Chceme si adoptovať dieťa

viki113
23. sep 2023

Ahojte chcela by som sa spýtať s manželom sa snažíme
o bábätko 7 rokov no nedarí sa , tak sme sa rozhodli že by sme si adoptovali dieťatko keby sa dalo bábätko radi by sme zašili to všetko okolo bábätka ak by sa dalo vedel by mi ... niekto napísať ako prebieha adopcia. Od začiatku ... počula som že na bábätko sa čaká dlho ako by to bolo či dieťa prideľujú oni či sa dá zoznámiť z viacerými deťmi nechcem aby to vyznelo niečo zle bola by som rada za každé info

pribinak
23. sep 2023

@viki113 tak na bábätko sa čaká naozaj dlhšie, lebo každý by chcel bábätko
Veľa ľudí sa však potom rozhodne že príjmu aj dieťa napr do jedného roka.
Ak budeš chcieť 100% zdravé dieťa tak tiež sa dlhšie čaká, ako keď napr dieta má selest na srdiečku, alebo škúli, alebo nejaká kratšia ruka či zrastené pršteky, ….
Velka otázka je či “biele” alebo prijmete aj rómske dieťa

Pôjdete na úrad prace, tam vás zaregistrujú ako žiadateľov, absolvujete cely ten proces papierovania a overovania žiadosti a čakáte
Niekde robia aj prípravu, v tejto veci je fajn aj OZ Návrat, kedysi to robili, teraz neviem

Určite vám neponúknu že prídete ako na trh a tam vám ponuknu aby ste si vybrali z deti
Zavolajú vám že je voľne dieťa a opisu vám ho či soľná vaše podmienky
Potom vás zavolajú na infekciu, stretnutie s dieťaťom

Je tu cela skupina matiek čo majú adoptované deti, pohladaj v skupinách

Držím palce

domkakvet
23. sep 2023

@viki113 ano cakacia doba je dlha, dajte si ziadost a mozno sa vam do vtedy este podari aj vlastne.

viki113
autor
23. sep 2023

@pribinak Ďakujem krásne za info

viki113
autor
23. sep 2023

@domkakvet No to dúfame ale aj tak si chceme adoptovať ale díky za info

jaga18
23. sep 2023

Co najskôr navštívte upsvar, podajte si žiadosť. Bude nasledovať pripaprava, musíte zdokladovať príjem, zdravotný stav, my sme aj výpis z katastra potrebovali, vraj dnes to už nevyžadujú všade. Tiež z obecného ci mestského úradu niečo ako "dobrá povesť ", či evidujú na nás sťažnosti a podobne.
Keď máte všetko zdokladovane a absolvujete prípravu, budete zaradení do zoznamu žiadateľov. Deti vám nebudú nukane viaceré naraz, dobré bude, keď sa do 5-7 rokov dostanete na rad a bude vám ponúknuté jedno. Samozrejme, môžte odmietnuť a počkať na ďalšie. Až sa vám bude zdať čakanie pridlhe, môžte si znovu prehodnotiť požiadavky na dieťa a niečo pomeniť, aby vám našli skôr vhodné dieťa, alebo čakať na dieťa podľa vašich kritérií trochu dlhšie.
Asi takto v skratke, držím palce 🙂

viki113
autor
23. sep 2023

@jaga18 ďakujem krásne a ak máme záujem o rómske dieťa tiež sa dlho čaká ??

pribinak
23. sep 2023

@viki113 sú okresy kde sa čaká dlhšie a niekde kratšie. Napr v Ba každý rok pribudne najviac žiadosti o adopciu, ale tu sú ľudia ochotni prijať do rodiny aj rómske dieťa, alebo “šikmooké dieťa”, dieťa narkomanky, …..

Ja chápem že v malých mestách sa napr žiadatelia boja prijať rómske dieťa

Presne info ti dajú na Úrade prace kde pôjdete na registráciu

skeblicka77
23. sep 2023

Navštív upsvar, oddelenie kurately, najlepšie všetko vysvetlia

jaga18
23. sep 2023

@viki113 možno polovicu, možno ani toľko... uvidíte. Veľmi držím palce.

viki113
autor
23. sep 2023

@pribinak nechcem byť Hnúšťa ale dá sa odpietnut príklad dieťa narkomanky alebo dajú ti vôbec vedieť že to je dieťa narkomanky ??

viki113
autor
23. sep 2023

@skeblicka77 ďakujem za info

viki113
autor
23. sep 2023

@jaga18 ďakujem za info

pribinak
23. sep 2023

@viki113 v niektorých CDR ti povedia info o biologických rodičoch, niekde nie. Niekedy tie info nemajú, pretože du to často detičky z utajených pôrodov a tam je matka neznáma

viki113
autor
23. sep 2023

@maranco a to ako sa dá na to pozrieť stlacim a nič mi neukazuje

joannita
23. sep 2023

@viki113 na romske sa caka urcite menej, zalezi od kraja z ktoreho si. V Ba napriklad cca 2 roky ma romske a cca 2 az 3 roky na poloromske (ked som ja robila pripravu pred cca 9 rokmi, cakalo sa na romske asi 2 mesiace). Ziadatelov pribuda, preto je dolezite podat ziadost HNED.
Ano mozes samozrejme odmietnut dieta narkomanky alebo alkoholicky, my sme tak odmietli 2 deti.
Na Slovensku priama adoocia deti neexistuje a ty ako slovenka si dieta z CR osvojit nemozes (na margo toho linku)

viki113
autor
23. sep 2023

@pribinak aha tak to je ďakujem za info

viki113
autor
23. sep 2023

@joannita aha dobré a ešte by som sa chcela spýtať dieťa bude s nášho okresu alebo ako to je ... lebo bolo by divné stretnúťatku ktorá by nám povedala že to dieťa bolo jej môže sa to stať ??

