icon

Ako prebieha adopcia detí z hniezda záchrany?

26. feb 2025

Ahojte viete ako to funguje pri dieťati čo matka ide na utajený pôrod? Alebo že stane sa nešťastie alebo že nemôžu byť detičky s rodičmi a majú starých rodičov ktorý sa one nevedia postarať, prípadne nemajú záujem atď... jednoducho že sa o tie deti začne starať kuratela a podobne ...
Už mám deti, no viem, že by som chcela dať aj iným šancu dobre žiť a aby sa zničí nestali len taký na ulici alebo horšie v návykových látkach atď alebo aby boli zlí.

Viem že matka si môže rozmyslieť do 6tyzdnov po odložení, prípadne anonymnom pôrode 🙂 farba mi nevadí žiadna lebo dieta bude také ako si ho vychováš ...

Ale so svojím chlapom vieme ze by sme chceli ešte tretie dieťa ale bohvie či o pár rokov budeme chcieť zas od znova všetko absolvovať 😊 ale túto možnosť by som chcela dať ŽIVOT DEŤOM ktoré sa stanú našimi 😊

Viem že je poradovník a testy a kontroly a sledovanie kuratelkami atď.
S tým nieje problém, no ale keď sa stane ja neviem že príde mladá a dá babatko do hniezda záchrany ? Ako to potom funguje? Keďže súd musí byť rýchly keďže bábätko je dosť možné čerstvo narodené 🙂 idú podla XY poradovnika presne z toho mesta alebo? Berú do úvahy aj z iných miest? Alebo podľa toho ako tým kto to vyberá zapasujú rodicia? Koľko majú peňazí a zázemie? Či ako to je ?

Ďakujem za upresnenie.
A komentáre typu ak si vezmeeme staršie dieťatko a bude tmavšie a čo keď sa vnom budú prejavovať ich chovania atď... všetko sa dá riešiť s odborníkmi a sama mám staršie dieťa jak z divých vajec 🫣😆 takže by to nebolo nič nové

Prajem pekný deň

pribinak
26. feb 2025

Z pôrodnice ide takéto bábätko väčšinou do profi rodiny. Biologická matka má 6 týždňov aby Si to cele premyslela a ozvala sa k dieťaťu
Ak sa neozve, tak dieťa ide automaticky na adopciu

Kuratela ide podľa ziznamu žiadateľov. Zdravé bábätko chce každý. To nefunguje tak že ty chceš pomôcť takémuto dieťaťu. Kurátorka vila nirmalne prvému žiadateľovi o adopciu na zozname.

Ak by žiadatelia takéto bábätko odmietli, tak sa ponuka ďalšiemu kraju a ďalšiemu. Ale neciem si prestaviť že by niekto odmietol bábätko

K tomu zázemiu a peniazom …žiadatelia o adopciu sú 100x preverovaní z každej strany. To nie je o tom že bohatší dostanú skôr ako chudobní. Medzi žiadateľmi sú aj rómske pary či ľudia zo zdravotným handicapom

kiki68
26. feb 2025

@pribinak presne, musia cakat kym je babo pravne volne

autor
26. feb 2025

Chápem 🙂 ďakujem veľmi pekne 🙂

andrea_82
26. feb 2025

@kiki68 len upresnim, dieta nemusi byt vzdy pravne volne. Nas syn je z utajeneho porodu, brali sme ho z porodnice ako 3,5-tyzdnoveho s tym, ze matke plynie lehota. Vzhladom na okolnosti sme necakali, ze by sa ozvala. Do profi rodiny nesiel, matka sa neozvala.

kiki68
26. feb 2025

@andrea_82 ano aj toto je mozne, zalezi kde to ako riesia.

autor
26. feb 2025

@andrea_82 a to vás ako vybrali hneď? Takto na šup? 🙂 koľko ste boli už registrovaní o to že chcete dieťa? 🙂 čiže nieje stále vaše ale jej? Koľko už čakáte? 🙂

andrea_82
26. feb 2025

Syn je uz oficialne nas, ale nebolo to na sup. Absolvovali sme dlhu pripravu a cakali niekolko rokov.

vladika11
27. feb 2025

Nič v zlom,ale veľmi ľahko si to predstavujete 🫣🥴 chápem, je to zložité si to aj naštudovať sama,ale veru tak to nefunguje.. my sme práve v príprave od decembra,je to vyčerpávajúce,ale teším sa,že to bude mať pozitívny výsledok na konci cesty,ktorá možno skončí v našom prípade o 8-10 rokov🙈 takže tak, ak sa chcete dostať k dieťatku,tak len úradnou cestou v rámci náhradnej rodinnej starostlivosti (adopcie) ktorá je dlhá predlhá alebo pestúnskej starostlivosti.. veľa šťastia 🍀

bosorkabb
27. feb 2025

Dieťa ktoré je odložené v baby boxe ide presne tak ako iné deti vhodné na adopciu.
Buď najprv k profi rodičom alebo hneď žiadateľom o adopciu ktorý sú v poradovniku na vrchu.
Tyto ľudia sa tam dostali tak že prešli prípravou a cakaju a sú to niekde aj roky. Napríklad Žilina kľudne aj vyše 10 rokov. Je úplne jedno či bohatý alebo nie.
Takže ak chceš adoptovať tak musíš najprv ísť rovnakým postupom a potom čakať.

autor
27. feb 2025

@vladika11 nepredstavujem normálne sa tu pýtam ľudí, ktorý s tým majú skúsenosti 😊 to že sa pýtam čo a ako funguje? Tak ak sa vám odpovedať nechcelo, nemuseli ste 😊 ja som vás nenútila
Ja som si to študovala to sa nebojte, ale rada "všetko dva krát zmeriam, predtým ako odstrihnem" 🙂
Takže ďakujem za váš komentár a veľa šťastia teda Vám
Keďže náhradnú starostlivost v rodine máme a šlo to z pár hodín a rovno z pôrodnice. Preto som sa chcela informovať ako to je keď dieťa odložia, či teda ak ho po pôrode chudatka nechajú na pospas životu... vždy lepšie ako zabiť dieťa to áno, ale vždy tam bude to ale...

Pekný zvyšok dna prajem

autor
27. feb 2025

@bosorkabb Chápem ďakujem vyššie mi to vysvetľovali už. Pekný deň.

autor
27. feb 2025

@andrea_82 ďakujem 🙂 pekný deň prajem

vladika11
27. feb 2025

V pohode 😊 keby to tak fungovalo občas ako vo filmoch to by bolo super 🤗 aj vám prajem pekný deň 🙂

kiki68
27. feb 2025

@vladika11 No kamoske v Prahe volali pomerne rychlo, necakala to. Ale brali romske dietatko. Matka bola nejaka prostitutka. Dieta je super a normalne psychicky

any_soj
28. feb 2025

Ak ti ide o to, čo opisuješ - čiže dať šancu dieťaťu, ktoré by ju inak nedostalo, tak nie adopcia, ale pestúnskej starostlivosť. Resp. adopcia starších detí (skupiny súrodencov, kde až vo vyššom veku, čojaviem 3 a viac) prišli o rodičov a podobne. Alebo pestúnska starostlivosť - to sú deti, ktoré sú v profi rodinách dočasne a v domovoch potom do 18tky, to sú deti, ktoré potrebujú byť prijaté do rodiny, lebo väčšina žiadateľov chce len osvojenie (adopciu).

krasneleto
5. mar 2025

V prvom rade keď nad niečím takým uvažujete,treba byť na zozname čakateľov. Musíte prejsť prípravou prevedením a neviem čím všetkým,každé tri roky si tieto úkony obnoviť. Zadefinujete.ake dieťatko chcete a podľa dostupnosti a ľudí v poradovníku pred vami ho dostanete