Osvojenie dieťaťa a možnosť zmeny priezviska
Ahojte, možno netradičná situácia, ale verím, že pomôžete. S otcom svojej dcéry vychádzame už nadštandardne. Máme obaja svoje vzťahy. Navzájom sa všetci poznáme. Ex býva 300 km ďaleko, stretávanie a výživné máme upravené v rodičovskej dohode. Ja som momentálne tehotná. Po svadbe teda mám priezvisko po terajšom manželovi, dcéra po svojom otcovi. Dcére 9r. sa to nepáči, chce mať priezvisko ako my, vie že bábo sa bude rovnako volať. Doteraz to chápala, ale čím je staršia, tým horšie to nejako zvláda. Muž vravel, že si ju osvojí. Ex s tým aj súhlasí, ale chce novú dohodu o úpravu styku s tým, že bude naďalej platiť aj výživné. Je toto vôbec nejakým spôsobom možné? Resp. dá sa malej len zmeniť priezvisko? Ďakujem
Malej viete zmeniť priezvisko ak s tým súhlasia obaja biologický rodičia.
https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...
Zmeňte dcére len meno, načítal meniť otca, ak bio otec sa chce starať s platit
Zmeňte dcére len meno, načítal meniť otca, ak bio otec sa chce starať s platit
@rachel36a nevedela som či sa to dá len takto, na úrade mi vraveli že od 15 rokov až
Ok, dakujem
@rachel36a nevedela som či sa to dá len takto, na úrade mi vraveli že od 15 rokov až
@anonym_autor viem ze sa da ako prepozicanie mena, cize dieta bude mat zmenené meno, ale v RL bude jeho bio otec...samozrejme s tým musí bio otec súhlasiť...kamoška to tak riesila, ale už je to par rokov
dcera je este mala a nevie o co ide..zmen jej len priezviso-zasluzi si mat meno vlastneho otca v rodnom liste ..
Ok a zmenu priezviska urobím asi na okresnom úrade, však? Najlepšie asi, že by sme šli s bio otcom?

Ten kto si ju osvojí bude jej otcom aj právne čiže žiadne oficiálne výživné od jej bio otca mať nebudeš. Platiť samozrejme môže.