Bábätko z darovaného ovocytu. Skúsenosti a obavy z darovania
Dobrý večer, píšem sem s malou dušičkou a s veľmi citlivou témou, ktorá nemusí byť príjemná, no hľadám ľudí s podobnými skúsenosťami a budem vďačná každej jednej žene, ktorá sa so mnou o svoju skúsenosť podelí, lebo sama viem, že to nie je jednoduché. Rozmýšľam nad darcovstvom vajíčok, lebo chcem niekomu naozaj pomôcť, no čím ďalej nad tým premýšľam, tým viac sa bojím tento krok urobiť. Nie tak kvôli sebe, ale kvôli tomu možnému bábätku. Jednou z hlavných vecí, ktorých sa bojím je, že by sa bábätko nevedelo naviazať na svoju maminku, ktorá ho vynosí a porodí. Moja rodinná známa pracuje na neonatológii v Brne a tá má s jedným takým prípadom skúsenosť a ja nechcem tomu bábätku ublížiť, preto hľadám nejaké ďalšie skúsenosti, či sú aj pozitívne alebo iba takéto, za každú skúsenosť som naozaj vďačná.
Ver mi to bábätko o tom nebude vedieť
@anonym_8a8efa znama ma s JEDNYM takymto pripadom skusenosti, a ty sa pytas ci su AJ pozitivne skusenosti? Okrem toho, posobis ako velmi ustrachana osoba
@anonym_8a8efa znama ma s JEDNYM takymto pripadom skusenosti, a ty sa pytas ci su AJ pozitivne skusenosti? Okrem toho, posobis ako velmi ustrachana osoba
@anonym_92cdab si asi zle označila nie?
@anonym_92cdab si asi zle označila nie?
@anonym_8a8efa Prepáčte, ale ja hľadám seriózne skúsenosti a nie Váš názor na moju osobu, pokiaľ máte nejaký problém, tak sa do diskusie nemusíte zapájať a napíšte mi to rovno do súkromnej správy, rada sa s vami stretnem a vypočujem si to osobne, aby som vedela, aká mám byť podľa Vás…
@anonym_8a8efa Prepáčte, ale ja hľadám seriózne skúsenosti a nie Váš názor na moju osobu, pokiaľ máte nejaký problém, tak sa do diskusie nemusíte zapájať a napíšte mi to rovno do súkromnej správy, rada sa s vami stretnem a vypočujem si to osobne, aby som vedela, aká mám byť podľa Vás…
@anonym_autor si anonymne tak ako ti má človek napísať správu? A aj ty si ma zla označila
@anonym_autor si anonymne tak ako ti má človek napísať správu? A aj ty si ma zla označila
@anonym_8a8efa schytala si to od všetkých 😃🫂
@anonym_autor Zaujimala by ma skusenost tvojej znamej. O vo tam slo?
Nemohla by som žiť s vedomým, že niekde u cudzích ľudí je moje dieťa z môjho vajíčka, ktorému možno niekto môže aj ubližovať.
Ja som bola darovat vajicka dva krat, ale nic o tych detoch neviem, tak je to v zmluve. Nikdy sa o nich nic nedozviem.
@anonym_autor Ako moze ta tvoja znama vediet ze pricinou preco sa babatko nevie naviazat na mamu je lebo je z darovaneho vajicka? Neverim ze je mozne ze by dieta vedelo ze zena ktora ho porodila nie je jeho biologicka mama. To dieta v nej a z nej zilo a rastlo 9 mesiacov. Pocuvalo jej tlkot srdca, jej hlas, po narodeni citi jej vonu. Na svoju geneticku mamu nemoze mat ziadne spomienky lebo este ani nebolo. Co sa vsak moze stat je ze zena ktora ho porodi si nemusi k nemu vytvorit vztah, lebo bude v dietati stale vidiet darkynu. O tom mi uz rozpravalo par mamiciek. Ja som mala stastie. Mam diera z darovaneho embrya ale citim k nemu taku lasku ako k vlastnemu a ono tiez povazuje mna za mamu a nie darkynu vajicok.
Moja kamarátka má syna z darovaného vajíčka, jej manžel mal ok spermie tak syn je vlastne jeho biologicky. Ja úplne rozumiem že nemali inú možnosť a na svete je veľa takých ľudí, ale ja osobne si tiež neviem predstaviť žiť s pocitom že niekde po svete behá moje dieťa z môjho vajíčka a ja o tom neviem. A keď ju stretnem alebo vidím že zverejnila nejakú fotku tak proste ma vždy napadne že to nie je jej dieťa aj ked len po biologickej stránke. A nemyslím to v zlom ale keďze o tom viem tak to tak vnímam. Inak sa o syna veľmi pekne stará, je dobrá mama. Je to jej vytúžené dieťa.
Ak chces pomoct ,ako pises,je xy sposobov ako ludom efektivne pomahat.urcite nie darovanim vajicok,kedze toto je tak komplikovana zalezitost aj po biologickej aj po psychologickej stranke s nasledkami o ktorych nemas teraz ani tusenia.chod do niecoho,co pomoze a pre teba nebude rizikove
Ani vlastni miminko si ke své vlastní genetické matce nevytvoří vazbu, pokud se ta vazba v prvních hodinách, dnech, měsících, letech nebuduje.
Stejne jako zena, ktera porodila se nestane matkou v momente, kdy otehotnela, nebo kdy porodila. Kazda zena do te role vrusta a uci se ji. Nektera rychleji, některá pomaleji. Vsude se to prodava tak jako by vztah “matka-dite” bylo automatické - ale neni- ten vztah se tvori. A to oboustranně. A ten vztah se s lety meni. Taky oboustranně.
Zene ze srdce toužící stat se matkou je ve výsledku jedno, jak se tou matkou stane. Jestli spontane, asistovane, z darovaných vajicek mebo dokonce adopci/pestounstvim.
Zazila jsem to v praxi mnohokrát- rodicum leta čekající na adopci zazvoni telefon s tim ze: “mame miminko”, dostvte se tady a tady, nekteri doma dokonce nemaji jeste ani jedinou vec z celeho vybaveni a za tri dny si nesou domu maleho clovicka.
A ten maly clovicek potrebuje lasku a bezpeci. A kdyz ji dostane- stane se to jeho domovem- a ti, kteri mu tyto bazalni fyzicke i psychicke potreby zajisti- ti se stavaji “rodici”. Az teprve s vekem, kdy deti zacnou vedome a kognitivne, ne pres emoce, rozlišovat ruzne role blizkych osob, zacnou sw zabývat tim, kdo pro ne co znamena.
To, ze se u deti z darovaných spermii a vajicek, mohou objevit geneticke zdedene fyzicke i charakterove vlastnosti “darcu”, je jasne. Ale predevsim charakterove vlastnosti jsou ovlivnene multifaktorialne, tzn.nejen geneticky ale i vlivem prostredi.
Tobe bych poradila- dokud to v hlave a srdci nebudes mit srovnane, tak rozhodne darcovstvi vajicek odloz. Okolo darcovstvi vajicek a spermii zustane navzdy eticka i filozoficka diskuze, pokud mas ale jakekoli pochybnosti, tak to nech byt.

Ver mi to bábätko o tom nebude vedieť