icon

Čo by ste robili, ak by ste si adoptovali novorodenca a neskôr zistili, že dieťa je autista?

31. mar 2021

Čo by ste robili, ak by ste si adoptovali novorodenca a neskôr zistili, že dieťa je autista? :(

beronsche
31. mar 2021

@veverickav fu.. to je nechutne.. ved islo o dieta, nie vec..
oni sa problemu zbavili, mozu si spokojne nazivat dalej a chuda chlapec, citove vazby vytvorene v adoptivnej rodine pretrhnute, cize k adhd este citova trauma... iste ho caka skvela buducnost v cinskom sirotcinci...

lubkavargova1
31. mar 2021

Nic, nakolko ste si ho adoptovali, tak sa neda reklamovat, ani dat do opravy...takze domcek z karat sa rozpadol...krasna iluzia o stastnej rodinke...nastava kruta realita zivota. Cim viac sa k tomu postavite celom tym lepsie.

makova333
31. mar 2021

Dieta ma menej ako 3 roky a uz mu niekto diagnostikoval PAS? To kto je taky genialny, ze v tomto roku rozozna PAS od NKS?

veverickav
31. mar 2021

@kaitlin3 hej, bolo to hnusacke, sledovala som to...

judar
31. mar 2021

Neadoptovala by som si take dieta ale ze vobec ziadne jednak z dovodu ze personal casto zvykne ututlat realitu a dieta vypravit v papieroch ako zdrave to je jedna stranka veci, druha stranka je ze mat autistu obnasa mat cely zivot na sebe tarchu v podobe prisposobovania sa a na dnesnu dobu ked si zoberiem kopu ludi co maju taketo deti tak ich zivot je po vsetkych strankach viac menej obmedzeny nakolko take dieta to su neskutocne vydavky aj po doktoroch rehabilitaciach, specialny ludia okolo, specialne skoly, tazke fungovanie praca - rodina, ...nez ma niekto skritizuje ja osobne by som sa do takejto ocelovej retaze fakt nerada zamotala lebo je to hlavne hrozna tarcha na psychiku a isto je aj dost takych rodicov co si casto aj poplacu pre to

makodob
31. mar 2021

@evaachesa moja dcérka mala v 8 mesiacoch diagnostikovanú epilepsiu. Dcérka nebola vďaka Bohu očkovaná, neviem ako by jej zdrav. stav vyzeral dnes, ak by bola. Očkovanie je spúsťačom epilepsie. Ale pobudli sme čo to na neurologickom oddelení a je veľmi zaujimavé, že lekári- študovaní neurológia hovoria o vysokej spojitosti medzi očkovaním a nervovým vývinom dieťata- teda aj poškodením nervového systému dieťatka. Očkovanie dokáže veľmi poškodiť mozog dieťaťa. Ostatní lekári sú ticho, porozprávajte sa s kvalitným neurológom a ten vám vyvráti ,, oficiálne štúdie”, ktoré si vo vacšine platia farma firmy zarabajúce nehorázne sumy na očkovaní nielen detí. U nás bola prvá otázka neurológa, či je dcérka očkovaná. Prikladám link na rozhovor s chemikom, ktorý detailne popisuje, čo robia jednotlivé zložky vo vakcíne s vývinom dieťatka.
http://m.uspesna-lecba.cz/ockovani-vakcinami-hp...

andreatytler
31. mar 2021

@alexk12 Ked sa ludia rozhoduju pre adopciu, maju moznost si zvolit ci chcu zdrave dieta (zdrave v momente adopcie) alebo s postihnutim. Je velmi vela ludi co nechce postihnute dieta. Nie je na tom vobec nic zle.
A postihnute deti nie su zvyhodovane. Realita je taka ze mas v detskom domove 20 postihnutych deti a 2 zdrave a dostanes 100 prihlasok na adopciu zdraveho dietata a 10 prihlasok na adopciu postihnuteho dietata. (Cisla su vymyslene). Preto je jednoduhsie adoptovat postihnute dieta.

domak2
31. mar 2021

@veverickav s Mykou to vôbec nebolo, že by nevedela. Veď ju lekári dopredu odhovarali, plus jej ešte vraveli ze ma nejaký nádor na mozgu a možno sa veľa nedozije, len to sa potom nepotvrdilo. Ona sa ešte dusovala že je zdravotná sestra, všetko zvládne a jej deti sú nevratne. Skôr ho používala na ziskanie followerov a robila medzi deťmi dosť rozdiely. A ani ho nevratili spat, dali ho dakej inej agentúre v usa a kým to bolo dosť procese tak išli bez neho na dovolenku a tvárili sa ze je všetko super. Cele to bolo otrasne riešene.

