Doktor mi navrhol sterilizáciu, ale môj manžel nesúhlasí
Ahojte.
Mám dilemu. Toto bude moja tretia sekcia, doktor mi preto navrhol sterilizáciu, ktorú som podpísala bez vedomia svojho manžela. Keď som mu to povedala, že doktor mi to navrhol a už nechcem ani veľmi riskovať ...tak sa trošku ani nie nahneval, ale bol sklamaný, že on ešte chce deti, že prečo doktor do toho kecá, že on si bude dávať pozor ale keď budeme mať chuť na ďalšie bábätko, tak už nebudeme môcť mať.
Neviem, čo mám robiť. On nepodstupi to riziko vynosiť dieťa, toľko sekcii. Rozprávali sme sa o Tom veľakrát, termín sekcie sa blíži a ja neviem, či mám odmietnuť sterilizáciu alebo aj napriek tomu, že on s tým nesúhlasí, ísť do toho a možno ho to časom prejde a pochopí že tak to je lepšie.
Deti ľúbime ale za každú cenu riskovať...
Ked vezmem do uvahy, ze chlap nech by bol akýkoľvek dobry by zomieral uz pri prvých tehotenských priznakoch, pride mi nezodpovedne z jeho strany hnevať sa pre nieco takéto. Navrhol ti to lekar, asi vedel preco a 3 deti su 3 deti. Kazde tehotenstvo nechá zmeny na tele a porody sekciami ani nehovorim. On moze chciet aj 8 deti. V prvom rade si to ty, ktorá na seba berie vsetko riziko. A ktorá si to s prepacenim “ods**rie”.
On nepovedal, že v žiadnom prípade sterilizácia.
On len zostal taký zaskočený, že či to už nebudeme mať deti.
Vie k všetkých rizikách, ale doktor nepovedal, že v žiadnom prípade nemôžem už mať deti. Len že to neodporúča, lebo môže byť riziko. Riziko môže byť stále, či prvé, či 10te.
Ani nie je taký sebec, že by do mňa pustil všetko, keď vie, že nechcem, alebo by sa mohlo niečo stať.
Len mal takú pripomienku, že prečo doktor zasahuje do toho, či budeme alebo nebudeme mať deti. Samozrejme, ak by išlo o život, tak by neohrozil naše životy.
Aj on sám povedal, že pôjde on na zákrok. Ale ja som to podpísala, že keď už budem otvorená, nech nemusíme ísť ešte raz.
Ja neviem. Neodsudzujem ani ženy ktoré majú 10 deti, ani tie, čo zostali pri jednom, ani tie, ktoré nechcú ani jedno.
Ale na všetko musia byť dvaja, ja som mu ešte predtým hovorila o Tom, že mi gynekológ spomínal, tak bol ticho. A teraz som podpísala a len mu to oznámila...
Spýtam sa ťa: tieto tri deti boli všetky plánované? Alebo sa "pritrafilo" ako sa niekedy povie. Aj podľa toho by som zvažovala...
a kolko chcete mat deti ?? napriklad mojej mamine vsetko vybrali po porode so mnou - 4. dieta v 32...ako ona si len pochvaluje ziadna menstracia menopauza ale tak musite
sa dohodnut vy aj ked je tam nejaky zdravotny risk tak neviem no...ja viem ze viac ako 3 by sme nechceli takze mne by to neprekazalo :D
No je to tvoje telo. Ty sa musíš rozhodnúť, lebo ty dieťa vynosíš, porodíš a po pôrode sa budeš hlavne ty o neho starať (+ o ďalšie 3). A je to riadny rozdiel či po sekcii alebo po prirodzenom pôrode. Keď ti to lekár odporučil, je proste fakt, že to je riziko, ktoré podstupuješ TY. Okrem toho tie o tie 3 deti sa treba starať do dospelosti, potrebujú zdravú mamu! Ak by išlo o mňa, manželovi by som to samozrejme povedala, ale to, že on by si to neželal by na moje rozhodnutie nemalo žiaden vplyv! Akurát by som mu jasne vysvetlila, prečo som sa tak rozhodla. A vy ženy však sa spamätajte, to naozaj mate pocit, že vaše telo patrí manželovi?! Však oni už majú 3 deti, nejde o to, že chcem nechcem deti... Čo je úloha ženy len byť jedna mašina na rodenie za každú cenu? (lebo si to tak pán manžel želal.. Pričom pre neho to je samozrejme nič, on nepodstupuje žiadne nepohodlie)
Uprimne, ja sa manzelovi cudujem, ze po tvojich troch sekciach planuje eventualne este stvrte dieta. Mne to znie ako vyrok naivneho egoistu...sorry...ak by moj muz vedel, ze pre mna tehotenstvo moze predstavovat ohrozenie zivota, nebolo by o com. Navyse, clovek nesie hlavne zodpovednost za tie deti, ktore uz ma... Mam kamaratku, ktora pri tretej sekcii takmer zomrela...aj kvoli takymto prikladom ziaden normalny lekar zene po troch sekciach neodporuci stvrtu...
Takze on sam povedal, ze on pojde na zakrok? Ale to tiez znamena, ze uz teda nebudete mat deti. Takze co mu vlastne vadi? Samotny fakt, ze uz nebudete moct mat deti, alebo "len" to, ze si to podpisala bez toho aby ste na tom vopred jasne dohodli?
Lebo raz pises tak a raz tak...
A ty chceš ďalšie deti? Povedzme neskôr? O 5-6 rokov? Lebo je aj iná cesta, ak ti tak veľmi záleží na manželovi - antikoncepcia, kondóm,... Ja som chcela ísť tiež na sterilizáciu keby bola sekcia a muž bol tiež tak nejak proti, že je to už také moc definitívne 😄 (pritom ani on ani ja už ďalšie neplánujeme, ani nechceme). Tak my sme sa napokon dohodli inak a obaja sme spokojní 🙂.
Ja som si istá, že to nemyslel v zlom a z tvojich slov vnímam, že je dobrý otec i manžel. Neohrozil by ta vedome. Len nepozná možno rizika a hlavne, postavila si ho pred hotovú vec. Kazdy spracováva neprijemne info inak.. Tak ostal zaskočený..
Nesúhlasím s názorom, že tvoje telo, ty si to vyrieš, netahaj do toho chlapa. Áno, máš sa rozhodnúť hlavne ty, ale po rozhovor s ním, ved ste manželia, rodina, tak sa ho to tiež týka.
Lekár zahlásil, že je tu riziko, ale to je vždy. Aj pri zdravím tehotenstve je riziko. A nikto nevie, ako sa jazva zahojí. Možno sa zahojí prekvapivo dobre a o pár rokov by ste ešte dieťa mohli mať.
Na tvojom mieste by som do toho nešla. Véd sú spôsoby, ako zabrániť pocatiu, ale ak budeš zdravotné ok a budete ste dieťa chcieť, je lepšie mať možnosť.
Kedze ide o zdravie a dalsie tehotenstvo sa neodporuca,rozhodla si sa spravne. To ci by sa moj muz hadzal o zem alebo nie,by som neriesila. Mate 3deti,kolko ich este chcel urobit??
Lekár navrhne sterilizáciu, žena to môže akceptovať alebo odmietnuť a predpokladám, že si to môže aj rozmyslieť ak to najprv akceptuje. Sterilizácia nie je rovno vybratie maternice, ale primárne je to prerušenie vajcovodov, čiže menštruácia bude pokračovať a je možné aj nasledovné tehotenstvo.
1. Vy dvaja ste už dávno mohli mať vyriešené, koľko detí chcete. Samozrejme plán je jedna vec a podmienky, nastavenie človeka, túžba sú druhá. Pokiaľ, ale viete, že ste vždy chceli obaja viac detí ako tri tak operujte s touto informáciou a použite inú formu antikoncepcie.
2. Manželovi očividne bolo spomenuté, že ti gynekológ predostrel aj túto možnosť a očividne to ignoroval alebo sa tváril, že je to irelevantné.
3. Uvedomuje si manžel, že ak on pôjde na vazektómiu tak tiež nebudete mať ďalšie dieťa? Nejako neguje sám seba a to, že chce ďalšie.
4. Predpokladajme, že teda on je ochotný podstúpiť vazektómiu, lebo možno už nad ďalším dieťaťom neuvažuje, tak prečo tak odmieta tvoju sterilizáciu? Bojí sa, že sa z teba stane mužatka alebo čo? Sterilizáciou ti nevybrakujú polovicu vnútorností, ale iba prerušia vajcovody, čo som písala hore a hormonálna činnosť by mala byť zachovaná.
@tncka ja čo tak čítam, že o tom sa maju dohodnuť ? ja neviem je rozdiel ked nie su zdravotné probléme vtedy ano sa dohodneme obaja
ale pokial su tam zdravotné problémy a je to doporučené tak ja by som sa nedohadovala ale oznámila takto to je , dalšie 4 dieta nebude, ja som to riešila takto , ja som oznamovala nie žiadala o dohodu alebo povolenie láskavo mat/nemat dalšie dieta
Jaj ženy, zrazu sú to vaše tela a chlapa do toho nič. Tak keď máte chlapa, tak ste dvojica, mate byť partneri a komunikovať spolu. Toto je zásadná vec ktorá sa týka aj partnera, tak hádam ma aspoň nárok niečo k tomu povedať? Aj keď rozhodnutie padá na ženu.
Ak to prezeniem, potom nech si chlap ide užiť sex s inou, veď je to jeho telo, čo vás do toho?
Myslim ze niet pochyb o tom,ze su dovody pre ktore je navrhnutie takehoto zakroku zo strany lekara a ak uz nechces dalsie dietatko je to na mieste.Avsak je nanajvys zvlastne rozhodnut sa pre takyto zakrok bez vedomia manzela,to si nemala.Mali ste sa najprv porozpravat a potom podpisat nieco tak definitivne co ma navyse dopad na manzelsky zivot.
@zaba21 prvú dcéru mám z prvého manželstva...dve deti máme s terajším a sú plánované áno.
Do tohto ti manžel vôbec nemá čo kecať, nech je rád, že máte 3 deti a ze si zvládla 3 sekcie! Veď to nie je žiadna maličkosť, to ťa má ako rád?? On sa o teba nebojí, nezáleží mu na tvojom zdraví??! Takého sebca by som nechcela
@stevvvka no presne tak. Preto ma mrzí, že som mu to len oznámila, aj keď teoreticky už o Tom vedel...ale nebol pripravený.
A keď mám pravdu povedať, bojím sa aj toho, že pre neho prestanem byť ženou. Ktorá mu porodi ešte dieťa. Aj keď možno už nikdy, ale ten pocit, že keď sa rozhodneme chcieť, už budeme vedieť, že zbytočne sa snažíme.
@timi247 keby ma nemal rád, tak serie na naše deti. Nie? Zase ako by ma mal rád, alebo ja samu seba, či jeho, keby som otehotnela a išla na potrat, lebo ...neviem pre aké všelijaké dôvody chodia ženy na potrat. On nechce dieťa len urobiť, on sa stará.
ja vás úplne chápem. zdravie je na prvom mieste. lekár lepšie vie či ísť alebo nie do ďalšieho tehotenstva. predsa ohrozovali by ste vlastný život. nechápem vášho manžela. veď máte tri deti. a aj keby jedno. hrozí vám totiž že maternica praskne (steh), chýba vám toto?
Autorka, ale ved vy mate plno inych moznosti. Mozete pouzivat kondom, mozete skusit spermicidne cipky a gely (Pharmatex napr. ale ucinnost tam nie je az taka vysoka, tam je dolezite pouzit ich spravne), barierovu antikoncepciu - teliesko, alebo hormonalnu - ci uz vo forme tabletiek alebo podkozny implantat, alebo antikoncepcny kruzok... preco ste sa tak strasne upli na to definitivne riesenie (sterilizacia, vazektomia)?
Takto budete aj dostatocne chraneni, aj vam ostane ta moznost, ze ak este niekedy budete chciet, tak budete moct mat dalsie deti.
A vy ste sa upli na jendo a stale vyberat ze bud dalsie dieta alebo sterilizacia. Ako keby nic ine neexistovalo.
Bojis sa, ze pre neho prestaneš byt ženou? Kvoli sterilizácii? No ak mas takéto pochybnosti tak asi sterilizácia je najmensi problem.... zenu nerobí ženou iba maternica, prsia a schopnosť rodit kazdy rok. Su zeny, ktore prisli o maternicu, su po mastektómii a predsa su krasne. A ano, su aj muži, pre ktorých su príťažlivé. Prepac ale mne to uz pride, ze samu seba podcenujes.
Ešte raz by som sa vážne s manželom porozprávala... ale osobne považujem za vhodnejšie dať si sterilizáciu urobiť.
@vendulka80 nemyslela som to tak, že nebudem pekná, príťažlivá, ale je rozdiel asi rakovina a jediná možnosť prežiť, že už nikdy nebudem mať deti ...
Alebo vedomie, že som odoprela mať možnosť mať deti.
Halooo a ine sposoby ochrany pre vas neexistuju? A tym nemyslim, ze on is da pozor...
Preco silou mocou uvazujete nad sterilizaciou ked s tym nie ste stotozneni? Uz som sa ta pytala ale moje prispevky ignorujes.
No vyzerá to tak, že nie si s tým vnútorné stotoznena. Tak si nechaj možnosť, aj keď 4 nemusí už prísť.. Ale možnosť tu bude. Časom uvidíte.
to potom do toho nechoďte, ak to nemáte vysporiadané sama v sebe 🙂 nemá to potom zmysel

1 dieta 2011 sekcia
2. dieťa 2012 sekcia
3. dieťa 2014 sekcia
tiež mi doktor povedal že by som mala isť na sterilizáciu, no ja som nechcela uplne zatvoriť dvere. proste človek nikdy nevie čo bude.
my sme taka trocha pozadu krajina - naozaj zahraničie bežne 5 - 6 sekcií a nerobia vedu - jasné ale velmi záleží na stave maternice, a celkovo vnutro - znamej povedali po 2 sekcii tretia v ziadnom pripade - ale nakoniec otehotnela s celkom velkym rozostupom a veru maternica jej praskla v 8.mom mesiaci.
ja som sa po 3.sekcii vyslovene pytala ako to vnutri vyzeralo - podrobne mi doktorka povedala čo tam videla. a nemala nejaky problem s tym že keby nahodou bol 4ty tak to zrejme zvladne moje telo.
ide ale o to že rozhodnuť by ste sa mali spolu, a tak sa k tomu aj postaviť, ak by si ustupila a nedala si urobiť sterilizáciu tak ale nech sa k tomu muž postaví tak že sa budete chrániť naozaj až kym sa nerozhodnete pre dalšie dieťa.