icon

Adoptovali by ste si deti zo vzdialenej rodiny?

Dnes o 14:54

Dobry den.

Strana
z2
autor
Dnes o 15:37
@anonym_3c8fd8

@anonym_autor Možno by som ich začala navštevovať, a neskôr skúsila zobrať na víkend domov. A podľa správania detí sa rozhodla.

@anonym_3c8fd8 A to sa smie si z domova zobrat dieta na vikend k sebe?😯Pardon, ak sa pytam blbosti, nemam ohladom tohto ziadne informacie.

anonym_8185b0
Dnes o 16:00
@anonym_autor

@anonym_3c8fd8 A to sa smie si z domova zobrat dieta na vikend k sebe?😯Pardon, ak sa pytam blbosti, nemam ohladom tohto ziadne informacie.

@anonym_autor keby to bolo babatko, tak ano. Aj keby som tie deti viac poznala, vidavala ich... Takto mi to pride ako cudzie deti. Ja na to nemam povahu.

vikusjk
Dnes o 16:02
@anonym_autor

*pardon, doplnam text:
Co by ste robili v danej situacii vy? Ak by vo vasej vzdialenej rodine (nie surodenec) doslo k umrtiu a tento zosnuly by po sebe zanechal neplnolete deti, o ktore by sa nemal kto starat a hrozil by im detsky domov, adoptovali by ste si tie deti? Aj napriek tomu, ze by ste to financne nie uplne zvladali, alebo skor asi nezvladali, deti by mali strechu nad hlavou, neboli by hladne, ale na vylety a podobne by nevyvstalo.. Da sa to vobec v takejto situacii zvazovat, adopciu alebo osvojenie, ak by tie deti mali velmi priemerne zivotne podmienky, mozno na dnesnu dobu aj podpriemerne?

Alebo, v pripade, ze jednoducho necitite sa na to si adoptovat 2 deti vo veku 6 a 10r (ktore podotykam s vami ani nemaju ziaden vztah, ani vy s nimi, poznali by ste sa len zo striedmeho videnia, tak raz za rok), je to podla vas bezcitne ich radsej nechat v domove? Alebo za kazdu cenu adoptovat, lebo ved ste rodina, aj ked totalne vzdialena?

Dakujem.

@anonym_autor mas velky sucit, ak nad tym uvazujes a drzim ti silno palce, nech sa rozhodnes akokolvek.
Napisem ti nasu skusenost - moja mamka mala takto sucit s jednou dievcinou z obce, kde zije. Dievca sa ucilo na jednotky a zilo v hroznych podmienkach, tyrane otcimom a zanedbavane matkou. Nebudem riesit detaily, proste mama si ju vzala takto do osobky, jej matka a otcim boli radi, ze sa jej zbavili. No a skoncilo to tak, ze ked slecna dovrsila 18, vzala sa a zmizla, potom sme sa dozvedeli, ze si nasla nejakeho chlapa kdesi na strednom SK a kratko na to mala uz aj dieta. Ani strednu nedokoncila a to studovala farmaceutiku, cize by mohla mat fajn zivot, pracu atd. Nevravim, ze je to pravidlo, ale proste u tychto deti netreba ist len cez sucit a urcite treba pocitat s tym, ze vdaky sa nemusis dockat a moze to tiez dopadnut zle.
Preto ak uz vobec, tak urcite tu osobku, z ktorej vies v pripade problemov vycuvat, nie adopcia (ta sa isto bude dat riesit aj neskor, ked uz by prichadzala do uvahy) a dalsia vec je, ze ked tie decka maju niekde druheho ridica, tak ten ked vyjde z basy, si ich moze narokovat uz len kvoli pridavkom.

anonym_4507bf
Dnes o 16:03

Pravdepodobne áno, ale záleží od viacerých faktorov. Od jedného roka som vyrastala s babkou a dedkom, babka mala vtedy 60+ dedko70+, čiže žiadny mladíci. Mojimi výletmi boli výlety peši či bicyklom po okolí, lúky lesy kým moje okolie chodilo do zahraničia, k moru a pod. Dedko má aj v o veku 77r posadil do detskej sedačky na bicykli a šli sme, raz k parfému, raz k horárni, raz ku kravickám, inokedy k rieke, ver mi nič mi nechýbalo.

anonym_bb8848
Dnes o 16:04
@vikusjk

@anonym_autor mas velky sucit, ak nad tym uvazujes a drzim ti silno palce, nech sa rozhodnes akokolvek.
Napisem ti nasu skusenost - moja mamka mala takto sucit s jednou dievcinou z obce, kde zije. Dievca sa ucilo na jednotky a zilo v hroznych podmienkach, tyrane otcimom a zanedbavane matkou. Nebudem riesit detaily, proste mama si ju vzala takto do osobky, jej matka a otcim boli radi, ze sa jej zbavili. No a skoncilo to tak, ze ked slecna dovrsila 18, vzala sa a zmizla, potom sme sa dozvedeli, ze si nasla nejakeho chlapa kdesi na strednom SK a kratko na to mala uz aj dieta. Ani strednu nedokoncila a to studovala farmaceutiku, cize by mohla mat fajn zivot, pracu atd. Nevravim, ze je to pravidlo, ale proste u tychto deti netreba ist len cez sucit a urcite treba pocitat s tym, ze vdaky sa nemusis dockat a moze to tiez dopadnut zle.
Preto ak uz vobec, tak urcite tu osobku, z ktorej vies v pripade problemov vycuvat, nie adopcia (ta sa isto bude dat riesit aj neskor, ked uz by prichadzala do uvahy) a dalsia vec je, ze ked tie decka maju niekde druheho ridica, tak ten ked vyjde z basy, si ich moze narokovat uz len kvoli pridavkom.

@vikusjk kontaktovať kvôli prídavkom? Čo je to za blbosť?

vikusjk
Dnes o 16:07
@anonym_bb8848

@vikusjk kontaktovať kvôli prídavkom? Čo je to za blbosť?

@anonym_bb8848 narokovat si deti do starostlivosti. Nie je to blbost, ak vyjde z basy a bude bez prace, taketo socky beru hocico, aby mali nejake peniaze.

simsalabim
Dnes o 16:08
@anonym_autor

*pardon, doplnam text:
Co by ste robili v danej situacii vy? Ak by vo vasej vzdialenej rodine (nie surodenec) doslo k umrtiu a tento zosnuly by po sebe zanechal neplnolete deti, o ktore by sa nemal kto starat a hrozil by im detsky domov, adoptovali by ste si tie deti? Aj napriek tomu, ze by ste to financne nie uplne zvladali, alebo skor asi nezvladali, deti by mali strechu nad hlavou, neboli by hladne, ale na vylety a podobne by nevyvstalo.. Da sa to vobec v takejto situacii zvazovat, adopciu alebo osvojenie, ak by tie deti mali velmi priemerne zivotne podmienky, mozno na dnesnu dobu aj podpriemerne?

Alebo, v pripade, ze jednoducho necitite sa na to si adoptovat 2 deti vo veku 6 a 10r (ktore podotykam s vami ani nemaju ziaden vztah, ani vy s nimi, poznali by ste sa len zo striedmeho videnia, tak raz za rok), je to podla vas bezcitne ich radsej nechat v domove? Alebo za kazdu cenu adoptovat, lebo ved ste rodina, aj ked totalne vzdialena?

Dakujem.

@anonym_autor my sme si vzali 6 rocneho synovca po smrti jeho rodicov. Kedze zili v cudzine, tiez sme ho videli raz za rok. Bola som vtedy na materskej, financie natesno. Musela som sa vratit do prace. Ale nelutujem, vsetci sme tym ziskali vela. Ked bolo tazko, vzdy som si povedala, ze by som tiez chcela, aby sa mojich dievcat ujala rodina.

anonym_bb8848
Dnes o 16:12
@vikusjk

@anonym_bb8848 narokovat si deti do starostlivosti. Nie je to blbost, ak vyjde z basy a bude bez prace, taketo socky beru hocico, aby mali nejake peniaze.

@vikusjk to nie je take jednoduché. Musí mat bývanie, stabilnú prácu, musí to odporučiť psychológ. Musí zvládať starostlivosť o deti. Každému je začne, že zo 120 eur decka nevychová

Zas tu nepíšme kraviny.

vikusjk
Dnes o 16:14
@anonym_bb8848

@vikusjk to nie je take jednoduché. Musí mat bývanie, stabilnú prácu, musí to odporučiť psychológ. Musí zvládať starostlivosť o deti. Každému je začne, že zo 120 eur decka nevychová

Zas tu nepíšme kraviny.

@anonym_bb8848 tak aj otec tej baby, co sme mali my bol v base a narobil nam neprijemnosti. Nepisem kraviny, kto nezazil, nepochopi. Teoria je jedna vec, v praxi ludia su rozni. Kazdopadne je to mimo temy, ktoru autorka riesi a ja som odpovedala autorke a nemam potrebu s tebou rozoberat, co som ako myslela.

puremum
Dnes o 16:16

tak ja by som do toho isla..ale viem,ze by ma podrzala aj rodina... ale to som ja- kazda sme ina a kazda mame ine podmienky a zmyslanie

anonym_bb8848
Dnes o 16:16
@vikusjk

@anonym_bb8848 tak aj otec tej baby, co sme mali my bol v base a narobil nam neprijemnosti. Nepisem kraviny, kto nezazil, nepochopi. Teoria je jedna vec, v praxi ludia su rozni. Kazdopadne je to mimo temy, ktoru autorka riesi a ja som odpovedala autorke a nemam potrebu s tebou rozoberat, co som ako myslela.

@vikusjk ja nepíšem teóriu. Pekný zvyšok dňa

vevesh
Dnes o 16:17
@anonym_autor

*pardon, doplnam text:

Dakujem.

@anonym_autor ano, urobila by som to. A snazila by som sa im pomoct, ako sa da. V sirsej rodine mame aj take pripady dva. Myslim si, ze takato starostlivost je lepsia ako detsky domov, kde by im sice mozno financne nic nestradalo (tiez diskutabilne, nemyslim si, ze tie deti dostanu viac ako zaklad), ale emocionalne stratia vela. Rodina je rodina, to nie je voda ako sa hovori... (a ako tu uz bolo spomenute, skusila by som mozno formou opatrovnictva-porucnictva, aby ste mali viac €€ k rozpoctu...).

anonym_78cc61
Dnes o 16:17

Skús zvážiť NOS. Tam sú aj financie nejaké a najmä pomoc sociálnych pracovníčok. Neviem, či to funguje automaticky, alebo na vyžiadanie, ale chodia aj terénne socialne a môžu ti pomôcť. Aj ako premostenie medzi školou a rodinou. Pomáhajú riešiť aj problémové situácie. Nebudes odkázaná len sama na seba. Za mňa je toto veľmi fajn.

marca12
Dnes o 16:20
@anonym_autor

*pardon, doplnam text:

Dakujem.

@anonym_autor Adoptovala by som. Mne by srdce nedovolilo nechat ich v detskom domove. Ale nezalezi na tom,co my. Zalezi,ci sa ry na to citis a ci im vies dat aspon trochu lasky. Zase nie je dobre,aby sa u vas citili nechcene a na pritaz.

anonym_fb04a7
Dnes o 16:20

nerobte z detského domova strašiaka. O deti je tam postarané, majú všetko. Denne sa stretávam s týmito deťmi, chodia s mojou dcérou do školy. Do špeciálnej. možno to bude znieť blbo, ale majú isté výhody - čo sa týka vzdelávania oproti deťom ktoré sú z bežných rodín. Chodia do školy denne na 4 hod čo vášmu dieťaťu nie je vždy dovolené. Vám jednoducho riad. oznámi že vaše dieťa nezvláda školu, má neprimerané správanie a ste doma, alebo chodíte do školy na 2 hod 2 krát do týždňa. A trápte sa doma.
V DD tieto deti majú odborníkov - psychológov - dieťa z bežnej rodiny sa len tak rýchlo nedostane k psychologovi.
Jedna pani si zobrala do starostlivosti dieťa z detského domova. Má zmluvu s UPSVaR, má len obmedzenú právomoc. Dieťa u nej trávi Vianoce, a všetky sviatky, prázdniny, víkendy, kedykoľvek si môže dieťa prísť zobrať a zas vrátiť do domova.
Určite lepšie ako adopcia - aspoň pre začiatok, kým sa veci ako tak utrasú.

anonym_bb8848
Dnes o 16:21
@marca12

@anonym_autor Adoptovala by som. Mne by srdce nedovolilo nechat ich v detskom domove. Ale nezalezi na tom,co my. Zalezi,ci sa ry na to citis a ci im vies dat aspon trochu lasky. Zase nie je dobre,aby sa u vas citili nechcene a na pritaz.

@marca12 adoptovala? Sú tie deti právne voľne? To nie je take jednoduché adoptovať takéto deti

Majú žijúceho rodiča

1sally12
Dnes o 16:40

Nie. A ešte problémové deti s poruchou isto nie.

petronelag
Dnes o 16:49
@anonym_bb8848

@marca12 adoptovala? Sú tie deti právne voľne? To nie je take jednoduché adoptovať takéto deti

Majú žijúceho rodiča

@anonym_bb8848 A ešte k tomu, že majú žijúceho rodiča (a je teraz v base) budú problémy aj s ním, keď sa vráti. Aj také deti s poruchou a zanedbané, to nie je ľahké naučiť normálne žiť. Od toho iba ruky preč a ešte, keď sú to vzdialená rodina.