autor
31. mar 2021

@miadi a ty nič nespominas len všade, že si čakala dieťa Downa. Všade a na potrat si chcela ísť, čítala som staršie príspevky, len umrel skôr v tebe ako si to stihla.
Nikdy si autistu nevychovávala, nevieš čo to obnáša pre celú rodinu.

veverickav
31. mar 2021

@domak2 jasne , ze iba pre followerov...

elementissa
31. mar 2021

No to iste ako keby sa mi narodilo dieta, ktore je autista, co sa vzdy prejavi az okolo dvoch rokov a neskor. Myslim, ze otazka nie je "co s takym adoptovanym dietatom", ale " ako nastavit rezim takemu dietatu". A s tym ti pomoze detsky psycholog, ktory bude dieta supervisovat

andreatytler
31. mar 2021

Autorka ved preboha vysvetli co potrebujes a co sa vlastne pytas tym uvodnym prispevkom. Je tu vela mamiciek, ktore by ti vedeli skvele poradit ak sa pytas na to, ze ako dalej s dietatom co ma autizmus. Nikto by ta neodsudzoval ze sa ti zrutil stastny domcek z karat, lebo postihnute dieta je neskutocne vazny problem a je velmi tazke sa s tym vyrovnat. Aj myslienky ze lutujes ze si sa dala na adopciu su normalne a aj myslienky ze budes musiet dat dieta spat do ustavu lebo nezvladnes jeho starostlivost su normalne, ale nie je spravne dat dieta spat do ustavu, len preto ze odtial si ho povodne dostala. To je odsudeniahodne.
Takze, ak skutocne uvazujes o tom ze ho teraz, ked je postihnute, das spat do ustavu, lebo odtial si ho dostla, tak to urcite urob. Inac sa bojim, ze ho budes zanedbavat. V tom ustave ma aspon aku taku sancu, ze si ho znovu adoptuju rodicia, ktori by sa ho nevzdali ked nastanu problemy.

autor
31. mar 2021

@andreatytler nebol z ústavu. Utajený pôrod, hneď z pôrodnice išiel k nám, bola to otázka pár dni. Momentalne som na tom psychicky zle nezvládam to.

rubinka
31. mar 2021

Adaptovala si si dieťa, to ta považuje za svoju mamičku, aj tvoje biologické dieťa by mohlo byť autista tak k nemu pristupuj akoby nebolo len adoptívne ale tvoje biologické. Človek nikdy nevie čo ho v živote čaká, tak skús čeliť statočne situácii v ktorej momentálne si. Chápem že to musí byť šok ale i autistické dieťa ti môže do života priniesť lásku a radosť. Určite by o tom vedeli povedať mamičky ktoré s tým majú osobnú skúsenosť.

kaitlin3
31. mar 2021

Pozri, je tu kopec zdravých rodičov ktorí sa s autizmom stretli až prvý krát u ich vlastného dieťaťa...tak si treba uvedomiť že to že je adoptovaný s tým nič nemá a on za to nemôže... ty si si ho vybrala, on sa na teba spolieha, každá jedna mama ktorá si takýmto niečim prechádza to “nezvláda” nielen na začiatku ale treba si uvedomiť že riešením keby bolo keby nič nezmeníš... a autizmus fakt nie je úplný koniec, je ešte maličký, vďaka terapiam a včasnej intervencii sa vie obrovský posunúť, veľa veci mu aj vymizne s vekom, proste sa sústred na neho a čo je teraz a nie to čo bolo a bude

rmm
31. mar 2021

@lubimmisku Prestal chodiť a hovoriť? A doočkovali ste potom bez problémov? Ak áno a nepoznáš dôvod regresu, tak máš odvahu teda. Ja netvrdím, že MMR je príčinou, skôr je to posledná kvapka. To množstvo očkovaní dokopy nejak vplýva a nie každý ich zvládne. Nie je syn alergik? Mliečne? Lepok?

@evaachesa Ani to nikdy nepotvrdia, pretože nejde o MMR vakcínu samotnú, ale o účinok všetkých vakcín, ktoré sa pichajú a požívajú do toho veku. Treba prestať čítať o štúdii, ale radšej si raz prečítať tú konkrétnu štúdiu. Bola to séria prípadov a nemala za cieľ niečo potvrdiť ani vyvrátiť. Sami autori v nej napísali, že nepotvrdili príčinnú súvislosť a je potrebný ďalší výskum, ku ktorému mala motivovať. Žiaľ, bola dezinterpretovaná.

No v to dúfam, že si nejaká mamička dá námahu a bude si študovať, nielen slepo dôverovať. Zistí napríklad to, že ak prekonala v minulosti osýpky, tak jej dojčené dieťatko je chránené. A v tom tvojom odkaze bola veta, že vedci sú presvedčení o tom, že to nesúvisí, ale to neznamená, že to nesúvisí. Veľa ľudí je o niečom presvedčených, aj o nepravdách.

any_soj
31. mar 2021

Ach :( žila som s autistami aj s ľuďmi s Downovým syndrómom aj s inými syndromami. Vôbec nie je pravda, že tí, čo ti tu píšu, nemajú potuchy. Ja si nedávam ani robiť genetiku v tehotenstvach, lebo by som nešla na potrat, nech by bolo dieťa akékoľvek. Proste dieťa nie je tovar, že môžeš čakať nepoškodený. Nijaké dieťa nie je dokonale zdravé a každé raz bude aj choré aj trpiace, tak ako my všetci v živote. Je to proste súčasť života. Podstatné je milovať a byť milovaný. A dieťa, ktoré sme prijali z domova, malo kadejaku rodinnú anamnézu, čo je ale v podstate jedno - lebo môže sa stať čokoľvek. Je to ako spýtať sa "čo by ste robili, keby adoptované dieťa spadlo a ochrnulo...". Proste stať sa môže čokoľvek.

any_soj
31. mar 2021

Koľko má rokov? Ja som za to, aby dieťa s akýmkoľvek postihnutím po 18 šlo z domu. Lebo je to zdravé pre neho aj pre rodičov. Čiže do 18 by som sa snažila zohnať/založiť komunitu, chránené bývanie, niečo kde by mu následne bolo dobre. Možnosti sú, aj keď si ich viem asi ľahšie predstaviť, keďže som v takej komunite žila. Odporúčam obrátiť sa na organizáciu Viera a svetlo.

zuzlicek44
31. mar 2021

To isté čo robia rodičia biologických deti ktorým počas života diagnostikuju ("dostanú") leukémiu napr....alebo ohluchnu,alebo im skrz nehody musia amputovať nohu,alebo ostanú na vozíčku,alebo .. alebo...
🤷

wodanka
31. mar 2021

@kaitlin3 chcela by som Ťa poprosiť, ak si si procesom adopcie neprešla, aby si sa k tomu nevyjadrovala. To ze nejaká mama to nezvládla a nesprávala sa ukážkovo neznamená, že podmienky na adopciu nie sú dostatočne prísne. Mam doma adoptovane dieťa, a viem čím všetkým sme si museli prejsť. A osobne si myslím, že minimálne polovicu toho by mali prejsť aj bio rodicia, keď čakajú svoje dieťa.

zuzlicek44
31. mar 2021

@wodanka súhlasím..a keby aspoň z polovice prešli prípravou bio rodičia u svojich bio deti,svet by bol hneď krajší 😊

maruskahurnanska
31. mar 2021

@sense ja si myslim,ze mnoho biologickych matiek bolo na" hrane", ked sa dozvedeli definitivnu dg.autizmus u dietata.v Ja osobne oznam 2 mamicky, kt. pocas diagnostiky a krátko po nej zvazovali umiestnenie dietata do ustavu. Nebola som v ich situacii, nesúdim, človek nikdy nevie...

loginexistuje
Autor odpoveď zmazal
andreatytler
1. apr 2021

Autorka, je mi luto ze si na tom psychicky velmi zle... verim ti. To ze prisiel k vam priamo z porodnice sa mi tiez zda nepodstatny udaj... chcela si tym povedat ze si nemala na rozhodnutie dostatok casu a bola si do toho dotlacena a teraz to lutujes a mas dojem ze nie je fer ze sa budes musiet starat o postihnute dieta? Musis viac vysvetlit svoj problem.
Zdravie tojho dietata je teraz najdolezitejsia vec a preto kontaktuj socialku alebo pracovnicku s ktorou sa vybavovala adopcia dietata. Ak uvazujes o tom ze sa ho vzdas, musia o tom vediet.
Urcite kontaktuj psychologa aby ti pomohli so stresom.

miadi
1. apr 2021

Nechcela som ist na potrat . Nevedela som co dalej zdalo sa mi to neriešitelne. Ja som dufala do poslednej minuty ze je to nejaky omyl ze je zdravy.Dopadlo to ako to dopadlo a citila som vinu ze som to dietatko nevedela cakat s radostou akoby bolo zdrave. A nie nehovorim o tom dookola vsade spomenula som to tu par krat .. a tebe to vadi ? Je to Moja osobna tragedia porodila som mrtveho drobceka. Ty mozes zas pisat o svojom autistickom dietati ze je v ustave ked ho tam das a mozes vsade tvrdil ze to bola Ta najlepsia volba pre teba.Ja Ta nesudim len si sa pytala co by som urobila. Keby som si adoptovala novorodenca a nieco by mu bolo nedokazala by som ho dat prec. Bolo by to moje dieta. Ty ked si adoptovala dieta ktore nemilujes nechces.. nepytalj sa druhych co by urobili to je alibizmus. Mam znamu co mà tazkeho autistu Takze viem ake to je. Ale ty by si sa mala zariadit podla seba nie podla druhych. Ked vies ze dieta nechces adopciu nemozes zrušit si povinna ppstarat sa ci uz si ho nechas doma alebo das do ustavu. Nemam z teba pocit ze si milujuca mana ale to je jedno. Mozno si dobry clovek len nie mama. Dietatko nema este 3r? A uz mas istu diagnozu? Je to len na tebe ako sa rozhodnes . Ty vies najlepsie s čim vieš zit . Ci s dietatom v ustave ci doma. Co je pre teba mensie zlo. A možno mu bude v ustave lepsie mozno tam cudzie sestricky budu mat k nemu vac citu ako ty budu snim vediet lepsie jednat.

miadi
1. apr 2021

Vlastne nemam pocit ze si empaticky clovek ked chces kopat do druheho do mojej rany. Ale mas smolu ja som silna ty mi nemozes ubližit. Mne je len luto toho tvojho babatka. Najprv ho odmietla bio mama teraz ty. A Mozno ani nema autizmus len spomaleny vyvoj. Poznam cloveka co do 3r nepovedal slovo a je velmi inteligentny nic mu nie je. A je mi luto aj teba. Je to tvoja volba co bude dalej. A uz Ta nebudem obtažovat mojim nazorom na vec ani si nebudem čitat tvoje odpovede je to smutne a nikam to nevedie.Prajem ti vela stastia. A tvojmu dietatku do buducnosti vela lasky ci uz od teba ci od inej osoby .

sense
1. apr 2021

@maruskahurnanska Chsprm urcite je to sok....a je to jedno ci bio ale adoptovane.... zaruku ze dieta je jedno ci bio al adoptovane bude cely zivot zdrave nemas nikdy.... a povodny prispevok je uz zmeneny ....

kaitlin3
1. apr 2021

@wodanka spolupracujem s jednou neziskovkou, ktorá sa venuje rodičom, ktorí chcú alebo si prechádzajú procesom adopcie, takých párov poznám fakt že mnoho, s hocijakými ich dôvodmi som sa stretla a žiaľ aj potom som riešila so sociálnou následnú zanedbanú starostlivosť o tieto detičky, často krát keď rodičia prišli na to, že majú zdravotný problém... takze za mojim výrokom si stojím, na Slovensku je systém adopcie nastavený veľmi ale veľmi zle a tak ako ak všade platí že peniaze hýbu svetom

wodanka
1. apr 2021

@kaitlin3 zanedbávanie detí nie je problémom len adoptovanych detí, je to rovnako problém bio detí. A trúfam si povedať, že oveľa väčší je u bio detí, nakoľko rodicia adoptovanych si prejdú celou škálou prípravy vrátane psychologických testov. Nedá sa úplne vylúčiť, že aj tak prejdú sitom aj tí, ktorí by nemali... Ale pri bio deťoch neskuma nikto nič, ale ze absolútne nič.

evaachesa
1. apr 2021

@rmm
@makodob
Každá máme niečo iné prečítané, určite si ale pozriem aj tvoj článok a už by som to nerada rozoberala, nerada sa dotahujem v diskusiách 🙄😏 Každý by sa mal zariadiť s očkovaním podľa seba. Všetko dobré prajem, hlavne dcérke zdravíčko ❤️🍀