icon

Kresťanstvo a antikoncepcia

3. jún 2022

Ahojte som vydatá po dvoch pôrodoch zasebou a chcela by som riešiť nejakú antikoncepciu keďže ďalšie dieťa teraz alebo už nikdy neplánujeme. Som veriaca a stretla som sa s názorom že kresťan katolik nemôže používať hormonálnu antikoncepciu lebo je to hriech. Trochu tomu nechápem prečo by som ju nemohla užívať. Stretli ste sa s tým? Alebo viete kde je problém? Mne sa to zdá byt ok- veď zijeme slušný život sme manželia prečo by sme si nemohli normálne užiť?

mell27
3. jún 2022

@eludka práve preto je bilingsova metóda, aby vedela žena podľa vonkajších prejavov, kedy má ovuláciu či už má pravidelný cyklus alebo nie. Jasneze pri pravidelnom je to jednoduchšie, to nespochybňujem...

mell27
3. jún 2022

@nestastna21 myslím, že tvoje komentáre ďalej netreba komentovať, samé hovoria o tvojej vyzrelosti 😊 tak ahoj 😊

lavienocka
3. jún 2022

@yoxinka veď cirkev nikoho nenúti ,každý sa aj tak nakoniec rozhodne sám. Aj my vyhodnocujeme s lektormi,čiže áno je to o trpezlivosti a treba sa to naučiť na riadnom kurze a ďalej sa s nimi radiť.

Tak creighton model sa da aj pri deťoch,sleduješ každý deň poriadne hlien mne to príde byť veľmi praktické a dá sa na to zvyknúť.
Tak ale chápem čo si tým chcela povedať.

yoxinka
3. jún 2022

@lavienocka
Mne osobne stačila absolútne sdcervúca výpoveď jednej známej, ktorá počas svadobnej noci počala dvojičky. Pred manželstvom sa rok sledovala, konzultovali s lektormi, ona fakt tomu verila, považovala to za správne a bola si istá, že tomu rozumie a vie to používať. Rok po narodení dvojičiek ostala totálne šokovaná zas tehotná, tak to nejako prijali, že teda ok, čo však bol úplny koniec bolo ďalšie neplánované tehotenstvo, tentokrát zas dvojičky a to babu položilo. Sama povedala, že chcela fakt úprimne žiť svoju vieru a zrazu má v priebehu 7rokov 5malých detí a nevládze. Nemá im kto pomáhať, starí rodičia žijú ďaleko a ona po tomto prestala veriť metódam, prestala veriť Bohu a nevie, ako ďalej. Keď som to tak počúvala, normálne som sa rozplakala🙁.

lavienocka
3. jún 2022

@yoxinka tak ja na jej mieste by som bola práveže šťastná 🌷nievete si predstaviť ani v najlepších snoch aká je to bolest pre nás kôli neplodnosti😭.
Ale každého životné okolností sú iné tak ano chápem aj iné ženy nie len seba.😉

oblecenie99
3. jún 2022

Nám na predmanželskej náuke vysvetľovali tú filozofiu (ne)ochrany trošku ináč. Tu ani nejde o vraj abortívny účinok tabletky, ale o ochranu a plánované rodičovstvo celkovo. Všetko je vylúčené, čo mechanicky zabraňuje počatiu, je to jedno, či ide o hormonálnu či bariérovú antikoncepciu, alebo prerušovanú súlož. DOKONCA! vraj cesta nie je ani zdržanlivosť, lebo to je tiež proti obsahovému zameraniu manželstva a princípov a pod. Jediná prijateľná forma je robiť to cez neplodné dni (ak nechcete dieťa). Z môjho pohľadu je to tiež akési obchádzanie pravidiel, trošku špekulácia, lebo ak má žena pod palcom sledovanie svojho tela a dobrý a pravidelný cyklus, toto vie byť istejšia a bezpečnejšia antikoncepcia, ako napr. taká prerušovaná súlož... ;) stále je to forma antikoncepcie. Dokonca manželský pár, ktorý nám robil prednášku na túto tému mal na to aj šikovnú excelovskú tabuľku, ona si merala klasicky teplotu, kontrola hlienu atď.. toto mi prišlo oveľa sofistikovanejšie a bezpečnejšie, ako moje hádzanie tabletiek do seba hore dole v štýle "kedy si na to spomeniem" - už to nerobím :D

