icon

Ako zvládnuť prácu profesionálneho rodiča popri vlastných deťoch?

katarina092
11. máj 2025

Ahojte,
Su tu nejaki pro rodicia? Ma zaujima ci sa popri tejto praci venujete ak comusi inemu? Mam 3 male deti, som na rodicovskej ale uvazujem aj nad tymto… ale popritom sa chcem venovat poporodnym cviceniam apod… ako to zvladate Vy? Teda podla toho kolko deti naraz mate, my uvazujeme o jednom dietati v podobnom veku ako su nase..
Prosim nech komentuju len rodicia co k tomu maju co povedat, nie zbytocne neprijemne komentare, dakujem🙂

Strana
z2
zuzinka888
11. máj 2025

Ja sice osobnu skusenost nemam, no kamaratka ma. Vacsinou davaju dve deti niekedy az tri. Je s nimi doma. Tieto deti idu do rodin s traumou, a ulohou bahradneho rodica je obnovit v dietatu "dvoveru v dospeleho". Nechodia do skolky, nedava ich nikdy nikomu na strazenie.Su doma a ona sa im snazi dat co najviac lasky a pozornosti. Ziskat si doveru duetata je velmi tazke. Navyse su tam papierovacky a tieto deti sa stretavaju aj s bio rodicmi. A vzdy po takej stretavke su opat emocne rozbite....

loliki
11. máj 2025

@katarina092 Stíhala by si to pri 3 malých deťoch? Chápeš, že tam niečo nie je v norme - pôvodná rodina, psychika detí, správanie... Poznám pani, ktorá sa venuje takým deťom ale už po 50-ke, keď vlastné deti už vyrástli a má na tieto čas.

flavia1
11. máj 2025

@katarina092 ja pracujem v CDR a treba počítať s tým, že predchádza profi rodicovstvu niekoľko mesačná príprava a každé dieťa v CDR je traumatizovane, čiže nebude to ideálne dieťa,ale dieťa,ktoré si bude vyžadovať starostlivosť.. ale prajem každému dieťaťu byť takto v rodine...

mamina7070
11. máj 2025

treba si v prvom rade nacitat co je to profesionalny rodic

ty si dieta nevyberas mozes dostat novorodenca (tych vacsinou davaju samych) tam treba nonstop riesit, ci lekarov ci rezim deti mozu byt prilis spave alebo predrazdene (kvoli drogam FAS hepatitide C a inym veciam co sa im dostavali cez placentu mamy)
starsie uz vacsinou davaju po dvoch, ak su to odobrate deti, treba niekedy riesit klasiku naucit ich jest normalne jedlo (aj 4-5 rocne) casto zili na horalkach od ludi ci nych lahodkach
umyt odvsivit, casto si vypocut hrozne veci utisit nocne mory
naucit sa hrat, oddychovat zvladnut zlozvyky
a najma kontakt s biorodinou ked ich vezies do cdr na navstevu ci telefonaty

pri troch tvoji h malych detoch plus profi uz neni velmi sanca na nieco ine

to co platilo na tvoje deti sa casto neda aplikovat na tieto oni su pod vplyvom stresovych hormonov a stabilizacia je minimalne niekolko mesacna

katarina092
autor
11. máj 2025

Este ma zaujima ked mi chodi rodicak ci popritom mozem byt zamestnana v detskom domove a robit aj profi…

mamina7070
11. máj 2025
@katarina092

Este ma zaujima ked mi chodi rodicak ci popritom mozem byt zamestnana v detskom domove a robit aj profi…

@katarina092 to sa samozrejme da, najprv treba urobit pripravu a potom sa uchadzat o zamestnanie v cdr, samozrejmostou su i kontroly domacnosti atd

katarina092
autor
11. máj 2025
@loliki

@katarina092 Stíhala by si to pri 3 malých deťoch? Chápeš, že tam niečo nie je v norme - pôvodná rodina, psychika detí, správanie... Poznám pani, ktorá sa venuje takým deťom ale už po 50-ke, keď vlastné deti už vyrástli a má na tieto čas.

@loliki no ved to zalezi asi od stavu toho dietata.. ako mam kamosku co to zacala robit a tiez ma 3 deti trochu starsie od mojich a mala aj na vyber a vybrala si 11 rocneho chlapca a vyzeraju ze to davaju…. Neviem ako mozem zadavat ale podmienky… ona ma muza ztp ale pracuje cize si mohla povedat ze chce len zdrave dieta ale neviem ci to tak plati aj u inych

mamina7070
11. máj 2025

plus v takejto konstelacii treba mat este podporu manzela, aby ti vedel hocikedy postrazit tvoje deti ked musis ist s profi k lekarom, na porady do CDR atd atd

katarina092
autor
11. máj 2025
@loliki

@loliki ako ak by aj to dieta chodili do skolky jedine… skolaka nie, nechceme starsieho ako je nas najstarsi

zuzinka888
11. máj 2025

Myslim ze mas uplne nerealnu predstavu ako to chodi. Zjavne mas malinke deti kedze mas rodicak- a to je povacsinou pre noveho profirodica prekazka. Vies si asi predstavit co urobi zrazu novy surodenec s malym dietatom. Co potom cudzie dieta ktore pride do rodiny zo dna na den! Tieto deti casto nechodia do rodiny ako k zachrancom, ale ako k ludom co ich zobrali od rodicov a brania im byt s mamkou. Lebo najvacsi paradox je ze tieto deti- hlavne ak su v obdobi 2,3,5 rokov bezpodmienecne lubia svojich rodicov aj ked na nich pachali " zverstva". Deti si nemozes vybrat- a zrazu pride k tvojim detom 12 rocny nezvladatelny pubertiak co vyrastal bez pravidiel.

katarina092
autor
11. máj 2025
@mamina7070

plus v takejto konstelacii treba mat este podporu manzela, aby ti vedel hocikedy postrazit tvoje deti ked musis ist s profi k lekarom, na porady do CDR atd atd

@mamina7070 no deti mam v skolke a s mojou rocnou chodim vsade🙂 ju by som v pohode mohla alebo pocas jej spanku v kociku prespi aj vyse 3 hodin tak si to tak len zariadit

domkakvet
11. máj 2025

@katarina092 dolezite je ci by ta to bavilo a ci by si mala to dieta rada, ale tak ako tie svoje, ktore uz doma mas.

mamina7070
11. máj 2025
@katarina092

@loliki ako ak by aj to dieta chodili do skolky jedine… skolaka nie, nechceme starsieho ako je nas najstarsi

@katarina092 a nemylis si to s nahradnou formou starostlivosti?
Do profi rodiny ide deti do 6 rokov primarne (davaju aj starsie ak su sucastou surodeneckej skupiny) a je to ustavna starostlivost realizovana domackym zamestnancom profi rodicom a teda je docasna tj deti sa v rodine menia podla toho aky maju pravny status malicke su v rodine dva tri mesiace, ak je nejaky zadrhel tak rok atd

ale chapes ze to subdeti kde musis chodit na x vysetreni kde pol dna cakas a tak to su vysoko rizikove deti ktore sa mohli narodit s abstakmi atd

andrea_82
11. máj 2025
@katarina092

@mamina7070 no deti mam v skolke a s mojou rocnou chodim vsade🙂 ju by som v pohode mohla alebo pocas jej spanku v kociku prespi aj vyse 3 hodin tak si to tak len zariadit

@katarina092 ale ta rocna bude rast, nebude ti stale spat 3 hodiny v kociku. Urcite odporucam pockat minimalne dovtedy, kym bude zabehnuta v skolke a potom riesit pripadne profi. Dievcata ti tu dobre radia.

mamamasama
11. máj 2025

Nechceš radšej zvážiť adopciu? Nad tou premýšľam momentalne ja. Len chcem, aby moji krpci trocha podrastli. Mala som v sebe aj myšlienku profi rodiča, ale asi by mi pukalo srdce zakazdym, ked by odo mna deti odchadzali.

katarina092
autor
Autor odpoveď zmazal
katarina092
autor
12. máj 2025
@mamina7070

@katarina092 a nemylis si to s nahradnou formou starostlivosti?
Do profi rodiny ide deti do 6 rokov primarne (davaju aj starsie ak su sucastou surodeneckej skupiny) a je to ustavna starostlivost realizovana domackym zamestnancom profi rodicom a teda je docasna tj deti sa v rodine menia podla toho aky maju pravny status malicke su v rodine dva tri mesiace, ak je nejaky zadrhel tak rok atd

ale chapes ze to subdeti kde musis chodit na x vysetreni kde pol dna cakas a tak to su vysoko rizikove deti ktore sa mohli narodit s abstakmi atd

@mamina7070 neviem kamoska robi profi a ma to takto ze jej pridelili 11 rocneho a ma ho do dovrsenia 18 rokov

katarina092
autor
12. máj 2025
@mamamasama

Nechceš radšej zvážiť adopciu? Nad tou premýšľam momentalne ja. Len chcem, aby moji krpci trocha podrastli. Mala som v sebe aj myšlienku profi rodiča, ale asi by mi pukalo srdce zakazdym, ked by odo mna deti odchadzali.

@mamamasama nie no aj nad tym sme uvazovali len z financneho hladiska je jednoduchsie byt zamestnancom kde sme aj rozne fin.zabezpeceni

majus2323
12. máj 2025

@katarina092 toto si treba 2x rozmyslieť, dievčatá hore čo písali majú vo všetkom pravdu , mám skúsenosti.... Dá sa to ale nebude to také ružové, najmä s časom- lekári , porady, stretnutie s rodičmi atď

l309
12. máj 2025

@katarina092 Pri prijímaní prof. náhradného rodiča sa očakáva, že si do starostlivosti vezme aspoň 2 deti. Prijímať do zamestnania človeka, ktorý chce len jedno dieťa je pre CDR neefektívne. Môžete si dať preferencie, v akom veku ste ochotná prijať dieťa, ale neznamená to, že to tak aj reálne bude. CDR nevie, aké dieťa im z kurately bude pridelené a následne presunuté do PNR. Navyše tieto deti potrebujú veľa lásky, pozornosti, starostlivosti, individuálneho prístupu, často aj navštevovanie odborníkov, terapie, psychiatra, atď. Pri troch Vašich malých deťoch, plus pri dieťati z CDR Vám veľa času na ďalšie záujmy neostane. Treba si zvážiť, či túto prácu chcete robiť kvôli pomoci deťom zo sociálne znevýhodneného prostredia alebo len kvôli predstave, že Vám bude chodiť pekný plat, Vy budete síce zamestnaná, ale doma, dieťa dáte do MŠ a budete sa venovať svojim koníčkom. Mnoho ľudí má o tejto práci skreslené predstavy. To, že kamarátka má dieťa z CDR a zvláda ho, neznamená, že aj Vy dostanete "bezproblémové" dieťa. Navyše dieťa v CDR, resp. v prof. náhradnej rodine môže ostať aj po 18-tke, pokiaľ študuje na SŠ alebo VŠ.

katarina092
autor
12. máj 2025

Dakujem za odpovede, zvazim….🙂

katarina092
autor
12. máj 2025
@l309

@katarina092 Pri prijímaní prof. náhradného rodiča sa očakáva, že si do starostlivosti vezme aspoň 2 deti. Prijímať do zamestnania človeka, ktorý chce len jedno dieťa je pre CDR neefektívne. Môžete si dať preferencie, v akom veku ste ochotná prijať dieťa, ale neznamená to, že to tak aj reálne bude. CDR nevie, aké dieťa im z kurately bude pridelené a následne presunuté do PNR. Navyše tieto deti potrebujú veľa lásky, pozornosti, starostlivosti, individuálneho prístupu, často aj navštevovanie odborníkov, terapie, psychiatra, atď. Pri troch Vašich malých deťoch, plus pri dieťati z CDR Vám veľa času na ďalšie záujmy neostane. Treba si zvážiť, či túto prácu chcete robiť kvôli pomoci deťom zo sociálne znevýhodneného prostredia alebo len kvôli predstave, že Vám bude chodiť pekný plat, Vy budete síce zamestnaná, ale doma, dieťa dáte do MŠ a budete sa venovať svojim koníčkom. Mnoho ľudí má o tejto práci skreslené predstavy. To, že kamarátka má dieťa z CDR a zvláda ho, neznamená, že aj Vy dostanete "bezproblémové" dieťa. Navyše dieťa v CDR, resp. v prof. náhradnej rodine môže ostať aj po 18-tke, pokiaľ študuje na SŠ alebo VŠ.

@l309 mozem sa spytat, Vy v podobne oblasti pracujete?

katarina092
autor
12. máj 2025
@l309

@l309
Ako mam este jednu znamu co vyse 20 rokov robi profi aj popri svojich detoch, a tiez rozne pripady autisticke zo psychop.prostredi, ale ocividne to dala🙂 teraz ma autisticke dievcatko asi 10 rocne a vpodobnom veku dceru, a vyhovuje jej ze ju jej dcera posuva pozitivne dalej… ale je pravda zeby som sa bala aby deti negativne neovplyvnovali moje vlastne

l309
12. máj 2025
@katarina092

@l309 mozem sa spytat, Vy v podobne oblasti pracujete?

@katarina092 Áno 11 rokov pracujem v CDR, nie na pozícii PNR, ale pracujem s profi rodičmi a často vidím, že nemali dostatočné množstvo informácií o tejto práci. Často sa odvolávajú na "moja známa túto prácu robí, má také a také deti", atď. Je to však individuálne, každé dieťa je jedinečné a má iné potreby. Neodrádzam od práce v tejto oblasti, len je veľmi dôležité zvážiť všetky pre a proti.

any_soj
14. máj 2025
@katarina092

@l309
Ako mam este jednu znamu co vyse 20 rokov robi profi aj popri svojich detoch, a tiez rozne pripady autisticke zo psychop.prostredi, ale ocividne to dala🙂 teraz ma autisticke dievcatko asi 10 rocne a vpodobnom veku dceru, a vyhovuje jej ze ju jej dcera posuva pozitivne dalej… ale je pravda zeby som sa bala aby deti negativne neovplyvnovali moje vlastne

@katarina092 počuj ale s nastavením "adopcia nie no aj nad tym sme uvazovali len z financneho hladiska je jednoduchsie byt zamestnancom kde sme aj rozne fin.zabezpeceni" by si do toho rozhodne nemala ísť. Toto sú dve absolútne protichodné veci. Profi rodičovstvo znamená, že nemôžeš nadviazať trvalý vzťah. Kedykoľvek ti môžu zo dňa na deň dieťa vziať. Aj dať. Nie je to len že plat za to, že máš doma dieťa navyše. Je to full time job, doslova, 24h denne, 7 dní v týždni. Odporúčam ti knihu Chlapec, ktorého chovali ako psa - aby si mala predstavu, s akými rôznymi ťažkosťami u detí sa môžeš stretnúť. My máme syna v pestúnskej starostlivosti a veľmi veľa mi to objasnilo. Tiež aj kniha Od strachu k láske - nájdeš online - o tom, ako je bežné u traumatizovanych detí rôzne správanie, ktoré by si asi k svojim drobcom nechcela.
Ja teda po 6 rokoch s našim synom (následne máme 2 biologické deti) môžem povedať, že ani do pestúnskej starostlivosti vo forme, že on je starší ako naše ďalšie deti, by som už nešla, ak by som to bola vedela vopred. Ak by on bol mladší, fungovalo by to úplne ináč. Takto oni preberajú niektoré jeho vzorce správania. A profi je oveľa oveľa oveľa väčší nápor na rodinu. Nikdy by som do toho nešla, kým by naše deti nemali aspoň 15 rokov. V tom veku inak to možno skúsime 🙂

mimka1402
14. máj 2025
@katarina092

@l309

@katarina092 Z toho čo si zatiaľ sem napísala mam skromne pocit, že si úplne nevyhovujuci kandidát... Toto nie je práca len tak, do srandy mať ďalšie dieťa. Tam potrebuješ čas, trpezlivosť a všetko. Ty si dieťa nevyberaš ako psa v útulku, že "toho chcem". Tento typ práce vie dosť obrátiť život celej rodine. A nemyslím si, že si to úprimne uvedomuješ. Ak ti ide o nejaký zárobok odporúčam radšej iný smer. Ak chceš adoptovať, tak adoptuj. Ale toto si myslím, že je niečo čomu treba venovať veľmi veľa lásky a času, energie čo popri troch deťoch nie je reálne. Najmä keď máš také malé deti, ktoré nebudú rozumieť čo sa deje.

katarina092
autor
15. máj 2025
@any_soj

@katarina092 počuj ale s nastavením "adopcia nie no aj nad tym sme uvazovali len z financneho hladiska je jednoduchsie byt zamestnancom kde sme aj rozne fin.zabezpeceni" by si do toho rozhodne nemala ísť. Toto sú dve absolútne protichodné veci. Profi rodičovstvo znamená, že nemôžeš nadviazať trvalý vzťah. Kedykoľvek ti môžu zo dňa na deň dieťa vziať. Aj dať. Nie je to len že plat za to, že máš doma dieťa navyše. Je to full time job, doslova, 24h denne, 7 dní v týždni. Odporúčam ti knihu Chlapec, ktorého chovali ako psa - aby si mala predstavu, s akými rôznymi ťažkosťami u detí sa môžeš stretnúť. My máme syna v pestúnskej starostlivosti a veľmi veľa mi to objasnilo. Tiež aj kniha Od strachu k láske - nájdeš online - o tom, ako je bežné u traumatizovanych detí rôzne správanie, ktoré by si asi k svojim drobcom nechcela.
Ja teda po 6 rokoch s našim synom (následne máme 2 biologické deti) môžem povedať, že ani do pestúnskej starostlivosti vo forme, že on je starší ako naše ďalšie deti, by som už nešla, ak by som to bola vedela vopred. Ak by on bol mladší, fungovalo by to úplne ináč. Takto oni preberajú niektoré jeho vzorce správania. A profi je oveľa oveľa oveľa väčší nápor na rodinu. Nikdy by som do toho nešla, kým by naše deti nemali aspoň 15 rokov. V tom veku inak to možno skúsime 🙂

@any_soj ved uvidime, ako mne ide o to pomoct nielen o zarobok, ale je mi jasne ze nemam moznost si az tak vyberat len kamoska co je teraz profi to ma tak ze si vybrat mohla ked mala na vyber z viacerycb deti a pridelili jej len jedno v pohode bezproblemove dieta co u nej bude do 18 tich a tiez ma 3 male deti…mne nevadi ak by sa mi aj menili tie deti ja si uvedomujem ze je to realita s ktorou ratam

katarina092
autor
15. máj 2025
@l309

@katarina092 Áno 11 rokov pracujem v CDR, nie na pozícii PNR, ale pracujem s profi rodičmi a často vidím, že nemali dostatočné množstvo informácií o tejto práci. Často sa odvolávajú na "moja známa túto prácu robí, má také a také deti", atď. Je to však individuálne, každé dieťa je jedinečné a má iné potreby. Neodrádzam od práce v tejto oblasti, len je veľmi dôležité zvážiť všetky pre a proti.

@l309 A Vy pracujete v akom detskom domove ak mozem vediet? Lebo o je ocividne to funguje v kazdom inak

cecilia29
15. máj 2025

Pripnem sa tu, uvažujem nad tým. Teda skor nad pestunstvom ale keď budu moje deti trosku vacsie.

mimka1402
15. máj 2025
@any_soj

@katarina092 Veľmi kalkuluješ... Z toho celého mam pocit ze ti ide o peniaze a o pocit, že veď jedno zadarmo vychovame a ešte zarobime. 🫠 Prepáč, ale toto cele stále opakovanie o kamoškach... Verím, že žiadne dieťa nebude u vás... Lebo stále nerozumieš tomu, že o čom to skutočne je...
@any_soj ti to napísala siahodlho a úprimne. Proste toto nie je job pre všetkých. Teda ak človek nechce dieťa straumatizovať a viac mu skomplikovať život. Žiaľ je kauza v cz, kde deti sa ozývajú ktoré boli u profi rodičov, ktorým šlo najmä o peniaze, lebo veď zarábaš tym, že "vychovavaš"... A nedopadlo to dobre. 🙃 Toto sú deti s diagnózami, s rôznymi traumami. Človek ktorý ma male deti a nezažil s nimi kritické situácie, nevie čo je to puberta v plnom rozsahu, nebude rozumieť dieťaťu s traumami...

Strana
z2