Chorľavé deti z umelého oplodnenia
Ja už nám svoj vek, neviem či sa do 40 dožijem detí a či sa podaria prirodzenou cestou. Mám z toho veľké obavy a úzkosti, keďže v okolí je, mám pocit, oveľa viac chorých detí, než v minulosti. Mám 35+, som zdravá a vitálna, zdravá strava aj trochu športu, akurát mám veľmi stresujúci život. Viete porovnať z vlastných skúseností,pripadne z okolia, či majú vplyv na postihnutie/ chorľavosť/ oneskorený vývin/celkovú “slabosť” dieťaťa faktory: umelé oplodnenie vs prirodzené počatie, vek, celková vitalita matky? Lebo je veľa žien, ktoré boli chorľavé od mlada a ledva vyhnosili dieťa. Je možné, že sa celkom fit rodičom narodí choré dieťa alebo sú to zdedené gény po rodičoch s chabým zdravím? Očkovať by som dieťa nedala, ale to je na inú tému, tak prosím toto neriešiť.
Mám dve deti, prvé prirodzene, druhé o pár rokov neskôr z IVF a je na tom zdravotne lepšie, ako prvé.
máme viac detí, všetky prirodzene počaté, rodičia TOP stav mladší až stredný vek a jedno dieťa diagn.
mám susedov, bábo počali vo veku 25 - 30r, a malo zdr. problémy. ale nie mentálne, fyzické post. Viac detí už nemajú.
@anonym_autor
Je to presne na tu istu temu , ockovat by som dieta nedala si typicky antivsetko chod naspat do zemlianky a daj si na hlavu kapustovy list.
IVF nemá vplyv na chorobjost/postih dietata
Kazde tehotenstvo je riziko,ze porodis chore dieta. Nikdy nemas zaruku,ze bude zdrave,bez ohladu na to,ako bolo pocate.
Ja som očkované (povinné aj nepovinné očkovania) dieťa z IVF a chorá som bola ani nepamätám kedy. Nikdy som nebývala extra chorľavá a jediné zdravotné problémy ktoré mám sú čisto podmienené genetikou a nie spôsobom počatia a ani očkovaním. Ja sama mám prirodzene počaté dieťa tak isto očkované povinne aj nepovinne a choré nebýva takmer nikdy.
@anonym_autor
Stručne a prakticky: spôsob počatia má len veľmi malý vplyv na chorobnosť dieťaťa. Rozhodujú iné faktory.
Prehľad podľa spôsobu počatia:
Prirodzené počatie
Bežné riziká populácie.
Chorobnosť závisí najmä od genetiky, tehotenstva a prostredia po narodení.
Asistovaná reprodukcia (IVF, ICSI)
Mierne vyššie riziko niektorých komplikácií v tehotenstve (predčasný pôrod, nižšia pôrodná hmotnosť).
Po narodení sú rozdiely v chorobnosti minimálne.
Deti majú porovnateľnú imunitu, vývoj aj dĺžku života ako ostatné deti.
Väčšina rozdielov súvisí skôr s vyšším vekom rodičov alebo s pôvodnou diagnózou neplodnosti, nie so samotnou metódou.
Čo má oveľa väčší vplyv na chorobnosť
genetická záťaž v rodine
priebeh tehotenstva (infekcie, fajčenie, stres)
spôsob pôrodu len okrajovo
dojčenie
prostredie po narodení (kolektív, výživa, pohyb, spánok)
Záver Ak je dieťa inak zdravé, spôsob počatia nepredpovedá, či bude viac choré. V praxi sa to nepovažuje za rozhodujúci faktor.
Doverujem vede, ze mi dokaze pomoct splodit dieta. Ale pri ockovani moja dovera konci.
F*ck logic.
@anonym_autor mam jedno z ivf a druhe prirodzene. Pridu mi zdrave/chore rovnako.
Neregistrujem rozdiel v chorobnosti, ale niekoľko ľudí z IVF z môjho okolia alebo medializované prípady boli úmrtia detí za zvláštnych okolností, lenže na to štatistiku nikto nevedie. Akoby tu osudovo nemali byť v danom čase, preto aj odídu skôr.
Prvé dieťa mám prirodzene počaté, vo veku 27 rokov, zdravé, bez špeciálnych prenatálnych vyšetrení. Druhé dieťa z IVF, vo veku 35 rokov, zdravé, dala som robiť genetické vyšetrenia z krvi aj morfologické ultrazvuky, kvôli IVF ale primárne hlavne kvôli môjmu veku.
@anonym_autor na zaklade toto co pises tak nie, nemam sice statistiku ale neevidujem, ze prirodzene pocatie, prirodzeny porod, dojcenie atd by mali vyrazny vplyv na to ci je diet achore/zdrave. Mam na to v rodine kopec prikladov, a uz same matky sa na tom rehocu, ze napr dojcila dieta 2roky a dalsie 3roky a deti v kuse chore, tak ked som nervila, lebo som dojcit nemohla, tak rovno povedala, nech mi nesibe, ze nech sa pozriem kolko sa nadojcila deti furt chore aj cez skolku, aj skolu, ... iVF a prirodzene pocatie podla mna nema nic s tymito vecami. Vek moze byt problem, ale na to sa robia testy... vsetci musime ratat s tym, ze cim mame viac rokov, mozeme mat viac komplikacii..
Ked nemame riesit ockovanie, na co si to spomenula ??? :D a len pekne nevymyslaj, a ked ho budes mat, tak ho zaockovat daj.
Nedávno som čítala že plod-chlapec je viac háklivý na stres matky. Nerobí to dobre ani dievčaťu, ale že podla štúdii sú chlapci krehkejší a dlhodobí, silný stres u matky môže spôsobiť od potratu, po zdravotné problémy a oneskorený vývin. Počas katastrof, vojen, hladomorov, ect, sa rodí výrazne menej chlapcov, lebo ten plod to jednoducho nezvládne.
@anonym_autor Ten pocit máš iba kvôli tomu, lebo sociálne siete a publicistika ina. Ale pokojne sa v tom utapaj....
To je podľa mňa tak vysoko individuálne ako tvrdenie, že deti narodené sekciou sú častejšie choré. Alebo že dlho dojčené deti sú menej choré. Ja mám obe deti počaté prirodzene, narodené sekciou, obe som kojila cca rok, syna dlhšie ako dcéru. Dcéra takmer vôbec nebola chorá. Syn naopak, každý mesiac OČR raz ja, raz manžel.
Na druhej strane som chodievala s dcérou pravidelne na kardio kvôli vrodenej vade a pri poslednej kontrole sme sa bavili s lekárkou aj o tom, že má veľmi dlhú čakaciu dobu v porovnaní s rokmi dozadu. Povedala mi, že s nárastom umelých oplodnení, kedy majú mnohé páry problém s počatím, jej veľmi vzrástol počet detských kardio pacientov, ktorí majú v anamnéze asistované počatie.
@anonym_autor
Je to presne na tu istu temu , ockovat by som dieta nedala si typicky antivsetko chod naspat do zemlianky a daj si na hlavu kapustovy list.
@anonym_9b3d4b Suhlasim. Pani sa zobudila zo stredovekeho sna.
Aj u zdravej ženy sa môže narodiť chore.Stači že lekár pri pôrode urobi chybu. Ako u mna. Tam už už navratu nie je čiže si nemyslím že dieťa s IVF by bolo viac chore.Ja mám kamarátku bola zdrava úplne že TOP a počas tehotenstva dostal cukrovku tehotensku a narodila sa jej dcérka a dostala malička cukrovku. Po 2 dňoch v pôrodnici zistili že malička nie je v poriadku s krvi. Takže nemyslim že je pravda že dieťa s IVF by bolo viac chore myslím si že viac vyšetreni sa robí. A sú choroby ktore v tehotenstve nedaju zistiť ani u žien čo otehotneju spontane.A je super že teraz medicina da šancu aj pre žienky ktore nemôžu mať toto je super.A nesuhlasim však s tým aby za to platili urobili si s toho biznis.Ale ináč su u mna tie ženy obrovske hrdinky a tešim sa ak aj nepoznám ale splnil sa im sen.Stal sa zázrak.
@anonym_autor Dajte si vyšetriť genetiku a dozviete sa odpovede je to rôzne ako aj píšu ženy poznám deti aj z umelého oplodnia sú aj zdravé a sú aj choré môžu nemusia takisto aj prirozdene takisto závisí od genetiky od životného štýlu rodičov a aj odtoho či vyrastá dieťa vo fajčiarskej rodine at´d atď veľa faktorov.A aj ten stresujúci život čo spomínate stresom starnú bunky rýchlejšie.
