Rady ohľadom adopcie
Mám 27 a s manželkou sme mali svadbu pred rokom, no deti nemáme...jednoducho povedané deti mať nemôžme (to sme zistili necelý rok pred svadbou) .
Posledné mesiace sme začali rozoberať tému adopcia, ale zatiaľ sme nijako nepokročili, sme na bode 0...bude to asi tým, že ani jeden z nás nikdy doteraz nad touto témou nerozmýšľal, pretože sme nevedeli, že sa nás to niekedy bude týkať a navyše po svadbe som dostal vďaka rodine novú prácu a to takú že týždeň som v Rakúsku a týždeň doma a manželka má tiež viac práce i keď pracuje doma (máme vlastný byt, ktorý budeme ešte necelých 6 rokov splácať).
Na to, že žijeme na východe tak máme celkom pekný mesačný príjem a to po tých 800€ (čiže mesačne celkovo 1500€+) mesačne plus mínus ...predtým to bolo s príjmom horšie.
Zatiaľ sme sa zhodli len na tom, že k tej adopcii pristúpime ale na viac veciach sme sa ešte nezhodli ani moc nehľadali informácie, nečítali knihy ani nič o adopcii...keď som nebol v Rakúsku tak sme sa väčšinou pripravovali na svadby a podobné veci keďže bolo leto a tiež sme prerábali celý byt.
Idem znova do práce a keď sa vrátim tak to sme sa dohodli, že si spolu sadneme na celý deň a začneme hľadať info a celkovo sa porozprávame o tom.
Dlho som sa vyhýbal tejto téme s ňou i keď to nad nami nonstop visí no i keď sme to ešte celkovo neprebrali tak viem aké má ona o tom predstavy a to sú také "zjednodušené "...neberie do úvahy, že žijeme na slovensku a ľudia tu nie sú moc tolerantný ba niekedy až hnusní a to adoptované dieťa si možno zažije svoje pre okolie a hlavne v škole a my to budeme prežívať s ním ...čo poznám pár ľudí s adoptovanými deťmi tak majú romske alebo poloromske či dokonca černošské dieťa no ja osobne nechcem ani jedno z nich ale to sa mám teraz pripraviť s manželkou na mučivé 5-8 ročné čakanie na biele dieťa?...
Som v tomto úplný lajik čiže vítam hocjaké názory...je aj iná cesta k dieťaťu ako dieťa zo slovenska s čakacou dobou toľkých rokov?...nevadilo by mi dieťa inej rasy (až na tie čo som spomenul hore) ale s našimi financiami asi max okolité štáty východnej eu ako rusko, ukrajina či balkán v ktorých jazyková bariéra nie je extrémna ale tam tie vybavovacie procesy asi, nie že asi ale určite budú niečo stáť a či sa to vôbec podarí, keďže deti idú skôr asi zo slovenska von ako k nám.
Ak máte negatívne či pozitívne príbehy, fakty o deťoch z DD tak píšte...alebo čo si máme o deťoch z DD preštudovať .. o ich psychických ranách z DD skrátka hocičo mi k tomu napíšte ...ešte sme sa neboli pýtať na žiadnych úradoch skrátka zatiaľ sme nespravili nič ...ak mi chcete napísať že o adopcii a deťoch z DD nemám ani šajnu tak máte pravdu
Najprv chodte na UPSVAR po papiere- Potvrdenie od zamestnavatela o vyske platu, od obecneho uradu, ze ste bezuhonní, od lekara.. vypis z registra...tak musite absolvovat pripravny kurz cca 40 hod.- az tak vas zapisu do poradovnika. Deti su teraz umiestnovane v profi rodinach-menej v DD.
@maajak na adopciu je to 26hodin.. .myslim usmev ma 30hodina preto je par sedeni ospravedlnených, lebo tých 26splni aj bez cca 2sedeni...
40hodin je na profi!
@najjulinka vieš toho nejak dosť o adopcii..niekedy píšeš až "drsne"..máš skúsenosť s adopciou?
@dominikq1 z kadekolvek chceš dieťa doniesť, tak musíš mať od SR povelenie.. ak mame dohodu s nejakým štatom, tak to povolenie už je... inak individualne sa da,a le treba pýtať povolenie.. lebo ak si decko adoptuješ, tak sa stane našim občanoma republika s tým musí suhlasiť...
dieťa adoptovane nemam.. som profi a pestu. ... ale v pestu mam dieťa, ktore bolo volne aj na ado... ale z každeho kraja dali potvrdenie, že do ado ho nikto nechce, tak som mohla brať do pestu (mala som pripravu na pestu a tak som do ado nemohla... ked som začala vybavovať to dieťa, tak do ado nebolo volne... a tak sme začali vybavovať pestu a kým som ja vybavila papiere, tak bolo volne už do ado, ale ja som mala papiere na pestu... )
@najjulinka profi pestu ado skratkám rozumiem no na slová nie som ešte zvyknutý ...ak sa bude dať získať povolenie že môžme dieťa z ruska alebo ukrajiny tak sa s manželkou začnem informovať na tie ruské a ukrajinské deti namiesto mnohoročného čakania na biele zo slovenska ...mne by nevadilo dieťa ktoré má už 3-5 rokov, práve naopak no neviem ako je to u manželky
...a nejaké knihy (aj elektronické) či "články" o deťoch z domova by si nemala?...myslím ohľadom tým psychických vecí, ktoré boli spomenuté v tejto a iných diskusiách o adopcii
@dominikq1 tu máš jeden link http://cipc.sk/, prečítaj, možno sa ti bude hodiť
@tortelinka vďaka

no zohnať decko s rodokmenom proste bude ťažke... možno aj nemožne... 🤐