Má 15 a chce antikoncepciu. Ako reagovať?
Ma 15. Je rozumna, v skole bez problemov, nefetuje, neflaka sa. Ale predsa – je to este dieta. A ked za mnou prisla s tym, ze "radsej by to riesila vopred ako neskoro", zrazu som si uvedomila, ze ona uz to asi riesi. A ja som mozno jedina, komu sa to zdá priskoro. Ma kamarata, spolu chodia na sport.
mam s nou ist k lekarke? Alebo jej vysvetlit, ze je este cas?
Máte skvelý vzťah za to tlieskam. Čo sa týka HAK asi by som sa snažila jej skôr odporučiť s ,,kamarátom” kondomy.
Všetky, ktoré máte dievčatá 12+ si ich skúste viac všímať, komunikujte s nimi a ak máte ich dôveru, tak sa dozviete, že v dnešnej dobe 15 rokov zďaleka nie je spodná hranica na prvú sexuálnu skúsenosť. Moralizovať je zbytočné, je to tak a 16-17 ročné panny sú skôr ojedinelé ako pravidlo.
Autorka: Je skvelé, že to s tebou dcéra preberá, radí sa a záleží jej na Tvojom názore, Kľudne Ťa mohla obísť. Asi by pre ňu bola najlepšia voľba antiky kondóm plus spermicídny gél. Chráni aj pred pohlavnými chorobami, čo horm. antika nezabezpečí.
Ano chod s nou k dr. Je skvele ze za Tebou prisla sama a je rozumna.
Tak ja mám vyše 50 a veru v 15 sme s otvorenou hubou pozerali na našu jedinú spolužiačku, ktorá nám rozprávala o jej sexuálnych zážitkoch.
Nemyslím, že sex v 15 je niečo úplne bežné a normálne medzi dievčatami ani teraz. Isto, nájdu sa také, ale považovať to za normu je iracionálne.
Tak ja mám vyše 50 a veru v 15 sme s otvorenou hubou pozerali na našu jedinú spolužiačku, ktorá nám rozprávala o jej sexuálnych zážitkoch.
Nemyslím, že sex v 15 je niečo úplne bežné a normálne medzi dievčatami ani teraz. Isto, nájdu sa také, ale považovať to za normu je iracionálne.
@abbey1 dnes je to naopak... 15 ročné rozprávajú zážitky a jedna panna pozerá s otvorenými ústami...
@abbey1 Nikto netvrdi, ze je to normalne, je to ale skutocnost, s ktorou treba pracovat a nie moralizovat. Za iracionalne je naivne si mysliet, ze mat sex v 15-tich je v dnesnej dobe take ojedinele...
Urcite by som nedovolila,vysvetlila,ze ked je rozumna,tak ma cas a ak cosi,tak existuju ine formy. Ja som kvoli akne brala v 18r. HAK a cholesterol sa mi zvysil o dvojnasobok!!! Lekar,ze nemam jest tucne jedla,ale ja som take ani nejedla,nijako som nemenila jedalnicek. Dobre,ze som to vysadila nakoniec,lebo mi vraj hrozila tromboza. Do 15r.vyvijajuceho tela by som ziadne umele hormony nepchala.
@abbey1 dnes je to naopak... 15 ročné rozprávajú zážitky a jedna panna pozerá s otvorenými ústami...
@zuzanapjat Našťastie nemám taký dojem z mladých ľudí okolo mňa ani dnes. Asi záleží, v akých kruhoch sa človek pohybuje.
@abbey1 Nikto netvrdi, ze je to normalne, je to ale skutocnost, s ktorou treba pracovat a nie moralizovat. Za iracionalne je naivne si mysliet, ze mat sex v 15-tich je v dnesnej dobe take ojedinele...
@oceanahory Áno, pracovať s tým treba. Ale považovať to za normu nie je správna cesta.
To akože plánuje žiť intímnym životom v 15 rokoch? fuuu... ja som asi stará škola... 😵
@luciador No to teda si stará, aktuálne deti bežne chodia na prietrty už od 13tich.
@zuzanapjat Našťastie nemám taký dojem z mladých ľudí okolo mňa ani dnes. Asi záleží, v akých kruhoch sa človek pohybuje.
@abbey1 dojem je jedna vec a realita druhá. Nie je to o kruhoch v ktorých sa človek pohybuje ale o tom koľko má rokov. Decká sa vám asi nebudú zdôverovať čo robia a s kým, keď ste cudzia pani po 50tke... Samotní rodičia žijú v ilúziách, že ich deti ešte nevedia... nepotrebujú a nepraktizujú...
@abbey1 Tak neviem no...u nas na strednej pred 15+ rokmi uz skoro kazda jedna intimne zila...a ktora nie, tak aspon chcela, len tam boli rozne dovody preco nie 🤷. Takze ano, zjavne zijeme inu dobu. Ja osobne som sa mame aj bala zdoverit, takze som klamala a v podstate si dodnes mysli, ze som o panenstvo prisla v 18-tich 🥴.
No a? Mna sa v 15 spytal gyndos ci chcem HAK, ja som vsak nevidela dovod. On zjavne ano. Ako ja som veci riesila v tom veku 16 rokov kondomom a bolo. Nikdy som neotehotnela. Ale je rozumne toto riesit podla toho, ako dievca chce. Nam vtedy odporucali HAK na plet atd, ja som nemala ziadne akne, tak ani to nebola motivacia. Ale svata som v tom veku uz tiez nebola.
sice si osobne myslim ze 15 je skoro na sex ale treba si uvedomit ze ak sa na to citi a chce tak intimnym zivotom bude zit ci jej antiku das alebo nie. ja by som jej teda antiku urcite dala. vnutromaternicove teliesko pre 15 rocnu snad nemyslite vazne. a tie rady ze davat na nu pozor aby nesexovala, mamma mia 🙈
hlavne si to u nej nepokaz svojou reakciou, super ze sa ti s tym zverila, ostatne matky mozu zavidiet!
Tak máš tri možnosti:
1. Že je to ešte skoro, kamarátiť sa môžu a po športe ju pekne počkáš a šup s tebou domov. Proste, keď nevie sama udržať si hranice, tak jej ich nastaviť pevno.
2. Že jej HAK povolíš. (Ber ale ohľad na dlhodobé užívanie, vznik trombóz atď atď)
3. Že to necháš tak a budeš čoskoro babkou.
Ja by som asi volila možnosť 1. - 15 rokov je pre mňa na sex malo. A žeby sexovala s kadekym a o pár rokov to ľutovala, to neviem či je naj nápad..
@lenkakravcova dlhodobe užívanie ma vplyv na čo? Na plodnosť nie
Je fajn že má k tebe dôveru, určite by som s ňou prebrala všetky plusy, mínusy aj iné moznosti. A ak sa aj rozhodnete že ok budeš súhlasit aj naďalej vysvetliť dcére ako presne jak funguje a nie je to úplne 100%, zvlášť ak zabudne, prvé dni užívania, rovnako ak by jej bolo z toho zle prípade by mala , žalúdočné problémy že môže byť znížený účinok a treba sa chrániť aj inak.... Aby sa nestalo ako v "našej rodine" že dievča ostalo v 16 napriek HAk tehotne
@luciador Nie je to nic nestadardne, mam 32. Ja osobne som mala tiez 16 a uprimne, velka vacsina mojich kamosiek, ci spoluziaciek to uz malo vo veku dceri autorky tiez "za sebou". 🤷
@oceanahory - je krásne, keď vzťah sa pekne a pomaly vyvíja. Bez sexu. Je to čas niekoho spoznať. Nechať sa spoznať. Vidieť svoje ne/limity. Vidieť človeka, aký je. Je dobré, keď randiaci chodia spolu a majú pri tom nejakú spoločnú aktivitu. Nielen hľadanie času, kedy konečne budú sami. V čase randenia je možné vidieť hodnoty druhého, ako sa správa k ľuďom (nielen mne), ako rieši situácie, s kým sa priatelí, čo ho baví. Skorým sexom sa človek prehupne do dospeláckeho života. Je to akoby postavil plot za spoznávaním sa, lebo v tejto už intímnej fáze je všetko oveľa ťažšie. Aj sa rozísť. Zrazu zodpovednosť, väčšie pripútanie sa. Pretože som dala všetko. Som rada, že som to nespravila, aj keď som mala vzťahy od cca 17tky. Vydržala som do 27-ičky 🙂 A keď sa spätne dívam, vidím, že to bolo veľmi dobré rozhodnutie.
A prečo to uz vlastne rieši? Ved nemá priateľa. A s kamarátom sa nesexuje. Alebo ti niečo tají.
@oceanahory - je krásne, keď vzťah sa pekne a pomaly vyvíja. Bez sexu. Je to čas niekoho spoznať. Nechať sa spoznať. Vidieť svoje ne/limity. Vidieť človeka, aký je. Je dobré, keď randiaci chodia spolu a majú pri tom nejakú spoločnú aktivitu. Nielen hľadanie času, kedy konečne budú sami. V čase randenia je možné vidieť hodnoty druhého, ako sa správa k ľuďom (nielen mne), ako rieši situácie, s kým sa priatelí, čo ho baví. Skorým sexom sa človek prehupne do dospeláckeho života. Je to akoby postavil plot za spoznávaním sa, lebo v tejto už intímnej fáze je všetko oveľa ťažšie. Aj sa rozísť. Zrazu zodpovednosť, väčšie pripútanie sa. Pretože som dala všetko. Som rada, že som to nespravila, aj keď som mala vzťahy od cca 17tky. Vydržala som do 27-ičky 🙂 A keď sa spätne dívam, vidím, že to bolo veľmi dobré rozhodnutie.
@dahra Ved super, ja ti toto a ani tvoje rozhodnutie neberiem 👍, ale povedzme si uprimne na rovinu, kolko z nas rozmyslalo takto vyspelo v 15-16-tich? Ty patris jednoznacne nedzi vynimky. Ja teda uprimne vobec nie...hrda na to nie som, ale ani sa za to nehambim. Skor mi je luto, ze som nikdy nemala taky vztah s mamou, ako autorka, ze by som sa s nou o takychto veciach vedela porozpravat a neskoncilo by to iba hadkou alebo jasnym zakazom. Mozno by to aj u mna skoncilo inak...i ked uprimne, zial "postavenie", miesto v spolocnosti rovesnikov, ta v puberte obcas zenie aj slepo k tomu, aby si zapadla a bola IN. A ano, zial uz v mojej dobe bolo IN zit intimne v tomto veku...ako tvrdim, spravne to nie je, treba s tym pracovat, ale zakazovat a naivne si mysliet, ze to dcera nespravi (aj ked ocividne chce a uz sa rozhodla...), je naozaj uplne bezpredmetne. 🤷
15 rocna predpokladam ze je deviatačka? A uz ma potrebu sexovať? S kamaratom s ktorym chodi na šport...žasnem...Tak bud je to kamarat, alebo maju vzťah..A aj keby mali vzťah, nemyslim že v takom veku uz musi intimne žiť? Neviem..sťažujeme sa v akej dobe žijeme, ale ozaj si to robíme sami...
Kolko rokov ma ten kamarat na šport??
Sadnite si spolu, povedz jej aké možnosti antikoncepcie sú (nech má možnosť si vybrať ako sa chce chrániť).... Ak si vyberie hormonálnu antikoncepciu tak jej ju predpísať daj. Samozrejme riadne prečítať príbalový leták, rozhovor s gynekológom (nech si je vedomá vedľajších účinkov).
Každý rodič by sa mal v tomto veku porozprávať s dieťaťom a informovať ho o možnostiach ochrany.
Kolko rokov ma ten kamarat na šport??
@poleva že kamarát 😅 kamarát taky rád 😅
No, čo dodať... Hrôza, des, čo tu píšete väčšina... Tak ja mám teda dcéru ale ešte takú nehrali, aby sexovala od 15!!! To už ako kde sme? Dobre že tu niektoré nenapisete že je úplne v pohode sexovat už v pôrodnici alebo v skolke!!! Normlane neprestávam zasnut...
@lenkakravcova slušne píšem, ale musím takto: nebuď prosím naivná 😁 toto sa dá ojebabrať veeeeľmi jednoducho
@oceanahory
@januska12323
@denisa_deniska
Ktorá z vás by to urobila na wc? Ako reálne to by muselo byť dočká dievča.. alebo s minimom rozumu. Žiadna normálna nebude sexovať v škole na wc - skôr majú dievčatá romantické predstavy.
@lenkakravcova chúďa vaše dieťa 😞
@1342 strašne chúďa. 🤣🤣 A aj ja som bola asi chúďa keď som mala sex až v dospelosti. Úplne hruza des.. 😆😆😆😆 a ešte že som mala len jedného muža za život, ďalšia trageeeedia na nekonečné depky 😂
@poleva že kamarát 😅 kamarát taky rád 😅
No, čo dodať... Hrôza, des, čo tu píšete väčšina... Tak ja mám teda dcéru ale ešte takú nehrali, aby sexovala od 15!!! To už ako kde sme? Dobre že tu niektoré nenapisete že je úplne v pohode sexovat už v pôrodnici alebo v skolke!!! Normlane neprestávam zasnut...
@hylary Hej aj moja mama sa s tymto naivne chvalila svojim kamoskam, aku ma ona slusnu dceru, vsetky sexuju alebo chcu sexovat len ona nie 😅👍...
@oceanahory
@januska12323
@denisa_deniska
Ktorá z vás by to urobila na wc? Ako reálne to by muselo byť dočká dievča.. alebo s minimom rozumu. Žiadna normálna nebude sexovať v škole na wc - skôr majú dievčatá romantické predstavy.
@lenkakravcova Ale prosim ta...ja som nikdy nebola ziaden romantik 🥴. Tak ja som v 16-tich prosim pekne prisla o panenstvo v aute mojho 18-rocneho frajera. A to som za cely svoj zivot mala iba troch partnerov, s ktorymi som mala sex, z toho jeden je moj manzel, takze ziadna lahka zena nie som 😅, i ked v tvojom ponimani nou mozno aj budem... Jednoducho som chcela mat sex a dovidenia.
rozpravaj sa s dcerou, ak mlada chce sexovat-tomu nezabranis.
podpor ju ze ked uz chce sexovat, tak nech to nenechava len na hak ale nech kombinuje s kondomom a spermicidnym kremom. a vysvetli jej co ju caka, co vlastne caka celu rodinu, v pripade ze ostane tehotna aj napriek uzivaniu hak. a ako by to chcela potom riesit
@lenkakravcova Ale prosim ta...ja som nikdy nebola ziaden romantik 🥴. Tak ja som v 16-tich prosim pekne prisla o panenstvo v aute mojho 18-rocneho frajera. A to som za cely svoj zivot mala iba troch partnerov, s ktorymi som mala sex, z toho jeden je moj manzel, takze ziadna lahka zena nie som 😅, i ked v tvojom ponimani nou mozno aj budem... Jednoducho som chcela mat sex a dovidenia.
@oceanahory tiež som žiadne romantické predstavy nemala a nepotrebovala 🙂 Rozhodne neľutujem žiadnu skúsenosť z minulosti a puberty. 🙂

@denisa_deniska veľmi šancu by si nemala 😃 zo školy domov. A z domu do školy.
@lenkakravcova chúďa vaše dieťa 😞