Čo máme spraviť so zmrazenými embryami, keď ich už nechceme?

luciabasistova
26. apr 2021

Ahojte, chcem sa spýtať, či máte niektorá skúsenosť so zmrazenymi embryami. Čo snimi spraviť, ak už ich nechceme ďalej zmrazovat a nechceme ich ani použiť. Sme po jednom vklade, ktorý nevyšiel ale nakoniec sa nám podarilo prirodzene. Nevieme sa rozhodnúť či ich dat zničiť alebo darovať. Ďakujem ❤️

pribinak
26. apr 2021

Darovať. Bude to aj humánne a aj milé

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
vierocka888
26. apr 2021

No tak toto riešime aj my. Ale na darovanie by som asi nemala žalúdok, lebo keď si predstavím, že bude niekde behať moje dieťa, tak sa mi ta predstava nepozdáva...

nafka0483
26. apr 2021

@luciabasistova Nikto to rozhodnutie neurobi za vas. Ak neviete, tak este pockajte, nechajte ich zmrazene. Mozno neskor budete chciet druhe dieta, mozno to nepojde a budete radi, ze mate zmrazene a budete ich chciet pouzit. Ked dospejete do toho stadia, ze urcite ich nepouzijete pre seba a nechcete dalej cakat, tak asi budete sami citit ci znicit ci darovat. Na kazde rozhodnutie treba dozriet, zvazit si vsetky pre a proti.
Plno parov darovalo, plno ich nechalo znicit, kazdy podla svojho vnutorneho presvedcenia.

tenerifka
26. apr 2021

@luciabasistova toto je velmi zavazne rozhodnutie, a chce to prebrat s manzelom obidve moznosti, aby ste s tym boli stotozneni aj za rok ci za 10 rokov. Ja by som tomu dala este cas, kedze nie ste stopercentne rozhodnuti.

petkasaurus
26. apr 2021

Pre to darovanie nie je nejaky vekový limit? Inak súhlasím, co ak budete chcieť druhe dieta a budete musieť ist touto cestou..

dazdovka
26. apr 2021

@vierocka888 prijatelnejsie je nech ho pouziju na kmenove bunky?

nafka0483
26. apr 2021

@dazdovka To nie je, ze bud darujes, alebo ho pouziju na nejaky vyskum. Je tu aj moznost, ze nedovolis ani ziadne vyskumy, ani nedarujes - ze ich proste znicia.

dazdovka
26. apr 2021

@nafka0483 ale ako ich znicia? Isteze ich "znicia" ale je to obrovsky biznis, s tym sa silno obchoduje, ak si ich vyslovene nevypytas domov a dohliadnes na ich koniec, tak ich pred znicenim pouziju na "liecebne" ucely.

rokina13
26. apr 2021

@luciabasistova Ešte sa vám prvé bábatko ani nenarodilo, takže si myslím, že je viac než skoro spraviť toto závažné rozhodnutie. Možno hned budete chcieť druhé, možno nikdy už nepocítite túžbu po druhom😆 To ešte naozaj nemôžete tušit. Inak toto rozhodnutie pravdepodobne čaká aj nás, lebo mám aktualne 7 dní do TP druhého dietata z našho jedineho absolvovaneho IVF a ešte nám stále zostávajú 3 zamrazene embrya. Na jednej strane obrovské sťastie, na druhej veľmi ma trápi ich osud tiež. Tak možno bude aj tretie😅

nafka0483
26. apr 2021

@dazdovka Nie su majetkom centra, ale tvoj. Takze nesmu s nimi urobit nic, co nedovolis. A ak pochybujes, tak ano, vypytas si ich a zlikvidujes sama, im to moze byt jedno, je to tvoje embryo.
Inak, presla si si IVF procesom?

bubinko1506
26. apr 2021

My uz 6 rokov platime za zamrazenie embryi. Z 2. IVF sa nam narodili dvojicky, a stale sme sa neodhodlali k definitivnemu rozhodnutiu, co dalej. Nie som stotoznena s darovanim, ani so znicenim, takze platime dalej.

eko22
26. apr 2021

Ja by som ich darovala, je veľa párov ktoré by potešili 🙂

tenerifka
26. apr 2021

@eko22 mozno keby si bola v danej situacii, rozmyslala by si inak, je velmi jednoduche povedat " daruj". Ja si neviem predstavit, ze by niekte bola moja a manzelova dcera, o ktorej by som nevedela nic, ci sa ma dobre, ci ju netyraju atd....srdce by mi puklo. Nie som veriaca a embryo naozaj povazujem za prvotny zhluk buniek, preto by som sa pravdepodobne rozhodla pre znicenie, ale respektujem nazor tych, ktori v ñom od zaciatku vidia cloveka. Naozaj nelahke rozhodnutie

andrea_82
26. apr 2021

Darovať pre použitie inému páru nie je také jednoduché, platia pre to rovnaké pravidlá ako pri darovaní vajíčok alebo spermií. Musia byť urobené rôzne vyšetrenia.
Ja osobne by som ešte počkala, aspoň pár rokov, nikdy nevieš, čo bude v budúcnosti. Možno budeš ešte rada, že ich máš.

