icon

Profesionálne mamičky

atka3
15. feb 2013

Rada by som prijala bližšie informácie,podnety,skúsennosti profesionálnych matiek,ktoré sa starajú o detičky z detského domova 0-6 r.

najjulinka
28. okt 2014

@denkaajejdeti 2 roky sa doraba maturita, ak ma človek učnovku v danom odbore.... bohužial smola pre mnohých čo im neotvorili maturitne študium po učnovke na škole a pod.. .a dva roky sa robí aj druhá maturita, pre tých čo už jednu maturu maju... pomaturitné študium sa to vola a v podstate je to druhá matura.. aj ked nie na kompletku, ale z niektorých predmetov....
a pravdupovediac neviem či ide ešte maturitu po večeroch alebo len na denne študium....... rozhodne sa dialkovo stredná neda.. .len indivindi plan a pokial viem, tak nad 25 či 26 či kolko rokov si študium človek plati sam.. akekolvek....

denkaajejdeti
29. okt 2014

@najjulinka Ahoj, veď som písala, že treba googliť a googliť......ja som tento problém nikdy neriešila, keďže som po ZŠ išla na gympel a odtiaľ na výšku. Ide skôr o to, že všetko sa dá, len treba chcieť, pretože kde je vôľa, tam je aj cesta 😉. Ak je niekto lenivý nájsť si cestu k maturite, ktorá mu dopomôže k vysnívanej profesii, tak to je už problém dotyčnej osoby, nie náš.

najjulinka
29. okt 2014

@denkaajejdeti da aj neda.. znama od ukončenia učnovky sa nedočkala a už ani nedočka 2ročneho maturitneho doštudovania.. .a pri detoch už bola aj inak obmedzená (časovo)

denkaajejdeti
29. okt 2014

@najjulinka To je už každého rozhodnutie. Ak má známa výučný list, iste existujú možnosti ako si doplniť maturitu, možno v inom odbore, možno za náročnejších podmienok. Deti nie sú pre mňa žiadna prekážka - ja som promovala s 3 - najmenšie vo vajíčku 🙂. Ale opakujem - každý si musí nájsť svoju cestu a ak niečo chce, hold musí aj niečo obetovať, resp. zaťať zuby.

najjulinka
29. okt 2014

@denkaajejdeti 3 a 8 je rozdiel 😉 😀 😀 😀

denkaajejdeti
29. okt 2014

@najjulinka Tak isto je rozdiel dorobiť si maturitu po učňovke a vyštudovať náročný odbor na Uk v Bratislave 😉 , z ktorého vyletí takmer polovica prijatých ešte počas prvých rokov štúdia 😉 . A 8 detí je niekedy viac pohoda ako napr. 3 či 4 - zväčša sú deti vycepované k samostatnosti a starší sa dokážu postarať o mladších súrodencov - minimálne sa zahrať. Pozri si názory maminiek v skupinkách o mnohodetných rodinách. Pekný deň 🙂.

najjulinka
29. okt 2014

@denkaajejdeti a kuk na nahradkarske deti 😀

denkaajejdeti
29. okt 2014

@najjulinka Poznáš to o tom poloprázdnom a poloplnom pohári ?.... 😉 Ak má 8 detí, asi vie prečo ich toľko chcela mať (náb.dôvody, túžba po veľkej rodine, "nehody" - nízke povedomie o sex.živote,...) - to je vec len tej ženy a muža, s ktorým má deti - do toho nás dve absolútne nič. Teraz sú min. 2 možnosti - ak to má dobre zorganizované (lebo predstav si, že aj také mamky a rodiny sú 😉 ), tak maturita nie je žiadnou prekážkou, ktorá sa nedá zdolať. Ak je to typ chaotickej rodiny, kde skutočne nie je možné riešiť nejaké vzdelanie, hobby, voľnočasové aktivity,.... rodičov (žiaľ, aj takí sú ) tak holt bude musieť počkať až kým jej to najmladšie dieťa neodrastie a nebude samostatné a potom si môže zrealizovať svoje predstavy o doplnení štúdia.
K tomu plateniu štúdia a formám štúdia - pokiaľ ja viem, tak vek 26 rokov je limitom pre poskytovanie študentských zliav, nie pre spoplatňovanie štúdia, t.j. ak by napr. niekto chcel v 40-tke absolvovať vysokoškolské štúdium a je to jeho prvé VŠ štúdium, tak nezaplatí nič, resp. má také isté podmienky ako 19 ročný študent. Platí sa len vtedy, ak študent prekročí dĺžku štandardného štúdia (pri Mgr. a Ing. 5 rokov, pri MUDr. a MVDr. 6 rokov) alebo študuje na dvoch školách a pod. Jedno je isté - každý občan SR bez obmedzenia veku má nárok na 5 alebo 6 rokov VŠ štúdia podľa typu školy a samozrejme aj na dosiahnutie maturity, vekové obmedzenia sa týkajú len poskytovania zliav. Pozri si stránky Ministerstva školstva SR alebo fajn stránka je aj http://www.stredneskoly.sk/odbory/?dochazka[]=di a množstvo iných, len treba hľadať spôsoby ako sa to dá a nie dôvody ako sa to nedá 😉 . Schluss.

enka111
2. nov 2014

@denkaajejdeti tou lenivou čo si nevie nájsť cestu k maturite si myslela mňa?....Dosť sa ma to dotklo, lebo nevieš o mne a mojom živote nič. Nieje všetko vždy len o lenivosti

denkaajejdeti
3. nov 2014

@enka111 Nie, myslela som to vo všeobecnosti, tak isto ako sú všeobecné rady tu na MK. Nikto tu predsa nemôže poznať dokonale niekoho z pár príspevkov, to je logické.

daniela412
13. nov 2014

@enka111
@denkaajejdeti
@najjulinka
žienky všetko sa dá ... aj ja som chcela robiť profi len ... nemala som maturitu, ak som nechcela o tento sen prísť musela som si ju dorobiť, v tom čase mal syn 10r a druhý 4mesiace ... pekne krásne som musela chodiť 2r na maturitu samozrejme aj s dropcom - ten absolvoval všetky skúšku so mnou 😀. Nemal ani 3r keď sa môj sen naplnil a začala som robiť profi ... a teraz robím už 5r a popri tom dúfam že úspešne skončím tento rok Mgr. 3r v Blave a v súčasnosti 2r v CZ všetko popri deťoch. Presne tak ... každý si musí nájsť svoju cestu a niečo pre to obetovať, ale ide to 🙂 🙂 🙂 😉

denkaajejdeti
13. nov 2014

@daniela412 Si môj človek 🙂 , aj ja som absolvovala denné štúdium, niekedy som dieťa musela mať aj na prednáške, keď nemohol manžel (aj on bol študent VŠ v tom čase, takže sme si vždy "naskladali" rozvrhy v jednotlivých semestroch tak, aby vždy jeden z nás mohol byť k dispozícii deťom a nemuseli sme sa tak spoliehať na nikoho iného iba na nás dvoch 🙂 ), pretože mali napr. nejaké extra cviko v nejakom špeciálnom labáku v úplne inom čase ako sme mali na začiatku semestra naplánované. Vždy sa však našlo riešenie a dnes na tie študentské časy spomíname so smiechom 🙂 . V skúškovom období to zas bolo o chronickom nedostatku spánku, keďže obaja sme si vybrali náročnejšie študijné odbory (manžel skončil FEI STU), vtedy sme boli vďační aj za 2-3 hodinky spánku denne, ale zvládli sme to a dnes sme na seba hrdí, že sme hľadali cestu ako to úspešne zdolať.

daniela412
13. nov 2014

@denkaajejdeti ja osobne poznám veľa profi ktoré študujú VŠ ... my tak isto sa striedame s manželom, nemáme nikoho ku deťom, je to náročné ale zatiaľ zvládame... ach jaj skúškové, to je za chvíľu 😀 ale už len malý krok ma delí od konca ... to ma ženie ďalej

enka111
13. nov 2014

@denkaajejdeti
@daniela412 tak trošku vás zasvätím do toho ako je to u mňa......žiaľ som nedokončila, resp. z rodinných dôvodov, ktoré tu nebudem rozvádzať som musela odísť z druhého ročníka na učňovke.....čiže mám tým pádom len základné vzdelanie.....takže moja cesta k maturite by bola o veľa ťažšia a môj momentálny zdravotný stav mi nedovoľuje také niečo riešiť......ale ak by ste mi vedeli poradiť, ako sa rýchlejšie dostať k maturite, tak uvítam každú radu....ďakujem

daniela412
13. nov 2014

@enka111 len poctivým študovaním... maturitu si spolu so mnou robili aj 2 kočky na inval. vozíkoch jedna bola od mňa o dosť staršia jedna v mojom veku vo vážnom zdravotnom stave a teraz chodíme spolu na VŠ stále sú na vozíkoch sú skvelé .... napriek svojmu stavu idú ďalej ... je to o prekonaní seba samého 😉 držím palce nech sa rozhodnete akokoľvek

enka111
13. nov 2014

@daniela412 niekedy by som bola asi radšej na vozíku :( niekde som čítala, že sa dá na školu nastúpiť od toho ročníka v ktorom človek prestal, že nemusí ísť úplne od prvej triedy,....neviem čo je na tom pravdy.....neviete niečo o tom?.....ďakujem

denkaajejdeti
14. nov 2014

@daniela412 Držím palce, aby v indexe pribudli samé A-čka 😉, max. B. A vieš, že mi občas tie študentské časy chýbajú 😀 ? Už nejaký čas rozmýšľam, že si zvýšim odbornosť, mám už vytypované viaceré možnosti 🙂 . Prajem krásny predĺžený víkend.
Denisa

denkaajejdeti
14. nov 2014

@enka111 Ahoj, myslím, že Tebe by nepomohlo, ak by si nastúpila do druhého ročníka na učňovke, pretože po jej dokončení by si získala výučný list a nie maturitné vysvedčenie. Ten jeden skončený rok na učňovke Ti žiaľ nemôžu zarátať do maturitného štúdia, pretože to je iný typ štúdia (náročnosť, skladba predmetov). Jedine, ak by to bol ten typ stredného odborného učilišťa, ktorý poskytuje aj odbory, ktoré nekončia výučným listom, ale maturitou. Vtedy by bolo dobré zájsť priamo na tú školu a zistiť, čo sa v Tvojom prípade dá robiť. Či tvoja pôvodná učňovská škola poskytuje aj maturitné vzdelanie si skús zistiť cez Google, ja neviem kde si študovala. Ak nie, tak si vyhľadaj nejakú školu, ktorá by ťa zaujala a mala možnosť externe si urobiť maturitu. Asi to nebude rýchla cesta, ale určite to za to bude stáť, najmä ak máš pred sebou cieľ, ktorý Ťa motivuje.
Veľa šťastia za poznaním 😉 a tiež zdravie, ktoré je alfou i omegou spokojného života.
Denisa

enka111
14. nov 2014

@denkaajejdeti Ďakujem za info....škola, kde som študovala žiaľ už neexituje.....budem skúšať a hľadať ďalej....ďakujem za povzbudivé slová 🙂

dioliana1
16. nov 2014

@enka111 ja som tak zháňala nejaké externé štúdium na maturitu po učňovke, ktorá neexistuje a poradili mi na školskom úrade na krajskom úrade, možno tade vedie cesta...oni podla čísla odboru na učnovke určia na ktorej strednej škole sa dá získať maturita, veľa šťastia

ren76
25. nov 2014

Mamičky, prosím Vás mohli by ste ma pridať do tejto skupiny. Ďakujem.

2lenima
2. feb 2015

Dobrý deň pán/pani

volám sa Lenka Cibulková a som študentkou VŠZaSp sv. Alžbety,

touto cesto by som Vás chcela poprosiť o možnosť spolupráce pri vypĺnaní dotazníkov k mojej diplomovej práci. Výskum je na

tému "Silné stránky a výzvy profesionálneho rodičovstva". Obraciam sa na Vás s prosbou či je možné odoslať tento dotazník

Vašim profesionálnym rodičom.

Za spoluprácu a pochopenie Vám vopred ďakujem.

s pozdravom

Bc. Lenka Cibulková

http://www.survio.com/survey/d/J6R1J5M3Z3X4Z9X6...

opicka2
2. feb 2015

@2lenima odoslané 🙂

2lenima
3. feb 2015

dakujem 🙂 😉

2lenima
3. feb 2015

@opicka2 anepoznáte ešte niekoho kto by mi vyplnil dotazník? 😉

opicka2
3. feb 2015

@2lenima na budúci týždeň sa môžem spýtať kolegýň, či by boli ochotné

2lenima
3. feb 2015

dakujem budem rada

kamikuli
7. dec 2015

@kateri29 Ahoj,
uz som sa ti dlhsie neozvala, teraz som profi mamou od jula malemu chlapcekovi. Blahozelam k novemu babetku co cakate. Vsimla som si ze uz nie si profi. Musela si ukoncit s dd prac.pomer.... My asi tiez cakame babatko. Cez matersku nesmies byt profi mamou...Dakujem za odpoved,

kateri29
7. dec 2015

@kamikuli profi som, som normalne na materskej, pracovny pomer som neukoncila..teda snad ma nevyhodia,kym budem na materskej 🙂
dietatko ,co sme mali islo do rodiny,potom som cerpala dovolenku a teraz som na materskej.

keby maly neodisiel,neviem ako by to bolo, na socialke som sa bola pytat a musim byt 14 tyzdnov na materskej,tak sme mali strach,kde maly bude zatial,ale nastastie sa mu podarilo najst rodinu. ak by som nemusela byt na materskej, normalne dalej pracujem aj s babom