icon

Kresťanstvo a antikoncepcia

3. jún 2022

Ahojte som vydatá po dvoch pôrodoch zasebou a chcela by som riešiť nejakú antikoncepciu keďže ďalšie dieťa teraz alebo už nikdy neplánujeme. Som veriaca a stretla som sa s názorom že kresťan katolik nemôže používať hormonálnu antikoncepciu lebo je to hriech. Trochu tomu nechápem prečo by som ju nemohla užívať. Stretli ste sa s tým? Alebo viete kde je problém? Mne sa to zdá byt ok- veď zijeme slušný život sme manželia prečo by sme si nemohli normálne užiť?

mircalla
9. jún 2022

@leenkaa2708 Nie je. Len ma fascinuje, ako hodnotis ludi, ze su nevzdelani a nevies ani zaklady pravopisu.

mircalla
9. jún 2022

@bluka2 Presne tak.

cecilia29
9. jún 2022

@mircalla ja som nežila , ale môj brat pracoval v Írsku a Rakúsku, sestra v Nemecku, muž v Kanade, bratranec mi rozprával o Anglicku a druhý zase o Švajčiarsku. Stačí si pozrieť správy a stáva sa často že mladý študent v USA postiriela kto mu príde pod ruky. Prakticky , samé takéto veľké katastrofy sa dejú vo vyspelom svete.

cecilia29
9. jún 2022

@bluka2 no skôr ak má v sebe základy viery tak sa k tomu niekto vráti, spomenie si na Boha až keď je zle. A ak nemá, často si hodí slučku, upadne do depresie a pod.

leenkaa2708
9. jún 2022

@mircalla to uz si nevsimnes ze v dalsich privlastkoch mam makke ze este raz opakujem pisem rychlo a nepozeram vzdy ake davam i, kokos ty mas vedenie ako prepac ale ty si fakt mimo
Už mi neodpisuj prosim ta pekne

leenkaa2708
9. jún 2022

@mircalla ja neviem fakt už ako ti to napísať čítaš poriadne? Píšem o vzdelaní ohľadom cirkvi nie gramatiky 🙈😂och to je na smiech toto

mircalla
9. jún 2022

@cecilia29 Ja mam dost znamych v Skandinavii napriklad, su to vsetko stastni ludia. Ziju zdravo a bez stresu. Mam rodinu v Irsku, uplne iny pohlad na svet ako u nas. Katastrofy sa deju len vo vyspelom svete? Co takto Rusko/Ukrajina, byvala Juhoslavia? Staci sa pozriet na Slovensko. Hejt, hoaxy, zavist, netolerancia, rasizmus....krasne si tu zijeme, skutocne. To sme krestanska krajina. Velka cast krestanov su totalni pokrytci.
USA je extrem, nic take sa napriklad v Kanade nedeje.

mircalla
9. jún 2022

@leenkaa2708 Uz si na mna nechcela reagovat.

bluka2
9. jún 2022

@cecilia29 teraz bol atentát v Nigérii na kostol. Viac mŕtvych než v tej americkej škole. To je to spravodajstvo, kde americký vyhasnuty život stojí viac za zmienku než africký, bohužiaľ...

bluka2
9. jún 2022

LAGOS, June 5 (Reuters) - Gunmen attacked a Catholic church in southwest Nigeria during mass on Sunday, killing at least 50 people including women and children, according to a hospital doctor and media reports.

cecilia29
9. jún 2022

@mircalla ja žijem na Slovensku a spokojne bez stresu. Nemôžes porovnávať s rodinou ktorú poznáš. Ja poznám XY spokojných a vyrovnaných Slovákov. Rusko - Ukrajina je úplne iný level. Ale každopádne ľudia nie sú spokojní, nie sú stastní ...nie tak ako by človek očakával keď vidím že ten druhý má zdanlivo vsetko. Oproti našim predkom s pred 100 rokov máme všetko (okrem Boha) a nie sme všeobecne šťastní. Naši predkovia dokázali ustáť pandémie , hlad, smrť deti, drinu a zvládali to lepsie. Dnešní ľudia sa naháňajú sa za peniazmi, za luxusom, za tým aby sa vyrovnali susedovi ... A nikdy nie je dosť. Skôr vidím že úprimne veriaci ľudia sú spokojnejší so životom takým aký je. A nie , neležia na deke a nečakajú že im padnú pečené holuby do úst.

mircalla
9. jún 2022

@cecilia29 Mam uplne iny nazor. Ludia nie su spokojni, ale rozhodne nie kvoli tomu, ze je menej veriacich. Myslim, ze mas extremne skreslenu a naivnu predstavu. Co sa tyka historie, skutocne bolo ovela ovela viac nasilia a vojen napriklad ako dnes. Viac boha a viac nasilia, takze tato rovnica mi nevychadza. Kedysi znasali lepsie smrt, s tym suhlasim, ale ludsky zivot nemal skoro ziadnu cenu. Rodina mala 10 deti, z ktorych sa polovica nedozila dospeleho veku. Bralo sa to ako nieco bezne....

terezka1947
9. jún 2022

@mircalla vieš,aj stovky rokov dozadu sa ku kresťanstvu hlásili mnohí zo zištných dôvodov. Podľa toho,čo kde a od koho skôr kvaplo,menili si ľudia aj "vieru".
Takže sa dialo to,čo dnes.
I dnes plno ľudí neverí,ale keeeeby naaaahodou,tak krst,prijímanie svadba by nebola zlá. Ale pohreb byť musí.
Neviem,či Boh je barlička.
Lebo život a problémy si musíme vyriesit každý sám.
Či zájdeme do kostola,či za psychológom.
Tých pimyselnych barliciek by mohlo byť veľa.
Ale Boha by som iba ako barlicu veľmi nebrala. Je to niečo viac.
Niekto to pochopí,niekto nie. Ale osobne si myslím,že každý v živote dôjde do štádia,kedy bude mať vážne otázky a nejako sa do odpovedí Boh zamieša.
No vysmievať sa z niečo,čomu neveríš,nepoznáš to,nie je celkom fér.
Aj veriaci si zaslúžia rešpekt. Veď je stále moderné "z a nechaj žiť.

mircalla
9. jún 2022

@terezka1947 V poriadku, zasluzi. Ale tak ti poviem, ze napriklad som sa stretla s nenavistou, netolerantnostou a odsudzovanim najviac prave od krestanov. Konkretne napriklad tema IVF. Alebo tema cakam dieta s vaznym postihnutim, ako sa rozhodnut. Ale nechcem to tu riesit, je toho plny Modry konik. Takze aky pozicaj, taky vrat.

cecilia29
9. jún 2022

@mircalla vojny boli aj sú. Ale Boh vojny nechce (Mocní
vždy bazili po vojne. Lebo kde je moc tam je pýcha a kde je pýcha tam nie je Boh ) Celý Nový zákon vsak je o láske. Ale keď si len vezmeš slovákov s pred 100 rokov kde bolo 100% katolíkov (samozrejme časť so zištných dôvodov alebo len preto že to bolo IN) a teraz keď je 60 % katolíkov (zase časť len pro forma) tak by sa nám vo svete bez Boha malo žiť nejako lepšie podľa tejto filozofie. A to máme skutočne už aj z materiálnych potrieb všetko . Ale nie je to tak.

terezka1947
9. jún 2022

@mircalla nerozumiem tej poslednej vete....
Teda rozumiem,ale prepáč, nerozumiem.

mircalla
9. jún 2022

@terezka1947 Ale rozumies. Vacsine krestanov je nieco ako laska k bliznemu naprosto cudzia. Proste odsudzuju a netoleruju na jednej strane, ale zaroven chcu respekt. Je tu takych tem dost a mne uplne stacilo to citat

mircalla
9. jún 2022

@cecilia29 Ja som rada, ze uz nie je 100% katolikov. A z tych, co este su je vacsina len proforma.

terezka1947
9. jún 2022

@mircalla
Byť úprimne veriacim nie je jednoduché. A je to práca na celý život. Nikto si nevšimne to pekne,mnohí si všimnúť jedno zlyhanie v živote a budú na neho alibistický poukazovať celý život. A slúži im to ako slušná výhovorka,že ja taký nie som,lebo on toto a tamto. Haha.
každý máme možnosť výberu,ktorou cestou sa chceme vybrať.
Je jedno,či sme veriaci,či neveriaci.
Či cestou lásky,či cestou nenávisti.
Celkom ma zaráža tvoja nenávisť voči veriacim a nevidím ju len v tejto diskusii.
Nerozumiem prečo.
Ja nemusím súhlasiť s tým,že si neveriaca,ale nenapadlo by mi napísať:aký požičaj,taký vráť.
Či som rada,že je už len toľko a toľko neveriacich.

cecilia29
9. jún 2022

@mircalla vidíš ...a mne je jedno koľko je katolíkov či neveriacich. Môj život sa od toho neodvija.

mircalla
9. jún 2022

@cecilia29 Ani moj, ale som rada, ze ludia dostavaju rozum. Myslim, ze dalsia diskusia nema cenu. V podstate od sameho zaciatku to bolo zbytocne.

leenkaa2708
9. jún 2022

Ináč ženy zaujímavé je, keď dá autorka otázku kresťanstvo a antika priamo pre ženy ktoré sa s tým stretli.. a vyjadruje sa k tomu žena ktorá neverí v Boha ..a nemá o tom ani fuka, ani skúsenosti s metódami ani s vierou, ale tak no sloboda prejavu..keby to bolo aspoň s toleranciou..
Myslím že autorka nie je sprostá a vie že keby nebola veriaca alebo kašľala na to ako to vyrieši 🙈
Pýtala sa na rady a ako to majú iné veriace ženy atď alebo teda ako to funguje..
Rešpekt pred neveriacimi maminami ktoré keď už komentujú otázku ktorá nebola úplne priamo na nich vedia podať odpoveď objektívne ..bez kadejakých “predsudkov” ako to celkom určite je aj keď o tom nič nevie a nemá ani vlastnú skúsenosť..
@cecilia29
@terezka1947

mircalla
9. jún 2022

@leenkaa2708 Samozrejme, ze ju nemam. Pouzivam rozum a som racionalny clovek. Ono staci si pozriet prve 2 strany, dalej som tom necitala. Vyjadril sa o tom kazdy rovnako ako ja.

leenkaa2708
9. jún 2022

@mircalla Vy určite..,tomu verím asi tak ako Vy veríte v Boha 😂, a nereagujte na mňa prosím, už som Vám pisala že nemám záujem o ďalšiu debatu s Vami. Ďakujem pekne.

leenkaa2708
9. jún 2022

@mircalla to je presne to - nečítala ste ďalšie strany iba prvé dve (iba to čo Vám vyhovuje) a tam sa každý vyjadril ako ja (ani to celkom nie je pravda že ) ale ďalej už nepozriete..a potom z neuplnych informácií vypotíte vetu takéhoto typu

mircalla
9. jún 2022

@leenkaa2708 Nemas zaujem o debatu, ale vkuse ma priamo ci nepriamo oslovujes. Napises mi, ze ta nemam oslovovat a o 2 min na to mi opat napises. Tak sa rozhodni. Na tomto fore si inak tykame. Je zvlastne vykat niekomu len preto, ze mi nazorovo cudzi. Nemam ci co pozerat, pre mna hlboky stredovek. Dobru noc.

leenkaa2708
9. jún 2022

@mircalla pre Vás je všetko zvláštne čo Vám nevyhovuje ani sa nečudujem..a to že som reagovala nepriamo - nepísala som Vám, možem písať čo chcem, že musíte odpísať ste vydedukovala sama, takže som reagovala, že už nemusíte ozaj reagovať. Dobrú aj Vám.

cecilia29
9. jún 2022

@mircalla hovoríš o tolerancii ale sama nie si tolerantná 🤷 aký to má zmysel. Aký má toto zmysel pre autorku? Tá potrebovala vedieť ako to riešia kresťania. Ok vyjadrila si svoj nazor, aj keď nie si kresťanka. Ale tebe nejde o túto tému ako takú, ty si len z tej " tolerantnosti *a rozumnosti neveriacej proste potrebuješ kopnúť do kresťanov.

elizita
10. jún 2022

@eludka ja nikoho nesudim, ja len vyjadrujem svoj nazor na zaklade skusenosti.. ked sa ta to dotklo, skus byt menej vztahovacna, bude sa ti lahsie zit

terezka1947
10. jún 2022

Vyjadriť názor má možnosť každý.
Kľudne aj v tejto téme.
Mnoho neveriacich mamičiek vyjadrilo nesúhlas,nepochopenie a aj dalo svoj výklad toho,prečo sa im to zdá nelogické, nepochopiteľné.
Ale len niektoré vyjadrili svoj názor nenávistné, dehonestujúco.