Prosba o prostor a sanci pro spolecny "Barevny zivot a Lasku"
Bily & Cerny - snedy, cerveny, zluty, prouzkovany a puntikovany 😠 😠 😠 😠
https://www.modrykonik.sk/forum/adopcia-a-nahradna-rodina/adoptovali-by-ste-si-romske-dietatko/
Geny? Kazdy mame v sobe geny - nikdo z nas se nemuze pysnit "cistou rodinou" a perfektnim DNA ..
Dejte sanci, at se zmeni tento stav..zmente sve mysleni....oni to oceni tim, ze se lepe zaradi..
Budou se citit akceptovani a posleze i milovani
DEJTE prostor BAREVNE LASCE 🙂
Je mi z toho velmi smutno...sama mam snede deti - casto se setkavam s "pochybami na ulici"...jakmile vsak deti promluvi italsky, "netolerantni lide si nahlas oddychnou"... ☹
Pokrytectvi se tomu rika... 😠
p.s. Jelikoz v dane vyse uvedene Otazce (link) neni prostor k hloubejsim uvaham, prosim vysvetlete sve reakce sem...ale vyhnete se prosim rasistickym utokum, jinak nam to ihned zamknou..dekuji vsem za pochopeni a snahu pochopit nejen "nas" ale i "je"..
Budu rada, kdyz napisou i maminky, ktere tu jsou mezi nami 😉 , jsou romskeho puvodu..prosim je, aby se vyjadrili k tomu, jak naopak vidi ONI NAS 😉
@irriss Však by Ťa zožrali! Bola aktivita, aby dostávali poukážky a peniaze na karty a obmedzené, na čo by ich mohli použiť (nie na chľasť a cigarety a drogy), to bolo nárekov, že z čoho majú žiť, že im chceme vziať! nepeňažnej pomoci majú na mraky! dostávajú byty, školské potreby, deti majú v školách obedy zadarmo! Dokonca tu bol aj taký návrh, že by mali mať prednosť pri prijímaní do MŠ! Pretože oni sa potrebujú začleniť a pracujúci ľudia si predsa môžu zaplatiť súkromné škôlky! Táto čierna diera (tým myslím bezodná do seba všetko sťahujúca) potrebuje hlavne uťať všetky prúdy a začať sa starať sama o seba..ale na to je neskoro, pretože je ich toľko, že keď zastavíme prísun, tak nás zožerú!
Netvrdím, že neexistuje rodina rómov, pracujúcich, čistých, normálne bývajúcich... nepoviem ani slovo... ale že ich treba hľadať ako ihlu v kope sena (aj keď tu určite takú rodinu poznáte každá jedna - len aby ste všetky nepoznali tú istú 😉 ) to je proste fakt.. a žiadne finančné injekcie toto nezmenia... kto je raz naučený, že mu pečené holuby padajú do úst rovno z neba, sa dobrovoľne sám o seba starať nezačne!
Nechať deti ich starostlivým mamičkám? Nebudem hovoriť za všetky, ale koľké ani nevedia, koľko ich majú.. kde sa práve nachádzajú...
Jediné, čo by som ako finančnú/materiálnu pomoc podporila, by boli zdarma sterilizácie (samozrejme vedomé a dobrovoľné), pretože nikdy nepochopím, ako si môže niekto, kto žije v špine s potkanmi, ktoré mu v noci obžierajú deti, robiť stále ďalšie a ďalšie a potom natŕčať dlaň, že buďte so mnou solidárni!
Vôbec mi nejde o ich farbu pleti! Serie ma parazitický spôsob ich života! A k zážitkom? Nezažila som slušného róma. Stretla som ich mnoho.. Z detstva mám hneď na porúdzi tri krásne spomienky.. jeden sa na mňa vrhol pred obchodom a okradol ma, druhá, dospelá žena, treskla železnou tyčou mojej kamarátke po hlave, asi 7ročnému dievčatku, druhá kamarátka tou tyčou dostala do kolena... doteraz sa divím, že jedna žije a druhá nekríva... Áno, ich deti sú proste v takomto svete vychované a nič iné nepoznajú a jediná "pomoc" je, tento začarovaný kruh pretrhnúť!
Keby bolo u nich vidieť snahu, určite by mali ľudia menší odpor...
@eaka , a ja myslím, že s @irriss hovoríte každá o niečom inom. Irris hovorí o dobrovoľnej pomoci a ty o podpore od štátu, na ktorú má nárok každý podľa istých pravidiel. V podstate súhlasím s irris, keď dáš do rodiny 100€ s tým, že si majú nakúpiť potreby do školy pre deti , tak si nemôžeš byť istá, ako ich použijú (bločky sa dajú zohnať pomerne jednoducho a koruny minúť ináč) , ale keď tých 100€ vezmeš, nakúpiš balíky zošitov, ceruziek, pier... a tento balík donesieš do rodiny, tak väčšina rómov to využije správne. Áno, sú skupiny, kde nepomôže nič, ale tí sú v menšine. Možno len sa nepohybujem v správnych kruhoch, ale Rómovia, ktorých poznám ja , by takúto pomoc prijali veľmi radi.
Na druhú stranu keby mi mala prísť miesto rodičáku poukážka na nákup potravín, tak by som tiež pekelne soptila...
@eaka ak sa ti nechce hladat ,podla teba, ihlu v kope sena, tak kukni toto www.syndromrom.sk a o davkach som dala vypis z portalu upsvar.sk http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina/hmo..., (ja som to sem dala na str 2- v tejto teme)
paraziti su teda aj chori ludia, parazituju na zdravých v nasom zdr. systeme???? ludia su ludia
@matax Ešte sa mi nestalo, aby ma pred obchodom okradol pacient, starý človek, invalid... jedným veľkým rozdielom je, že tí aj do systému odviedli, kdežto niektorí iní majú pocit, že by z neho mali len celý život dostávať...
@cairka aha...takže keď nakúpim do rodiny za 100eur zošity, tak deti, ktoré nechodia do školy, pretože si ich rodičia myslia, že im to je na dve veci, tam zrazu začnú chodiť, lebo už majú čím písať?? ale to je aj tak zbytočná debata, pretože oni príspevok na pomôcky majú...
@cairka
Ahoj!!
Ano, presne jsi to vystihla.. 😉
Ja jsem zazila blocky na potraviny ..jako za valky😉
Musela jem nakupovat za ne, v prislusnem obchode, ale presne bylo napsano, co muzes a co ne:
dam jen priklad za vsechny:
sunku jsem nemohla, protoze patrila k luxusu
pribinacka jen neochuceneho, patril do luxusu.. ☹ ☹ ☹ ☹
atd...
Tyto blocky jsem dostala, protoze jsem nemela doslova co jist, manzel nam vzal vsechno...odchazela jsem s miminkem z porodnice v erarnim obleceni, ktere patrilo porodnimu salu...
Moji rodice mi nepomohly, naopak si moje matka i cislovala vajicka v lednici, abych ji nahodou neco "neukradla"...pracku jsem pouzivat nesmela ( ikdyz patrila mne - svatebni dar), protoze jsem nemela priplatek k najemnemu za elektrinu.. 😎 Prala jsem vsechno na valse..., moje snidane, obed i vecere byl sunar umichany v hrnecku... 😎
a tak bych mohla pokracovat strasne dlouho, ale Tema neni o mne...je to o tom, ze jsou situace, kdy blocky ocenis, ...ale i s placem - stydis se, pripadas si nula a jeste hmyz, co je tim nejvetsim cervem spolecnosti...
V obchode, ve kterem jsem mohla za tyto blocky nakupovat pracoval i muj manzel, ktery se smichem prihlizel...marne jsem prosila o zmenu obchodu..a blocky byly i nahradou za neplaceni vyzivneho...
Zamotany kruh..a jaka bolest a beznadej...
I na boticky jsem mela kupon, mohla koupit jedny za 6 mesicu... 😎 a nakonec mi sebraly vsechno, nekdo v baraku mne udal, ze mam pekny kocarek..nikdo mne nenechal vysvetlit situaci, - kocarek mi slozil kamarad, ktery mel na starosti servis kocarku Hauck a kocarek mi slozil ze zbytku a z pozkozenych kocarku 😖
Nikoho to nezajimalo..Nasi mi posilali socialku domu (chteli mi adoptovat syna), posilali je bez ohlaseni na kontrolu, socialka prichazela okolo 7me rano a otvirala mi kazdy suplik a dokonce kontrolovala, zda mam plenky vyzehlene z obou stran...
Nakonec socialka pochopila situaci a sdelila mi tajemstvi, ze se snazi moji rodice mi odebrat syna... 😠
Bylo mi 19 a plakala jsem snad kazdou minutu ...
NYNI: pomaham lidem v nouzi, ale jen osobne do rukou...zkusila jsem i jinak, ale zjistila jsem , ze napr. tatinek, ktery plakal, ze mu zemrela manzelka pri porodu dvojcat neni tatinek, ale maminka, co si zarizuje diky mym zaslanym obleckum Second-Hand...
Zacala jsem si vytvaret v tomto ohledu "mrize a zbrojeni"...dam, ale jen do ruky😉
Me deti maji spoluzaky rouznych etik, narodnosti - Maroco, Sri Lanka, Cina, Rusko, Ukrajina, Rumunkso, Albanie...a vidim, ze i zde jsou rozdily..
Napr. detem byla zakazana Vanocni besidka, protoze dve devcata- dvojcata pochazely z muslimske rodiny.. 😠
Takze i zde doplati na mensinu cele mnozstvi..timto pak stoupa nenavist a nepochopeni...chyba je ve vedeni, rodina muslimu O NIC nezadala..jen se nezucastnit besidky.. ☹
Tezke tema..
@irriss celkom dobrý napad,len ochotných takto adoptujucich by bolo málo, ono by sa tak pomoc vyplatila v takých rodinách, co sa snazia,ale nemaju prácu, lebo je vysoka nezamestnanost, urcite by boli radi..alebo, ak su chori , invalidní... najlepsia pomoc je práca podla mna, nech ju maju a ucia sa návykom na nu.. ale rodinu v ohrozeni urcite treba podporit, uz som tu pisala, ze dieta v ded stoji az 1000 eur.. ale to nevyriesime
a poznámku, ja ked som mala zaujem o adopciu romskeho dievcatka do 1-2 rokov..cakali sme dlho ..nakoniec sme prijali neromske dievcatko..
Romske právne volne neboli..cize je ich tolko na sk v detských domovoch- romskych deti??? a maju tie matky záujem ich navstevovat, kedze na ne nestretili práva??? mne to vychádza, ze ked práva nestratili, ze sa zaujimaju.. a ked sme nenasli, ze nie je ich az tolko.. Hladali sme z celej sr a to pol roka ..
@eaka k tej reklame- zálezi od pozerajuceho, mne by to vobec nevadilo, ba skor by to potesilo, ze aj na sk sa nehladi na farbu a prislusnost k etniku, lebo ked si vsimnes zahranicne reklamy, casopisy (napr. next katalog) tak je uplne normálne, ze su tam černošske deti, azijske ci biele deti..
@eaka juj a to sa u nas v nemocke stalo viackrát, ze pacient pacienta okradol :( a neboli to romovia.. chudoba je chudoba a ked nemás, potrebujes, niektokto vezme uz mu moralka dovoli.. , niekto nie.... A bohati, kolki su kleptomani, len tak z nudy.. niekto z chudoby.. Neospravedlnujem zlodejov, len rozmýslam aj nad pricinou
a myslela som to tak, ze do systemu dame percenta zo svojich platov a niekto to poistenie nevyuzije celý produktivny zivot, nemocenske ani zdrav . poistenie.. a niekto je chorý celý zivot... A niekto to vie aj zneuzit..myslim tým, vybavene invalidky cez známych, viem o takých (zhodou okolnosti? neromovia) :(((
@eaka prednost do mš.. problem je to, že mš je málo..prednost preto, že predsa vsetci chceme, nech sa "prisposobia", naucia, vyucia, tak preto
jáj a niekto by ich radsej pozabijal alebo niekam premiestnil, nehovorim, ze ty, to citavam na diskusiach, este, ze zabit, dokopat a to pisali ženy , brr, matky, dievčata:(
@matax
Zdejsi pomoc spociva v nahradni rodine, kdy si vezme rodina "nezaopatrene dite" az do te doby, dokud si rodice nezajisti praci a bydleni..
Toto je konkretni pomoc a navic rodice nevedi, kde dite je..je umisteno v nahradni rodine a hotovo...ceka se, az se biolog. rodice vzpamatuji a zacnou resit svou situaci...jedina pomoc je: nahradni rodina pro jejich dite, kde mu je dobre...a oni musi svymi prostredky zajistit lepsi budoucnost, pokud chteji navrat ditete k nim..
Umisteni ditete ZDE v ustavu stoji stat 300-500 EUR za JEDEN DEN - neni to preklep, je to na jeden den.. 😲 😲 😲
A pritom by stacila tato investice do jednoho jedineho dne dat rodine, a postavila by se na nohy na vlastni nohy diky teto castce..ale neeeeee..resi se to opacne a plytvanim 😕 😨 😨 😨 😨
Ohledne zajmu v detskych domovech - bohuzel staci 1 pohlednice, kterou rodice ditete poslou i posledni den..na Vanoce a tim projevi zajem...vetsinou v ni naslibuji brzkou navstevu a ..a opet se ceka ok, kdy opet posledni narokovy den prijde pohlednice a dite se opet "zablokuje"..na dlasi rok..a utikaji cele roky..
@irriss no uz si kedysi pisala, ze je tam divny systme a to je teda riadne divný ☹ .. u nas tie pohladnice uz neuznavaju ako zaujem
U nas sa deti z nefunkcných rodin dostanu do ustavu, ked maju stastie tak do profesionalnej rodiny(co je ustavna forma náhradnej starostlivosti, s tym rozdielom, ze deti ziju v rodine u zamestnencov domova, zákon káze, ze vsetky deti do 6 rokov maju byt v profi rodine, nie je to tak :( ...) .. tam su dovtedy, kým si ich rodicia nezlepsia podmienky, ale mozu sa dostat aj do pestunskej rodiny, co uz je forma náhrad. rodinnej starostlivosti.. tam maju rodicia právo deti navstevovat (ded, profi, pestunska rodina), ak sud neupravi/nezakaze navstevy inak..
A ked sa dlhsie (zakon hovori o 6 mes..ale v praxi je to viac) osobne nekontaktuju, tak sud detom uzna osvojitelnost, t. j vezme rodicom práva na ne..vtedy sa mozu adoptovat do novej rodiny..
pritom niekedy by stacilo rodine pomoct a deti by svoju rodinu nestratili.. pomoc nemyslim len materiálne, ale hlavne podporou, pomocou s vybavovanim práce a iných veci, nasmerovanim ..
@matax
kopiruju Te, protoze to pokladam za PODSTATU cele veci..i co se tyce romskych obyvatel...
nasmerovat..neznamena kopnout 😉
kopie: 🙂
pritom niekedy by stacilo rodine pomoct a deti by svoju rodinu nestratili.. pomoc nemyslim len materiálne, ale hlavne podporou, pomocou s vybavovanim práce a iných veci, nasmerovanim ..
@irriss ja sa snazim sem tam pomoct domovackam dospelým, tak viem, ako sa oni citia a viem, ze kolkokrát by asi aj zle dopadli, ak by nikoho nemali.. Viem, ze aj navrat pomáha rodinám v nudzi, aby deti nesli do ustavky, to je pomoc a nie vzatie deti do ustavu.. http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/103187300...
@matax , tak ono s tým osvojením dievčatka 1-2 roky je nie len o záujme, ale aj o súdoch...to zas vieme, že majú čas a kopu detí by mohlo mať osvojiteľnosť aj skôr, ako ju má reálne.
@irriss , no ten systém u vás je úplne na figu 🤐 to je zastrašovanie rodín a nie pomoc rodinám...
pre začiatok by stačilo, keby si ľudia uvedomili, že nie je človek ako človek...za to, že jeden sa chová určitým spôsobom neznamená, že všetci, ktorí s ním majú podobné znaky sa chovajú rovnako...keď máme suseda ožrana, ktorý onanuje pred mojim vtedy 4ročným dieťaťom (ktoré si to mimochodom pamätá do dnes a do dnes sa ho bojí a to bolo 20 sekúnd, kým som si všimla, čo robí a spakovala ju späť do bytu) tak nepredpokladám, že všetci 40roční starí mládenci sa budú takto správať... Ja mám 2 rómske deti, matka jednej je toho druhu, ako píše @eaka , že by sa mohol aj svätý pred ňou postaviť na hlavu a nezmenil by jej postoje a správanie (napriek tomu dieťa nie je duté ako bambus, ale práve naopak má IQ vo vyššej hranici normy 😝 ), rodičia druhej žijú chudobne, starajú sa o staršie deti a to, že je malá právne voľná je hlavne robota sociálnej kurátorky, ktorá mi to sama povedala, že oni sa na ňu pýtali, ale ona ich presvedčila, že nech sa venujú tým, čo majú doma a ju uvoľnia, aby mohla vyrastať v "lepšom" prostredí, ináč obaja sú stredoškolsky vzdelaní, nepijú ani nefajčia, staršie deti sú údajne v poriadku v rodine. Obaja rodičia sú Rómovia.
@cairka
Krasne deti mas 🙂 🙂 🙂 ale to ty vis.. 😉
No s tim uvolnenim musi byt pro ne velka bolest, zvlast, pokud jsou to lide na urovni..vedi, co jim "zivot ukradl"...Uvedomovat si bolesti svuj puvod a nesnaze ...muze vest k agresi ... ☹
U nas tady onanoval takovy deda v parku, jeho chovani bylo recidivitou..a stejne ho nechali takto behat po parku..jednoho dne jsem podala oznameni...a on pak me deti sledoval...
On mel v papirech, ze je "nemocny" - coz je jakesi "povoleni k cinu" - neco jako pro kleptomana, ze muze krast..
a ja se ho prestala bat az nedavno 😖 kdyz udajne zemrel 😎
@irriss podla mna na platení bločkami nieje nič ponižujuce. Mne osobne by to vôôôbec nevadilo, ved kde kto dnes plati stravnymi listkami. Mne by ani nevadilo keby sa rodičak vyplacal pomocou stravnych listkov a zvlašť listkov na detsku drogeriu, či lieky.... A tak isto by sa kludne mohla vyplacať aj podpora. Ved to nieje normalne, ked vidiš cigansku osadu, kde ani splachovaci zachod nemaju, hlavne že je to tam satelit na satelit. Ani my nemam satelit, len zakladny raster, ale romovia si na tomto potrpia, mobili satelity a podobne. Neviem či je to do smiechu alebo do plaču. Podla mna kto chce takyto nadštandard mal by pracovať, a nie, že su všetci na ppodpore, deti špinave, hladne, otrhane, ale hlavne že maju satelit, či nebodaj MAGIO.
Kto chce taketo nadštandardy mal by pracovať, a nie žiť na podpore či z rodičaku, deti nezaopatriť a kupovať alkohol cigarety a platiť satelity
@vejula
Stydela by ses, kdyzbys byla vyjimkou a vedela bys, ze jsi v takove situaci, ktera neni normalni, ale dusledkem nekoho druheho..Je to ponizujici stav, kdyz si jdes nakoupit neco za listky a vis, ze ochuceny pribinacek uz je luxus..dite ti ukazuje na sunku, ale je to luxus...
Je to ostuda, pro nekoho, kdo studoval, byl okraden, tyran a....ma male dite, jeho rodina i otec ditete se nezajima, ba naopak a ty jsi zavisla na Statu a jeste listeckama, ktere si musis strihat...a rozdelovat jako za valky, na den, tyden a mesic...
Listecky nejsou jako potravinove - stravovaci listky..je na nich jasne znat, ze jde o stav nouze, zebrani...a pritom za jinych podminek bys byla schopna je vyloucit ze sveho zivota..ale ne, je to jako chodit s razitkem na cele..potupa a ostuda..
Zvlast kdyz bys musela chodit nakupovat tam, kde je zamestnan ten, kdo je pricinou vseho...a byl by to prave ten, kdo se ti smeje, kdo na situaci poukazuje a kdo ti i nakup kontroluje..vzdyt to neni normalni ☹ ☹ ☹ ☹
@irriss no jasne, ako take veci ako luxus a podobne, to som nemyslela. Ale tu bol tušim taky navrh, že by bola podpora vyplacana pomocou normalnych stravnych listkou v tej väčšej miere, lebo tak na čo minieš väčšinu mesačnych nakladov???? Strava, najom, prip lieky ked je dieťa chore, minimum drogeria(u nas ešte plienky), oblečenie, na to teda neminame každy mesiac. TEda aspon u nas to tak je. A to nežobreme ani nežijeme z podpory a predsa si nekupujem žiadne kremiky, šminky, vonavky či oblečenie a to už nevravim o alkohole či cigaregach ... Ako vravim, keby sa takto bežne vyplacala materska v podobe takychto listkov, vôôôôbec by mi to nevadilo. KEd chce niekto chlastať fajčiť, tak nech si na to zarobí, a nemína na to prispevky od štatu, ktore su mu vyplacane, bez jeho pričinenia.
Neviem, možno by aj romovia prestali chlastať (to by ale do kategorie listkov na drogeriu nesmela spadať okena, lebo aj tu by isto cez chlieb cedili, a v lekarni by nemohli kupovať alpu) fajčiť tolko ako teraz.. I ked možno by sa dalo viac romov na žobranie, ale keby boli ludia uvedomelý, tak by im do toho klobučiku hodili tiež tak maximalne stravny listok a nie peniaze, za ktore môžu kupiť chlast.
Ďalej sa mi vôbec nepačia tie osady, načierno postavane chatrče (aj to je pre ne honosny nazov) JE to smiešne, že toto všetko štat toleruje a nechce si špiniť ruky riešením tychto otazok. KEby som tak žila ja, už som davno na ulici. To je ten dvojity meter.
JA niesom rasistka, to fakt nie, ale my sami si môžeme za to akych mame romov... PRečo v inych krajinach dokažu byť romovia slušní, študujuci, pracovití, a na slovensku ich je tak mizive percento. Už som to spominala, naš debilny systnem si za to môže sam, my sami sme ich naučili nepracovať, na druhej strane nedavame im motivaciu ku študiu... JE to taky začarovany kruh - biele rodiny sa buria, ked ma prisť do triedy ciganske dieťa, tak aj šikovní cigani mnohokrat končia v osobitnych školach, a to je už len začiatok konca. Ale prečo tí biely nechcu romov za spolužiakov svojich spolužiakov? LEbo sa boja, že ich strhnu na zle cestičky(alkohol fet)
Môj manžel chodil do zakladnej školy, kde bolo mnoho romov, a rozpraval mi ako tam žiaci v 3 ročníku fetovali a v 5 ročníku už ani nevedeli ako sa volaju.... Zas nechcem vyznieť ako rasistka, ale ja osobne by som určite nedala dieťa do tejto školy, kde je prevaha romov, a spravaju sa ako som už napisala.
@vejula
Situace, kterou jsem popsala ohledne "listecku" patri do obdobi post-komunismu - t.j. 1990 😉
Jinak souhlasim, ze za chovani romu muzeme my... 😎
Neresily jsme jejich situaci sblizenim, radeji jsme se smirili s tim, ze jsme jim neustale ustupovali a davali- tim je od sebe odhaneli, abychom je nevideli....
Abychom nemeli problem, radeji jsme jim zavreli pusu...penezitymi davkami..
Neco podobneho vznikne u rozvedenych rodicu, kdy nezajem a malo casu se resi velkym darkem..koupime si neci pozornost/nepozornost...a utikame pryc.. 😖
Nikdo nestanovil limity, neustale se prohlubovaly a zvysovaly pozadavky a my na ne pristupovaly..jen abychom "nevidely, neslysely.."
@irriss len keby bola vôla, to nejako napraviť. I ked to bude asi velmi bolestive a zdlhave, a teda neviem nakolko realne v našej spoločnosti celkom.... Romovia niesu hlupejší ako biely to si nemyslim, len fakt ten zvyk na takyto život, malo motivacie.... Vidim to n avelmi dlhu trať aby sa s tym niečo poriešilo. Ani neviem kde by sa malo začať, čo by mohlo tuto situaciu vyriešiť, LEbo ak to pôjde takto dalej, tak beda nam všetkym 🤐
@vejula
Romove jsou vsude...dokonce i u babicky na Sicilii...babicka se na ne zlobi, protoze i kdyz si zasadi venku bazalku do kvetinace do okna, tak ji to ponici...nevezmou, ale ponici.. 😒 ☹ , doslova radi - nici vsechno, auta, dvere, pozemky..
Maji krasne vily, auta - vetsinou Campery, ale to, co jim chybi, je trvale bydliste...mozna, kdyby vedely, ze nekde je jejich uzemi, prestali by kocovat..mozna chteji nekam patrit..mozna kocovani maji "v zilach" jen proto, protoze jsou a byli vzdy vyhaneni...
Vazne nevim, mne prijde romsky narod jako smutny narod..brani se jako male dite, ktere je nespokojene a neumi se vyjadrit jinak nez placem, revem, nicenim "hracek"...dupanim a vydupanim si toho, co chce....protoze vi, ze nakonec jim "dospelak" ustoupi a splni co chteji...umlci je..jen aby ho neslysel, nevidel..
a tak to "funguje" po staleti...je to pohodlne a nevyzaduje to velke usili.. 😉
@irriss ja neviem, mne to zas pride, že ako kočovnici boli šťastneší, až kym sme ich neprinutili sa usidliť. Ja neviem, ťažko asi diskutovať, kde je pravda, ale ano maš pravdu s tym dupanim a plakanim. Mne sa majvaic "pači" ked daju do sprav uplakanu ciganku, ktora sa sťažuje, že nemaju peniaze a za tu podporu nema ani ako MAGIO zaplatiť. 😅 🤐
I ta tvoje verze je mozna...ale vzdyt oni jsou volni😉, nedaji se prinutit "zastavit"..to, ze se zastavuji a usidluji, to by mohl byt naznak o touze po zmene...jen nevi jak na to..... 😉
Kradeze nahrazuji zebranim..co je lepsi? 😎
Asi nekdo bude oponovat,ze delaji oboji...ach jo...zalezi i na mire..ja fakt nevim...nevim, bludny kruh...a nebo bloudime my a jim je to jasne?
Co by si oni prali?
Pripomina mi to i trochu Palestincre, boje o uzemi...ono nevedet kam patrim, muze vyvolat agresi..vnitrni boj a ten se pak projevi ruzne...
kradeze, zabijeni, zebrani...ale to jsou znaky bez barevneho "pozadi"
co je to Magio??
@irriss MAgio su rozšírene programy v televizii a ešteš nejake aplikacie tam navyše... neviem presne, kedže nam stačí zakladny raster 😝
A čo chcu oni? No možno to bude znieť ironicky, ale v stave ich poznania chcu peniaze bez roboty, pekny priestor aby ho mohli zničiť. Ale ako vravim v stave ich poznania. Takže to ťažko sudiť. Oni (teda väčšina z nich) si podla mna nevedia predstaviť momentalne že budu študovať, vypracuju sa a budu žiť na urovni z toho čo si poctivo zarobia. Ale ako stale opakujem, zrejme to nieje ich chyba, my im nedavame moc priestoru na to poznanie, kedže na cigana sa všade budeme pozerať ako na cigana. A oni sa budu vždy citiť ukrivdení a budu si to stale hovoriť a lutovať sa a oberať system ako sa da, lebo oni chudaci nemôžu inak... Nie v zlom, oni vlastne maju v niečom pravdu, že su ukratení, že nemaju take možnosti, ale keby dokazali prekročiť vlastny tien mohli by, dalo by sa, ale to by chcelo velku vnutornu silu, ktoru nema vela ludi a tí ktorí ju maju tak dokažu prekonať prekažky a dokažu niečo v živote, len ich je velmi malo
@irriss fakt ťažko posudiť, môžme len hypotetizovať.... Najdôležitejšie by bolo asi nechovať sa k ciganom ako ku hadicapovanym, ale ako ku rovnocennym bytostiam, ale ako som pisala, je to velmi ťažke, dať im nejaku zodpovednosť, (napr hmotnu) v praci, to si takmer žiaden zamestnavatel nezobere na krk, vieme prečo, ale potom sme zas v tomzačarovanom kruhu... A teda nech rozmyšlam ako chcem, neviem ako z neho von
@vejula , Magio satelit dostaneš zadarmo, otázne je, koľkí z tých, čo majú tanier na dome majú aj signál 😉 Cez víkend sme ho štelovali, na získanie stačil občiansky preukaz . A mimochodm sa platí cca. 15 € na mesiac, takže to máš aj za káblovku podobnú sumu, nie je to taký zázrak 😀

@eaka
ahojky!!Kdyz Te tu mam..poslouchej, ja vim, ze je to mimo tema, ale pisu schvalne verejne a ne do IP...stale se na Vas ceka..bez Vas nemuze seznamka fungovat, pokud neukazete zajem 😉
Staci 2-3 vety..a Seznamka se rozjede, jen musi mit admin jistotu, ze chcete..tim padem musite neco vymyslet, aby bylo jasne, ze mate zajem..Uz je to skoro mesic..ale ja Seznamku nemuzu rozjet, i kdybych chtela..nenalezi mi toto tema, netyka se mne osobne...Muzu zhodnotit text, nebo ho rovnou predat, nebo vam pomoct..ale ja vytvorit Tema nemuzu..😉 Takze se v soukromce poradte a nejak vymyslete "uvod".. 😉
Vcera mi psal admin, je to pripravene, ale musi byt znat Vas zajem...bez vas to nelze zprovoznit..jste jak stydlive holky na lavicce za stromem a cekate 😉 🙂 Zkuste se trochu ukazat..😉 Vzdyt mate velke plus, i kdyz se vam zda minusem - plus je, ze mate dite..je spousty muzu, ktere prave na maminku s ditetem cekaji😉 🙂 🙂 🙂