Kedy povedať dieťaťu, že je adoptované?
Ahoj vsetky mamicky adoptovanych deti.
Doma mam 8 rocneho osvojeneho syna , a neviem kedy a akomu povedat ze je osvojeny ma hroznu povahu papuluje je drzy mam strach ze ked sa dozvie pravdu bude to este horsie. Budem vdacna za vsetky rady skusenosti hlavne od mamiciek co uz maju deti v puberte ako to zvladali oni aj deti zmenilo sa nieco vo vztahu medzi vami?. dakujem
@rachel36a rozhodnutie je na vas...vlastne na kazdom z nas ...
@rybarmartin presne tak
@rachel36a. Tu posielam odkaz, kde sa v osemnastich dozvedela, ze je adoptovana a kopec reakcii ludi, s ktorymi sa chcela poradit...mohla by si to precitat aj vasa adoptovana kamaratka.
https://www.spovednica.sk/detail.php?statusik=4...
Tiez by ma zaujimalo, ci vymaze zo zivota jej dietata aj starych rodicov, ked sa bude pytat na nich ?
@rybarmartin ano vymazala, jej deti uz maju 12 a 9 rokov...nikdy im to nechce odpustit...ani sa jej nedivim
@rachel36a takze robi to iste, co jej...aj to sa stava...
@rybarmartin nie nerobi, jej deti vedia odkial pochadzaju aj to ze maju starych rodicov...nic im nezatajuje...len sa zial nezmierila s tym ze jrj cely zivot nepovedali pravdu....
@rachel36a aku pravdu ? Ze ju odvrhli ? To moze ist vycitat tym , co ju splodili...
@rybarmartin mame na vec diametralne iny nazor....podla mna ma osvojene dieta pravo vediet ze je osvojene....tym ze sa tym detom klame nie je o nic lepsie ako sa zachovali bio rodicia
male dieta urcite prijme ovela lepsie a prirodzenejsie rozne veci, vratane toho, ze je adoptovane. ak je to podavane normalne, primerane veku. tiez poznam par ludi, co sa o tom dozvedeli v dospelosti a vznikol z toho velky problem. to musi byt extremny sok. a este ten pocit, ze o tom vsetci vedeli len on nie... no dakujem
@rachel36a v tomto konkretnom pripade neslo o klamstvo . Rodicia jej to povedali . Kopec rodicov to nechava, az kym dieta nedospeje na tuto pravdu. A vasa kamoska nedospela zial vobec...ak vieme celu pravdu, ci ju vychovavali v laske...
@rybarmartin nebudem tu o tom polemizovat...zatajovanie pravdy je tiez klamstvo...a este vacsie ked to trva tolke roky...poznam aj tych rodicov, su to dobri ludia, zial urobili jednu velku chybu s ktorou teraz musia zit a cakat ci im ich deti niekedy odpustia....vy mozete svojim detom klamat, to je len vasa vec a vase svedomie ....pekny den
@rachel36a a vy mu kludne znicte aj detstvo...nebudete ani prvi ani posledni...a vobec , nech vsetkym detom rodicia hovoria len pravdu aj ked nebudu stat o nu...napr. Ze su skumavky, ze boli neplanovane...nechcene...alebo ze umieraju...
@rybarmartin si predstavte ze mam dieta zo skumavky a nevidim nic zle na tom, a samozrejmä ze mu to povieme
@rybarmartin lenze vy mu tym vlastne mozte znicit dospelost. ak je jediny argument, ze mu to znici detstvo. ci to uz je jedno? a co mu na tom vlastne znici detstvo?
@kiwi3 pred mesiacom sme pochovali nasho byvaleho studenta....vsetci sme vedeli , ze je adoptovany, a vedel to aj on uz od malicka, ako keby sa s tym chvalil...
Bol trochu iny....raz o.k...raz naladovy.....problem zacal s alkoholom, potom drogy...nakoniec sa predavkoval....citali sme list na rozlucku....
Co to sposobilo ? Tusime vsetci...
Rady psychologov, ktori si neosvojili ziadne dieta.....nech si nechaju....
Povazujem to vlastne za zbabelstvo hodit dietatu na krk, ze je odvrhnute....na taku podstatnu vec musi byt clovek dospely a mudry !
Alebo ho tym netreba vobec zatazit....
Ale mnohi si chcu ruky umyt ako Pilat, tak to hodia decku na krk....ale moze to potom dopadnut aj takto...
A teraz sa pytam, co je lepsie? Bud ma dcera bude nenavidiet a uz ju nikdy neuvidim....alebo si pochovam dieta v puberte....
@rachel36a pisali ste, ze si idete osvojit dievcatko ?
@rybarmartin len aby sa to vase dieta tuto informaciu nedozvedelo od niekoho cudzieho, lebo to potom bude tragedia a nedajboze v puberte. Samozrejme kazdeho vec. My mame aj bio aj adoptovane, bude to vediet hned, tak isto ako vie syn, ze jeho sestra je adoptovana, presiel celym tym procesm s nami, vie, ze sme si dcerku brali "z domceka, kde su deti co sa maminy o ne nemohli starat" Vie, ze on s mi narodil z bruska a ona bola v brusku u inej tety. Hlavne sa to ma dieta dozvediet od svojich, neviem ako chcete docielit, ze vas niekto nepredbehne. A ako pripadne vysvetlite, ze x-rokov ste dietatu tak dolezitu vec tajili. Ved to dieta ma svoju historiu, z profi rodiny odchadza s knihou zivota v ktorej je dobre pokracvovat. Staci uplne nevinna otazka "ako som sa narodil (a) a cela vasa teoria sa vam zruti, lebo budete klamat/nebudete vediet prvdivo odpovedat. Skor mi pride na hlavu ten film co odporucate
@tecko28 a este jeden film Aj dvaja su rodina
Samozrejme, ze je to najlahsie povedat dietatu....ale je to zbabelstvo....a nemusi to dopadnut dobre....A co mate proti tomu filmu Zlom ? Lebo je to o viere ?
@rybarmartin to ale nie ne v rozpore s tym ze uz mam aj svoje deti
@rybarmartin to vobec nie, ja som totiz ucitelka nabozenstva 😀 Zbabelstvo je tajit pravdu a klamat dieta, ktore lubim. Samozrejme pravdu treba podat primerane veku a citlivo. Vtedy to splni ucel. Neodpovedali ste mi pan kolega na otazku ako zabezpecite, ze vase tajomstvo ostane v bezpeci kym sa nerozhodnete vyjst s pravdou von. Kazdopadne prajem vam skutocne, aby vas niekto nepredbehol a nesposobil vasmu dietatu traumu. A pripojim sa k odporucaniam , kniha Holka ze sekace -pohlad adoptovanej co to vedela od detstva. Dokonca tam pise ako to tusila ovela skor ako jej to rodicia oficialne oznamili ( ked isla do skoly).
@tecko28. Nie vzdy je dobre vediet celu pravdu...
Viem, ze ma niekto predbehne...taki sme ludia....ale chcem , aby dieta zatial neriesilo taketo problemy a vychutnavalo si beztarostne detstvo(zial netrva dlho)
Je vela pripadov, ze sa to dozvedeli az v dospelosti a dopadlo to dobre,alebo sa to dozvedeli ako deti....a tie vazby v rodine sa naburali....
A tiez poznam pripad podobny ako spominate, dieta cely zivot vedelo, ze je adoptovane, ale rodicom to nikdy nepovedalo....a ked zomreli rodicia, tak islo patrat po biologickych rodicoch....
Jednoducho ked je v tej rodine laska a pozehnanie....tak sa uz netreba obzerat za tym co bolo 🙂
Boh to vyriesi !
@rybarmartin si uplne mimo... tym , ze dietatu povies pravdu, mu nehovoris, ze bolo odvrhnute, tym mu predsa hovoris, ze je tebou prijate! to je diametralny rozdiel. Ak si k dietatu od malicka uprimna a samozrejme primerane veku mu vysvetlis PRAVDIVO vsetko, na co sa pyta, budujes v nom doveru. To dieta ta ma za osobu, ktora mu vzdy hovori pravdu a ktorej moze verit a toto je extra dolezite, ked pridu tazke casy (napr. pubetra a pod.)
Ak adoptivny rodic caka na to, kym bude dieta starsie, riskuje, ze to dieta bude mat po zisteni, ze bolo adoptovane , pocit, ze mu jeho najblizsi KLAMALI cely jeho zivot.. S s tym sa veru tazko vyrovnava...
A mimochodom na fore je dobrym zvykom si tykat - tu to nie je znakom neucty 😉
@rybarmartin je problem byť adoptovaný? Ak z toho spravime problem,t ak to je problem. Co je to problem, že sa rodičia tešia že maju dieťa a dieťa ma rodičov????
@beronsche chodte to povedat rodicom, co spachalo samovrazdu....
@najjulinka presne tak, ked to nie je problem, tak to netreba riesit 🙂
@rybarmartin tak tí čo to neriešia, tak nemaju adoptovane deti, lebo vtedy sa to rieši, ked je človek v procese..potom je to holy fakt, ktorý je. Akože ako si ti ludia pozeraju fotky? Ako ked decko začne pýtať fotku z porodnice povedia, že nema, ked sa spýta prečo? Ako tí ludia ten fakt nepovedia?
akože neviem si predstaviť ako sa s deckom o tom nebaviť.... Mami ako som sa narodil? Mami a prečo nemam fotku z porodnice? Neskor: "Kde som sa narodil?" (niekedy sa to nevie, niekedy sa to vie. Ak sa to vie: "Mami a prečo som sa narodil vo Zvolene? My sme tam vtedy bývali?" )... "Mami som sa narodil ráno alebo večer?" ... Moja dcera v škole riešila narpiklad, že jej spolužiak ma fotku z porodnice... Tie decka vacsinou taketo čosi nemaju.... a plno detailov je, kedy čo poviem decku? Klamať budem, alebo "LEN" mlčať???? Ked bnudem mlčať, dam mu istotu, nebude to divné? Budem klamať? Ak sa rodičia neprestahuju s deckom kamsi na sibir, tak všetci susedia vedia, že decko naraz prišlo, že tehotna mama nebola... stačí si vypočuť z poschodia susedy na prizmi akos a bavia "Hentá, čo ma adoptované decko, oni maju to nove auto pred barakom..." a decko to v tej sekunde vie.... :-P užasne...
Moja sa pomerne malá pýtala, či bola v inkubátore. Sesternica sa svojej mamy pýtala či sa narodila rýchlo či pomaly a to bola fakt ešte dosť malá...... akože fakt každy taka otazka je nezodpovedatelna, ked sa nam decko nenarodilo........
@najjulinka my mame fotku spolocnu z porodnice...este aj z tej istej nemocnice, kde som sa ja aj manzelka narodila....

@rybarmartin nie, odisli kvoli tomu ze im to nepovedali..pozname sa osobne tak viem preco sa s rodicmi nestretavaju...jedno z tych detí je moja suseda a dobra kanaratka.. .
chranit dieta a zapriet mu pravdu o jeho povode su dve diametralne odlisne veci