tenerifka
26. apr 2021

Niekde*

andreatytler
26. apr 2021

@luciabasistova My sme nemali biologicky vlastne embrya ale darovane. Podaril sa nam syn a 2 embrya co zostali, sme darovali naspat klinike, nech ich pouziju pre dalsi neplodny par, ktory bude chciet podstupit IVF s darovanymi embryami.

andreatytler
26. apr 2021

@dazdovka Musia ich znicit bez toho aby ich akokolvek pouzili. Ak by sa na to prislo, mali by velky problem. Ale mas pravdu, ze su v tom velke peniaze a tak je mozne ze centra robia aj ilegalne veci.

littlebubble
26. apr 2021

A pre toto by som nikdy umelé oplodnenie nepodstúpila.Nesúdim.
Za mňa žiadne darovanie.Život je veľký paradox a súrodenci môžu skončiť spolu.
Neviem si predstaviť mať vlastné gény darované inej rodine.

mmatkam
1. máj 2021

Môžem sa spýtať, som úplne nová v týchto témach, to vždy ostane zmrazené embryo? Ci len keď budem chcieť nechať viac. My máme len genetický problém, čiže by museli robiť predimplementacnu genetiku. Vôbec neviem ako to celé prebieha s tými embryami. Ďakujem

nafka0483
1. máj 2021

@mmatkam Ved zalezi od toho kolko budes mat vajicok, nasledne kolko sa podari oplodnit a potom kolko oplodnenych prezije do 3.-5. dna podla toho aku dlhu kultuvaciu date. A potom ak ti vyjde napr. prvy vklad, tak tie zvysne zamrazia. Aj to nevyjde, jedno roznrazia, vlozia. Bud vklady nevyjdy a "vycerpas" vsetky embrya, alebo vyjde posledny a nic sa ti nezvysj alebo vyjde to a este ti ostanu.
To predsa vopred nikto nevie.

mmatkam
1. máj 2021

@nafka0483 a keby ten prvý vklad vyjde, tak aj tak tie ostatné musia zmraziť?

nafka0483
1. máj 2021

@mmatkam A co s nimi maju urobit tych cca 14 dni kym zistis ci prvy vklad vysiel? Ved to nepreziju len tak. Mozu ich rovno zlikvidovat, ale ked vklad nevyjde, tak budes zas absolvovat cele IVF odznova?

luccija
1. máj 2021

@luciabasistova v tvojom prípade by som si ich nechala, lebo nevieš čo bude, ak budeš chcieť o pár rokov druhé.
Ak by som už deti mala a neplánovala dala by som ich zničiť.Raz to bude obrovský problém človek nebude vedieť či si nenašiel za partnera surodenca
A viem, že by som stále premýšľala kde ich použili ako dieťa vyzerá...iné je darovať vajíčko tam druhá polka je anonymná,ale embryo nie

mmatkam
1. máj 2021

@nafka0483 aha chápem, už o tom čítam viac... ďakujem

jodo27
27. máj 2021

@mmatkam Nie vždy ostane zamrazené, poznám páry ktoré si vyslovene vyžiadali vybrať 2 embrya a 2 vložiť. Nechali to už v Božích rukách či sa ujme alebo nie. Presne kvôli tomu, aby neriešili otázku " čo s mrazenými embryami".

anne_mary2
24. aug 2021

myslim ze ked sa zena pozera na darovanie embrya stylom “ ved niekde po svete bude behat nase dieta” , tak nech to urcite nerobi. 🤷🏼‍♀️

leontinka27
23. jan 2022

Baby ja mam tiež takú veľkú dilemu tiež mame zmrazené emryko už 6 rokov dcéra má 6 rokov. Lenže dcéra je a bola veľmi náročná takže som si to nevedela predstaviť mat druhé dieťa a ešte stále sa necítim. Druhý problém je vek môj aj môjho manžela. Neviem si prestaviť mat v 60tke 15 ročne dieťa. Manžel ešte viac. Už si neviem prestaviť ako sa mu budeme venovať. Dcére sa venujeme veľmi veľa aj si to vyžaduje. Ale morálne hľadisko ma veľmi hryzie. Toľko som bojovala o to aby som to dieťa mala síce jedno už mám ale to druhe mam dat zničiť? Lebo darovať sa nedá. Alebo použiť na výskum. Hrozne sa tým trápim. Každý rok len odkladám platím peniaze za úschovu ale dokedy. Ani spávať koli tomu neviem ale fakt sa na druhé stále necítim... Konečne trochu začínam žiť.

jodo27
24. jan 2022

@leontinka27 prečo sa nedá darovať?

leontinka27
24. jan 2022

@jodo27 lebo v tomto centre sa dajú iba fresh

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre