icon

Prosba o prostor a sanci pro spolecny "Barevny zivot a Lasku"

irriss
9. jún 2012

Bily & Cerny - snedy, cerveny, zluty, prouzkovany a puntikovany 😠 😠 😠 😠
https://www.modrykonik.sk/forum/adopcia-a-nahradna-rodina/adoptovali-by-ste-si-romske-dietatko/

Geny? Kazdy mame v sobe geny - nikdo z nas se nemuze pysnit "cistou rodinou" a perfektnim DNA ..
Dejte sanci, at se zmeni tento stav..zmente sve mysleni....oni to oceni tim, ze se lepe zaradi..
Budou se citit akceptovani a posleze i milovani
DEJTE prostor BAREVNE LASCE 🙂
Je mi z toho velmi smutno...sama mam snede deti - casto se setkavam s "pochybami na ulici"...jakmile vsak deti promluvi italsky, "netolerantni lide si nahlas oddychnou"... ☹
Pokrytectvi se tomu rika... 😠

p.s. Jelikoz v dane vyse uvedene Otazce (link) neni prostor k hloubejsim uvaham, prosim vysvetlete sve reakce sem...ale vyhnete se prosim rasistickym utokum, jinak nam to ihned zamknou..dekuji vsem za pochopeni a snahu pochopit nejen "nas" ale i "je"..
Budu rada, kdyz napisou i maminky, ktere tu jsou mezi nami 😉 , jsou romskeho puvodu..prosim je, aby se vyjadrili k tomu, jak naopak vidi ONI NAS 😉

Strana
z9
vejula
17. jún 2012

@matax hej no, je to mimo temy. Ja fandim, tým, ktorí si adoptuju dieťatko či už romske alebo neromske. Vždy je to trošku riziko, lebo skutočne nevieš, čo si to dieťatko so sebou nesie, nielen geny, ale aj to prenatalne obdobie(zodpovednosť a život matky počas tehotenstva).... Ale ako vravim, maju moj obdiv, tí čo to dokažu, a napriek možno nie idelanemu štartu tych detičiek do života, ich dokažu postaviť na nohy a vychovať z nich spravnych ludí.

matax
18. jún 2012

@vejula juuj, kazde dieta je riziko, aj co si zena porodi sama a moze mat prikladnu výzivu... a zas a radost 🙂

(moze byt slusne vychovaný,správny clovek ako ises ..aj tak ho podla výzoru zaradia k tým, ktorých nenávidia, taka je, zial, vacsina )

vejula
19. jún 2012

@matax ale ved to je jasneeee... žže aj žena s prikladnou vyživou môže mať chore dieťa, samozrejme. Ved každy normalny človek vie, ale tak bud trošku objektívna 😉 LEbo podla toho, čo si ty napisala, by ženy bez vyčitiek svedomia mohli v tehotenstve drogovať fetovať piť fajčiť, lebo však aj ženam s dobrou životospravou sa rodia chore deti... Zas uznaj, že všetkymi tymito činnosťami vplyva na dieťatko a jeho život po narodení.

matax
19. jún 2012

@vejula prepác, uz ma to nebavi, chytanie za slovicka, nemám na to cas.. som objektívna, ale bez rasistickeho pohladu na romov

nepisala som predsa nic take, ze sa mozu brat drogy v teho.. skor som pred tým pisala, ze aj male mnozstvo alkoholu, aj jednorázove, moze sposobit fas alebo fads.. A co ja viem, najviac ado deti s drog. zavislou matkou je v ba a su neromky, aspon, co poznám ja take deticky, moja skusenost.. nemám ale statistický podklad..

matax
19. jún 2012

ide o to, ze tým pokriveným pohladom na romov, im situáciu nezlahcujeme, ani tým, co maju trebars vyucný list alebo vs, su slusní.. predstav si, ze si romka, snaziaca sa zapadnut a na kazdom kroku ti davaju najavo, ze si pre ludi podradna.. to je skusenost mojich kamaratiek.. (krive obvinenie, len preto ze je romka, na ihrisku, vraj ukradla kolobezku, mali taku istu.. ta, co vraj ukradli, lezala na tom istom mieste, ked ju nechala dcera tej , co ju obvinila..dcera videla rovnaku kolobezku u romiek a jej maminka sa rozbehla s krikom k romkam, ved kto iný by to ukradol?..a nakoniec bola na mieste, stacilo sa pozriet.. nie, naco? ved tam boli romky, oni to urcite ukradli.. ospravedlnenie?? naco? ved to su len romky..) s týmto a podobným sa ja stretávam.. teda moje kamaratky..
Takze, ako sa spolocnost stavia k adoptovaným alebo detom z domova, ktore su romskeho etnika? k slusným ludom, co sa snazia zapadnut? .. . o tom pisem, ze sa mi to nepáci..nepaci sa mi tiez, ze tie deti skoncia v domovoch, ak stacila pomoc s prácou a starostlivostou komunitneho pracovnika-na ktorých výplaty vraj niet..ale je na starostlivost deti v ded, pomýlemá logika....
A ano, vadi mi, ze tehotne zeny piju, droguju, ze matky sa riadne nestraju o deti, ze ich nechaju bez dozoru, ked by ten dozor este potrebovali...
Vadi mi, ze masova vrazda je pripisovana vrahovi ako hrdinský cin... Vadi mi, ze aj mlade zeny pisu, ze by romske deti zabili, zakopali...
Vadi mi zdielanie hoaxov podporujucich rasizmus, pritom len natukanie udajov do uja gugla by ich vyvrátilo, vadi mi stadovitost ludi.. vadi mi vojna..
Vadi mi, ze vina sa hadze na vsetkých, ze sa tak na nich vacsina pozera.. to nazeranie na vec, ze nehladiet cez farbu pokozky, cez prislusnost k etniku, ale cez to, aký ten clovek je.. Ja ked stretnem neznámeho cloveka, neodsudim ho, nemozem, lebo ho nepoznám, mozno je zly, ale nemozem ho odsudit, ked neviem, aky je... tak isto, ked stretnem neznámeho cloveka-roma, tak ho predsa nemozem hned odsudit..ale to sa deje na sk, vidia cloveka -niecim ineho a uz sa zjavia predsudky :(

vejula
19. jún 2012

@matax ja nechytam za slovička, skôr ty stale proti mne ideš. Ja nehovorim o romoch, teda tentokrat som nehovorila vôbec o romoch neviem odkial si zas toto nabrala ,skôr o rodičov, ktorí dali dieťa do detskeho domova. A hadaj sa kolko chceš, že v DD su aj detičky zodpovednych rodičov, ktory len nemali možnosti na vychovu. Su ale je ich podstatna menšina. To je všetko! Väčšinou su tam deti nezodpovednych rodičov, ktorym absolutne nezaležalo na tom či svojim spravanim počas tehotenstva ubližuju svojmu nenarodenemu dieťaťu.
Nevravim, že ja nemôžem mať postihnute dieťa, samozrejme, že môžem, a idem do toho s tym rizikom, že to tak môže byť a to dieťa budem milovať.
A obdivujem rodičov, ktorí si zoberu dieťa z DD, lebo tam niesu len detičky, ktore maju nejake postihnutie geneticke, ale aj detičky, ktore maju nervovy system zasiahnutý prave latkami, ktore matky uživali počas tehu. To sa väčšinou neprejavuje hned po pôrode, ale potom neskôr su tieto detičky nezvladatelne. Viem, lebo s mojim braškom chodil do triedy chlapec, ktoreho mama počas celeho tehotenstva drogovala, hned po pôrode ho opustila a starala sa o neho jeho babka. Bol šikovny, ale chudatko nevedel sa ovladať, nevedel zvladať to napätie, bol hyperaktivny....
Bože ved ja sa nechcem hadať, neviem prečo ty maš stale taky pocit

matax
19. jún 2012

@vejula nejdem proti tebe, prepác, ak mas taky pocit, len reagujem.... urcite su v ded aj deti, ktore by zostali v rodine, ak by bol u nas iný system..ze by sa viac pracovalo s problemovými rodinami a nie hned sup deti do ustavky.. u vas v za je navrat a ti taku pracu robia.. nechápem, preco nie stat..

vejula
19. jún 2012

@matax k druhemu prispevku. Určite nebolo na mieste, aby ta žen a niekoho obvinila, bez toho aby mala dôkazy... A že sa neospravedlnila, ja taketo chovanie neospravedlnujem.
A ano netreba sudiť človeka podla farby pleti. ALe ja osobne utvaram (podvedome) pohlad na človeka už pri prvom stretnuti, podla toho aky ma ten človek vyraz v tvari, ake ma pohyby, aku chôdzu, aky ton hlasu, ake oblečenie (to si podvedome spajam, a teda myslim, že je normalne, že na zaklade pohladu a skusenosti si človek utvara prvotnu mienku o človeku. Ver či nie, ja ked vidim romku, alebo roma, ktorý sa chova normalne, nema v tvari ten neprijemny vyraz, nieje hlučný vulgarny, tak vôbec nemam ani vnutornu potrebu pozerať na toho človeka cez farbu pleti. Prave včera sa mi to stalo, šla som okolo dvoch dievčat, jedna biela jedna romka, a tak som na nu pozerala, bola uplne normalna, ako každe dievča v jej veku, bez žiadneho toho pohrdajuceho vyrazu v tvari, proste zlata, a tak môj vystup bol z nej taky akoby bola aj biela. Taktiež na sidlisku kde som byvala, som stretavala dve romske dievčatka (v pestunskej), ešte aj v čase, ked som nepoznala jej rodičov, som ich brala uplne v pohode.Sú to zlate dievčata, vždy ma pekne pozdravili, pristavili sa pri mne ked som chodila s psikom, alebo s bruškom. A nemala som žiadne predsudky voči nim. Ale nestretavam sa s tym často. Ja si nepomôžem, ale mne vela o človeku napovie aj to ako sa tvari, ten vyraz. A strašne strašne vela romov, ma prave taky ten podobny vyraz v tvari, ktoremu nedôverujem, pretože s nim nemam dobre skusenosti.... To iste, ako ked vidim hrubohlavych s tym ich tupym vyrazom v tvari, človek sa neubrani predsudkom.. Nemam s nimi dobre skusenosti, tak sa im vyhybam obklukou

tinki
22. jún 2012

dnes som sa dostala k takémuto článku:

http://janmacek.blog.sme.sk/c/301577/Otvoreny-l...

matax
22. jún 2012

@tinki verim tým ucitelkám, ze maju tazku prácu- vybrali si ju..verim, ze mozu byt vyhorene, ked nevidia výsledky.a nie su dostatocne ohodnotene... verim, ze nemaju podporu u nadriadených, ze ich neskolia, na co maju.. Kredity, hm, podla mna je dobre, ze mozu rast platovo, lebo viem, ze ak nazberajú potrebný pocet kreditov, tak na urcitu dobu (roky) im stupne plat a to je podla mna super motivácia tie prednasky predsa zavisia o tých ucitelov, co urobia, ve d si robia oni tie prenásky.... verim, ze semináre a prednásky su len naoko, ze sa nabali niekto na tom, ze sprostredkuje prednásky...
Viem, ze deti su problemove, rodicia tiez.. ja nie som ucietel a ani by som si na to netrufla, je to tazka práca... Myslim, ze ohodnotenie financne maju celkom OK oproti iným profesiám, hlavne maju moznost kreditmi si plat zvýsit, ci sa na tych prednáskach aj nieco nove naucia je otazne :( Urcite maju slabe morálne ohodnotenie od spolocnosti...
Urcite treba, aby sa zacalo riesit, co s detmi, ktore nechodia do skoly, co s rodicmi, co si deti bránia.. co s detmi, ktore potrebuju iný pristup... co s chudobou.. kde nájst prácu.... A nie len kecat..alebo sa nabalit na projektoch urcených pre romsku komunitu.. Viem, ze aj na starne romov su taki, co si nevázia pomoc, odmietaju..ale treba konečne začat....treba viac asistentov do skol..treba predskolsku pripravu... Urcite nie internáty! -oni vedia z vyvinovje psychologie, ze deti nedobehnu, co zameskali..ale nevedia, ake je dolezite byt s rodinou??? Nieco pisu dobre a nieco odveci.. napriklad o tom, ze rodicia deti v hmotnej nudzi (nie neprisposobiví ! ,ale ludia v hmotnej nudzi) dostanu 17 eur na pomocky, to je blbosťťťťťťťťťťťťť..pozor,to je zas mylne info: je to takto :
tých 17,20 eur je Dávka pre dieťa, ktoré plní povinnú školskú dochádzku, je to dávka na dieťa v h m o t n e j núdzi - dávka pre dieťa na účely zabezpečenia jeho základných životných podmienok a pomoci v hmotnej núdzi, ak toto dieťa plní povinnú školskú dochádzku. !!!!!!!! Nie je to dávka za odmenu za plnenie školskej dochádzky.
A este je dotácia pre deti, aby mali na pomocky, ta sa vyplaca skole vacsinou: Dotácia na podporu výchovy k plneniu školských povinností dieťaťa ohrozeného sociálnym vylúčením: najviac 33,20 € na dieťa na rozpočtový rok, je urcená len na pomocky, vacsinou tie peniaze rodina ani nevidi, len pomocky, ale to predsa chceme, nech sa vzdelávaju....
Aj o strave pisu, prispevok pre deti v hmotnej nudzi, to prestrelili tiez..:
Dotácia na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa ohrozeného sociálnym vylúčením sa poskytuje na dieťa - najviac v sume 1€ na 1 stravovací deň ..
O tej hroziacej obcianskej vojne a o prehlbovani nenávisti medzi majoritou a romskou komunitou maju pravdu :(
A aj o tom maju pravdu, ze etika by mala byt na skolách maju pravdu ..aj o rodicoch arogantných, alebo zas apatických..., len tak sa správa vacsina rodicov: deti si pri problemoch zastavaju a ti,co maju peniaze si vedia aj ucitelov kupit na svoju stranu :(
Verim, zas aj to, ze ucitelia sa takých rodicov boja..ale nie su to len ti neprisposobivi..pisu vela o detoch z rodin v nudzia, ale mali by pisat o vsetkých rodinách...
ja obdivujem ucitelov, ktorí si robia prácu ako poslanie, vzdelávaju sa aj bez toho, aby boli donutení zberanim kreditov, takých, co maju iniciativu nieco zmenit..a k tým vyhoreným, aj tých obdivujem, ze zotrvali, lebo ked vyhoreli,museli byt zapálení... Doprajem im aj vyssie ohodnotenie... len na to nie su peniaze, vid stav v zdravotnictve, sestry podpisuju datky k zmluvam, aby neprisli o prácu, ze nechcu pridat :(
páci sa mi, ze chcu informácie, ako s probelmovými detmi pracovat.
nic nie je ciernobiele
(Prepácte preklepy 🙂 )

matax
22. jún 2012

http://kiska.blog.sme.sk/c/301647/Pomozme-Cigan... toto sa mi páči
pomozte cigánom dostat sa tam, kam mnohi chcu... do p..ce
= do práce

sisaha
22. jún 2012

@matax urcite financne ohodnotenie vysokoskolsky vzdelaneho ucitela 500 eur v cistom nie je OK. Ucitel by mal mat garantovany aspon priemerny plat, nie podpriemerny. To, ze v skolstve nie su peniaze, nie je problem ucitelov.

tinki
22. jún 2012

@matax ja tiež tvrdím, že nič nie je čierno - biele. Tento článok som sem dala len aby bol pohľad aj z inej strany. Ja neberiem do slova, všetko čo je povedané...
Ale je pravda, že rómsky problém je treba riešiť, lebo nám to raz padne na hlavu..
Stále si stojím za tým, ako som písala na prvej strane, že by bolo fajn, ak by si bežný ľudia mohli zobrať na výchovu do svojej rodiny rómske dieťa..Myslím tým, aspoň pestúnsku starostlivosť...

cairka
22. jún 2012

@tinki , ale veď na to podmienky sú 😉 a JE TO FAJN 🙂

tinki
22. jún 2012

@matax tiež pekný článok a znova z opačnej strany. uznávam...znova tvrdím, treba to riešiť..nie zovšeobecňovať.

matax
22. jún 2012

@sisaha to je ale vsade, ze nie su peniaze :(
napriklad setra, ktorá robi vo vysokoinfekcnom prostredi v trojsmenke, vikendy, sviatky- ta zarobi priblizne 430 eur aj s vš... ziadny posun platový, aj ked ma kreditov tolko, kolko treba... kedysi boli platovky sestier a ucitelov rovnake, tie tabulky.. teraz je rozdiel..nechcem tu miesat problem s platmi zdravotnikov, to len na ilustráciu, ze ja inde je to tak

ja som za, ze pridat kazdemu, len z coho?

mne sa ten list aj páci tým, ze chu riesit..len sami nepáci, ked zavadzaju (davky napiklad)

@tinki zovseobecnovanie, hm..ten clanok je skor priklad.. ano, riesit to treba akutne
Ak sud nariadi dietati ustavnu starostlivost, tak hocktorá rodina (po priprave 26hodin) si moze vziat dieta do pestunstva 🙂

tinki
22. jún 2012

@matax ja viem, že môže a táto téma aj začala na podnet podobnej témy...koľko ľudí si nevezme rómske dieťa a tie dôvody, ktoré boli uvedené...boli dosť smutné...

Nie je vylúčené, že si vezmem aj ja.. 😉

matax
22. jún 2012

@tinki drzim palce 😵 😵
( vybavenie papierov k náhradnej rod. star. netrva dlho a ani to nie je tazke, nemaju prehnane nároky, ako to niekde pisu)

tinki
22. jún 2012

@matax ja som si už zisťovala info..ale keďže sme rodina, nezáleží to len na mne. Zatiaľ mám sama malé a náročné deti, mám manžela, ktorý si nevie predstaviť ďalšieho člena rodiny, či už nášho, či osvojeného. Ale ja dúfam,že ho presvedčím. Len potrebuje čas, aby si zvykol na túto myšlienku.

matax
22. jún 2012

@tinki dobre robis, musi to chciet aj on, nasilu by nebolo dobre ani pre to dieta.. drzim palce na neskor

Strana
z9