som takych spoluziakov a ani moja dcera nemala takych spoluziakov. veru nepoznam pubertiaka z normalnej rodiny, kt.by na rodicov vytahoval noz, ani takeho, kt.by pravidelne utekal na par dni z domu. ani takeho, kt. by otcovi prepichoval gumy na aute. pisem o detoch v pubertalnom veku, nie o dospelakoch, kt. si robia zle z principu.
Popravde už na miminko vás asi zamietnu...kedze na také sa caka +/- 8 rokov...my sme boli v zozname čakateľov 4 roky, a pri druhej aktualizácii, kedy som mala 43 rokov, nám povedali, že musíme rapidne zmeniť požiadavky, lebo kvôli veku už novorodenca, na ktorého by sme boli čakali ešte cca 4-5 rokov nedostaneme...
@michaela329 mne je uplne jedno, comu ty veris alebo nie. mam po 40 a veru nepoznam ziadne extra problemove deti z normalnych rodin. nemala som takych spoluziakov a ani moja dcera nemala takych spoluziakov. veru nepoznam pubertiaka z normalnej rodiny, kt.by na rodicov vytahoval noz, ani takeho, kt.by pravidelne utekal na par dni z domu. ani takeho, kt. by otcovi prepichoval gumy na aute. pisem o detoch v pubertalnom veku, nie o dospelakoch, kt. si robia zle z principu.
@matkahelka ja mám tiež po 40 a s deťmi robím 15 rokov, problémových som zažila viac než dosť.
@matkahelka ja mám tiež po 40 a s deťmi robím 15 rokov, problémových som zažila viac než dosť.
@michaela329 Ty ale pracujes s detmi na prvom stupni, velke problemy prichadzaju az neskor.
@michaela329 Ty ale pracujes s detmi na prvom stupni, velke problemy prichadzaju az neskor.
@anonym_d5efaa a Ty si myslíš, že ten druhý stupeň je od nás oddelený? Že nemáme pedagogické rady? Že na dedinskej škole neviem ako tie deti idú životom ďalej?
@anonym_d5efaa a Ty si myslíš, že ten druhý stupeň je od nás oddelený? Že nemáme pedagogické rady? Že na dedinskej škole neviem ako tie deti idú životom ďalej?
@michaela329 ano myslim si to
@michaela329 ano myslim si to
@anonym_d5efaa tak si mysli, je to hlúposť. Škola funguje ako celok, dieťa sa prechodom na druhý stupeň nestratí.
Velmi to zvazte, velmi. Po prve, proces cakania je brutalne dlhy, dlhe roky, pokial chcete biele a male dieta. Po druhe, do adopcie nejdu deti normalnych rodicov. Do adopcie idu v 99% deti prostitutok, fetaciek, asocialov, deti z incestov. To vsetko maju tie deti v genoch. Mozes sa potrhat a dat tym detom vsetku lasku sveta, geny neofajcis. Pracovala som na UPSVaR a prichadzala s tym do kontaktu. Aktualne mam kamosku, kt.tam pracuje a nic sa v tomto smere ani po rokoch nezmenilo.Tie deti v puberte znicia adoptivnym rodicom zivot- niekedy len mentalne, inokedy aj fyzicke zdravie. uz ja ako decko som mala na ZS 2 spoluziakov adoptovanych z dojcenskeho ustavu, obaja od puberty utekali z domu, flakali sa, ani 3rocne ucilistia neukoncili a vacsinu svojho dospeleho zivota stravili vo vazeni. jeden z nich sa pred 2 rokmi obesil.
@matkahelka Máš pravdu, poznám z detského domova, pri niektorých deťoch sa môžeš aj roztrhať, ale gény sa odmala prejavia. Možno jedno z 10-15 detí je svetlá výnimka a ak má podmienky vie z neho vyrásť slušný človek a zaradiť sa do spoločnosti, hoci aj pubertu má ťažšiu, lebo puberta je ťažká a ešte ťažšia ak si uvedomujú že nepoznajú svoju identitu a pravú rodinu a že sa ich vzdali.
Tiež poznam z okolia len problémové deti z adopcie, tie geny proste človek nezaprie aj keď výchova bola ukážkova.
Ja napíšem z vlastnej skúsenosti, tento rok budem mať 41 a manžel ma 48, čakáme na pestunca ale máme svoje deti, najmenšie ma 3 a psychologicka povedala že keby nemáme doma takto malé dieta tak by sme už novorodenca kvôli veku nedostali. Kamoske takto zamietli žiadosť teda nedali odporúčanie lebo sú “starí”. Ono na adopciu čakáš roky, ja to úplne chápem a môžeš sa cítiť v kondícii ale nie je to len o čísle.
A ešte dodám že kamoske keď psychologicka kvôli veku odporúčanie nedala tak im to povedala až na konci prípravy pretože ona zo zákona nesmie prípravu prerušiť/ukoncit aj keď hneď na začiatku vie že odporúčanie nedá.🙈
Váš vek je v poriadku. Otázne je za mňa možno z akého ste kraja, lebo pracovníčky na úrade to môžu brať rôzne, ja mám skúsenosť z BA aj TT a vekovo, pokiaľ by ste doložili všetky dokumenty v poriadku, nič by Vám nebránilo zaradiť sa do procesu NRS. Mám dve osvojené deti a pracujem v danej oblasti, čakanie na dieťa/deti nemusí byť vôbec zdĺhavé v závisloti od formy NRS a preferencií na dieťatko 🙂 kde je vôľa, tam je cesta a v konečnom dôsledku usúdite, že nič lepšie sa Vám nemohlo stať. Ale teda, začnite čo najskôr 🙂 Držím palce

@michaela329 este raz a pomaly. statistika a pravdepodobnost. na kolko normalnych rodin pripada jedna abnormalna rodina s abnormalnym dietatom? aky je pomer? 100:1? ja nepisem o pripade susedovho bratranca, ani o pripade z pocutia. ja pisem o niecom s cim som pracovala. tak ako je v normalnych rodinach vynimkou extremne agresivne, nasilnicke, ci inak extra problemove dieta, tak je v adoptovanych rodinach vynimkou normalne bezproblemove dieta.
@matkahelka uplne s tebou suhlasim, kto nezazije, neuveri.