icon

Chcem vyskúšať umelé oplodnenie, ale muž to odmieta

feketka
13. júl 2021

Ahojte, asi si potrebujem vyliať srdce, dnes je jeden z tých dní keď na mňa dolieha, že sa nám nedarí otehotnieť. Snažíme sa o to už vyše 2 rokov, ale nič. Na jar sme boli na SPG, muž má všetky hodnoty v poriadku až na tvar spermií, tam má tuším len 2 % dobré. Ja som bola na krvných testoch aj u gyndy a všetko v poriadku vyzerá byť. Zatiaľ som nebola v žiadnom CARe na širších vyšetreniach, lebo sa priznám, že sa bojím. Som taký ten hlúpo citlivý bolestivý typ človeka, ktorý ma zo všetkého stres, aj z obyčajnej gyn. prehliadky a naozaj sa bojím, že si urobím hanbu :/ Chcela som vyskúšať teraz cez leto umelé oplodnenie, teraz nie sú žiadne obmedzenia, v pohode by sa to dalo zrealizovať, ale MM nechce ani za svet. On chce všetko prirodzene. Netrápi ho, že už túžim po dieťati, o chvíľu budem mať 31 a pre mňa osobne to je na prvé dieťa strašne neskoro. Stále hovorí, že v dnešnej dobe ženy rodia prvé deti aj v 35ke alebo neskôr.Je to pravda, ale ja sa s týmto nestotožňujem. Už by som to rada vyskúšala inou cestou, ale neviem ho presvedčiť a som z neho zúfala. Neberie v tomto na mňa ohľad. On tiež chce dieťa, ale bez akejkoľvek námahy navyše. Jediné čo je ochotný urobiť, je jesť tabletky, ktoré mu servírujem. Má sedavú robotu, celé dni iba sedí za počítačom, aj vtedy keď nemusí. Spávať chodí o tretej ráno a potom spí doobeda, takže životný štýl je nanič a tiež k tomu vôbec neprispieva. Rozprávam sa s ním o tom, argumentujem, presviedčam, ale pre neho to je nátlak. Ledva som ho dotiahla na spermiogram a aj to povedal, že tam už nikdy nepôjde, lebo to bolo pre neho nepríjemné...Inak je to skvelý muž, máme sa veľmi radi, ale toto je kameň úrazu :/ Aj do postele je problém ho dostať v tie správne dni, lebo zrovna vtedy sa vždy niečo stane- je mu zle, unavený je, veľa roboty, nemá chuť na sex alebo keď nie je problém na jeho strane, tak je u mňa- mne je zle a pod. Ešte ani toto nám nevychádza a vždy sa ako naschál deje niečo práve počas plodných dní. Už som z toho unavená, už ani nedúfam, že sa to niekedy podarí :(
Odpustite mi toľkú melanchóliu, ale potrebovala som si vyliať srdce. Nepotrebujem ani tak radu ako skôr to, že nie som jediná, ktorá to ma doma rovnaké.

evkao
13. júl 2021

@maminkadeticiek urcite by som to nikto pozmenila, my sme sa bavili aj o tejto moznosti 🙂

mabenn
13. júl 2021

Zlá životospráva, zlé spermie. Nehovorím, že to musí na 100% pomôcť, ale z toho zadku by som ho dvihla každý deň na hodinovú prechádzku v tempe, alebo iný šport, spolu. Namiesto umelého, daj mu to ako ultimátum. Lenivý chlap, lenivé spermie. Za pokus by mi to stálo. Aj ty si pripravíš telo a prevetráš hlavu. Ale ozaj každý deň. Pravidelne, ako cesta k dieťaťu, zdraviu, zlepšeniu.

maminkadeticiek
13. júl 2021

Ja si myslim ze on to dieta nevedno preco nechce a nepotrebuje tak velmi ako ty a potom tu vznika zasadny rozdiel v ocakavaniach Vas oboch, ktory je natolko vazny ze mozno casom dospejes do bodu,kedy budes musiet uvazovat ci ostanes s tymto muzom a bude ti stacit tak Vas vztah ze v nom ozelies deti,alebo pojdete kazdy svojou cestou a ty sa dockas kompletnej rodiny.

feketka
autor
13. júl 2021

No to som zase rozvirila diskusiu :D
Zhrniem to:
1. vo viere problem nie je. (nie sme katolici, ale protestanti) on nie je proti umelemu oplodneniu, len to berie ako krajnu moznost. Ja po 2 rokoch skusania som uz na tom okraji, on je len niekde na zaciatku.
2. samozrejme, ze sme sa pred svadbou o tom rozpravali, deti chceme obaja,a v pripade, ze ich nemozeme mat, tak sme obaja za adopciu- ale aj to vtedy ak budeme starsipodla neho :D cize to je uplne najposlednejsia moznost. Ja by som isla do adopcie aj hned, aj kebyze mozem mat vlastne deti, nevadi mi vobec tato predstava.
3. zle som sa vyjadrila ohladom "dotlacenia" do svadby. Vidim, ze to mnohych pohorsilo, ale situacia bola zlozitejsia ako sa da popisat. Pre pokoj ostatnych, dlho sme spolu chodili, ja som chcela svadbu, on nie, rozisli sme sa, pricupital naspat ked videl, ze sa niekto okolo mna moce niekto iny, tak sme boli opat spolu. Sluboval svadbu, ale o mesiac od toho odstupil, tak som zacala tlacit bud svadba alebo rozchod. Takze sme sa rozisli, lebo som nechcela muza z donutenia, radsej som mu (aj sebe) dala slobodu. Ale potom si to rozmyslel. DOBROVOLNE. Ja som ho uz nechcela, lebo som bola velmi sklamana, ale stara laska nehrdzavie a predsa sme to este raz skusili s tym, že sa naozaj berieme a hned sme si stanovili datum svadby. Tento krat to bola jeho iniciativa, nie moja 🙂
4. su muzi, ktorych treba potlacit, lebo inak sa nikdy nikam nedostanu. A kedze doma rodicia vsetko robili za neho (o com som pred svadbou nemala ani potuchy) tak sa nenaucil ani sam rozhybat. Mozno vas to poburi, ale ak vidim, ze clovek na ktorom mi zalezi nevyuziva svoj potencial, tak zacnem konat, aby sa veci pohli. Samozrejme mi ide o jeho dobro, nikdy nejdem do nicoho o com viem, ze by mu ublizilo. Ja len bojujem s jeho lenivostou, lebo viem, ze to tam vnutry niekde v nom je,len to treba prebudit... Keby som ho "nenutila" do mnohych veci, tak by sme doteraz byvali v dome bez dveri, nabytku, upravenej zahrady a ktovie coho este. On proste potrebuje podporit a sam to o sebe vie. Proste je taky.
5. Nemyslim si, ze dieta nechce. Chce ho, dokonca je aj sklamany ak to nevyjde. Problem je v tom, ze si neveri a boji sa vsetkeho noveho. Doma ho velmi nepovzbudzovali, skor ho brali za neschopnejsieho (teraz sa to uz lepsi) a toto sa prejavuje aj v ostatnych veciach. Osobne si myslim, ze sa boji, ze to nezvladne, lebo on je hrozny pedant a vsetko by chcel mat na 100% co sa v rodicovstve neda...A dalsia vec je ta, ze je pohodlny a uvedomuje si, ze s dietatom kazde pohodlie konci :D
6. Ja som z velkej rodiny. Nikto nemal problem s detmi, som najmladsia a na mna to padlo. On ma len jednu sestru, 36 rocnu, ktora o dietati este ani neuvazuje alebo ho nemoze mat. To neviem, lebo sa o tom nehovori. Takze je jasne preco ma taky nazor, ze je kopec casu.
7. Je lahke povedat, ze som zla manzelka, ktora muza do vsetkeho nuti a ze nakoniec je on chudacik. A je lahke povedat, ze on so mnou dieta nechce a mam sa na neho vykaslat... Pravda nie je ani jedno z tohto, ale kedze nemozeme vidiet do zivota druhych ludi, tak si kazdy urobi vlastny nazor. V poriadku, beriem. Mne naozaj neslo o rady co vsetko robim zle...Ak ste citali dobre, tak som pisala, ze by som len chcela vediet ci niekto ma podobny problem, lebo som sa citila dnes nanic.Islo mi len o povzbudenie (cest vynimkam, ktorym dakujem. vazim si to!)....Kazdopadne diskusia splnila ucel, lebo uz mi neni mizerne :D skor som sa pobavila, takze dakujem 🙂
P.S.: Nemyslim to ironicky. prosim nerozkuskujte ma do poslednej kosti za moju uprimnost :P

zuvelyn
13. júl 2021

@maminkadeticiek pravdaze ano, ved je to v dnesnej doba normlana a prirodzena vec. Preco by sa o tom nemali rozpravat? Ved ked s niekym planujem stracit cely zivot a chcem s nim mat rodinu tak sa predsa rozpravam ze ako by som chcela riesit pripadnu neplodnost - aj o tom je otazka deti, co nie? Co ked zena bude chcit stoj co stoj umele oplodenie a muz nie lebo je to proti jeho presvedceniu? Alebo naopak? alebo co ak muz bude chciet adoptovat a zena nie? nie je neskoro riesit tieto temy az ked su aktualne? nie je lepsie mat ujednotene predstavy este pred tym nez vstupim do manzelstva, ako potom trpiet vo vztahu kde su rozdielne nazory ? Mne tato tema pride uplne normlana a prirodzena.

feketka
autor
13. júl 2021

@mabenn ano, to mas pravdu. snazim sa ho davat do pohybu, niekedy s uspechom a niekedy vobec .problem je, ze ma americky pracovny cas., preto chodi spat neskoro a doobeda spi. Ja zas robim doobeda a tym padom sa casovo miname. Nie kazdy vecer moze ist prec z domu na hodinu, lebo musi byt k dispozicii :/

maminkadeticiek
13. júl 2021

@zuvelyn Nehovorim ze to nie je spravne alebo ze to nie je normalna tema.Hovorim.len ze chaoem autorku,lebo teda mna takato moznost ani nenapadla ze by sa nam nedarilo.

777januska777
13. júl 2021

@maminkadeticiek aj my sme sa o tom rozprávali.

mabenn
13. júl 2021

@feketka ITckar? vies no 2% dobry tvar je nic moc...ale nejak kazde 3 mesiace sa to obmiena...ty mas cca dobru vahu? a pravidelny cyklus?

feketka
autor
13. júl 2021

@mabenn hej, ITckar. Vsetky ostatne parametre mal nadmieru dobre, mnozstvo aj rychlost spermii vyborne,jedine toto tam vyslo a bol z toho cely stastny. Podla neho to nic nieje, lebo kazdy druhy chlap to v dnesnej dobe ma,takze to netreba riesit....ja mam uplne pravidelny cyklus, mam 52kg na 162cm,takze tam problem nie je. Skor mam ine problemy- histam.intoleranciu, ekzemy, traviace problemy...u gyndy bolo vzdy vsetko ok, stitna zlaza je ok, hormony tiez v norme. Akurat mam trombofiliu MTHFR homozygot. ale pokial viem,tak tam je problem az pri tehotenstve.

mabenn
13. júl 2021

@feketka prave to sedave zamestnanie a prehodeny rezim by mohol byt problemovy u neho, ono vysetrenia nieco ukazu jasne, ale nie ze preco sa to neudeje to spojenie...ty si par kil navyse kludne mozes dovolit si myslim...aby to telo nebolo zas nastavene tak, ze nechce prijat zataz, ktorou tehotenstvo je...neviem ako to mas so stravou, ale mas tam rezervu...co sa tyka umeleho, ja by som to brala naozaj ako poslednu moznost, tam to nejde cez filter prirody, nikdy nemas zaruku ako to dopadne, aspon moj nazor...existuje este nieco vnutorne/psychicke co by mohlo branit pocatiu? zijete v pohode relativne, byvanie, podmienky, peniaze, vsetko ok? niekedy aj tam moze nieco viaznut...my sme sa pripravovali rok dva dopredu, sedave zamestnanie obaja, kazdy den prechadzka, splodenie prvy cyklus...namiesto vitaminov ja by som servirovala ovocie a oriesky napr., neviem ako inak funguje muz ci fajci, pije, resp ma nejake este neduhy

feketka
autor
13. júl 2021

@mabenn dakujem za rady 🙂 pre mna je tiez umele jedna z poslednych moznosti,len neviem dokedy mam skusat prirodzene, aby som nepresvihla vek.. V mojom veku mali vsetci moji surodenci po 2-3 deti a ja neviem mat ani jedno.U mna je problemom psychika urcite. Velmi na to myslim a neviem to vypnut ako to kazdy hovorit. Som proste uzkostny typ a hlava mi stale fici na plne obratky. ALE snazim sa na to nemysliet...My sme obaja nefajciari, nepijeme skoro vobec, financne problemy nie su. Da sa povedat, ze vsetko ide celkom bezproblemov az na toto jedno...ale mas pravdu, musim si s nim vytvorit ritual a kazdy den ho vytiahnut von. Teraz som cez leto doma, tak sa to da 🙂

mabenn
13. júl 2021

@feketka este citam tvoje komentare a zarezonovalo mi tam " Tu ide skor o to, ze sa boji tej zodpovednosti ze by mal byt otcom." to je uplne normalne, myslim, ze vacsina muzov to tak ma, resp ved aj zeny sa boja, ale zrejme potrebuje ubezpecit od teba...pokecajte si, vysvetli mu, aku mas predstavu, co od neho cakas, prakticky prve roky bude to babatko visiet na tebe a on ako otec bude mat dost casu sa zorientovat

mabenn
13. júl 2021

@feketka psychika...aj u teba teda, on sa boji, ty chces a tiez sa bojis, ze to nevyjde...a mozno aj ty sa bojis, ako to zvladnes a ako budes mama...a pritom vies ako to je - tak to bude ako to ma byt...cize sa mozes uvolnit, to tvoje dieta na teba uz tam kdesi hore caka, na vas, kym sa pripravite 🙂 tak sa pripravujte, ak to tam este nie je, sustredte sa na tu cestu k dietatu, nie na dieta...

evaachesa
13. júl 2021

Nečítala som komentáre, možno baby už radili. Zatiaľ si obehaj lekárov sama a skoč na endokrinologiu, hematologiu a reprodukčnú imunológiu. Možno bude stačiť vyriešiť nejaký skrytý problém z tvojej strany a hneď sa vám zadarí. Držím palce 🍀❤️

feketka
autor
13. júl 2021

@mabenn Dakujem za povzbudenie 🙂

feketka
autor
13. júl 2021

@evaachesa nieco uz mam pobehane, nieco este budem musiet. dakujem, verim,ze sa zadari 🙂

mabenn
13. júl 2021

@feketka v pohode....keby si chcela nieco konkretne este rozobrat alebo pomenovat nejake obavy, kludne napis aj IP

feketka
autor
13. júl 2021

@mabenn jasne, vdaka 🙂

poopsie
13. júl 2021

Jemine, najprv som si myslela, že čítam o mojej švagrinej... Až potom boli iné drobnosti rozdielne 🤣🤣no ja ti môžem tak povedať, že aj môj muž mal vraj na spermiograme nejaké tvarové '' problémy '' ale jeho spermie splodili 3 deti... Prosto nás chceli dotlačiť do ďalších procedur v CARe.. U mňa bol problém... Zrasty vo vajcovodoch.. Tak mame iba jedno a ja nemám vajickovody.... U nás som to ja, čo razantne odmieta hormony 🙅‍♀️...

danilabe
13. júl 2021

Umele je podla mna pre vsetkych krajne riesenie..nikto tam nejde ako prvy.Ale umele oolodnenie su rozne typy,mozno tak mu to vysvetlit.Mozno staci predstava,ze ked budete mat 45rokov budete lutovat aj to,ze ste to neskusili.Ved to je vyuzitie modernej mediciny a ak tomu dakto nechape nech nepodstupuje ale nech nekritizuje.Uplne rozumiem tomu "dotlaceniu"ved oni potrebuju niekedy ponavigovat😁,nevidim na tom nic zle.Vela kritiky pre nic.

stanzi
13. júl 2021

@feketka Ak sa vam 2 roky nedari, tak podla mna to uz je na navstevu CAR…nemusite ist vobec hned do umeleho oplodnenia, my sme do CAR chodili polroka, predtym nez sme sa rozhodli ist na prvy zakrok (inseminacia, IUI). Nakoniec nam vyslo tretie IUI, cize k umelemu sme sa ani nedostali. Muz mal rovnaku morfologiu ako tvoj, a to je sportovec a zije zdravo, takze bohuzial ani zdravy zivotny styl nie je zarukou ze vsetky vysetrenia dopadnu dobre.
Co ma ale este zaujalo je, ze spominas histaminovu intoleranciu a traviace problemy…dodrziavas HIT dietu? Netestovali ta aj na ine veci (celiakia, laktozova intolerancia, alergia na mlieko…)? Mne doktorka vravela, ze tieto veci netreba brat na lahku vahu, ze nedodrzanie diety moze sposobovat skryty zapal v tele, ktory potom brani otehotneniu…Ja som tiez dodrziavala dietu v case, ked sa nam zadarilo, takze ani toto netreba podcenovat. Plus urcite vysetrit na zaciatok aj stitnu zlazu.

feketka
autor
13. júl 2021

@stanzi mam aj laktozovu intoleranciu. nedodrzujem striktne HIT dietu, ale snazim sa stravovat tak aby to bolo v ramci normy. U kazdeho je ta HITka ina. Mne robili zle hlavne polotovary ci starsie jedla,tak sa tomu vyhybam a jem hlavne doma urobene jedlo...ale mozem vylucit nejake veci ak by to malo pomoct...na stitnej zlaze som bola nedavno a aj ked ju mam dedicnu,tak to zatial vyzera v poriadku.

stanzi
13. júl 2021

@feketka Urcite by som vyskusala vyradit aj tie potraviny s vysokym histaminom, ktore jes lebo ti nerobia zle...a uvidis, mozno pomoze, mozno nie, ale za pokus predsa nic nedas 🙂A samozrejme ziadna laktoza teda, ale to urcite vies aj sama 🙂 A co sa tyka stitnej, nezabudni ze TSH by malo byt 2,5 a menej, ked sa snazis otehotniet (toto bolo u mna tiez treba upravit, mala som hodnotu 3,2, co sa normalne povazuje ze je okej, ale doktorka povedala ze pri problemoch s otehotnenim je lepsie ju znizit...)

feketka
autor
13. júl 2021

@stanzi to som nevedela, ze to musi byt 2,5. viem len ze to je v norme,ale musim sa pozriet na vysledky ako to teda je.

sterea
13. júl 2021

Na začiatok vyskúšajte profertil, muž by mal nosiť voľné nohavice, zdať sa slíp a nekúpať sa v horúcej vode. Chce to čas. Možno by si ty mala vyskúšať prefuky vajcovodov, či nemáš endometriózu, skontrolovať či ovuluješ, či máš v poriadku hormonálny profil. Niekedy zaberie keď nasadíš na nejaký čas antikoncepciu /upraví ti hormóny a psychicky si oddýchneš od snaženia/ a po vysadení samozrejme treba hneď skúšať.

17alexis
13. júl 2021

@feketka vysetrenie v CAR nie je ziadna tragedia. Urobia ti sono a vezmu krv. Ak budes ty ok a muz ma problem, ze ma len 2% dobrych spermii a odmieta to riesit, kopla by som ho do prdele. Ani by som sa nerozvadzala, ale riesila anulaciu manzelstva. To je pekne, ze tvoj chlap tvrdi, ze rodit sa da aj v 35ke, ale nemysli na to, ci aj otehotniet? Ja mam 32 a nemam uz takmer ziadne vajicka. Uz dve IVF nam nevysli, problem je len u mna, moj manzel je zdravy. Chystame sa na tretie. Stoji to dost penazi, ale co uz. Niekto si kupi auto, niekto moznost mat dieta. Ja by som s takym clovekom a hlavne sebcom cas nestracala. Aj s ex som sa rozisla po 4 rokoch lebo az po takom case bol schopny povedat, ze deti nechce skor ako v 36ke. Boli sme rovesnici a ja v 36ke nebudem mat ani jedno vajicko, takze dobre som urobila.

lavienocka
13. júl 2021

@feketka možno to tvoj manžel vôbec nemysli zle, práve naopak ja si tiež myslím ze umelé oplodnenie nie je správna cesta a nikdy nebude aspoň pre mňa z etického, morálneho a náboženského hľadiska. To hovorím ako zena co tiež nemá dieťa a chcela by,. Vyskúšala by som všetky prirodzene možnosti a liecby. Pre mňa je umelé proti prirodzenosti a životu ktorý má vzniknúť prirodzenym spôsobom pri sebadarovani muža a ženy. ♥️

littlebubble
13. júl 2021

@didi2102 Moja mama otehotnela aj vo vyššom veku a babka tiež.Všetky deti boli prirodzené počaté na prvýkrát a ajtak mi príde úplne normálne sa rozprávať o prípadnej neplodnosti.

Ja som na prvý šup tehotná neostala napríklad 🤷 a nebol to ani úmysel.

flartina
14. júl 2021

@feketka ahoj 😊mali sme to doma podobne nedarilo sa nám 5 rokov, boli sme len na prvé vyšetrenie a potom asi 5 mesiacov presviedčania a nakoniec som ho zlomila , IVF vyšlo na prvý krát a potom sme to už nejak vypustili z hlavy a otehotnela som druhý krát prirodzene 😊 ale chápem ako sa cítiš, som preplakala noci , ráno som sla opuchnuté do prace pri každej oslave alebo akcii kde sme šli a bola tehotná alebo bábätko som sa neubránila slzám , bolo to hrozné ale potom sám od seba povedal že mám zavolať do toho centra 😊 takze skús mu dať ešte čas, pre muža to je podľa mna narocnejsie po tejto psychickej stránke sa s tým nejak stotožniť , že za neho to dieťa urobí niekto iný 😊 držím palce a veľa sily 😍😍❤️