Doktor mi navrhol sterilizáciu, ale môj manžel nesúhlasí
Ahojte.
Mám dilemu. Toto bude moja tretia sekcia, doktor mi preto navrhol sterilizáciu, ktorú som podpísala bez vedomia svojho manžela. Keď som mu to povedala, že doktor mi to navrhol a už nechcem ani veľmi riskovať ...tak sa trošku ani nie nahneval, ale bol sklamaný, že on ešte chce deti, že prečo doktor do toho kecá, že on si bude dávať pozor ale keď budeme mať chuť na ďalšie bábätko, tak už nebudeme môcť mať.
Neviem, čo mám robiť. On nepodstupi to riziko vynosiť dieťa, toľko sekcii. Rozprávali sme sa o Tom veľakrát, termín sekcie sa blíži a ja neviem, či mám odmietnuť sterilizáciu alebo aj napriek tomu, že on s tým nesúhlasí, ísť do toho a možno ho to časom prejde a pochopí že tak to je lepšie.
Deti ľúbime ale za každú cenu riskovať...
Ja ho chápem. Podľa mňa ďalšie dieťa ani nechce, ale nechce stratiť tú možnosť o tom rozhodovať sám a nie ty s nejakým doktorom.
Aj môj doktor mi odporúčil zvážiť sterilizáciu po 2 dieťati zo zdravotných dôvodov, zdá sa mi to príliš veľký zásah. Ďalšie dieťa nechceme, chránime sa, ale sterilizácia je definitíva.
Nie je ani sebec, len to nechce takto uzatvoriť.
Opytal sa ta muz co chces aj ty? Ci je to iba o nom? Podla mojho nazoru 3 deti v dnesnej dobe stacia. (Aj ja mam 3) To nie je o tom len porodit ale aj vychovat, venovat cas. Nehovoriac o stopach na tele. Kazda zena je ina. Niektora zvladne lavou zadnou 6 tehotenstiev a porodov a druha ani 2 poriadne. Ja napriklad tiez rozmyslam o sterilizacii. Sice partnera teraz nemam ale nechcem sa v buducnosti bat co ked nahodou...lebo viem ze fyzicky ani casovo ani materialne by som uz dalsie dieta nedala. Mali by ste si sadnut a realne sa na to pozriet. V zivote sa vselico stava, aj neprijemne veci. Dajte si otazku ci by ste sa vedeli ten o tolko deti sami postarat keby sa tomu druhemu nieco stane.
Necitala som vsetky prispevky, ale muza urcite najviac zamrzelo, ze si to rozhodla bez jeho vedomia, pritom by to malo byt rozhodnutie spolocne. Co sa tyka sekcii, tak v dnesnej dobe sa robia uz aj styri a viac, ked je tam velky velkovy rozostup (napriklad ked tie tri starsie uz budu skolaci), po tych rokoch tam uz vyssie riziko ako pri druhej nebude... proste to bude riadne zahojene... O tom, ci ty/vy chcete dalsie dieta ste sa asi nebavili a preto ho to sokovalo, ja tu reakciu chapem. Keby ide muz na vasektomiu bez mojho vedomia, tiez by ma to "nastvalo", pritom styri deti mame a dalsie neplanujeme. Je to take o nas bezo mna.
@zuvelyn jedine si veľmi hlúpa a o takých veciach nemáš ani paru. Prečo ďalšie nechce až 4 dieťa? Lebo môže z veľkou pravdepodobnosťou zomrieť nieže počas pôrodu ale počas tehotenstva a ano keď niekto nemôže zo zdravotných dôvodov tak ten druhy sa môže aj na hlavu postaviť a ďalšie nebude. A ber to ze povie jej ze bude si dávať pozor otehotnie a pôjde na potrat? Pre tu tému to bude v pohode po psychickej stránke?
Pozri ja ti poviem tak ja mam 2 sekcie a keby som vedela dám sa pri druhej sterilizovať lebo po sekcii mi povedali ze 3 byť nemôže že moja maternica tehotenstvo nezvládne ani čreva a všetko vo vnitry a to som mala len 25ked som porodila. No žiaľ teraz už moc sterilizácia nieje mozn keďže mam veľa zrastov a koli veľkému bruchu mi laparo nespravia. Proste neriskuj život predsa ti musí pochopiť
@anjelicek26 no nieje to pravda tma nejde vždy len o jazvu ja mam 2 sekcie a ďalšie tehu nieje možné
@michalka4193 tu nejde o to, ze ci chcee/nechce stvrte dieta, ale primarne o to, ze do svojich uvah a myslienok nezahrnula manzela a rozhodla sa sama...ano jej telo, ale ich zivot. Kazda mame iny zdravotny stav, mna skoro zabil stvrty (prirodzeny) porod, ono sa to vie zvrtnut kedykolvek.