Z tohoto podľa mňa nemáš šancu získať štatistiku je úplná náhoda čo ti tu niekto píše. Dôležitejšie by boli asi nejaké prieskumy a štatistiky. To či sú deti štatosticky chorlavejsie z umelého oplodnenia som ešte nepočula osobne si to nemyslim že je to možné, ale samozrejme môžem sa mýlit ak má človek zdravotné problémy sám zo sebou určite je to kontraindikácie či už genetická alebo aj fizycky nejako uškodilo jeho stav v tehotenstve dieťaťu...niekedy ale aj rozličné telo matky inak znáša tehotenstvo niekto ozve byť zdraví a vytalny ako repa ale jeho telo znáša tehotenstvo zle. Má vysoký tlak tehotenskú cukrovku alebo iné problémy. Zároveň to že ak má dieťa staršia matka (myslím že hranica je stanovená na 35 ) je z hľadiska štatistiky určite pravdepodobnejšie že nastane nejaky problém. Ale samozrejme to nieje istota len štatistický vyššia pravdepodobnosť. A tiež stres veľmi voliča na zdravie človeka aj zdravie plodu...
Aj u zdravej ženy sa môže narodiť chore.Stači že lekár pri pôrode urobi chybu. Ako u mna. Tam už už navratu nie je čiže si nemyslím že dieťa s IVF by bolo viac chore.Ja mám kamarátku bola zdrava úplne že TOP a počas tehotenstva dostal cukrovku tehotensku a narodila sa jej dcérka a dostala malička cukrovku. Po 2 dňoch v pôrodnici zistili že malička nie je v poriadku s krvi. Takže nemyslim že je pravda že dieťa s IVF by bolo viac chore myslím si že viac vyšetreni sa robí. A sú choroby ktore v tehotenstve nedaju zistiť ani u žien čo otehotneju spontane.A je super že teraz medicina da šancu aj pre žienky ktore nemôžu mať toto je super.A nesuhlasim však s tým aby za to platili urobili si s toho biznis.Ale ináč su u mna tie ženy obrovske hrdinky a tešim sa ak aj nepoznám ale splnil sa im sen.Stal sa zázrak.
@alickapusinka prvy pozitivny komentar, ktory od teba citam
@anonym_autor to vôbec nie je z toho ako sa deti počali a pod. V dnešnej dobe deti jedia riadne svinstva a rodičia čo musia makať od nevidím do nevidím nemajú čas alebo nechcú dopriať deťom lepšie alebo nevedia čo vôbec deťom dávajú.
@anonym_autor To sa takto neda povedat.
To je podľa mňa tak vysoko individuálne ako tvrdenie, že deti narodené sekciou sú častejšie choré. Alebo že dlho dojčené deti sú menej choré. Ja mám obe deti počaté prirodzene, narodené sekciou, obe som kojila cca rok, syna dlhšie ako dcéru. Dcéra takmer vôbec nebola chorá. Syn naopak, každý mesiac OČR raz ja, raz manžel.
Na druhej strane som chodievala s dcérou pravidelne na kardio kvôli vrodenej vade a pri poslednej kontrole sme sa bavili s lekárkou aj o tom, že má veľmi dlhú čakaciu dobu v porovnaní s rokmi dozadu. Povedala mi, že s nárastom umelých oplodnení, kedy majú mnohé páry problém s počatím, jej veľmi vzrástol počet detských kardio pacientov, ktorí majú v anamnéze asistované počatie.
@anonym_29cbe2 Ale ten narast nemusi hovorit o tom, ze IVF sposobuje kardio problemy. Jedboducho je dnes ovela viac deti z IVF ako bolo kedysi, tak logicky je ich viac aj na kardiologii. Celkovy narast poctu pacientov je dnes u akehokolvek lekara, je to stavom nasho zdravotnictva.
@alickapusinka prvy pozitivny komentar, ktory od teba citam
@anonym_c41d89 prečo prvý ja som taka akos a ku mne ľudia chovaju tak ja k ním.A je mi jedno či je to riadteľ podniku majiteľ zemegule.

No mám v okolí aj deti z umelého oplodnenia, dokonca aj dvojičky a aj deti z prirodzeného počatia. A tie z umelého sú úplne normálne a tie najchorľavejšie alebo s najviac problémami napríklad psychickými sú z prirodzeného počatia. Najchorľavejší je dokonca od najmladších rodičov čo poznám (čiže často sa predpokladá že čím mladší tým zo zdravotného hľadiska lepší rodičia, samozrejme nebavíme sa o tínedžeroch) a najproblematickejšie psychicky boli od rodičov čo otehotneli na prvý cyklus bez akýchkoľvek problémov. Každopádne na vyvodenie záveru treba pozrieť nejaké reálne vedecké štúdie čo toto vedia vyhodnotiť, nemám to naštudované ale v mojom okolí nemalo umelé oplodnenie žiaden vtip na chorľavosť/problémovosť detí.