skeblicka77
23. sep 2023

@viki113 deťmi sa prioritne ponúkajú vo svojom kraji podľa trvalého bydliska, v podstate sú tak väčšinou aj umiestňované v Cdr. Ak si ich nikto nevyberie, tak potom sú ponúkané v celoslovenskom zozname. Tebe môže byť jedno, či biomatku stretneš, veď pri adopcii väčšina mení meno a priezvisko automaticky

skeblicka77
23. sep 2023

@viki113 z praktickej skúsenosti, aj tebe bude lepšie chodiť za dieťaťom 50km ako 200.

joannita
23. sep 2023

@viki113 prioritne vam budu hladat dieta z vasho kraja, nie okresu, ale moze vam byt nukane aj dieta medzikrajive. Prve dieta mame medzikrajove a druhe z rovnakeho mesta ako sme my.
Funguje to tak, ze ked sa dieta narodi v Ba a dostane sa "do ponuky" tak je 2 tyzdne ponukane parom v Ba kraji. Pokial o neho neprejavi nik zaujem, dostane sa do medzikrajiveho registra, kde ho mozu "uchmatnut" uradnicky z inych krajov. Kto je rychlejsi, ten ho uchmatne. V Ba su vraj uradnicky najsikovnejsie, preto je tu osvojenych najviac medzikrajovych deti.
Ak by si ale aj mala dieta z rovnakeho mesta, bio matka nevie kde je jej dieta (az na par pripadov, ale to tu teraz nejdem rozoberat, to ti napisem az ked budete riesit prvy súd) takze toho sa nejak nemusis obavat

joannita
23. sep 2023

@viki113 a odporucam diskusiu Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
Tam sa dozvies najviac.

viki113
autor
23. sep 2023

Dakujem vám všetkým za radi

andrea_82
25. sep 2023

@viki113 ano, mozes odmietnut dieta narkomanky. Vsetky tieto veci sa vas budu pytat na zaciatku, ked si poviete podmienky, do coho chcete a do coho nechcete ist. Aj ked je to utajeny porod, niektore veci sa daju aj tak zistit. My mame maleho z utajeneho porodu, ale aj tak vieme, ze mama si pred porodom dala pervitin a ze fajcila. Toto totiz vidno z vysledkov dietata, robia im aj take vysetrenia, ktore "beznym" detom nerobia. Tiez vieme, ze to bolo len prilezitostne, lebo dieta sice tieto latky v moci malo, ale abstinencne priznaky nie, takze ono nebolo je zavisle.

viki113
autor
26. sep 2023

@andrea_82
Ďakujem za info môžem vedieť koľko ste čakali na bábätko?? Stretávali ste sa snim či vám ho dali hned .. keby ste mi mohli dať nejaké bližšie info bola by som vďačná

andrea_82
27. sep 2023

@viki113 my sme cakali 5 rokov. Ked sme za nim prvy raz boli v nemocnici, mal 6 dni, domov nam ho dali skoro az za 3 tyzdne. Chodili sme za nim priblizne 2-3x do tyzdna, castejsie sa nam nedalo. Prave kvoli tej vzdialenosti, co tu bola spominana. Napriek tomu, ze to bolo v nasom kraji, tak sme museli cestovat 50 km tam a 50 spat. Neviem si predstavit chodit niekam dalej.

viki113
autor
27. sep 2023

@andrea_82
Dosť doba doba a môžem sa spýtať mate biele dieťa ?

skeblicka77
27. sep 2023

@viki113 ak nepôjde dieťa priamo z pôrodnice, ale už z Cdr, tak sú povinné 3 interakcie na pôde Cdr, potom je to už na dohode. Ono niektoré Cdr dávajú deti na hosťovské pobyty, iné nie. Čiže do niektorého budeš chodiť až pokiaľ nebude rozhodnuté súdom inak, niekde ho dostaneš napríklad na víkend, keď vieš mať voľno z práce a všetko prebieha fajn, aj na týždeň.
@andrea_82 no tá vzdialenosti je niekedy na figu, mám teraz bábo, ktoré nebolo možné kvôli kapacite umiestniť do Cdr vo svojom kraji a veru žiadatelia to majú cez 150km, ale u nás sa robia hosťovské pobyty

andrea_82
27. sep 2023

@viki113 ano, mali sme poziadavku na biele dieta, ale maly je z utajeneho porodu, tak o rodicoch vlastne nic nevieme. Ta doba je v nasom kraji taky stred - niektori su na tom lepsie, ale niektori ovela, ovela horsie.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre