Plány pre 12-16 ročných tínedžerov na leto: Inšpirácie a nápady?
Ahojte. Decka nechcu ziadny tabor, max ideme k rodine do It na par dni. Ale inak nemame na plane absolutne vobec nic. Normalne sa desim toho, ze leto stravia predovsetkym na zariadeniach. Nemam ziadny napad okrem nejakych pobytov, ked oni tu kde budeme travit leto nemaju velmi kamaratov, resp. len z casti leta. Pracujeme odkialkolvek, aj volno si mozeme zobrat takmer hocikedy, no napriek tomu fakt neviem co spravit. Kazdy den na plazi to ich nebavi, preplnene turisticke chodniky tiez. Ale podla mna sme s muzom uplne pribrzdeni v tomto a nevieme nieco zaujimave vymysliet. Ja ked si spomeniem na moje leta, to bolo cast u babky, cast na chate, ale denne s kamosmi z ulice. A boli to vzdy skvele prazdniny, nikdy mi ich rodicia neorganizovali. Ako ste na tom vy s detmi v tomto veku? Kupaliska ich tiez nebavia, max vynimocne na jazero na paddleboard.
Tazko radit, moji idu poziarnicky tabor s pubertiakmi 10-18 takze fajn, s nami do Danska tyzden a tyzden k starkym, ano zvysok sa budu flakat na jazere, s kamosmi a chodit do fitka a lezat vyvaleny na gauci budu urcite tiez, ale to je OK, absolutne ok, zresetovat hlavu pred dalsim skolskym rokom... neorganizuj...mozes navrhnut zoznam veci, ktore chcete za leto zvladnut a ten zoznam spravte spolu - my sme mali minigolf, bowling, dva aquaparky, jeden zabavny park, lezecku stenu minuly rok a mlady chcel ist hladkat kravy, to bolo snad najtazsie zorganizovat....ale to boli vsetko jednodnove kratsie vylety...
15 rocna ide na gymnasticky tabor, ale to chodi pravidelne uz asi 5-6 rokov a na tanecne sustredenie, to je tiez kazdorocna zalezitost, plus jeden tyzden sme na dovolenke. a urcite este nejake jednodnove vylety, kupanie, kino, koncert...
Ak 16 ročnú osobu nič nebavi a za nič nie je vďačná tak nech si trhne nohou a ide na brigádu.
Naša má v lete 15 - ide do 3 táborov, chodieva každý rok. Budúci rok už by chcela aj brigádovať. Syn má 10 a ide do 2 táborov. K tomu dovolenka 2 týždne, každoročná stanovačka, nejaký minigolf, bowling, výlety, letné kino, stretnutia s kamarátmi. A nebránim sa aj, keď majú trochu nudy a pospia si, nemusíme im plánovať každý deň a minútu.
@anonym_autor vymyslat program 12-16rocnym? Akoze ok 12 fajn ale 16? Kamaratov nemaju ziadnych? Ani ziadne zaujmy, co by ich nadchlo a podla toho vymysliet program/tabor ved v dnesnej dobe tych tematickych moznosti je neurekom od sportu, cez tanec, pocitacove hry az po lego/nerf tabory. 16rocny ked nechce nic, ziaden program moze ist na brigadu. A to ako dlho budu na zariadeniach viete ako rodicia aj vy ovplyvnit ak dovolite cely den budu cely den ak obmedzite a nebudu mat pristup tak nebudu.
problem vidim skor v tebe a v tvojom pristupe
kazdy den na plazi ich nebavi a preplnene turisticke chodniky tiez nie
a to akoze nie je nic medzitym?
sadni si s nimi a dajte hlavy dokopy - ved je milion miest, kde je co vidiet aj robit
sa mi zda, ze o peniaze nudzu nemate, robit viete odhocikial, tak nerozumiem, co vzdychas
co by ine za to dali
@anonym_autor vyriesila by som to stylom mojej mamy - bud si najdu zmysluplnu zabavu na travenie volneho casu sami, alebo im jeden den vyhadzem skrine a budu skladat kominky, druhy den topanky lestit, treti den pivnicu, stvrty den kuchynu … no bud si ista, ze si najdu program aj bez wifi.
@anonym_autor Neviem no, to len teraz je moda robiť deťom animátorov, v tom veku 14plus sme tiež väčšinu leta trávili nudou a pri telke a tu sme. Teda ja by som neriešila že sa budú nudiť a budú viac na mobile-nech. Možno napríklad im dať nejaké povinnosti napríklad urobiť malý nákup, na IG a Tiktoku máš plno receptov na ľadové kávy alebo drinky, nebavilo by ich to robiť tebe aj im? Možno 15plus vek nech skúsia aj fitko.
16rocnemu dietatu robit program? 🤔 Na mobil dat rozumny limit a zabavu si najde a ked nie, tak nech si najde brigadu a este sa nauci aj hospodarit s peniazmi.
Neviem asi je teraz ina doba ale ja sim mala cele dva mesiace prazdnin program len s kamoskami. Az na tyzdnovu dovolenku niekde pri mori a sem tam nejaky vikendovy vylet. Ale rodicia sa mi v tomto veku do planov uz rozhodne nestarali..minimalne od nejakeho veku 14+ som bola cele dni vonku.
Teraz uz mladi nechodia takto von? Ci vyrazaju az vecer po 22? Problem neni podla mna v rodicoch…to skor sa mladi uz asi nevedia tak normalne stretavat…ze ich nebavia kupaliska? V lete?..zvlastne
@anonym_autor no, ja robim program svojim deckam - ciastocne. Moj 14r je maximalne nespolocenske decko, vecne usomrane, total puberta v plnom prude.. takze tam by som s postojom ako maju vyssie niektore baby neobstala. Sice do tabora mi odmietol ist uz druhym rokom, ale doma si sunky valat nebude. Uz si postupne pripravujem pre neho T9 a prijimackove testy a cele leto mi na nich bude ficat, ci chce-nechce. Chce ist totizto na dost prestizny Gympel kde zo 400 deti beru 30 a tak musi makat aby sa tam dostal (on si to samozrejme neuvedomuje, mysli si ze akurat na neho cakaju, ale tak, to je vacsina dnesnych pubosov). Takze toto a rodinnu dovolenku tam mame este naplanovanu na tyzden. Naproti tomu dcera bude mat cele leto "vybukovane", lebo tak ma natrieskany plan, co vsetko musi stihnut. Ma jeden tabor kde ide ako ucastnik, dva kde ide robit asistentku veduceho (ma 15r, bude mat 16r), potom ide v ramci Erazmu na 10 dni do zahranicia, s kamoskami planuju nejake stanovacky, kupko. Proste - ta to ma zorganizovane od A po Z a tam nemusim ani n z mojej strany a nejakeho usmernovania. Ale tak su taketo deti a su take ako moj mladsi. Neda sa porovnavat a preto sa neda davat ani rady. Moj najstarsi - 17r si robi toto leto vodicak, takze tam mu do leta nekecam, viem ze este planuje s kamosmi nejake akcie - tury, prespavacky, kino. Uz ho tiez oslovili ci nepojde robit veduceho na detsky tabor...mozno i toto vezme, uvidime.
Takze, hod rec s deckami a pokial ty vies robit z hocikial, tak nie je problem prenajat na par dni nejaku chatu/dom a lezat pri tajchu napriklad.
Neviem asi je teraz ina doba ale ja sim mala cele dva mesiace prazdnin program len s kamoskami. Az na tyzdnovu dovolenku niekde pri mori a sem tam nejaky vikendovy vylet. Ale rodicia sa mi v tomto veku do planov uz rozhodne nestarali..minimalne od nejakeho veku 14+ som bola cele dni vonku.
Teraz uz mladi nechodia takto von? Ci vyrazaju az vecer po 22? Problem neni podla mna v rodicoch…to skor sa mladi uz asi nevedia tak normalne stretavat…ze ich nebavia kupaliska? V lete?..zvlastne
@anonym_b1102c no mojich napriklad kupka moc nebavia. problem je ze sme na dedine, musis riesit komplikovanu logistiku - plus vstupne 14e na den nie je velmi lakave (to si este nejedla nic)...neviem ci vies ako to na kupaliskach vyzera - hlava na hlave, cast obyvatelstva sa kupe v tom com pride, to nie je ako byvalo dakedy v dobe dinosaurov za nasich cias...a von po 22? Napr. v NZ uz nie je v tomto case otvorene akoze nic. Vsetko zatvara medzi 20-22 - a u nas ani to nie je realne kedze spoje nie su.
tak moji vedia vzdy povedat co chcu vidiet, napr Eifelovku, N.Y, delfinarium..podla toho planujeme program, teraz ideme na Maltu a Siciliu, nebude to len lezanie na plazi ale mame program co vsetko chceme vidiet v danych statoch
Moja bude mat 16 a teda uz 3-4 roky je max otrava pre nu s nami niekam ist. Ale vzdy ideme ako rodina na dovcu niekam a napokon aj ona je rada. Inak chodi len za kamoskami, alebo si nieco doma tvori a samozrejme pozera. Prvy tzden dva jej trva sa preladit, a potom si uz sama napriklad vyupratuje sufliky, skrine, povyraduje veci, ked uz sa strasne nudi, ze su kamosky niekde pres s rodicmi... To asi dvojo poslednych prazdnin mi skoro padla sanka, ked sa pustila do takeho upratovania, pretoze predtym vsetko mala pohadzane na zemi alebo zmotane v skrini... Uz len cakam, kedy otvori temu festivaly a nie som s tym zmierena. Chcela ist na brigadu, ale 16 ma az v polke prazdnin, cize zatial nic nezhanala.
nenapisala si najdolezitejsiu info a to kde to leto budete travit.
lebo inak sa vymysla program pre teens v meste, inak na dedine.....
v prvom rade - obmedzit data a zariadenia, na max 3 hod denne. potom odovzdavaju .....
program si potom urcite nejaky najdu. predpokladam, ze maju tiez par kamosov na okoli, co maju takto "neprogram"
teens v tomto veku sa program nevymysla, proste sa navrhne nieco od rodicov a nieco od nich, zatial vzdy u nas bol kompromis.....
napr. uplne normalne by som sa ich opytala ci si nechcu urobit vylet do nejakeho vacsieho mesta na okoli (kupit zadarmo listky na vlak, nech sa dohodnu s kamosmi) a nech vyrazia sami na jednodnovky. toto sa vzdy v tomto veku osvedcilo..... 100-150km tak detto tolko vecer naspat. skontrolovat mapy nech vyrazia.....
do toho veku je vzdy 1x denny tabor pocas leta a potom bud sustredenie alebo prespavaci tabor. ale to pises, ze nechcu. A pytala si sa ich priamo na tabor pre teens?lebo u nas v tom veku - najdolezitejsie bolo neotravovat sa s malymi detmi, proste potrebuju teens sa zabavit s teens..... (a takych je tiez dost taborov)
Mám 13 ročnú. Tábor nechcela, ale je športovkyňa, celé leto bude mať tréningy, kempy, 2 týždne ideme k moru, potom nejaké stanovacky s rodinou, potom nejaké prespavacky, veľa jednodňových výletov, máme kopec kultúry v meste. Ak mám pravdu povedať, ja mám vždy pred letom trochu obavy a nakoniec sa nikto nenudí a veľmi rýchlo to zbehne. Mobil moja nemá, takze toto vôbec neriešim, žeby bola celý čas na zariadení.
@anonym_b1102c no mojich napriklad kupka moc nebavia. problem je ze sme na dedine, musis riesit komplikovanu logistiku - plus vstupne 14e na den nie je velmi lakave (to si este nejedla nic)...neviem ci vies ako to na kupaliskach vyzera - hlava na hlave, cast obyvatelstva sa kupe v tom com pride, to nie je ako byvalo dakedy v dobe dinosaurov za nasich cias...a von po 22? Napr. v NZ uz nie je v tomto case otvorene akoze nic. Vsetko zatvara medzi 20-22 - a u nas ani to nie je realne kedze spoje nie su.
@stvura To máš pravdu, aj u nás zrušili 2 kúpaliská, z jedného urobili ešte drahý aquapark akože a je všade hlava na hlave a plus ten trend mega nafukovačiek čo niektorí majú a zaberú tým pol bazéna, to ani zaplávať sa nedá, ležať na deke môže človek aj doma.
@anonym_autor ja s mojou nediskutujem o tom ze nikam nechce ist, k starym rodicom aj ak na kratko chodi v podstate automaticky a povinne, cez rok sa takmer nevidia a ja si na tychto vztahoch trosku potrpim, ma tabory kde chodi roky, cize ide tabor, potom je par dni doma, vybavi sa zubar atd a potom babka jedna, potom vylet s dedom = predpokladam bicykle, kupanie, turistika ako ich poznam, nam bude prazdnin aj malo... na konci prazdnin dalsi tabor tyzden a to my este nemame spolocne nic naplanovane.
Vobec nevidim dovod robit celodenneho animatora doma a neriesim ani ci niekoho nieco bavi, je leto, treba si uzit vodu a co treba, zaplavat si asopn na dve tri hodiny ak ma clovek moznosti, netreba animatorsky silit program ale zase ani prespat tyzdne v posteli s telefonom. Tak primerane.. u nas ked je velky protest tak treba nam upratovat,ked zavelim umyvanie linky kuchynskej, satnikov, povaly a este ma caka osetrit okna drevene... toto poviem a okamzite si aktivitu doma vsetci najdu.. od chlapa az po dceru.
@anonym_autor vyriesila by som to stylom mojej mamy - bud si najdu zmysluplnu zabavu na travenie volneho casu sami, alebo im jeden den vyhadzem skrine a budu skladat kominky, druhy den topanky lestit, treti den pivnicu, stvrty den kuchynu … no bud si ista, ze si najdu program aj bez wifi.
@sissy27 perfektne 😂😂😂👍
Zeny, mate skvele tipy, dakujem 👍. Normalne sa mi trocha ulavilo precitat ako to riesia ini, nejake napady a tak, super. Aby som to troska zhrnula brigadovat este nemoze (ale tesim sa aj ona ked uz bude moct), ale az buduci rok. Sme Ba okolie takze aj mesto aj dedina, kamosiek v okoli malo. Resp. Nemaju taku particku ako som mala ja, ja som vzdy mala kopec deti okolo seba, nasi ma nevideli cele dni, aj som im chybala. Moje detstvo bolo uzasne, ale moje deti su ine, doba je ina. Limity samozrejme maju. Ale to ked minu, strasne otravuju najma mladsi a fakt ze velakrat robim animatora. Zase si hovorim, ako dlho este budu mat zaujem o moju spolocnost? No tak sa na to pozeram. Ale na druhej velmi by som potrebovala, aby mladsi bol samostatnejsi. Vdacni su. Ale ak ta nieco nebavi, no tak ta proste nebavi. Samozrejme ze ist i tak musia napr. na dovolenku, ale na take kupko ich nedostanem. Mame aj svoj bazen, to im staci. Ja som kupaliska, jazera mala vzdy rada.
Nahlaste tu osobu nadomnou pls, mne sa neda dik
Ďakujem za túto diskusiu, ja sa tiež celkom obávam čo bude cez leto, keďže mám 4roch pubertakov. (Najmladší síce oficiálne ešte nie je, to však neznamená že to je ľahšie) Dokopy mám tri týždne dovolenky, plus mi vyšli 2dni voľna za sebou - takže plán je prvá dovolenka v rakúskych Alpách, druhá je IT, potom na dve noci pod stan. Prvý rok nechce ani jeden z nich tábor, čo som v konečnom dôsledku aj rada, lebo už by to šlo veľmi do peňazí. Ale našťastie tento rok má každý z nich už nejakého bližšieho kamaráta, takže snáď nejaký čas dajú aj s nimi, lenže veď aj tie deti odchádzajú takže budú hluche obdobia. Všetok voľný čas čo mi vyjde si vymyslíme nejaký aj krátky výlet. Plus chceme maľovať, každý má za úlohu vymaľovať si izbu a prerobiť ak budú chcieť. Keďže nie som pedant, rátam s tým že to nebude dokonale, ale dúfam že ich to zabaví.
@anonym_autor normálne..keď sa nudia môžu robiť domáce práce , opakovať si učivo , chodiť na kupko/ k jazeru , chodiť na bike korčule , čítať si ..je toľko možností mne ako decku nikdy rodičia nerobili program k moru som šla až v 18 tábory tiež neboli a vždy som si niečo našla
@anonym_autor bratove deti k nám chodia skoro každý víkend dievča 12 a chalan 14 .... Hrám s nimi počítačové hry keď chcú , ideme von hoci len do obchodu ( v meste je to iné ako na dedine tak radi idú )
Ideme sa najesť ale zas nie stále
Kúpať sa , povoziť na aute aj keď len po meste že im ho poukazujem kde čo je
Synovec keď mal narodeniny išli sme na Čínu švédsky stôl a potom výnimočné do BA gamestate detská herňa pre väčšie deti ( super miesto ale nesmierne drahé 😬🫤)
Vždy sa dá niečo ono nejde o stálu kreativitu
To kúpanie a hry obstojí stále
Poprípade mám aj mačku takže radi sa venujú aj jej
V lete je viac možností aj na šport opekanie atď
Možno kino filmový večer doma hocičo
Inak aj spoločenské hry dosť idú ( Albi logické )

Daj limit na zariadenia a oni si už zábavu nájdu. Nemajú žiadnych kamošov?