Skúsenosti s adopciou, náhradnou rodinou a pestúnstvom
ahojte ,neviem ci budem mat svoje dieta kedze sme neplodny par a akurat ideme podstupit KET. Mm som uz nacrtla moznost adopcie ale len tak pozvolna lebo este verim ze sa stane zazrak a budeme mat aj vlastne, ale budem velmi rada ked mi poradíte ako vsetko funguje /adopcia,pestunstvo,nahradna rodina,../ lebo na uradoch nei su vzdy ochotní a vy uz máte skúsenosti z praxe. ake su postupy? kolko sa caka? co financie ? skratka co vsetko treba absolvovat ? viete o nejakej literature kde by som sa mohla nieco dozvediet? budem Vám velmi povdacna. dakujem
@magica78 ahojček, myslela som na teba a čakala kedy sa ozveš. Je mi to lúto, nezostáva nám však nič iné ako sa len pohnúť ďalej. Dúfam, že ak sa nepodarilo teraz, tak KET vyjde. Inak nedávno dávali reportáž o IVF a tá baba hovorila, že im sa to podarilo na cca 8 pokus. ja by som to nemohla, tak veľakrát podstupovať. stačilo mi naše IVF + KET, je to obrovská záťaž na psychiku, vzťah a peňaženku tiež.
@iwusa ahoj mi hovor ja by som to nepodstupila tolko krat, lebo maloktorá si uvedomuje ze to je aj o jej zdravy ze vsetko je nieco za nieco a je to velky zasah do organizmu. helios ma prerobenu stranku a tam pisu aj o negativach IVF. lebo stale sa o tom mlci co vsetko sa tebe moze stat . a hlavne odstupom casu. mas uplnu pravdu mne tiez stacilo to jednos ivf +ket a este skusime s arzenalom co mame a potom uvidime co dalej ale mm som uz spracovala ze by siel aj do adopcie . samozrejme musim to prerokovat aj s rodinou lebo ten cloviecik by bol sucast rodiny a nepacilo by sa mi keby sa k nemu zle spravali lebo nie je nase biologicke.
@magica78 Ahoj, viem ako sa cítiš sklamaná, ale ešte máš ďaľší pokus, tak treba dúfať. Keď budeš mať nejaký termín skús si dať pred tým nejaký predĺžený oddychový výkend niekde v kúpeľoch, kašli na robotu jednoducho vypni. Ja som bola vtedy v jednom kolotoči, práca ,lieky, pokusy, proste na mozok a nikto s kým sa môžeš podeliť o pocity. Presne po pár pokusoch z tých hormonov zničené zdravie, prázdna peňaženka a manželstvo na 0 bode. Všetko nanič, ale človek si tým musel prejsť, čo ťa nezabije to ťa posilní. A ešte pred tými pár rokmi keď som to podstupovala bolo to ešte v začiatkoch a ani tie percentá úspešnosti neboli také.
@magica78 presne tak, nikde sa nehovori o negativach a v tomto urcite su. ved co vsetko musi v danom obdobi zena do seba davat, kvanta liekov a hormonov. ja som mozno dost prehnane rozmyslala ale napadla ma jedna vec. totiz my sme podstupovali umele s darovanymi a viem, ze darkyne mozu ist aj viackrat a ked maju vela vajicok, tak ich rozdeluju medzi viacero zien. no a co ked sa raz stretnu chlapec a dievca, kt. su si vlastne na polovicu surodenci? mozno to pride prehnane, ale v dnesnej dobe sa to moze lahko stat, ved ak jeden z nich zije v KE a druhy v BA, to neznamena, ze sa nikdy nestretnu a viete ako sa hovori "nahoda je blbec". Je to vobec nejako osetrene? myslim si, ze nie.
@iwusa no presne budeme ako v telenovele Jose sa zamiluje do Pamely 😉
no veru a to mas aj to ked ukazovali toho blbecka co daroval spermie a vo viacerych Caroch . neviem ci to je realita ale ked davali americky film a bolo tam o darovani spermii vzdy mali podmienku aby vyzeral a bol zdravotne OK a bol clovek s VŠ. aby skratka to nebol zly gen.material.
akuarat pisem seminarku ,potim sa nad nou ako divy kon 😀 a predstav si co som si vybrala zo 190 ten .
nahradna vychova deti. tak studujem vsetko aj nahrdnu osbnu starostlivost, pestunstvo,osvojenie, ustavna starostlivost . a je mi niekedy do smiechu co sa tam v odbornej literature pise lebo vy mate urciet ine skusenosti o niektorých uz aj viem a vela ludi o nich vie len sa o nich hovori potichu ako to napr. chodi pri osvojeni a aky je ten skustocny cas,...
@baboadel jasne musim to vydrzat ale povedala som si ze uz do IVF nepojdem este sa vytrapim mozno s tými co mam 🙂 dala som aj vypoved teraz a som na PNke kvoli tomu MMT. uvidim co mi povedia v tom care a podla toho stanovim postup. ked osm bola na priprave a na ET tak som bola doma v klude a nepodarilo sa :( ale nie kazdemu je sudene byt biologickým rodicom.
Potrebujem poradiť. Mám dieťa v pestu. Otec bol vo väzení,ale pred necelými dvomi týždňami ho pustili z väzenia,lebo mu povolili obnovenie procesu. Chce sa s malou stretávať 2x do týždňa,odvoláva sa na to,že on je biologický otec a má právo vidieť malú. Navrhla som mu,že sa môžme dohodnúť na 1x týždenne. Nechcem mu brániť v styku,ale myslím si,že je zbytočné budovať nejaký vzťah,keďže sa pravdepodobne vráti do väzenia a odsedí si zvyšok trestu. Po odpykaní trestu si chce malú zobrať. Čomu sa samozrejme nebránim. Ide o 2,5ročné dieťa na ktoré by mohli časté stretnutia mať negatívny vplyv. Má právničku a každé moje slovo prevráti. Tlačí ma do niečoho o čom niesom presvedčená,že je v prospech malej. Čo mi poradíte? Ďakujem
@pehulkama , ou ou ou 😔 ako prvé ma napadlo upraviť styk otca s dieťaťom súdne, ale to nebude zajtra... Ako sa zaujímal doteraz a nemáte v rozsudku o pestúnstve nejako upravené jeho práva a povinnosti? Kurátor dieťaťa nevie poradiť? Respektíve Návrat, Úsmev ako dar... Doteraz prejavoval záujem o malú? nedá sa oprieť o jeho doterajší nezáujem? Nedivila by som sa, (ak sa doteraz nezaujímal, alebo nie výrazne), keby mu išlo len o to, aby sa mohol pochváliť na súde, aký je skvelý otec 🤐
Držím palce.
@pehulkama Nepoteším Ťa, ale:
a) nepomôže Ti nikto
b) nepomôže Ti nikto 😝
c) zabudni na výnimky z bodov a-b
d) Je to skôr filozofia, než exaktná veda. Preto odborníci sa jedni vyjadria za, iní proti. Rozhodnutie tak či onak ostane na Tvojom úsudku. O tom, čo malá znesie a čo jej prospeje. A aj zodpovednosť ostane na Tebe...
d) otcovi, resp. jeho právničke daj svoj návrh a trvaj na tom, že ak chcú niečo iné, majú si ONI obstarať požehnanie súdu, teda povolenie, resp. príkaz zo súdu. Použi metódu obohranej platne.
e) Ak budú príliš zasahovať do Tvojho normálneho života, tak napriek bodom a-c, žiadaj príslušnú pracovníčku ÚPSVaRu, aby s otcom a právničkou komunikovala ona.
Potiaľ moje vlastné skúsenosti.
Teraz trochu teórie.
Tvojou povinnosťou je podporovať vzťah pestu dieťaťa k otcovi. Pozor: podporovať vzťah neznamená nevyhnutne podporovať priamy kontakt!!! Ak dospeješ k názoru, že priamy kontakt je pre malú prínosom, máš ho umožniť. To neznamená, že tak často a v takom termíne, aký si otec nadiktuje.
Neviem, čo presne máš v rozsudku, ale spravidla tam stojí niečo v zmysle: "Ak sa pestún domnieva, že rozhodnutie rodiča nie je v najlepšom záujme dieťaťa, môže sa domáhať, aby tento súlad preskúmal súd." Toto nos odfotené stále so sebou a keby dačo, ukáž to tej právničke. Ty rozhoduješ a ak sa Ti otcovo rozhodnutie nepozdáva, najprv sa pýtaj súdu a až potom mu vyhovej.
Ja by som sa odvolala aj na ten fakt, že otec ešte nemá vyhraté a možno sa vráti do väzby. Preto vidieť áno, ale budovať vzťah, ktorý možno už čoskoro bude znovu na istú dobu pretrhnutý - to dieťaťu ublíži.
Viem, že to znie tvrdo a pre mnohých je to arogancia pestúnky. Preto zdôrazňujem - musíš byť presvedčená, že robíš to, čo malej prospeje. Prípadne si to overiť, odkonzultovať... ale dokázať ti to nikto nedokáže. Ale moje nastavenie je také - malá nemá nikoho iného, iba mňa, aby som ju ochránila. Preto za ňu bojujem a budem bojovať. Lebo pre mňa to nie je vec, že si poviem - veď sa ukáže, či to bolo dobré...
@macocha ďakujem veľmi za rady...veľmi si mi pomohla...už som to kozultovala s viacerými ľuďmi a všetci mi vlastne hovorili toto isté...myslela som si,že som len divná a necitlivá....právnička otca mi dokonca hovorila,že napadnú rozhodnutie o pestu a aj to,či som vlastne vhodná pestúnka,keď odmietnem stretnutia tak,ako to otec žiada....už som mala s otcom nedorozumenie,lebo som v podstate odmietla s malou chodiť do väzenia,myslím si,že dieťa do väzenia nepatrí...chcela som tam s ňou chodiť len raz za pol roka
@fidka79 ja si myslim, ze toto nie je predmetom diskusie..
Malolete dieta ma nariadenu ustavnu starostlivost, sud pravoplatne rozhodol o zvereni do pestunskej starostlivosti a pestun ma dbat o najlepsi zaujem dietata - je na to sudne zaviazany...
Pestunka hlada najlepsie riesenie pre 2,5 rocne dieta.. Sama pisala, ze nechce obmedzovat styk, ale hlada riesenie...
Tolko fakty, za tym su pocity a zranenia mnohych ludi 😔

ja som čakala na synčeka skoro dva roky predtým mi tiež ponúkali deti ale buď boli velké,alebo od drogovo zavislej matky alebo ,,farebné" ale ja som chcela čo najmenšie a tak sa oplatilo čakať synček mal 11 dní keď som si ho niesla z pôrodnice domov a teraz ma už 6 rokov