yoxinka
3. jún 2022

@lavienocka
Vnímaš to tak z tvojej perspektívy, lebo deti mať nemôžeš, zatiaľ. Ale starať sa o také malé bytosti v takom počte fakt nie je žiadn romantika, ako to možno je v tvojich predstavách. Mám viacero knošiek, ktoré mať deti nemôžu. Jednej traja farári nadali, že vôbec uvažuje o umelom oplodnení. Lebo baba bola 6x prirodzene tehotná a 6x potratila, to je iný masaker na psychiku a kňaz, ktorý pri tomto povie, že asi to tak má byť, to ani nejdem komentovať. Takže nakoniec riešia umelé. Ďalšia kamarátka tiež nemôže mať deti a je to už 7 rokov. Tá čakala na sex do manželstva, úplne oddaná viere a všetkým jej princípom. Po siedmich rokoch je však sklamaná, frustrovaná a nešťastná. Veľmi túži po bábatku a už tiež zvažujú umelé, lebo ona skúsila už všetko, vrátane všetkých ktesťanských odporúčaní pri neplodnosti aj všetkých vychýrených pro life slovenských doktorov pochodila, aby jej pomohli. Ďalšia kamoška sa na to vykašlala hneď po prvom potrate a vyšetreniach, ktoré nič dobré neveštili a začali pracovať na adopcii. Má dve rómske deti, chlapček ide do školy budúci rok, dievčatko má rok. A sú to moje fakt blízke kamošky, tú ich cestu som prežívala s nimi, takže viem, aké je to náročné.

petricka22
3. jún 2022

@lululucy ved tebe tu nik nediktuje, kazdy clovek kona podla svojho vedomia a svedomia. Ak sa raz za krestansku prehlasujes, mala by si sa tak spravat.
Ja nevravim, kazdy hresi, nikto nie je dokonaly a urcite ani krestania, ale chvalit sa tym, ze si robis co chces, aj ked si krestanka?

pink_lady
3. jún 2022

Chápem tvoju dilemu, vyrastala som v silne katolickej rodine, co ma priviedlo až do úzkostných stavov ked som chcela mat sex ... A vies co? Z rodin rovvnako orientovaných (spolocenstva) je viac knazov, ktorý maju deti, ludi, ktorí sa porozvadzali...Staci si pozriet správy v akom stave je církev..to tu fakt niekto radi že rad sa s knazom? Ktorý v sakristii možno obtažuje chlapcov? Či na byte pretahuje milenku? Nie, nie sú vsetci taky, urcite nie...ale ... prava viera vychadza to srdca...nesoudí...nie je pokrytecka...Boh je laska...nie je trestajuci dedko ktorý ta potrestá za to AK sa nebudeš cítit na metodu plodných neplodných dni ..urob ako cítíš ...mozno ti HAK nesadne a nebudeš ju moct brát ale to je o inom

andrejka_oo
Autor odpoveď zmazal
lenkakravcova
3. jún 2022

@anjelicek26
V kresťanstve RKC:
- HAk je zakázaná
- kondómy nie sú doporučované - podľa RKC je to kultúra smrti..
- vazektómia a sterilizácia ženy je zakázaná (lebo ruší pôvodný zámer plodenia, viac katechizmus RKC)

Povolená je v RKC kresťanstve len prerušovaná súlož a počítanie plodných dní. Dokonca orálny sex je tiež považovaný za hriechy pretože pri ňom nie je možné splodiť potomka.. Proste RKC. 😀😂

anjelicek26
3. jún 2022

@lenkakravcova ach jaj, obcas by trebalo tieto predpotopne nazory poriadne prekopat a zmodernizovat, lebo sa necudujem, ze tolko ludi sa odklana od viery, lebo proste s realitou dnesnych dni nema nic spolocne :( A to sme veriaca rodina.

lenkakravcova
3. jún 2022

Inak len tak pre porovnanie, ako sa na tieto veci pozerajú iné náboženstvá:

Islam:
- kondómy - povolené
- HAK - povolená, ak neškodí žene
- orálny sex - povolený
- počítanie plodných dní, prerušovaná súlož - povolené
- vazektómia je povolená ak je zvratná (nezvratná je zakázaná), sterilizácia ženy je zakázaná
- interupcia z dôvodu poškodenia plodu, ohrozenia zdravia matky alebo z dôvodu znásilnenia matky - povolená

blaazi
3. jún 2022

@lenkakravcova prerušovaná súlož nie je povolená v rkc. Dôvodom je že manželia sa nemôžu potom naplno zjednotiť. Povolený je úplný a zavŕšený vaginálny styk v neplodných dňoch pri predchádzaní tehotenstva. Mimochodom s manželom to praktizujeme takto a je to príjemný pocit, že nemusíme stresovať, kedy "vytiahnuť". Na rozpoznávanie plodných s neplodných dní sú okrem viac či menej spoľahlivých metód aj technické pomôcky ako Persona alebo Daisy.

wudz
3. jún 2022

@yoxinka úplne súhlasím s tvojím názorom. Sledovanie cyklu je veľký risk hlavne pre ženu, ktorá má zdravotné problémy a jednoducho už ďalšie dieťa by bol risk so životom. A tak isto ak si to dieťa jednoducho nemôžu dovoliť. Nevidím jediný dôvod, prečo by im svedomie nedovolilo použiť kondóm alebo iný spôsob antikoncepcie. VŽDY treba zvážiť okolnosti. Moja sestra má 6 detí - z toho len tretie mali neplánované. Ľudia na nich hľadia, že haló, to si neviete dávať pozor? Nepoznáte kondómy? Ale tie deti majú všetko, majú dom, veľké auto, chodia na krúžky, pravidelne na výlety, boli aj pri mori, aj keď nie každý rok. Proste chceli veľkú rodinu, majú veľkú rodinu. Niekedy im až závidím, že to vedeli takto bezstarostne, hlavne ona. Že vytesnila z hlavy čo ak a odovzdala to vyššie. A to sme si aj my, rodina, pôvodne klopkali na čelo, že toľko detí. Každý je na tom inak - fyzicky, psychicky, finančne, schopnostne. Každý má inú túžbu po deťoch. A neverím, že nás raz Boh bude súdiť z toho, že som si povedala, že radšej budem dobrou mamou 3 deťom ako nezvládajúcou mamou štyrom 🤷‍♀️

oomina
3. jún 2022

Takéto obmedzovanie, to už je podľa mňa moc. Nie sme v stredoveku, aby sa žena napríklad nemohla chrániť, ak proste ďalšie dieťa na zatiaľ alebo teda už vôbec neplánuje. Každopádne sa treba riadiť hlavne svojim rozumom a svojimi pocitmi

bluka2
3. jún 2022

@blaazi zaujímavé, vidno ako rkc zas totálne znevýhodňuje ženu v tomto, ale iné sa ani nedalo čakať. Však najlepšie je to pre ženu práve počas tých plodných dní (príroda to múdro zariadila - vtedy je chuť najvyššia) a vtedy akurat ONA má byť o to ukratena? Mužov pôžitok nie je závislý od mesačného cyklu.

yoxinka
3. jún 2022

@wudz
Presne tak! Ja tiež poznám rodinu s 8deťmi, deti majú VŠETKO. Môžu si to dovoliť finančne, matka je starostlivosťou naplnená, všetko Ok. Ďalšiu rodinu poznám, majú 7 detí´, VŠETKY majú vysokú školu o deti bolo vždy postarané materiálne aj emočne. Ale poznám aj také, kde sú deti zanedbávané, frustrované, mama nevie kde skôr skočiť, otec zarába podpriemerne a furt sa oháňajú Bohom a jeho vôľou, ale fungujú len vďaka tomu, že všetkým okolo je tých detí ľúto, tak im dajú aj oblečko, aj nejaké potraviny a tak … Nemám nič proti veľký rodinám, ale treba si všetko zvážiť a zariadiť sa.

yoxinka
3. jún 2022

@blaazi
Koľko máte detí a koľko ste chceli? Len tak pre zaujímavosť.

anjelicek26
3. jún 2022

@yoxinka ale toto mas casto aj u rodin, co maju jedno dieta - financne im to nevychadza, dieta zanedbane, nikto sa mu nevenuje... vzdy je to o tom, aky je clovek rodic - resp. akym rodicom chce byt...to nie je o pocte deti (jasne s rozumom, ani ako super matka do dvojizbaku 5 deti neprivediem... )

yoxinka
3. jún 2022

@anjelicek26
No, poznám rodinu s 5deťmi v trojizbáku, lebo Božia vôľa, rozum na dovolenke. Ale áno, máš pravdu.

ambamamba
3. jún 2022

Nemusis zachadzat do uplnych extremov nie? Ja osobne som napriklad s hormonalnou antikoncepciou uplne ok, s tabletkou po tak napolovicu, s potratom vobec. Sama si musis zodpovedat vlastnu hranicu.

anjelicek26
3. jún 2022

Inak baby fakt beru ludia HAK ako potratovu antikoncepciu? Ved staci pridat ako "bonus" ovulacne testy (12e 50 kusov) a hotovo, akakolvek "ulta zazracna" ovulacia by bola zachytena a proste by vtedy sex nebol...

sabina_71
3. jún 2022

Daj si antikoncepciu akú chceš. Pretože kresťania uznávajú sex len za plodenie deti aj to by si si nemala užiť. Aspoň tak nám to hovorili na náboženstve. A čo máš z toho života?? Ani jeden kresťan sa ti o dieťa nepostará keď sa ti narodí. Je to len tvoja vec čo užiješ a jedno aku. Nikto ti nemôže riadiť súkromný život ani tvoje telo a intímny život. Cele na hlavu 🤦‍♀️

lejusinka
3. jún 2022

Katolicky farari siria klamstva o antikoncepcii.
Antikoncepcia nesposobuje potrat, je to klamstvo proste.
Ak mas vsetky info co sa tyka zdravotnej stranky a si s tym ok, kludne ju ber.

lejusinka
3. jún 2022

Inac je taky vtip - skor cierny humor. Keby mohli otehotniet ministranti tak by katolici podavali antikoncepciu s primanim 🤷🏻‍♀️

lejusinka
3. jún 2022

@sabina_71 nemiesaj nas normalnych krestanov a
Katolikov prosim 😂

lululucy
3. jún 2022

@petricka22 chcela by som vidiet krestana co dodrzuje vsetky ich pravidla. Ani samotni knazi nedodrzuju to co by mali

mell27
3. jún 2022

@lejusinka nie katolícky farári, ale učebnica farmakológie... Tam si nájdi mechanizmus účinku hormonálnej antikoncepcie a potom sa vyjadruje k téme... Ale ty si asi väčšia "odborníčka" na lieky ako ľudia, ktorí ich objavujú...

senta_sofia
3. jún 2022

Urcite by som sa riadila ucenim cirkvi, ktora si sexualnu frustraciu ventiluje zneuzivanim, okrem ineho. Vodu kazu, vino piju, knazi ozaj vedia o vztahoch, sexualnom zivote a planovani rodiny. Zaklady nabozenstva polozili ludia, ktori potrebovali z urcitych zistnych dovodov ludi drzat v nevedomosti a na uzde nezmyselnymi zakazmi a prikazmi, na mnohe z nich ma veda a casto aj len obycajny sedliacky rozum odpoved. Ja sa fakt cudujem, ze toto niekto v 21. storoci riesi.