icon

Iscare vo FN Martin. Máte niekto skúsenosti?

maja9
28. nov 2009

Ahoj, máte už niekto skúsenosti s novozaloženým centrom v Martinskej FN ?

zibi
4. jan 2013

este som chcela napsiat ze omega 369 pomaha oklamat imunitny system a pomaha spermii vniknut do vajicka... leno niekedy imunitny system moze tomu procesu branit.. to je co sa tyka muza..
potom su specificke vitaminy pre zeny ..kto by chcel ale to mi napiste .. 😉 ci ma dakto zaujem aby som zbytocne nepisala a nikto to nebude citat alebo to bude dakoho otravovat 🙂
tak ale skuste porozmyslat .napr. moj mm mal vitamin D3 len 10 tak ho doplname... v zahranici sa da objednat az 5000 jednotiek D3 ..je dolezite aby ste brali na zaciatku dost vitaminu D3 ... u nas su firmy ako jamieson ktora ma az 1000 ku .. a sarlife cez net sa da objednat ma 2000 jednotiek... ta 400 a 800 co bezne predavaju v lekarni je malo! ked si kupite jamieson je potrebne doplnat aspon 4 tyzdne 5 tabletiek denne aby sa vam co najrychlejsie ta hladina D3 upravila..aj pre zeny aj muzov je to dolezite .najme tei co maju nizske AMH ! a potom ist znova na odber ... napr. v amerike predpisuju D3 az 50 000 jednotiek raz tyzdenne po dobu 8 tyzdnov ..nemusite sa bat predavkoania...pretoze toxicke nie je.telo si totiz dokaze vyrobit az 100 000 jednotiek vitaminu dD3 v lete za cca 15 minut na slnku ..ked ho mate ale mao treba ho cim skor doplnit...D3 vpyva dobre aj na astmu, kozne ochorenia, ako prevencia proti rakovine prsnika, hrubeho creva a prostaty, atd atd... je to kvazy hormon nie vitamin ... takze hor sa do studovania a doplnania vitaminov !

este som chcela povedat ze pr emuzov je velmi potrebny aj vapnik tak ako pre zeny... cize porozmysalt o doplneni aj toho

zibi
4. jan 2013

@stella25 nie v centre to nerobia ... moze vam to spravit bud obvodny lekar, gynekolog, alebo endokrinolog .... dolezite je to D3 to je podstatne nie vseobecne D cko ...pytaj D3 😉
tak isto si zisti to zelezo kolko ho mas a ked nemas spravenu hematologiu tak pred ivf chod ...
v centre robia faktor leiden a protrombin ,ale ty by si mala mat spravene aj :
MTHRF - to je ci mas alebo nemas zvyseny homocystein .... ked ho mas nemozes otehotniet ! potrebujes doplnat kys. listovu, B6 a B12
daj si zistit vsetky tromboticke mutacie
protilatky ako anexin a fosfolipidove protilatky, protilatky APCA to je proti parientalnym bunkam kde sa ti nemusi vstrebavat ta B12 ka ... je toho viac a mal by ti to spravit klasicky hematolog...lebo mne v centre nic nezistili a na hematologii mam toho pozehnane ze mam silno zrazavu krv a zvyseni anexin a preto mi ivf nevyslo! takze pozor na to !

tak isto je dolezite aj imunologicke vysetrenie napr. v tkanivovej banke..alebo na imunologii reprodukcnej ... plus dat si u diabetologa zistit inzulinovu rezisteniciu ..ked ju mas zvysenu vacsinou pri PCSO tak isto neotehotnies..

to su vsetky veci ktore mozu branit zdarnemu IVF...
a to nehovorim este o stitnej zlaze.... ktoru musite mat vysetrenu pred ivf..lebo mozete mat znizenu alebo zvysenu a nemusite mat ani ziadne pirznaky a aj kvoli tomu sa nemusi dari otehu..
dalej poriesit vsetky mykozy, ureoplazmy, mykoplazmy , chlamydie..! a testy zopoakovat aj na 2 - 3 krat lebo nemusia byt presne .... to je asi taky zaklad co by ste si mali dat vysetrit !
dobra je aj ta hysteroskopia pred ivf..aby ste vedeli v akom stave je maternica..lebo si myslim ze ivf je velmi drahe na to ay sa riskovalo..
to su poznatky na ktore som ja dosla a prestudovala az casom ked sa nieco nedarilo atd... keby mi to mal kto poradit skor tak isto by som bola najstastnejsia na svete 🙂 a vyhla sa tak nezdarom 😖 ale tak aspon posuvam dalej mozno to dakomu pomoze

cuculik1
4. jan 2013

@stella25 my mame celu lekaren.....maca zelene riasy d,c,e pycnogenol, B, Mix muzskych vitaminov, susenu zelenu zeleninu, omega3, l carnitin, oregano........denne poriadna zmes, neviem ci zabera, rychlo otehotniem tak rychlo aj potratim....

zibi
4. jan 2013

a napisem tu aj o tych vitaminoch pre zeny aby som potom nemusela znova pisat ked osm sa uz tak rozpisala....dolezite su aspon 3 mesiace pred ivf brat ..kedze vajicka sa tak isto ako spermie obnovuju cca v 3 mesacnych cykloch..

tak melatonin ...znizuje vo folikoch oxidacny stres a zlepsuje kvalitu folikov a aj ich pocet- 3 mg vecer zlepsuje spanok tak pozoro na to brat len vecer!
maca - obsahuje prirodne DHEA ktore lepsuje kvalitu vajok
mat. kasicka, propolis a pel - dobre na foliky
arginin ... zlepsuje prekvenie vo vajecinkoch .dostat aj arginin pre zeny
a koenzym Q10 - na foliky to su asi zakladne...

doplnkove su - vsetky Becka..dobre a vysoke becka ma firma jamieson okolo 100 mg, dolezite je mat noramlnu hladinu zeleza v krvy ..dat si asi 3 mesiace pred ivf zobrat krv ci mate vsetkeho dost...ked nie doplnat, ked je zelezo ok ..doplnat ho netreba , nema sa to moze to prispiet k potratu !
dobre je si urobit kuru na odkyslenie tele... mnoho zien a muzov nemozu otehu lebo su prekysleny... pit bud jalbcny ocot, alebo jedlu sodu, robit si kupele, alebo ponozky namocit do sody a dat na noc..to je dost dolezite dostat organizmus do stavu zasaditeho lebo hormony ho dost rozhadzu..tak ked uz nechcete sodu skuste jablcny ocot...

tie ktore idu na iui ...tak pre nich je dobre pit robitusin..obsahuuje latku ktora zrieduje hlieny aj posvovy..mnohe zeny otehotneli...

pocas vkaldu a po vkalde je dobre zobrat si ibalgin..ibalgin sposobi ze sa uvonite a maternica nebude v krci co sposobi ze sa embyra lepsie uhniezdia..
plus 5 dni od vkaldu alebo od iui..je treba jest bormelin - alebo kupit si cisty ananas rozdelit na 5 casti ..a tu tvrdu strednu cast zjest..bromoelin sposobuje lepsie uhniezdenie embrya v maternici..ked nemate ananas kupte si kapusle bromelinu ale jest ho len tych 5 dni od vkladu a potom uz nie 😉
niekde predpisuju aj aspirin aby sa v maternici nevytvarali zrazeniny a nevypudili embryo ..alebo sa picha heparin atd...
este ma napadlo..co sa tyka vitaminu C zeny to nemaju prehanat ..a nemaju brat vaic ako 500 mg denne lebo skodi to na vajecniky...a neterab zabudnut na to D3 a vapnik horcik zinok..vapnik vplyva na plodnost velmi dobre.. tak to je asi tak vsetko..hadam som na nic nezabudla 🙂 plus si ktomu kupit kvalitny prenatalny pripravok..

zibi
4. jan 2013

@cuculik1 mas spravenu tu hematologiu?

cuculik1
4. jan 2013

@zibi ano mam, pri tehu hned uzivam lieky na riedenie krvi, zatial prisli len ta tu manzelovu fragmentaciu tak uz neviem ci to naozaj stale sposobuje ona, naposledy tehu sept, dnes znova pozitivny test po dvoch mesiacoch snazenia, ciarocka slabulinka na 14 dpo tak uz to ruzovo zase nevidim....zvykam si

zibi
4. jan 2013

@cuculik1 preco nevidis ruzovo..ked ciarka je tak to je super nei? a bola si na iui ci ivf? ..a robili ti aj ten anexin? lebo ja som ho mala zvyseny a potom som pozerala ze on sposobuje potraty do 10 tyzdna..alebo neuchytenie embrya v matenrici a na ten sa dava aspirin alebo anopirin ..konkretne to !
skuste na tu fragmentaciu to omega....

pempusik
4. jan 2013

@zibi fuha, tak to si nam to tu riadne citanie dala 😀.
Ja som si chcela kupit to decko, ale v lekarni mi povedali, ze to nei je vitamin, co vycuras a teda moze dojst k predavkovaniu. je mi jasne, ze nie pri davkach, v akych sa ot predava, ale nakoniec som si ho nekupila. najlepsie je si to dat zistit. na druhej strane ja mam vysoke amh, takze na toto mi ho ani nie je treba. a zeleza mam tiez vela, je to na hornej hranici, ale doktorka vravela, ze je to este v norme. ale hemoglobin je ok.
ja beriem iba kys. listovu a b12, toto mi pomaha aj proti mojim bolestiam hlavy. a este probiofix imun na zlepsenie imunity.

