icon

Rady ohľadom adopcie

dominikq1
25. sep 2015

Mám 27 a s manželkou sme mali svadbu pred rokom, no deti nemáme...jednoducho povedané deti mať nemôžme (to sme zistili necelý rok pred svadbou) .
Posledné mesiace sme začali rozoberať tému adopcia, ale zatiaľ sme nijako nepokročili, sme na bode 0...bude to asi tým, že ani jeden z nás nikdy doteraz nad touto témou nerozmýšľal, pretože sme nevedeli, že sa nás to niekedy bude týkať a navyše po svadbe som dostal vďaka rodine novú prácu a to takú že týždeň som v Rakúsku a týždeň doma a manželka má tiež viac práce i keď pracuje doma (máme vlastný byt, ktorý budeme ešte necelých 6 rokov splácať).
Na to, že žijeme na východe tak máme celkom pekný mesačný príjem a to po tých 800€ (čiže mesačne celkovo 1500€+) mesačne plus mínus ...predtým to bolo s príjmom horšie.

Zatiaľ sme sa zhodli len na tom, že k tej adopcii pristúpime ale na viac veciach sme sa ešte nezhodli ani moc nehľadali informácie, nečítali knihy ani nič o adopcii...keď som nebol v Rakúsku tak sme sa väčšinou pripravovali na svadby a podobné veci keďže bolo leto a tiež sme prerábali celý byt.
Idem znova do práce a keď sa vrátim tak to sme sa dohodli, že si spolu sadneme na celý deň a začneme hľadať info a celkovo sa porozprávame o tom.
Dlho som sa vyhýbal tejto téme s ňou i keď to nad nami nonstop visí no i keď sme to ešte celkovo neprebrali tak viem aké má ona o tom predstavy a to sú také "zjednodušené "...neberie do úvahy, že žijeme na slovensku a ľudia tu nie sú moc tolerantný ba niekedy až hnusní a to adoptované dieťa si možno zažije svoje pre okolie a hlavne v škole a my to budeme prežívať s ním ...čo poznám pár ľudí s adoptovanými deťmi tak majú romske alebo poloromske či dokonca černošské dieťa no ja osobne nechcem ani jedno z nich ale to sa mám teraz pripraviť s manželkou na mučivé 5-8 ročné čakanie na biele dieťa?...

Som v tomto úplný lajik čiže vítam hocjaké názory...je aj iná cesta k dieťaťu ako dieťa zo slovenska s čakacou dobou toľkých rokov?...nevadilo by mi dieťa inej rasy (až na tie čo som spomenul hore) ale s našimi financiami asi max okolité štáty východnej eu ako rusko, ukrajina či balkán v ktorých jazyková bariéra nie je extrémna ale tam tie vybavovacie procesy asi, nie že asi ale určite budú niečo stáť a či sa to vôbec podarí, keďže deti idú skôr asi zo slovenska von ako k nám.
Ak máte negatívne či pozitívne príbehy, fakty o deťoch z DD tak píšte...alebo čo si máme o deťoch z DD preštudovať .. o ich psychických ranách z DD skrátka hocičo mi k tomu napíšte ...ešte sme sa neboli pýtať na žiadnych úradoch skrátka zatiaľ sme nespravili nič ...ak mi chcete napísať že o adopcii a deťoch z DD nemám ani šajnu tak máte pravdu

Strana
z2
najjulinka
27. sep 2015

no zohnať decko s rodokmenom proste bude ťažke... možno aj nemožne... 🤐

maajak
27. sep 2015

Najprv chodte na UPSVAR po papiere- Potvrdenie od zamestnavatela o vyske platu, od obecneho uradu, ze ste bezuhonní, od lekara.. vypis z registra...tak musite absolvovat pripravny kurz cca 40 hod.- az tak vas zapisu do poradovnika. Deti su teraz umiestnovane v profi rodinach-menej v DD.

najjulinka
27. sep 2015

@maajak na adopciu je to 26hodin.. .myslim usmev ma 30hodina preto je par sedeni ospravedlnených, lebo tých 26splni aj bez cca 2sedeni...
40hodin je na profi!

dominikq1
autor
27. sep 2015

@najjulinka vieš toho nejak dosť o adopcii..niekedy píšeš až "drsne"..máš skúsenosť s adopciou?

najjulinka
27. sep 2015

@dominikq1 z kadekolvek chceš dieťa doniesť, tak musíš mať od SR povelenie.. ak mame dohodu s nejakým štatom, tak to povolenie už je... inak individualne sa da,a le treba pýtať povolenie.. lebo ak si decko adoptuješ, tak sa stane našim občanoma republika s tým musí suhlasiť...

dieťa adoptovane nemam.. som profi a pestu. ... ale v pestu mam dieťa, ktore bolo volne aj na ado... ale z každeho kraja dali potvrdenie, že do ado ho nikto nechce, tak som mohla brať do pestu (mala som pripravu na pestu a tak som do ado nemohla... ked som začala vybavovať to dieťa, tak do ado nebolo volne... a tak sme začali vybavovať pestu a kým som ja vybavila papiere, tak bolo volne už do ado, ale ja som mala papiere na pestu... )

dominikq1
autor
27. sep 2015

@najjulinka profi pestu ado skratkám rozumiem no na slová nie som ešte zvyknutý ...ak sa bude dať získať povolenie že môžme dieťa z ruska alebo ukrajiny tak sa s manželkou začnem informovať na tie ruské a ukrajinské deti namiesto mnohoročného čakania na biele zo slovenska ...mne by nevadilo dieťa ktoré má už 3-5 rokov, práve naopak no neviem ako je to u manželky
...a nejaké knihy (aj elektronické) či "články" o deťoch z domova by si nemala?...myslím ohľadom tým psychických vecí, ktoré boli spomenuté v tejto a iných diskusiách o adopcii

tortelinka
29. sep 2015

@dominikq1 tu máš jeden link http://cipc.sk/, prečítaj, možno sa ti bude hodiť

dominikq1
autor
29. sep 2015

@tortelinka vďaka

Strana
z2