icon

Pestúnska starostlivosť - vek dieťaťa, plat

dina1
23. máj 2021

Ahojte, už dlhšie uvažujem nad tým zobrať si dieťa do pestúnskej starostlivosti, dosť som si aj čítala na nete ale niektoré veci som tam nenašla a poprosím poradiť. Najlepšie tie ktoré máte doma takto detičky. Môžem si vybrať do akého veku chcem dieťatko? Na rase mi nezáleží len by som chcela dieťa Max do 2 rokov, keďže mám doma 3rocnu. A nikde som sa nedocitala ako štát prispieva na starostlivosť? Prepláca stravu,bývanie atď? Alebo je nejaký jednotný plat? Koľko to je A čo vybavicka,kočík? Ďakujem za každú radu 🙂

loginexistuje
23. máj 2021

plat za pestunsku nie je ani prispevok nanbyvanie stravu a pod treba si prejst pripravou absolvovat psycho testy atd atd potom cakat v poradovniku sud atd
je prispevok pre pestuna bud beries ten alebo rodicak podla veku a prispevok pre dieta ale ziadna slava
poziadavky na dieta mat samozrejme mozes do pestu idu vacsinou deti s ejakymnproblemom prip s kontaktom na pribuznych

sendy1977
23. máj 2021

plat dostávajú iba profesionálni rodičia, ale tam si nemôžeš veľmi vyberať aké staré dieťa chceš.

jaga18
Autor odpoveď zmazal
jaga18
Autor odpoveď zmazal
lubkak29
23. máj 2021

@dina1 Ahoj. My máme doma od 9/2020 chlapčeka v pestúnskej starostlivosti. Počas hostovskeho pobytu nám prispeli na stravu dieťaťa. Ak si dobre pamätám je to nejakých +- 2,40€ na deň. Doniesli nám ho aj s malou taškou oblečenia, zopár pamperskami a jedným mliekom Beba. Na kočík a ostatné veci nám neprispeli. Od štátu máš nárok na materskú, ak si pracovala a keď nie, tak rodičak+ prídavok na dieťa. Dieťa má nárok na opakovaný príspevok mesačne je to cca 197,60€.
Po súde, kedy ti dieťa zveria do pestúnstva máš nárok na jednorazový príspevok v sume 500€.
Ja mám mesačne rodičak+opakovaný príspevok 497,60€

dina1
autor
4. jún 2021

@lubkak29 ďakujem pekne,už tomu chápem 🙂 v akom veku máš chlapčeka? Mohla si si určiť aký vek chces?

dina1
autor
4. jún 2021

@jaga18 Veľmi by som si chcela zobrať dieťa do pestúnskej, s touto myšlienkou sa pohravam už pár rokov,tak snáď sa odhodlam, mám 3 ročnú dcéru takže by som chcela dieťatko mladšie ako je ona🙂

dina1
autor
4. jún 2021

@lubkak29 a keď nemáš kočík čo si ho máš kúpiť za svoje?

dina1
autor
4. jún 2021

@lubkak29 a ešte sa chcem spýtať ako dlho ste čakali na dieťa?

loginexistuje
4. jún 2021

@dina1 samozrejme vsetkonsinkupujes za svoje my sme dostali dieta len v plienke oblecenie v com odchadzalo sme mu miseli priniest
ty sa ondieta staras a komplet mu vsetko zabezpecujes annv porodnici ti k dcere nedali kocik hadam 😂

jaga18
Autor odpoveď zmazal
lubkak29
4. jún 2021

@dina1 nášho nám doniesli ako ročného a už onedlho bude mať dva rocky.

lubkak29
4. jún 2021

@dina1 vek si urcujes ty v žiadosti hneď na začiatku. My sme si posunuli vekovú hranicu na dva roky.

lubkak29
4. jún 2021

@dina1 ak to tak cítiš, tak to urob. Ja neľutujem

lubkak29
4. jún 2021

@dina1 my sme si kúpili všetko pre malého hneď po prvom stretnutí s ním.

lubkak29
4. jún 2021

@dina1 no po zmene našich kritérií v žiadosti sme na malého čakali asi mesiac

miriam439
3. aug 2021

@dina1 Môžeš sa pozrieť tu, veľa sa dozvieš z praxe, stačí ti tu prečítať novšie príspevky a potom sa pýtať, čo ti ešte nebude jasné.

https://www.modrykonik.sk/forum/adopcia-a-nahradna-rodina/adopcia-aka-bola-vasa-cesta-k-dietatku/?page=1191#post-83986494

enkatz
4. máj 2025
@lubkak29

@dina1 nášho nám doniesli ako ročného a už onedlho bude mať dva rocky.

@lubkak29 dobry den, mate to uz davno vsetko za sebou, no neviem sa dopatrat k relevantnym informaciam. Ako dlho ste čakali na oficiálne zverenie dieťaťa do pestúnskej starostlivosti? Ešte nám len začínajú interakcie s dietatkom do pestúnskej, no potrebujem si naplánovať odchod z práce tak, aby som nenarobila príliš veľkú paseku sebe ani zamestnávateľovi.

lubkak29
15. máj 2025
@enkatz

@lubkak29 dobry den, mate to uz davno vsetko za sebou, no neviem sa dopatrat k relevantnym informaciam. Ako dlho ste čakali na oficiálne zverenie dieťaťa do pestúnskej starostlivosti? Ešte nám len začínajú interakcie s dietatkom do pestúnskej, no potrebujem si naplánovať odchod z práce tak, aby som nenarobila príliš veľkú paseku sebe ani zamestnávateľovi.

@enkatz všade a u každého to posudzujú inak si myslím...ale cca rok sme čakali

enkatz
16. máj 2025
@lubkak29

@enkatz všade a u každého to posudzujú inak si myslím...ale cca rok sme čakali

@lubkak29 išlo o pestúnsku starostlivosť? A čakali ste rok? V CDR sme dostali info, že ak by nám aj neprešlo neodkladko, tak súd vytýčia do max 2 mesiacov.

lubkak29
19. máj 2025
@enkatz

@lubkak29 išlo o pestúnsku starostlivosť? A čakali ste rok? V CDR sme dostali info, že ak by nám aj neprešlo neodkladko, tak súd vytýčia do max 2 mesiacov.

@enkatz áno išlo o PS... U na sto bolo komplikované, pretože keď sme žiadali o pestunsku starostlivost, vtedy sa ozval otec malého, že nesúhlasí a že chce malého naspäť. Takže sa začali prieťahy atď. Ale vďaka Pánu Bohu sme to dali