icon

Má 15 a chce antikoncepciu. Ako reagovať?

15. máj 2025

Ma 15. Je rozumna, v skole bez problemov, nefetuje, neflaka sa. Ale predsa – je to este dieta. A ked za mnou prisla s tym, ze "radsej by to riesila vopred ako neskoro", zrazu som si uvedomila, ze ona uz to asi riesi. A ja som mozno jedina, komu sa to zdá priskoro. Ma kamarata, spolu chodia na sport.

mam s nou ist k lekarke? Alebo jej vysvetlit, ze je este cas?

oceanahory
15. máj 2025
@zuzanapjat

@oceanahory tiež som žiadne romantické predstavy nemala a nepotrebovala 🙂 Rozhodne neľutujem žiadnu skúsenosť z minulosti a puberty. 🙂

@zuzanapjat Ved presne, ja fakt nechapem, preco su niektore zeny tak zhrozene, ze dievca v 15-tich citi tuzbu mat sex a tuzi po intimite? Napr. pri takychto reakciach, co tu citam, mam pocit, ze niektore matky si fakt asi aj naivne myslia, ze ich chlapci v tomto veku urcite ani len nemasturbovali pravidelne... 🥴😅 Lebo vsak to su este take "male deti".

lenkakravcova
15. máj 2025
@domiklik

@lenkakravcova dlhodobe užívanie ma vplyv na čo? Na plodnosť nie

@domiklik na cievy.

lenkakravcova
15. máj 2025
@oceanahory

@zuzanapjat Ved presne, ja fakt nechapem, preco su niektore zeny tak zhrozene, ze dievca v 15-tich citi tuzbu mat sex a tuzi po intimite? Napr. pri takychto reakciach, co tu citam, mam pocit, ze niektore matky si fakt asi aj naivne myslia, ze ich chlapci v tomto veku urcite ani len nemasturbovali pravidelne... 🥴😅 Lebo vsak to su este take "male deti".

@oceanahory zase musíš uznať, že masturbácia a nezáväzný sex sú dve totálne odlišné veci z ktorých vyplývajú odlišné zodpovednosti.
Pri masturbácii ide len o telo daného jedinca.
Pri sexe ide aj
- o možnosť splodenia potomka (ktorá tam ostáva i pri antikoncepcii)
- častokrát o city
+ navyše tam môže ísť aj o sexuálne prenosné ochorenia.
Takže masturbácia a sex sa v tomto nedajú vôbec porovnávať.
Masturbovať skúšajú aj malé deti (fyziologický), sex je len pre dospelých - fyzicky ale i mentálne dospelých jedincov, ktorí sa už zvládnu postarať o prípadného potomka /keby náhodou/.

oceanahory
15. máj 2025
@lenkakravcova

@oceanahory zase musíš uznať, že masturbácia a nezáväzný sex sú dve totálne odlišné veci z ktorých vyplývajú odlišné zodpovednosti.
Pri masturbácii ide len o telo daného jedinca.
Pri sexe ide aj
- o možnosť splodenia potomka (ktorá tam ostáva i pri antikoncepcii)
- častokrát o city
+ navyše tam môže ísť aj o sexuálne prenosné ochorenia.
Takže masturbácia a sex sa v tomto nedajú vôbec porovnávať.
Masturbovať skúšajú aj malé deti (fyziologický), sex je len pre dospelých - fyzicky ale i mentálne dospelých jedincov, ktorí sa už zvládnu postarať o prípadného potomka /keby náhodou/.

@lenkakravcova Pisala som o samotnej tuzbe a myslela som to skor na reakcie, "Kto to uz videl, ze chce nejake dievca v 15-tich sexovat, ved na to este nema vek!". Je to uplne normalna tuzba, ktora je pritomna aj v takomto veku.
Stale vsak tvrdim, ze moralizovanim a zakazovanim dosiahne clovek iba presny opak. Skusit pochopit, vypocut si a dohodnut sa na kompromise je stale lepsie riesenie, ako napr. tebou navrhovane obmedzovanie v slobode...tam rodic straca potom uz uplne doveru a moze o tom len snivat, ze sa mu v podobnej situaciu niekedy v buducnosti dieta s niecim zveri.

