Dieťatko z detského domova na sviatky u nás doma

peegi
6. dec 2012

Maminky chceli by sme si s manzelom zobrat na sviatky domov dietatko z detskeho domova ( take okolo 2 rokov) len netusime ako a kde sa o tom vobec mame informovat alebo ako sa v takej veci postupuje. Ak o tom nieco viete, budem za kazdu radu velmi vdacna.

adeli79
6. dec 2012

a da sa to vobec? nam v DD povedali, ze to neumoznuju.

lenja123
6. dec 2012

@peegi môžte sa informovať priamo u riaditeľa detského domova, odkiaľ si chcete dieťa zobrať. Ale pokiaľ ja viem, tak toto sa robilo v minulosti, teraz to už nie je možné. Pre dieťa je to zbytočný chaos, naviazať sa na rodinu, ked ho po Vianociach vrátia. Aspoň mne to tak vysvetlila kamarátka, ktorá pracuje v DD. Ale ako píšem, skús sa opýtať priamo v detskom domove, možno je to u vás iné.

sasrnka
6. dec 2012

@peegi , ak si to dietatko nechcete bravat potom pravidelne, tak by som to nerobila. To, ze dietatko sa na vas moze naviazat je jedna vec, ktoru by som mu ozaj nerobila. Dalsia vec, ci bude chciet byt u vas, budete pre neho cudzi ludia. Aj ked teda, ako si pamatam, nemali tieto deticky ziadny problem. Len ja som za nimi chodila do domova, uz dlhsiu dobu, poznali ma, chodila som s nimi na vychadzky. Uplne najhorsie bolo, ked som sa ja uplne naviazala na jedneho chlapceka a este aj moji rodicia. Zial , vtedy sme nemali financne a priestorove moznosti si to dietatko adoptovat. Vsetci mame doteraz slzy v ociach, ked na neho spominame. Ten chlapcek z nasho DD odisiel do dalsieho, ked mal 3 rocky a viem, ze si ho adoptovala jedna sestricka. Takze som bola velmi rada. Ja sama som mala vtedy 18, isla na vysku. Takze vidis, co sa moze vsetko stat....
A dalsie, ak u vas bude na vianoce, ratas s darcekmi? Nebude mu luto, ak dostane menej ako tvoje deticky? A potom co? Zoberie si to vsetko do DD? DOvolia to vlastne takto nosit hracky? A tam zasa maju hracky vsetky pre vsetkych(teda to je to, co si ja pamatam z nasho DD).
Treba si to vsetko premysliet a ozaj pozistovat priamo v nejakom detskom domove.

danjelca
6. dec 2012

tiež si myslím že je lepšie za detmi do toho DD na Vianoce ist a strávit s nimi čas-so všetkými aj darčeky také spoločné.
Lebo to potom dietatku utrhnete srdiečko ked ho vrátite ☹

cairka
6. dec 2012

Také 2 ročné v žiadnom prípade, keď tak od 10 hore aj to s tým, že ho budete sledovať aj priebežne počas roku, nie na 24.12.- 26.12.

peegi
autor
6. dec 2012

Dakujem za rady.chceli by sme si to dietatko potom bravat aj castejsie. My sme si v minulosti bravali jedno dievcatko domov ked som este ja bola mala a viem ze to pre nu bolo velmi dobre ze mohla na chvilu odist z DD a byt nikde inde a vidiet a zazit aj nieco ine.Nevedela som ako to funguje dnes tak len preto som sa chcela na to spytat ci sa to vobec da.sasrnka: ano napadlo,ze neviem ci by to vlastne pre to dietatko bolo najlepsie hlavne kvoli tomu naviazaniu ale mozno aj to je individualne. Len som mala taku tuzbu a tak som sa opytala ci je to vlastne mozne.

sasrnka
6. dec 2012

@peegi , vies, ja som plakala ako mala, ked mi v DD jedno batoliatko zacalo hovorit "mama". To bol strasny pocit. Ked si na to spomeniem, trha mi to srdce. Teraz to vnimam este intenzivnejsie, ked mam svoje deti. Ked som prisla do domova, tak sa na mna vrhlo to "dive stadecko" deti a kazdy si chcel aspon na chvilku upriamit len a len na seba pozornost, mojkat sa, nosit. Vtedy tam boli zdravotne sestricky zvacsa a na 20 deti 2, takze jasne, ze mali toho az az. Musis mysliet aj na svoje, deti, ako to zoberu. Prisiel by novy cloviecik, ktory sa mozno tiez bude chciet pritulit. Nebudu ziarlit? Starsi to mozno aj trocha pochopi, ale co tvoj mladsi? U nas je bezne, ze maly odstrci sestricku, lebo ma chce mat len pre seba....mala to uz chape, ale je jej to luto, ze to robi. Takze vysvetlujem a vysvetlujem. Ale ja svoje deti poznam, viem, ake su ich reakcie, alebo aspon priblizne... Fakt by som to radsej "odlozila" a zacala najprv s detmi chodit do DD, sami by si vybrali kamarata... budete sa spoznavat a potom o rok moze byt u vas na vianoce.
Vnukla si mi nahodou celkom dobru myslienku 😉 Drzim ti palce 🙂

peegi
autor
6. dec 2012

@sasrnka dakujem ti za cenne rady. Ja len mam taku bolest v srdci pre deticky co su v DD a odkedy mam vlastne tak este viac.tak som len uvazovala nad nejakymi moznostami ako im pomoct alebo aspon jednemu drobciatku.Ale usporaduvam si teraz myslienky a viem ze mas pravdu. Raz by sme si chceli dietatko aj adoptovat ale na to este potrebujeme chvilu casu a pripravy. Dakujem este raz.

cairka
6. dec 2012

@sasrnka , no, len netreba zabúdať, že podľa zákona už deti do 6 rokov by v DeD ani nemali byť , tak väčšinou tam sú deti zo súrodeneckých skupín, alebo zdravotne znevýhodnené, ostatné by mali byť v profesionálnych rodinách. No a samozrejme staršie deti. Tak sa treba pripraviť, že keď tam pôjdete s deťmi, aby neboli prekvapené 😉

sasrnka
6. dec 2012

@cairka dakujem za info. Priznavam, ze fakt neviem, ako to teraz vsetko je. Pisala som len o svojich skusenostiach kedysi... Viem len, ze u nas v meste klasicky DD zrusili a maju par rodinnych domcekov, kde sa snazia s detmi byvat ako v rodine. Ale je jasne, ze to tak nikdy nebude... V meste na ihriskach sme stretavali tieto deticky, takze moja mala ma troska predstavu, ake su. Snazila som sa jej to vysvetlit, ked sme sa s nimi stretli. Ja si to musim vsetko prejst v hlave a ked uz sa rozhodnem, tak to nebude hrrrr. Po zime nas caka vela prace doma, takze vsetko ma svoj cas, si hovorim 🙂

cairka
6. dec 2012

@sasrnka , ja som ťa nechcela odradiť, myšlienka je to pekná 😉 len tvoja staršia má už 4 roky a teda už si všíma rozdiely, tak aby si ju trocha pripravila, alebo aspoň seba na otázky, lebo väčšina detí sú zo závažným zdravotným problémom. Píšem teda o tej vekovej kategórii do 6 rokov. Samozrejme ako väčšina zákonov ani tento sa nedodržiava 100%ne, bohužiaľ...

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre