Kde začať vybavovať adopciu dieťatka?

sunny8
13. jan 2017

Ahojte 🙂 s manzelom si asi chceme adoptovat dietatko zhruba vo veku 3r. Nevieme to naisto pretoze nevieme co vsetko to obnasa. Kde sa treba informovat a ako zacat ? Co vsetko je k tomu potrebne splnat? Dakujem za rady poprosim maminy s vlastnymi skusenostami popripade kto ma adoptovane dietatko v rodine alebo znamy. ;) dakujem (ano mozeme mat vlastne ale kvoli praci co nemam este dostatocne odrobene sa nam to zatial nehodi)

warholette
13. jan 2017

Nechapem. Ako sa ti nehodi porodit vlastne dieta ale hodi sa ti adoptovat?

sunny8
autor
13. jan 2017

@warholette mam zmluvu na urcito a ked otehotnejem uz mi ju nepredlzia cize budem bez roboty ... Ked si adoptujem normalne mozem chodit do roboty a dietatko do skolky

lorela
13. jan 2017

Ak sa vám ešte "nehodí" vlastné, tak sa ešte "nehodí" ani adoptované, nie? A čo bude s tým adoptovaným v dobe, keď sa vám bude hodiť vlastné - bude sa ešte hodiť aj to adoptované?
Alebo napísané len tak hlúpo vyznelo?

juhseverzapad
13. jan 2017

To má byť ako pokusný králik?

jana_eyre
13. jan 2017

Neviem poradit konkretne, len chcem upozornit, ze ked by sa vam aj podarilo adoptovat si dietatko rychlo, asi by to nebolo take jednoduche, ze ty by si nadalej chodila do prace a ono do skolky.. Ved take deti potrebuju aj nejaku adaptaciu v rodine, nevies aky zivot a zazitky ma za sebou, takze sa mu urcite treba specialne a zvysene venovat.. Tym ta nechcem odradit od adopcie, len som mala potrebu podotknut, ze to nemusi byt take easy ako si predstavujete..

lenkafirka1
13. jan 2017

Ja to chapem tak,ze chcu dietatko ale nemoze si dovolit ist na matersku tak chcu dat domov dietatku a zaroven zostat pracovat.a podla sprav vidim,ze uz jedno dietatko maju takze pokusny kralik to zrejme nebude 🙄 To uz fakt tu nikto nemoze polozit normalnu otazku bez urazania a blbych poznamok??!

lorela
13. jan 2017

Radšej už nič.

severanka90
13. jan 2017

@sunny8 tak ked to takto prednesies tym tetuskam na socialnom co maju na starosti adopcie, ze: "koli praci a zmluve na dobu urcitu sa ti to momentalne nehodi mat vlastne, preto chces adoptovane" ...tak si bud ista, ze sa adoptovaneho nedockas ani do dochodku 😃.

sunny8
autor
13. jan 2017

Fakt NORMALNYCH odpovedi tu clovek dostane velmi malo ... Mam uz jedno v zhruba v takom veku v akom chceme aj to adoptovane o to by to bolo pre vsetkych jednoduchsie... Aj pre nasu malu kedze na babatka je ziarliva ale so starsimi detmi a rovesnikmi sa lubi hrat ... Aj pre nas kedze uz istymi vecmi prechadzame s nasou malou tak vieme aky pristup a pod. A aj pre to male ked bude mat surodenca vo svojom vveku. Do prace chodit musim preto sa vlastne nehodi malu chceme dat do skolky aj tk aspon by mala s kym byt a tak ... Deti sa neberu za pokusne kraliky ze sa vyhodia ked nezapasuju... Chceme pomoct nejakemu dietatku a chceme aj my rozsirit svoju rodinku. Fakt dakujem za pochopenie.

lenkafirka1
13. jan 2017

Zi a nechaj zit tu vela ludom nic nehovori...

lorela
13. jan 2017

Aj tak mi to zaváňa prílišným kalkulovaním. Môžem sa mýliť. Možno ste len praktickí...
Na adopciu sa čaká aj niekoľko rokov, dieťa môže byť inej ako bielej rasy, iného veku. To už vaše dieťa bude možno školák - zase vám to nebude vekovo sedieť, zase sa to nebude hodiť...

juhseverzapad
13. jan 2017

@sunny8 Prepáč, ale zle si to napísala. Nečuduj sa potom odpovediam. Teraz si to vysvetlila dokonale. Najprv sa tuším musíte stať opatrovníkmi a až potom sa dá adoptovať.

lenkafirka1
13. jan 2017

@lorela to je pravda,mozno to nebude uplne tak ako si predstavuju..ale pri vacsich detickach myslim ten samotny proces cakania nemusi byt ako pri babatkach... ale to samotne vybavovanie ako jedine odradza aj mna, mam pocit ze jednoduchsie je porodit si svoje 😒 ale neviem preco rodicia co maju aj vlastne deti su povazovani za cudakov ked si chcu dietatko adoptovat... a zas ti co nemaju vlastne zas sa cudakov ked adoptovat nechcu.. niekto to proste v sebe ma,niekto nie..

lorela
13. jan 2017

@lankafurka1 Mám zo svojho okolia, aj rodiny, aké - také povedomie čo sa týka adopcií.
Žiaľ, je to smutné, ale je to tak - najžiadanejšie sú bábätká a detičky maximálne do 3 - 4 rokov. Na tie sa proste čaká... Väčšina detí je však starších a rómskeho pôvodu. Nesú si so sebou často krát veľmi smutný až tragický osud. A každé jedno v detskom domove je poznačené už len samotným miestom... Čím staršie nechcené - tým viac. Musí, naozaj musí sa dostať do rúk a náručia trpezlivým a veľmi empatickým ľuďom, ktorí ho budú nadovšetko milovať. Stále, aj v dobrom, aj v zlom. Problémy budú, treba si dobre všetko zvážiť. Ľudí, ktorý si adoptujú dieťa, nepovažujem za čudákov, naopak, veľmi si ich cením a obdivujem ich rozhotnutie a odhodlanie. Ak je to z čistej túžby po dieťaťi a/alebo z čistej túžby dať opustenému dieťaťu lásku a domov. Nezištne.

lenkafirka1
13. jan 2017

@lorela ak to bolo mne dakujem za oslovenie 😂 .. zial ano,traumy urcite su a cim je dietatko vacsie tym viac si ich nesie so sebou... S tym musia rodicia pocitat a je to na adopcii urcite to najtazsie, este tazsie ako vychova vlastnych..

lorela
13. jan 2017

@lenkafirka1 Áno, áno, tebe určený príspevok 🙂 Konečne mi funguje možnosť dať "Odpovedz", dnes to nejako blbne.

majka2
13. jan 2017

@sunny8 tak treba podat ziadost ktoru treba vypisat dolozit doklady napr o zestnani zdrav.stave ...potom absolvovat sedenia u psychologa nic hrozna to nieje. A potom v pride papier ze ste zaradeni na listinu cakajucich zalezi ake poziadavky budete mat my sme mali biele zdrave do jedneho roka. No cakali sme zhruba dva roky ale to bolo pred 9 rokmi sa nam narodil mas syn ked sme si ho brali mal 9 mesiacov a zistili sme az neskor ze je polorom co uz podstatne nebolo ledze to bola laska ako hrom. Rataj s adaptaciou dietatka cim starsie tym horsie predsa nevies preco je v domove co zazilo tam malo tety vy ste cudzi potrva to. Ale drzim palce stoji to za to.😉

bosorkabb
14. jan 2017

@sunny8 psychológa bude zaujímať dôvod preco ste sa rozhodli adoptovat. A môže sa vám stať že vas neodporuci. Lebo vaše dôvody môže považovať sa nesprávne. No a z dieťaťom budeš musieť určitú dobu byt doma, kým sa vybavia formality. A škôlku tiež asi nevybavis tak rychlo. A deti vo veku 3 rokov velmi niesu pravne volne. Su to väčšinou surodenecke dvojice. Čiže aj na to vsetko treba brať ohľad.

charlie1980
14. jan 2017

A ked ho nezoberu z nejakeho dovodu do skolky, tak ho vratis naspat....? Lebo sa ti to v praci nehodi...? A inak...kym sa dostanes na rad, mozno aj tvoja zmluva na urcito skonci.

sunny8
autor
14. jan 2017

Ved normalne som sa pytala a mozno 1/2 komentare su normalne bez umyslu podrypnut... Ako sorry ale ked zena povie tu na mk ze chce ist na interrupciu a uvedie hocijaky dovod tak ju tam dobre ze neposielate podporujete a neviem co vsetko este jej aj fandite poniektore a ked xlovek normalnr napise ze by si chcel adoptovat dietatko aby mu.pomohol tak ma dobre neukaamenujete... Co je na tom vsetkom zle ? Kazdy ma pravo na vlastny nazor to ano no ale takou ostrou kritikou utocit na cloveka ktoreho nepoznate? Dakujem vazne velmi.pekne a vidim to tu xy krat ked sa zapnem ze sa niekto nieco opyta co na prvy pohlad vyzera hlupo a hned si odnesie davku kritiky ... Zaco ? Vacsina z vas ste boli prvorodicky a tiez ste nevedeli dopodrobna co a v ktorom tyzdni ... To bol len priklad ... Alebo ohladom vybavovaciek co som tu tiez videla nie kazda pracujeme na urade aby sme vsetko vedeli ... Fakt daktore sa mozete zamysliet... Clovek chce radu keby ze chcem aby ste ma zje***i tak to napisem do uvodneho prispevku ... Ale nech kazdy robi co uzna za vhodne ... Preto tato stranka stratila uz vela normalnych mamiciek lebo tu pribuda vela fejkovych nickov od nevyblazenych teens a chlapov co by tu podla mna nemali byt kesze tu mamicky riesia aj poporodne problemy v sexualnej oblasti alebo rozne intimnosti. A vela ludi tu chodi prave za tym ucelom rypnut si do niekoho z nudy.

jankalukasova
14. jan 2017

@sunny8
popravde po vzhliandutí úvodného príspevku, som si myslela, že si buď absolútne pragmatická alebo trafená... verím, že to prvé... je super, že chcete dať domov dieťatku, ktoré ho nemá, len mám trošku pocit, že si to predstavuješ ako Hurvínek válku. Ak by ste si aj adoptovali dieťa v takom veku, jednoznačne nepôjde hneď do škôlky, na to rovno zabudni, budeš s ním nejaký čas musieť stráviť doma. ďalšia vec je, že na adopciu je dosť dlhá čakacia doba, hoci sú detí plné detské domovy, nie všetky sú adoptovateľné (väčšina nie je) a výber detí nie je ako niekde v supermarkete, takže sa Ti môže pokojne stať, že Vás oslovia a budú mať pre Vás dieťatko, ktoré bude mať dva roky, rok,... 6 rokov... prípadne pôjde o súrodencov, ktorých sa vždy snažia umiestniť do jednej rodiny. Samozrejme môže ísť o rómske dieťa, dieťa, ktoré porodila nejaká feťáčka a v budúcnosti je veľká pravdepodobnosť zdravotných problémov, pre ktoré pôjde Tvoja práca úplne bokom...
Sama píšeš, že toto fórum nie je to čo bolo a veľa normálnych mamičiek išlo preč, prípadne už to to nenavštevuje a napriek tomu si informácie o tak závažnej veci ako je adopcia dieťaťa hľadáš tu a nie na stránke nejakého relevantného ústavu alebo úradu. Rovnako formulácia a spôsob, akým si to celé opísala vyvolávajú veľmi zmiešané pocity a o tom ako veľmi vážne túto situáciu berieš, tak sa nečuduj, keď dostrávaš odpovede, aké dostávaš.

bosorkabb
14. jan 2017

@sunny8 ja som sa ti snazila vysvetliť ako to chodí. Som cerstvo zapísaná v zozname a preto viem ako to cele prebieha. Proste sa musíš pripravit nato že nie vsetko pôjde ako si predstavujes. Hlavne ten psychológ chce vedieť preco to dieťa chces. A on rozhoduje ci ho dostaneš. Záleží z ktoreho kraja si, ale čakacie doby su všade. Čiže dieta isto hneď nedostanes. A to že budes musieť istu dobu byt doma z dietatom je pravda.To su proste fakty. Otazku ohľadne adobcie môžeš položiť aj na stranke Navratu a oni ti odpovedia.
Ja mám skusenosti z tejto stránky z babami len pozitívne. Tiež mám jedno bio vlastné ale chcem poskytnúť domov aj inemu dieťaťu a vlastne sa uz nedari to je moja motivacia pre adopciu.

tortelinka
14. jan 2017

@sunny8 neviem, či si už dostala odpoveď, nechcem rýpať, ale určite zabudni na kalkuláciu, že dieťa pôjde hneď do škôlky, to by sa ti vypomstilo. odporúčam prečítať nejakú literatúru, a potom sa rozhodnúť

jeennyv
15. jan 2017

@sunny8 baby maju pravdu, tento proces si predstavujes velmi jednoducho...
za prve je tu zalozena tema kde je mnoho prispevkov ma nejaky takyto podtitul, adopcia vasa cesta za dietatkom...pohladaj...
po dalsie, rozdiel medzi vlastnym a adoptovanym dietatkom v starostlivosti nie je ziadny, ba u adoptovaneho je o kus viac, lebo je potrebny proces zaclenenia do rodiny, cize s tou skolkou nerataj, dieta si musi v prvom rade zvyknut na novy domov..ty si to predstavujes, vybavim si dieta, supnem ho do skolky a mam...
po dalsie adopcia je dlhy proces posudzovania, papierovaciek, ako baby povedali s bielym dietatkom nerataj...romskych je v domovoch plno. osobna skusenost...zmami su profi rodicia, najprv mali jedno polrocne a potom k nemu pribudol surodenec, obaja oneskoreny vyvoj...ako nic strasne, len treba sa im venovat a cvicit aby, to do cca 3 rokov dobehli, podla lekarov...rodicia deti alkoholici, fetaci atd...cize domienka chcem len jedno tiez neplati
osobne so myslim, ked nechces obetovat dobru pracu kvoli dietatu vlastnemu, ani ju neobetujes, kvoli adoptovanemu...to ta bude psychicky i fyzicky silno potrebovat...ci adoptujes dieta a zariadis mu pestunku...za mna o tom ani za mak nemas predstavu, len si sa rozhodla, co sa ti bude tzv. hodit viac....

nikadomi
15. jan 2017

Ahoj 🙂 prečítala som si príspevky a v mnohom s mamičkami vyššie súhlasím. treba rátať minimálne pol roka, kým sa vobec do zoznamu žiadateľov dostanete. A ďalšia vec, s ktorou musíte rátať hoc by ste už aj dieťatko mali "vybrane", že sudcu, psychológov a soc. pracovníkov zvačša zaujíma, kto bude s dieťaťom doma - hoc aj dieťatko má vyše troch rokov (tu je nárok na tri roky rodičovského max do 6. rokov veku dieťaťa.) Skrátka pre dieťa je nevyhnutný adaptačný proces v rodine (čím staršie dieťa, tým to trvá dlhšie).. Ozaj si neviem predstaviť, že niekto "odklepne" dieťa do rodiny a v pondelok šup do školky.. Ak by si sa chcela poradiť v čokoľvek konkrétnom v procese adopcie, pýtaj sa.. rada poradím 😉

sunny8
autor
16. jan 2017

@nikadomi ono manzel je doma niekedy ma prilezitosti niekedy nie ale papierovo nepracuje je na rodicovskom. Tak som myslela ze ja budem chodit do prace a on moze byt s detmi. Som to asi nenapisala :D

nikadomi
16. jan 2017

@sunny8 no to si veru nenapísala a takto sa veru mení charakter celej diskusie 😉 avšak ak rozumiem, nie je doma "na plný uvazok"... ja neviem, ale nie je to úplne šťastné riešenie to, nad čím uvažujete.. ide vám len o váš úmysel, avšak treba brať do úvahy aj potreby dieťatka. A taktiež je úplne jasné, že vaša dcérka má rada a potrebuje spoločnosť- je úplne iné hrať sa s detičkami v školke a iné, keď zrazu ďalšie dieťa jej odbúra vašu pozornosť a to ju teda odbúra na začiatku aj 100%. A ešte dva moje poznatky z procesu adopcie: Je prirodzené a dosť sa na tom dbá, aby medzi deťmi v rodine bol prirodzený vekový odstup (čiže ak máte trojročnú doma - prijaté dieťa by malo mať najviac dva roky - tak ako by to bolo fyziologicky možné ak by boli obe detičky z bruška)... a druhý poznatok- úrady aj súdy budete informovať, kto bude s dieťaťom doma - aj tu je prirodzené a veľmi potrebné, aby to bola MAMA ☺️ Samozrejme vo všetkom sa nájdu výnimky, avšak toto je taký štandard, na ktorý sa dosť dbá.. Prosím neber moje infošky ako že Ťa chcem odstrašiť alebo odradiť.. to sú veci, s ktorými by ste sa v prípade procesu adopcie veľmi pravdepodobne stretli, nech nie ste prekvapení, že vám niekto hádže polená pod nohy..

0silvia0
16. jan 2017

@sunny8: mňa zaujala informácia, že vaša dcéra nemá rada bábätká. Myslíš, že nového súrodenca bude bezvýhradne akceptovať a milovať?

jankalukasova
16. jan 2017

@0silvia0 keď to preženiem... tak dcéra nemá rada bábätká, tak čo sa budeme tentovať, adoptujeme jej väčšiu kamošku a bude pokoj (nehovoriac o tom, že nebude, lebo podľa mňa budú aj tak žiarlivostné scény), miesto toho aby sme dcére vysvetlili, že v živote sa stretne aj s vecami, ktoré rada nemá a nakoniec by si na nového súrodenca isto zvykla rovnako. Možno to tak autorka nemyslela, ale vyznelo to teda strašne. A keď sa ráno slečna rozhodne, že nechce ísť do škôkly červeným autom, tak pôjdu rýchlo zohnať modré?

tortelinka
16. jan 2017

@sunny8 to je síce fajn ale určite zabudni na škôlku, druhá vec že ti nik nedá dieťa vo veku tvojej dcéry,to sa nerobí

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre