Ma 15. Je rozumna, v skole bez problemov, nefetuje, neflaka sa. Ale predsa – je to este dieta. A ked za mnou prisla s tym, ze "radsej by to riesila vopred ako neskoro", zrazu som si uvedomila, ze ona uz to asi riesi. A ja som mozno jedina, komu sa to zdá priskoro. Ma kamarata, spolu chodia na sport.
mam s nou ist k lekarke? Alebo jej vysvetlit, ze je este cas?
Akú antikoncepciu ? Hormonálnu?
@belllinka ano
pokúsila by som sa jej vysvetliť že hormóny v tomto veku iste nie.
Aj mne sa to zdá priskoro.
super, ze mate taky vztah, ze za tebou prisla. skusila by som si s nou sadnut a pokecat, ze su aj ine formy (zrejme aj sama vie) a preco su v tomto veku ine formy vhodnejsie.
kedze ma k tebe doveru urcite by som s niu rozoravala o dosledkoch. to ze sa chce chranit je pekne ale napr pred pohlavnymi chorobami ju to neochrani a zhumpluje si telo hormonmi. tiez o zodpovednosti, ci je/su pripraveni ak sa podari otehotniet (aj cez ochranu) prijat a vychovavat dieťa . drzim palčeky
Toto je maximalne na pochvalu. Ze je zodpovedná a rozmýšľa. Ale ci takto skoro... povedala by som jej, ze sa pojdeme opytat lekarky.
To akože plánuje žiť intímnym životom v 15 rokoch? fuuu... ja som asi stará škola... 😵
V 15 nie je skoro na sex a je super, že ti verí a chce sa chrániť. Porozprávaj sa s ňou a potom ju objednaj. Za mňa radšej brať antikoncepciu ako riešiť tehotenstvo. Aj keď by som jej skúsila poradiť aby také veci nerobila s "kamarátom".
@luciador Nie je to nic nestadardne, mam 32. Ja osobne som mala tiez 16 a uprimne, velka vacsina mojich kamosiek, ci spoluziaciek to uz malo vo veku dceri autorky tiez "za sebou". 🤷
Rozumna dcéra.Predpisat ATK veľa rodičov si myslí, že ich dieťa je ešte dieťa.Na kondóm by som sa nespoliehala.
@oceanahory *dcery 🙈
Mne príde šokujúce, že všetci sú v šoku. Má 15, s bábikami sa predopkladám, nehráva. A keď už toto s tebou rieši, tak sa netvárme, že na sex ešte nepomyslela. Ešte keď má “kamaráta”. Je super, že je zodpovedná. Čakáš, že keď jej nedovolíš antikoncepciu, tak si povie, že hmm, asi mám ešte čas? Bude riskovať bez, tak či tak.. halooo, má 15!
@denisa_deniska To preto, lebo mnohe sa s tymto doma ani "nepochvalia" a niektori rodicia doma naivne veria, ze ich dcera stratila panenstvo az ovela neskor 🙈😅...
Ja by som nikomu HAK neodporúčala brať, sú aj iné formy ochrany pred tehotenstvom okrem kondómu existujú aj vnútromaternicové telieska a na tie je väčší spoľah
Za mňa je 15 rokov veľmi skoro na intímny život. Skus sa s dcérou otvorené porozprávať. Veď nikto jej nezakazuje chlapca, ale v tom veku ešte skutočne nie je dôvod na intímny život. Nič jej neutečie. Láska a zamilovanosť nie sú len o sexe, ten by mal byť až ďalším krokom vo vzťahu.
Ja by som sa asi poradila s gynekologom, aka je naj HAK pre dievca v puberte. Ale teda, tiez si myslim, ze tym nic nevyriesis, ak jej povies, ze ma smolu, proste bude riskovat...
Tak máš tri možnosti:
1. Že je to ešte skoro, kamarátiť sa môžu a po športe ju pekne počkáš a šup s tebou domov. Proste, keď nevie sama udržať si hranice, tak jej ich nastaviť pevno.
2. Že jej HAK povolíš. (Ber ale ohľad na dlhodobé užívanie, vznik trombóz atď atď)
3. Že to necháš tak a budeš čoskoro babkou.
Ja by som asi volila možnosť 1. - 15 rokov je pre mňa na sex malo. A žeby sexovala s kadekym a o pár rokov to ľutovala, to neviem či je naj nápad..
@lenkakravcova za tú 1. by som ťa asi nenávidela a urobila to náročky 😬
Inak na týchto témach sa ukazuje dvojtvárnosť našej spoločnosti.
Sex v 15 - kľudne..
Svadba - nie, to je veľký záväzok, bola by to detská svadba..
Pričom pri tom prvom môže vzniknúť dieťa rovnako ako v tom druhom prípade.. len v tom druhom to aspoň je v určitom záväzku (človek sa nad tým musí zamyslieť a vynaložiť na to viac úsilia a zodpovednosti).
@denisa_deniska veľmi šancu by si nemala 😃 zo školy domov. A z domu do školy.
@lenkakravcova 😁 a vlastný život, kamarátky, koníčky?
@denisa_deniska kamarátky doma, koníčky aké? Hudobná - to je škola, šport, to by som ťa počkala, a poza kricky sama by si nenechodila. Ak máš na myslí nejaké bary alebo diskotéky, tam nemá čo 15tka robit. A Gps do mobilu kľudne. 😃
Odporuč jej pharmatex krém, alebo čipky. (čipky sú lepšie) HAK je pre ňu extrémny zásah do zdravia.
@lenkakravcova Pff kto chce, ten to spravi aj na toalete pred kruzkom...🤦 Netvrdim, ze je to spravne, ale ak sa raz uz rozhodla a ocividne ma zaujem o intimny zivot, tak ju pri takomto raznom nastaveni hranic iba viacej dotlaci k tomu, aby to spravila uz aj naschval. Byt teenagerom je svina 😅.
@lenkakravcova nebuď naivná, ak by naozaj chcela spraví to aj na záchode počas tréningu alebo zdrhne z domu.
@lenkakravcova slušne píšem, ale musím takto: nebuď prosím naivná 😁 toto sa dá ojebabrať veeeeľmi jednoducho
@lenkakravcova klasika... dieťa sa zverí matke a matka má zareagovať okamžitým obmedzením jej života, zákazmi apd.? :D No to máš potom istotu, že sa jej viac s ničím nezverí... :D A táto spoločnosť dvojtvárna nie je - len tu má každý vlastný život a názor a nebojí sa ho prezentovať. Niekto má sex v 15, niekto v 18 a niekto v 22. Lebo na rozdiel od teba tu chápeme, že manželstvo by mali podstupovať zrelí ľudia. Totižto na sex ti stačí mať reprodukčné orgány a hormonálne nastavenie, na manželstvo emocionálnu zrelosť.
@lenkakravcova plus, vieš aké su dievčatáv 15tich, budú si z nej robiť srandu, že je mamin cecok a pod, bude z toho psychicky zle, lebo veď MÁ LEN 15, a ešte aby to nemalo horšie následky ako antikoncepcia 🙂
presne to iste riesim aj ja, ja nie som zastanca antikoncepcie v takomto veku. Zatial odolavam, s dcerou komunikujem velmi otvorene, je poučená a je rozumna, tak jej verim... to, že my si myslime, že je este čas, ony to vidia inak... nezabranis tomu, ani jej to nezakazes