zuzanapjat
15. máj 2025
@oceanahory

@oceanahory vždy boli ženy, ktoré mali sex skôr ako pred svadbou a mali ho v takom veku v akom to cítili, že ho mať chcú. Chodili do sena, do lesa ... kde sa dalo. Na jednej strane dreli kostolné lavice a na druhej dávali kde prišlo... ešte aj piesne mali o tom, o sexe, vulgárne, zábavné apd. Len sa to samozrejme nedostalo do učebníc hudobnej výchovy. Neviem, na čo sa to ľudia dnes hrajú... mne to príde ako zatváranie očí pred realitou... "moja dcéra nie, nikdy... nehrozí... času má dosť"... :D

oceanahory
15. máj 2025
@zuzanapjat

@oceanahory vždy boli ženy, ktoré mali sex skôr ako pred svadbou a mali ho v takom veku v akom to cítili, že ho mať chcú. Chodili do sena, do lesa ... kde sa dalo. Na jednej strane dreli kostolné lavice a na druhej dávali kde prišlo... ešte aj piesne mali o tom, o sexe, vulgárne, zábavné apd. Len sa to samozrejme nedostalo do učebníc hudobnej výchovy. Neviem, na čo sa to ľudia dnes hrajú... mne to príde ako zatváranie očí pred realitou... "moja dcéra nie, nikdy... nehrozí... času má dosť"... :D

@zuzanapjat Suhlas, kazda z nas to citila inak a uprimne si myslim, ze tu velakrat nehra velku rolu ani samotna vychova. Sestru aj mna vychovavali rovnako, kym ja som to "chcela mat za sebou" skoro, tak moja sestra si pockala na toho praveho v 20-tich a su spolu dodnes.
Autorka moze byt rada, ze ma takyto skvely vztah so svojou dcerou. Ja len velmi dufam, ze raz moj syn v takomto veku pri podobnej tuzbe aspon oslovi otca (ked uz nie mna 🙈), ktory mu namiesto zakazu chodit aj pred bytovku, ci sa len pozriet do svadby na zenu povie, co vsetko to obnasa, ako sa ma chovat zodpovedne a ze aj ked si mysli, ze je pripraveny este ma naozaj dost casu...a nech sa podla toho spravne rozhodne a sprava.

poleva
15. máj 2025

Deviatačka na Zš nech sa učí, zrejme ju čakaju prijímačky a nie nad sexom nech rozmýšľa...Nech ozaj radšej športuje..Nič nezmešká...Takú by hrali žeby moja dcera jedla tabletky v 15 tich ...

hylary
15. máj 2025

Vy sa tu všetky vyjadrujete jak keby antika boli lentilky 😱

kiki68
15. máj 2025
@dahra

@oceanahory - je krásne, keď vzťah sa pekne a pomaly vyvíja. Bez sexu. Je to čas niekoho spoznať. Nechať sa spoznať. Vidieť svoje ne/limity. Vidieť človeka, aký je. Je dobré, keď randiaci chodia spolu a majú pri tom nejakú spoločnú aktivitu. Nielen hľadanie času, kedy konečne budú sami. V čase randenia je možné vidieť hodnoty druhého, ako sa správa k ľuďom (nielen mne), ako rieši situácie, s kým sa priatelí, čo ho baví. Skorým sexom sa človek prehupne do dospeláckeho života. Je to akoby postavil plot za spoznávaním sa, lebo v tejto už intímnej fáze je všetko oveľa ťažšie. Aj sa rozísť. Zrazu zodpovednosť, väčšie pripútanie sa. Pretože som dala všetko. Som rada, že som to nespravila, aj keď som mala vzťahy od cca 17tky. Vydržala som do 27-ičky 🙂 A keď sa spätne dívam, vidím, že to bolo veľmi dobré rozhodnutie.

@dahra a co ked ten vztah nechces? Ja som do 19 spavala s naj kamosom, dodnes sa bavime, nikdy to nebol vztah ako chodenie. Ja som mala skolu, nechcela som vztah a manzelstvo a deti min do 30tky. Nie kazdy chce nejaku romantiku. Proste som na to mala svojho cloveka a tam to aj koncilo. Teraz mame kazdy vlastnu rodinu.

poleva
15. máj 2025

Moja suseda tak sexovala od 14 tich..nezmestila sa do kože..Vkuse hadky s mamou, vyhadzovy z bytu..Porodila v 15 tich, dieťa jej vzali lebo zas narobila dalšie problemy, dieťa je u otca..Školu neskončila, dalej chodi po diskotekach, strieda chlapov..Vkuse ina robota...Zas je u mami..Uz len vidim ze príde vzdy s mechom a potom po nejakom case s mechom odchadza...V mechu cely jej majetok🫣Mne by srdce puklo ze mi dieťa vzali..A tak koncia presne tie ktore vo veku 13, 14 nevenuju sa skole, zalubam, nech maju kamarata, ale naco hned sexovat, este kolkych bude mať chlapov...Mama neštastna z nej..nedivim sa...no

zuzanapjat
15. máj 2025
@hylary

Vy sa tu všetky vyjadrujete jak keby antika boli lentilky 😱

@hylary tak som sa na to "všetky" pozrela. Keďže dnes relaxujem na koníku. :D A 12 žien HAK neodporúča, 5 žien áno a 3 na začiatok odporúčajú poradiť sa s lekárom...

oceanahory
15. máj 2025
@poleva

Moja suseda tak sexovala od 14 tich..nezmestila sa do kože..Vkuse hadky s mamou, vyhadzovy z bytu..Porodila v 15 tich, dieťa jej vzali lebo zas narobila dalšie problemy, dieťa je u otca..Školu neskončila, dalej chodi po diskotekach, strieda chlapov..Vkuse ina robota...Zas je u mami..Uz len vidim ze príde vzdy s mechom a potom po nejakom case s mechom odchadza...V mechu cely jej majetok🫣Mne by srdce puklo ze mi dieťa vzali..A tak koncia presne tie ktore vo veku 13, 14 nevenuju sa skole, zalubam, nech maju kamarata, ale naco hned sexovat, este kolkych bude mať chlapov...Mama neštastna z nej..nedivim sa...no

@poleva Hej vsetky sme takto skoncili 😅🥹...

zuzanapjat
15. máj 2025
@poleva

@poleva :D pobavilo. Sexujem od 15tich. Nikdy som nebola neplánovane tehotná, ani som nikdy nepodstúpila interupciu a dokonca som nikdy nemala gynekologické problémy súvisiace s pohl.chorobami. :D O deti sa starám a som mužovi verná 15 rokov. To ja poznám 2 baby čo šli na interupciu v 20tke (tak asi končia všetky čo sexujú v 20tke) a 6 žien poznám ktoré podstúpili interupciu po 30tke v manželstve, pretože sa necítili na tretie, alebo štvrté dieťa...... Evidentne keď táto 15tka rieši antikoncepciu tak má viac rozumu ako mnohé iné dospelé ženy.

momo00
15. máj 2025

Ja som sa so svojou o tom rozprávala. Povedala som jej ak by náhodou chcela začať intímne žiť, nech za mnou príde a pôjdeme k doktorovi. Teraz už je vo veku kedy by mohla ísť sama k doktorovi. A pokiaľ viem je ešte panna. Ja som to riešila radšej skôr kôli mojím spolužiačkam. Tie začali v 12-13 rokoch. Ja neskôr. A moja mi dnes povie, že chlapi chcú len jedno😂. A ona nepotrebuje niekoho na jednu noc.

klara546
15. máj 2025

Ja by som nedovolila. Ale moju dcéru by niečo také ani nenapadlo. Viem, že by nedala len tak niekomu s kym dlho nechodí a uz vobec nie nejakému kamarátovi. Sa divím, že ostatným toto príde normálne len preto, že má vek.

oceanahory
15. máj 2025
@klara546

Ja by som nedovolila. Ale moju dcéru by niečo také ani nenapadlo. Viem, že by nedala len tak niekomu s kym dlho nechodí a uz vobec nie nejakému kamarátovi. Sa divím, že ostatným toto príde normálne len preto, že má vek.

@klara546 A ako by si jej v tom zabranila? Dala zamok na pohlavny organ? 😅🫣

kiki68
15. máj 2025
@klara546

@klara546 toto presne tvrdili o tych kamoskach a aj mojej sesterke, co dosli v 17/18 tehotne. Lebo sa nechali presvedcit „ podme bez ochrany, ved ja iba trosku nakuknem „ a kopec takych tu je na MK, aj dospele zeny „ som 6 mes po porode, nechcem este dalsie, ale spavaju s chlapom bez ochrany. To mne pride uplne nelogicke a nezodpovedne. Bud teda chcem dieta, alebo nechcem a podla toho sa zariadim, ci v 15tich, ci v 35tich. Ale spoliehat sa na stastie moze len uplne nezodpovedny clovek, alebo ten, co v podstate toto riesenie chce a nechce si to otvorene priznat. To dievca ma viac rozumu a zodpovednosti, nez polovica osadenstva tu na MK pohromade.

hylary
15. máj 2025
@momo00

Ja som sa so svojou o tom rozprávala. Povedala som jej ak by náhodou chcela začať intímne žiť, nech za mnou príde a pôjdeme k doktorovi. Teraz už je vo veku kedy by mohla ísť sama k doktorovi. A pokiaľ viem je ešte panna. Ja som to riešila radšej skôr kôli mojím spolužiačkam. Tie začali v 12-13 rokoch. Ja neskôr. A moja mi dnes povie, že chlapi chcú len jedno😂. A ona nepotrebuje niekoho na jednu noc.

@momo00 v 12? Fíha? Prečo až v 12? Prečo nie už v 6 rokoch? 🫣🫣🫣 V 12 je neskoro začínať...

yosi
15. máj 2025

Pozerám, že tu zase zišli len také, čo všetky zažili svoje ,,prvýkrát" po svadbe, vo vlastnom byte, po pracovnej zmluve na neurčito a samozrejme vo veku 30+.

@autorka: Nerob si ilúzie len preto, že v nej ako mama vidíš malé dieťa. To malé dieťa je schopné ti doniesť ešte menšie dieťa. Buď rada, že je zodpovedná. Zober ju k lekárke a tam nech to vyrieši s ňou.

yosi
15. máj 2025
@klara546

@klara546 Nie si trochu naivná? Veď môjmu dieťaťu sa to stať nemôže... Veď ona je iná! No nie je. Je ti mladý človek s ktorým lomcujú hormóny. Tvoj osobný názor na tom nič nezmení

momo00
15. máj 2025
@hylary

@momo00 v 12? Fíha? Prečo až v 12? Prečo nie už v 6 rokoch? 🫣🫣🫣 V 12 je neskoro začínať...

@hylary aj ja som bola v šoku.

bonboniera
Odpoveď bola odstránená
yosi
15. máj 2025
@momo00

@momo00 Keby som splnil všetko čo som nerozprával do 12-tich, tak dnes by som mohol kandidovať aj na pápeža.

bonboniera
15. máj 2025
@hylary

@poleva že kamarát 😅 kamarát taky rád 😅

No, čo dodať... Hrôza, des, čo tu píšete väčšina... Tak ja mám teda dcéru ale ešte takú nehrali, aby sexovala od 15!!! To už ako kde sme? Dobre že tu niektoré nenapisete že je úplne v pohode sexovat už v pôrodnici alebo v skolke!!! Normlane neprestávam zasnut...

@hylary lebo sa ta bude pýtať na povolenie či môže 😂😂😂 vy ste tu tak naivne niektoré ze je to nasmiech

momo00
15. máj 2025
@yosi

@momo00 Keby som splnil všetko čo som nerozprával do 12-tich, tak dnes by som mohol kandidovať aj na pápeža.

@yosi to boli spolužiačky na strednej. Bolí sme v treťom ročníku, keď začali túto tému. Ja neskúsená.

domiklik
15. máj 2025
@poleva

@poleva v tomto príbehu mi chýba výchova zo strany tvojej susedy

poleva
15. máj 2025
@bonboniera
Odpoveď bola zmazaná

@bonboniera kolko deti mas? Lebo profil mas prazdny...

bonboniera
Odpoveď bola odstránená
yosi
15. máj 2025
@momo00

@yosi to boli spolužiačky na strednej. Bolí sme v treťom ročníku, keď začali túto tému. Ja neskúsená.

@momo00 Veď v poriadku. Len rodičia sú často slepí lebo sú proste neobjektívni a naivní. Moja dcéra má ešte len 10, ale o tie 2-4 roky sa nedám opiť rožkom, že ona je iná ako jej kamošky.

bonboniera
Odpoveď bola odstránená