@michalka4193 hlúpa? Za to že si myslím ze také veci sa majú riešiť najprv medzí štyrmi očami? Ja nevravím ze ju nema podstúpiť, ale ze jej muz ma právo sa hnevať za to ze to riešila bez neho. Ak je toto hlúpe, tak budem hlúpa s radosťou, lebo našťastie ja si svojho manžela a vazim dostatočne na to, aby ma taka vec nenapadla robiť poza jeho chrbát ;)
Ps: čaká ma druhá sekcia s rozostupom 15 mesiacov, páru mam az az ;)
@anjelicek26 jasne ale tak tym že nečakala že jej to dá podpísať a podpísala oka mali sa porozprávať len mne sa zdá sebecké že jej muž povie ze on ďalšie chce... Ale wtf? Keď nemôžem chcieť môže koľko chce... Ale v prvom rade by si to mali asi vydiskutovat to ano
@zuvelyn nie mne sa zda hlúpe porovnávať ci ma niekto 2 dieťa za sebou alebo 3 že to je jedno podľa mňa to jedno nieje... Ale áno mali si to vydiskutovat len proste na druhej strane ak by môj manžel chce a ja napr viem ze ďalšie nemôžem tak by sa mohol aj na hlavu postaviť a ďalšie dieťa mu bohužiaľ nedám.. Ako tak môj nazor
@janinah takže mu dať na výber, buď sa bude dostatočne chrániť a ako ja s ním konzultujem sterilizáciu, tak on bude so mnou riešiť ďalšie dieťa, nie že upps, šmyklo sa.
mám za sebou tri sekcie aj sterilizáciu. samozrejme, že sme sa o tom s manželom bavili a keď sme už pritom nie je to žiadne definitívne riešenie. Keby sme chceli dieťa, tak sa to urobí ako pri umelom oplodnení. Pri druhej sekcii som takmer vykrvácala, pri tretej keď ma primár otvoril, povedal, že som "potrhaná" ako vianočka. Že by už do sekcie nešiel, ale pýtal sa či to teda naozaj chcem. Takže žiadny podpísaný papier nič neznamená, všetko sa to dolaďuje priamo na operačke. A mne by skôr zrada prišla od manžela, že mu nezáleží na mne ako žene ako matke - že ma nechá podstúpiť to riziko, že prídem o život alebo deti o matku. Som rada, že mám manžela, ktorý stojí pri mne. Inak aktuálne píšem články práve o mojich troch sekciách a pribudne aj ten o sterilizácii, tak ak budete mať chuť, prečítajte si 🙂
@zuvelyn ja by som skôr ako zradu brala jeho postoj, že si ma neváži ako ženu, ako matku. že je ochotný ma poslať do rizika, bez ohľadu na odporúčanie lekárov. každý to vidí inak, ale s tým, že to treba komunikovať vo dvojici plne súhlasím 🙂 našťastie my sme sa v tomto zhodli. veď manžel to už pri mojej druhej sekcii skoro nepredýchal 🙂
Tvoj osetrujuci lekar vie predsa lepsie zhodnotit stav tvojej maternice ako tvoj manzel. Ako si to on vobec predstavuje, ze sa mu smykne a ty budes riskovat svoj zivot? Kto sa potom bude starat o tie zijuce deti?
Tvoje zdravie by malo byt na prvom mieste nie ? ...ci jemu je jedno lebo on chce dalsie dieta mozno niekedy este ? ...navyse lekar asi vie preco ti to navrhol ...ty niesi ani lekar a tiez asi tusis , ze by to uz nemuselo byt zdravotne ok ..mate 3 deti ... mal by mat k tomu uplne iny postoj a malo by mu zalezat na tvojom zdravi pretoze nieste v situacii , ze nemate ani jedno ...
Tak v prvom rade ty musíš vedieť ako sa cítiš.Mňa čaká druhá sekcia a tiež zvažujem sterilizáciu a manželovi sa to tiež nie veľmi páči...ale tak ja mám zasa viac mínusov na ďalšie tehotenstvo,toto tehotenstvo tiež nieje bezproblémové.Tak som to manželovi vysvetlila,že ďalšie dieťa proste za mňa určite nie a vy budete mať 3 detičky,ešte keby to chceš urobiť po prvom tak to pochopím a lekár ti to nenavrhol tiež len tak zo srandy.Ale určite to preberte ešte spolu,držím palce🙂
Nechápem,načo toto riešiš s chlapom????? Je to tvoje telo a ty nie si jeho majetok,sa zobud. A akože čím rozmýšla takýto chlap????? Keď mu nebude dosť deti,tak nech si porodí sám alebo sa ho opýtaj či je pripravený postarať sa o 4 deti sám,ak ďalšiu sekciu neprezijes.
@pribinak Pruser bol preto, ze im to nepovedali a urobili sterilizaciu bez ich vedomia. teraz lekar povie to svoje povinne, ze su tu rizika, odporucame tserilizaciu, suhlasite? Ona povie, ze nie a lekar nezmoze nic
Autorka: Tak hadam je muz aspon trochu normalny a ty si pocas styku pritomna tiez, tak vies dohliadnut na to aby ste pouzivali riadnu ochranu. A nie spoliehat sa na to ze muz si da pozor a trpnut, ci nepovie, ups smyklo sa? To mate potom s muzom vaznejsi problem ak sa na neho ty spoliehas a on je schopny povedat ze ups smyklo sa a schvalne urobit dalsie dieta.
Plne ho chapem v tom, ze sa citil dotknuty kvoli tomu, ze si urobila rozhodnutie bez neho. Ak je ale naozaj takyto nezodpovedny, tak ta aj trochu chapem, preco by si do toho isla.
Ako som pisala - neriesit definitivnu sterilizaciu, nechajte si otvorene moznosti, ale dovtedy sa poriadne chrante! A ak na to chlap nie je ochotny pristupit, tak by som s nim nespavala kym by nebolo zabezpecene, ze nedojde k nezelanemu tehotenstvu.
No ja mam za sebou 3x sekcia a po dcérke mi sama lekárka navrhla ,ze mi spraví sterilizáciu lebo mam slabú brušnu stenu a nebolo by dobre ďalšie tehu ktoré vôbec neodporúča.Ja som sa s mm dohodla ze co a ako a dohodli sme sa na sterilizacie .U nás to bolo spoločne rozhodnutie.Osobne by som si sadla s tvojim manželom a povedala mu aké sú rizika ,alebo by som sním išla k lekárke nech mu vysvetli co to pre teba znamená aké rizika a ostatne.Podla mňa by to.asi skôr pochopil .Je to ťažšie rozhodnutie pre oboch ale mate detičky a buďte radi ze ste všetci zdravý.
Inak pre tie ktoré si myslia,že čím viac rokov od predošlej sekcie je nejaké menšie riziko,tak nieje.Ja budem mať druhú sekciu po 15tich rokoch a mám problém s jazvou na maternici,pretože je na jednom mieste stenšená a sledujú to,pretože sa to stále stenšuje ako drobec rastie.To ako sa rana zahojí nevie nikto ovplyvniť a môže to byť fakt problém...a myslím si,že každá zodpovedná žena,ktorej záleží na jej zdraví a deťoch si toto dobre premyslí
Pride mi to z jeho strany sebecke a je viac ako ptavdepodobne,ze nema ani tusenie co za zakrok sekcia je a ake moze mat nasledky po kazdej dalsej sekcii na tvoje zdravie. Zobrala by som ho na gyndu nech sa s nim pobavi lekar,odbornik. Chlapi si myslia,ze to tehotenstvo same o sebe je akoze nic,aj tych 9 mesiacov. Aj si naivne myslia,ze ako brucho narastlo,ze po porode by mala zena vyzerat za kratko,ako modelka,šak uz tehotna nie si...mate tri zdrave deti co je i na dnesnu dobu uz celkom rarita. By som kazdemu jednemu dopriala moc jedno aspon vynosit a odrodit.
Ste manželia, predpokladám že deti ste chceli obaja, nie len jeden. Ja by som sa s manželom porozprávala dopredu, že sa bojím, aké sú riziká, a všetko čo ti lekár povedal. Určite by to ináč prijal, ako keď si ho postavila pred hotovú vec.
Ja som skoro zomrela- vykrvacala pri prvom, prirodzenom pôrode. Tiež som sa potom bála, ale ďalšie dieťa sme chceli obaja. Manžel by ma netlačil do ďalšieho ak by som nechcela. Ale o všetkom sme sa rozprávali.
Čo sa týka sekcií, v pôrodnici so mnou bola žena po 3. sekcii, nedala sa sterilizovať a všetci lekári si na vizite klopali na čelo. Ďalšia bola po piatej sekcii, ale bola tmavá, tej nikto nič nepovedal.
Určite by som mu o tom povedala a keďže už máte 3 detičky podľa mňa je to tak akurát. Predsa len ty to dieťa vynosis a porodis tak cele to je na tebe. A teraz 4 sekcia by bola aj riziko. Ja ta celkom chápem.
A co hovori tvoj manzel na to, ze je velke riziko, ze pocas 4.tehotenstva zomries? Je s tym v pohode?
Tak urcite taketo veci by som si vyjasnila s muzom. Ale ja som este nezazila gynekologa, ktory odporucal sterilku🤔🤔-zijem v zahranici a to maju moje zname aj 5-6 sekcii. Ano, na vlastnu ziadost urobia, aleze by pri tehotenstve toto odporucali, tak s tym som sa nestretla. Na sk ma vacsina lekarov uz pri druhom cisarskom "papiere pripravene na podpis"🙄🙄 a ak mas pochybnosti o naleze, kontaktovala by som este jedneho lekara, ci to naozaj je az take riziko.
Ps: sekciu mam, ale jazvu mi nikto nikdy nemeral...

@luccija ty si čítala čo som písala? Alebo čo? Ja jej nenavrhujem aby mala 14 deti, alebo čo
Ja píšem o tom, že rómskym ženám doktor po 3 sekcií stŕerilizaciu určite nenavrhne