majka2959
Dnes o 17:27
@anonym_autor

@anonym_autor Keď som pracovala v detskom domove, bolo bežné, že si príbuzní, ale aj cudzí ľudia brali deti do rodiny, napr. aj rodiny študentiek zdravotnej školy, ktoré tam praxovali. Bol vidieť veľký rozdiel medzi deťmi, ktoré nikam nechodili a medzi tými, ktoré pravidelne chodili do rodín na víkend alebo aj na dlhšie.

anonym_d4b2d7
Dnes o 17:54

trocha sa v tom stracas, dieta ak ma rodica hoci aj v base a ty si ho chces vziat ako rodinny pribuzny neadoptujes ho to sa neda, dostaneš ich len do NOSky (nahradnej starostlivosti) a ak po prepusteni z basy ma druhy rodic zaujem idu späť k nemu. a ano vzala by som ale nespravala by som sa ako rodič ale pribuzny. tu je treba nastavit pravidlá a deti nepotrebuju vylety ale stabilnu rodinu ktora ma o nich zaujem. ak sa distanu do decaku, vies ich prsvidelne navstevovat (vytvorit si vztah) a ano potom ti ich daju aj na vikend ci prazdniny

anonym_bb8848
Dnes o 18:53
@anonym_d4b2d7

trocha sa v tom stracas, dieta ak ma rodica hoci aj v base a ty si ho chces vziat ako rodinny pribuzny neadoptujes ho to sa neda, dostaneš ich len do NOSky (nahradnej starostlivosti) a ak po prepusteni z basy ma druhy rodic zaujem idu späť k nemu. a ano vzala by som ale nespravala by som sa ako rodič ale pribuzny. tu je treba nastavit pravidlá a deti nepotrebuju vylety ale stabilnu rodinu ktora ma o nich zaujem. ak sa distanu do decaku, vies ich prsvidelne navstevovat (vytvorit si vztah) a ano potom ti ich daju aj na vikend ci prazdniny

@anonym_d4b2d7 ale to vôbec nemusí byt tak že dwti idu Tomu druhému rodičovi
On musí mat podmienky aby tie dwti dostal, bývanie, prácu, byt stabilný, bez závislosti a hlavne nejaký vzťah s tými santu
To nie je že chcem mačiatko

anonym_39f63d
Dnes o 19:09

asi radsej by som sa vykaslala na vylety a adoptovala ich. ja by som ich asi nezvladla dat do domova. tam z nich nic nevyrastie, uz beztak maju katastroficky zivot. U vas maju este sancu naucit sa dobre zit. Mala som moznost vidiet do vnutra jedneho detskeho domova a bola to hroza. verim ze nie vsetky su take ake toto bola fakt hroza. Ale chapem ťze sa na to necitis.

vevesh
Dnes o 19:16
@anonym_d4b2d7

@anonym_d4b2d7 adoptovat sa da vzdy, ak da druhy rodiv suhlas. A ak je v base a zaujem nema-nemal, mozno je pozbaveny rodicovskych prav, je to celkom jednoduche. Ci je to rozumne je uz ina otazka...

anonym_d4b2d7
Dnes o 19:19
@anonym_bb8848

@anonym_d4b2d7 ale to vôbec nemusí byt tak že dwti idu Tomu druhému rodičovi
On musí mat podmienky aby tie dwti dostal, bývanie, prácu, byt stabilný, bez závislosti a hlavne nejaký vzťah s tými santu
To nie je že chcem mačiatko

@anonym_bb8848 viem ako to funguje 10 rokov som pracovala v decaku...

marca12
Dnes o 20:18
@petronelag

@anonym_bb8848 A ešte k tomu, že majú žijúceho rodiča (a je teraz v base) budú problémy aj s ním, keď sa vráti. Aj také deti s poruchou a zanedbané, to nie je ľahké naučiť normálne žiť. Od toho iba ruky preč a ešte, keď sú to vzdialená rodina.

@petronelag Ano,presne tak rovno odsudit aj deti a nedat im moznost na lepsi zivot....akoze zasnem

marca12
Dnes o 20:19
@anonym_bb8848

Majú žijúceho rodiča

@anonym_bb8848 Da sa poziadat o nahradnu starostlivost.

anonym_bb8848
Dnes o 20:20
@marca12

@anonym_bb8848 Da sa poziadat o nahradnu starostlivost.

@marca12 prosím tá, pozri si môj príspevok na 1. strane, tam píšem o NOS
Ty si asi necitala diskusiu, že?

Strana
z2