Český film odhalil biznis s umelým oplodnením
Odporúčam článok ktorý vyšiel v Postoji
https://www.postoj.sk/161687/muz-daroval-spermi...
@miskamuska veľmi zaujímavo napísaný članok.. nevieš náhodou kde sa dá pozrieť ten dokument?
@janinque píšu tam že by mal byť dostupný v archíve českej televízie, tak skús pozrieť tam
Na netflixe je dobrý dokument otec tisíc detí. Ma deti po celom svete ešte aj v Prahe tuším.
@miskamuska ono to nie len v CZ ono je to po celom svete. Biznis s deťmi a neplodnými rodičmi, je ako platenie veľkých peňazí za nádej. Ja osobne som zástanca toho, že kto chce darované vajíčka alebo spermie, je to v poriadku. Mám skôr problém v tej anonymite. Lebo potom tie pári, ktoré chcú mať spolu deti, môžu byť reálne nevlastní súrodenci a to je problém. Toto nekontrolované kríženie génov v anonymite sa môže ukázať aj na tretej generácii. Za mňa by mala byť nejaká databáza dostupná aspoň lekárom, ktorý mali vedieť kontrolovať či je tam nejaké príbuzenstvo, ja neviem zadá rodné číslo matky a rodné číslo otca, vyhodí mu, že áno obaja pochádzajú od jedného darcu a vtedy odporučí rodičom genetiku nenarodeného dieťaťa. Alebo nejaký iný systém, to už by museli vymyslieť múdre hlavičky v tejto oblasti. Ja iba filozofujem.
Hlavne pokojne. V minulosti boli vzťahy v rámci rodiny celkom bežné. Išlo hlavne o moc a majetok, aby sa netrieštili. Takže pokiaľ majú milenci len jedného spoločného rodiča, tak to dá este prežiť. Aj keď samozrejme môže dochadzať k utvrdzovaniu nevhodných génov. Ale aj tých kvalitných. Život si vzdy cestu nájde. 😉
@betulinka1 lenže na to sa nemusí nikdy prísť, keď sa dotyčný "otec" čo dal spermie (alebo aj mamka - čo je menej možné, čo najatňáša vajíčka darovala) nikdy neprizná ... len sa raz začnú rodiť vo veľkej miere degenerované deti a až možná DNA analýza rodičov ukáže, že sú vlastne brácho a ségra
@miskamuska tak zrovna postoj.sk s na celu problematiku bude pozerat iba zo svojho uhla pohladu. Len som zacal citat a toto:
„Začala som premýšľať, že som niekto, kto na tomto svete vôbec nemal byť. Väčšina detí vznikne z aktu lásky, k tomu patrí nejaká chémia. Ako lekár tomu takto rozumiem. Ja som vznikla tak, že niekto do mojej mamy vstrekol spermie, bez citu, bez porozumenia, tí ľudia sa vôbec nepoznali,“ hovorí.
„Všeobecne mi umelé oplodnenie pripadá ako znásilňovanie gamét (pohlavných buniek, pozn. red.). Myslím si, že na to nemáme právo,“ dodáva.
WTF? Znasilnovanie gamet???
@simsalabim postoj napísal článok na základe toho českého dokumentu. A bohužiaľ ja súhlasím s tým že klinikám ide hlavne o biznis (bohužiaľ).
@miskamuska o biznis urcite ide, to suhlasim. Kazda cast mediciny moze byt biznis. Ale podkladat tam myslienky o znasilnovani gamet a o tom, ze to je proti prirode mi pride cez ciaru.
@miskamuska je to biznis, uz len fakt, ze nepomahaju len neplodnym parom, ale najma tym, ktori z nejakeho dovodu chcu dieta skor ako im to vyjde prirodzene. Ja som prikladom toho, ze babo neprislo prirodzene par rokov, isli sme na vsetky vysetrenia s partnerom, kde sa nenaslo nic, aj tak odporucali hned IVF (Reprofit Brno), nevysiel nam ani 1 vklad (vklady mi planovali nezmyselne, ale hovorila som si, ze snad im "musim" doverovat), nechali sme tam tisicky eur... kratko po poslednom vklade som otehotnela prirodzene a poznam x takych parov alebo takych, co maju aj viac deti prirodzene po prvom dietati, ktore vzniklo cestou IVF. To je moja skusenost a moj pohlad. A do darovanych vajicok/spermii by som nesla urcite presne z dovodu, ze by nebol vyluceny darca ako sa opisuje v clanku.
@tom_i toto sa stalo v Nemecku, že manželia pri nejakej chorobe dieťaťa prišli na to, že sú brat a sestra. Obidvaja boli ale ako bbatoľata adoptované a mali zmenené mená v rodných listoch. Aj toto je problém, ak sa pri adopcii zmení rodný list, tak sa to tiež môže stať, že sa stretnú súrodenci. :(
@fido69 no, ale až do Márie &terézie hlavne španielka vetva mala problémy s degeneráciou. Hlavne tá známa habsbuská čeľusť.
https://www.youtube.com/watch?v=ppuKAUwg_yI@miskamuska denník postoj je a bude proti umelemu oplodneniu a články si prispôsobí tak, aby ovplyvňovali verejnú mienku. Preto takéto články, keď vidím , že je to od denníka postoj, naširoko obchadzam!
Som veriaca, ale Boh už vopred vedel (lebo vie všetko) je aj toto sa bude raz v budúcnosti robiť. A iba Boh rozhodne, či páru bude dopriate mat dieťa po umelom oplodnení....
Veď Božia vôľa. Medicína je vždy proti prírode (ale pomáha nám), potom na jaku keru očkujeme detičky proti ochorenaniam, užívame ATB, lieky, liecime sa, zijeme vdaka inzulinu (DM1). Veď je to Božia vôľa, čo ma byt, sa stane. Takže ruku na srdce. Dokiaľ nikto nenosí niekoho topánky, nikoho nič do toho. Prajem všetko dobré.
@simsalabim by ma zaujímalo, čo by asi napísalo také dieťa splodené z násilia, či neopatrnosti, neplánované, nechcené a už vôbec nie ako akt lásky. Pričom za životy týchto detí sa naopak bojuje čo sily stačia. A to sa často rodia do prostredia kde je násilie, alkohol, a iné a kde sa o nich nevedia či nechcú postarať.
To by asi bolo tiež zaujímavé čítanie.
Odporúčam kto chce pozrieť z archívu včera dokument na stv2 o umelom oplodnení v ramci cyklu: Moja diagnóza Rozpráva mama detí. A je tam ukazané prostredie, kde deti žijú. Vzťah rodičov.
A že ide o biznis? No v určitej miere aj zuby sú biznis, aj zrak, pokožka, zdravie ako také. Či už investuje do stravy a zdravého štýlu života či do liekov😉 vždy treba platiť.

fúúúha... ako ja som pozerala jeden dokument ohľadom umelého oplodnenia, kde lekár oplodňoval všetky ženy svojimi spermiami a vyšlo na povrch, že okrem deti so svojou manželkou má ďalších 150 ak nie viac.... po prevalení nič mu nespravili, lebo zákon to nezakazoval....