rojica
4. jan 2013

@zibi fuuuuuuuu moja tak ty si toho riadne popísala, ale aspoň mám čo čítať a vzdelávať sa....my berieme len macu ale neviem, že to môjmu dopomôže k zlepšeniu spermošov..... ☹ ....

rojica
4. jan 2013

@anika142 ahoj moja tak ako si dneska dopadla v centre?.... 😉

cuculik1
4. jan 2013

@zibi nie z iui ani ivf ci ket som nikdy nebola tehu, vzdy iba prirodzene, ked beriem na riedenie krvi injekcie myslim ze anopyrin nie je treba, ten vlastne tiez riedi krv....omega manzel je uz rok a pol...a ja tiez, u nas to je vraj len loteria

zibi
4. jan 2013

@pempusik 😀 no nech sa nenudite 😀 😉

zibi
4. jan 2013

@cuculik1 napisem ti IP

zibi
4. jan 2013

@rojica skus si precitat a zvaz co je dobre....
ja som citala ze tei vitaminy su len pomocne.. preto treba uzivat tei doplnky...ktore konrettne pomahaju na konkretnu vec..precitaj si tam o tych vitaminoch co pomaha nba pohyb, mnozstvo atd...
mylsim ze tam bolo to Cecko aspon 2000 mg
karnitin,
arginin
zinok
picnogenol a lykopen a koenzym Q 10 aelbo jeho zlozka ubiqinol... 🙂
to su tie zakladne dobry je aj selen
ja som muzovi kupila doplnok od Jamiesonu...Power man..tam su zastupene vsetky becka, decko je tam asi 1000 jednotiek, dokonca je tam lykopen,b12, b6,b9, vsetky mineraly a stopove prvky ako vapnik zinok , selen, med, mangan atd..a potom som mu uz dokupila ten arginin, karnitin a pycnogenol ,aby to ho nemal vela..cize aj tak sa da...lebo v tom Power man su vsetky vitaminy, ktore muz potrebuje 🙂a je to prakticke....karnitin by mal brat aspon 500 mg a arginin aspon 700 aby to malo efekt 🙂 ved postuduj tu je link na ten power man
http://www.jamieson.sk/produkty/vitaminy-a-vyzi...

zibi
4. jan 2013

@pempusik joj tie lekarnicky...ake predavkovanie 😉 to by si denne musela zjest cele balenie aby si sa predavkovala 😉 telo si behom 15 minut na slnku dokaze vyrobit 100 000 jednotiek vitaminu d tak predavkovat sa nemozes...bolo dokazane ze aj ludia co ciju na havaji maju v tele nizsku hladinu vitaminu D3 a to ziju denne na slnku..na vine su opalovaice kremy a faktory... spravne opalovanie na doplnenie decka je 10 az 15 minut lezat bez opalovacieho kremu..
co sa tyka toho D3 tak je to paradox ze vyrovnava amh...dokaze ho zvysit u ludi co ho maju znizeny a paradoxne vplyva na ludi co maju amh zvysene... cize pomaha pri PCSO a inzlinovej rezistencii atd..a ty ho mas v norme alebo ho mas zvyene ze nad normu...lebo ked mas ahm nad normu moze to svedcit o PCSO a moze to byt pricina preco sa nedari.. 😒 a D3 pomaha aj znizit inzulivnou rezistenciu a reguluje tym padom aj to amh..a to je taky paradox... okrem toho pomaha aj na sliznicu maternice endometrium aby sa dobre vyvijala ..cize sa toho decka neboj... uricte sa ho nepredavkujes...len je dobre pootm doplnat magnezium ked hobereis 🙂 ..dnes este stale prevlada strach z predavkovania pretoze decko bolo casto spajane s ackom a s toho sa predavkovat mozes...s decka nie 🙂 kedze sko som napisala telo si ho pomocou slnka v lete dokaze vytvorit a to v hojnej miere...horisie je to v zime..a horise je ked ho uz mas malo treba ho doplnit elbo ti hrozi vela chorob cize sa to netka len neplodnosti..
tak uvidis sama sa rozhodni..ja davam len moje infosky a pohnatky dalej co som nastudovala citala a tak ...kazdy sa musi sam rozhodnut co je pre neho dobre...ale radsej si ja doplnim decko a mozno sa aj ivf podari..lebo ked si nastudujes niekore odkazy vyssie tak zeny ktore mnali v krvi dostatok D3 tak aj ivf sa im podarilo oproti tym ktore nemali..ja som toho prikladom ze sa mi to nepoadrilo kedze moje d3 bolo hlboko pod normu 🙂 ved uvidis ..drzim palce ..len ja som si povedala ze nevyhodim uz ani cent na ivf kym nebudem uplne v poriadku a nespravim si vsetky vysetrenie , neprestudujem vsekto na nete..lebo nemam chut si privodit z tych hormonov rakovinu... u teba je to ine ked si sla na iui ale ta stimulka je riadne svinstvo... som sa z toho pomaly pol roka nemohla spamatat ...a to nehovorim o tom ako som pribralaa a aka som bola podrazdena ako pes :D

rojica
4. jan 2013

@zibi Ďakujem ti moja za rady určite si niečo z toho vyberieme..... 😉

pempusik
4. jan 2013

@zibi o tych hormonoch mas pravdu, to ja tiez nie som za to, aby sme furt do seba pchali to svinstvo.
o mojom amh sa dr. galo vyjadril, ze je mierne zvysene. ale myslim si, ze hodnota 8 je celkom dost vysoka, nielen mierne. ale o pco nic nevravel, zatial nenavrhoval dalsie vysetrenia, co by to mali preskumat. prolaktin mam v norme, tu inzulinovu rezistenciu u mna nezistovali. na clostylsom reagovala vcelku v pohode, aj napriekzvysenej davkesom mala len 1-2 foliky.

zibi
4. jan 2013

@pempusik 8?? a to je normalne ved to je vysoka hodnota...no ked ti to robili v iscare tak to robili v tych jednotkach co mne...
hodnoty su
velmi nizske nizsie ako 0,3
nizske od 0,3 do 1
normalne 1 az 3
a vysoke nad 3
ale to su jednotky ug/l pozri ake ty masjednotky..ale 8 sa mi vidi fakt dost..a moze to hovorit o PCSO ..... ked mas amh naozan take vysoke tak si chod dat spravit k diabetologicke tu inzulinovu rezistenciu..to je pri pcso bezne potrvdene potom ti daju tabletky na znizenie a zeny zvyknu aj otehotniet... 😉 a hlavne nech ti gyndos pozrei ci nenas polycistycke ovaria..tebe by sa ta laparka zisla.. nechapem ze ti to gyndos nezistil? 😕 no nepanikarme este kukni na tie jednotky..lebo mozes mat aj v inych jednostkach to brane... no aj tak som prekvapena.. 😕 ze normalne 😖 a daj si zobrat do D3

stella25
4. jan 2013

@cuculik1 no ja toho tiez dost jem, ako pise @zibi , ale to D3 som este neriesila Ja mam AMH len 0,38 . Nemam este testy z hematologie, dufam, ze buduci tyzden by mohli byt. V com moze byt vysoka davka uzivania vitaminu D skodliva?
@cuculik1 nebud smutna, ved co ak to prave teraz bude uz ok?

rojica
4. jan 2013

@stella25 môžem vedieť, že čo znamená AMH? bože ja sa s tým výrazov už asi zbláznim...... ☹

stella25
4. jan 2013

@rojica neviem ci ti to dobre napisem. je to Antimullerov hormon. Meraju ho len od 1.7.2011 a ak tomu dobre rozumiem, jeho vyska ovplyvnuje kvalitu a mnozstvo vyprodukovanych vajicok.
DHEA alebo iné možnosti na zlepšenie AMH tu sa o tom docitas dost, je nas strasne vela bab z nizkym AMH.

rojica
4. jan 2013

@stella25 ježišmária o takom niečom som ešte nepočula teda.....a ty si kde bola na tom? či ti to v centre zistili....

pempusik
4. jan 2013

@zibi ked mi robili hp este tuto v ke, doki si poznamenal, ze by som ohla mat pco, ale nechcel sa unahlovat. no a na usg som bolaniekolkokrat, teda aj na folikulometrii,u roznych doktorov a ziaden z nich ma nikam neposielal, resp. nehovorili nic o pco. vsetky ostatne testy mi potom robili tuto v iscare, vsetky hormony su v poriadku,akurat teda ten amh. ja som sasice tvarila, ze neviemo co ide, ale poznamenala som,z e teda 8 sa mi zda dost vysoke cislo, nielen troska zvysene. ale doki vravel, ze to nevidi tragicky. akurat teda ze mi nemusia dozrievat vajka.
Ja som sla do car s tym, ze neni ina pomoc ako ivf kvoly zlemu spg, takze ak by aj u mna boli nejake pridruzeneveci,to som uz nejako extra neriesila. laparku nenavrhoval ziaden zdoktorov,kedze aspon teda na om usg sa im zdala maternica a vajecniky v pohode.

stella25
4. jan 2013

@rojica ano v centre to robia teraz uz asi pri prvych vysetreniach. Doplaca sa asi 12€ za to. Nerobili ti nic take? Kedy ides do centra? Daj si to spravit, caka sa asi 3 tyzdne na vysledky. Ale ja som kvoli tomu, ze to nerobili skor mala zbytocne cele IVF, kedze som si pichala zle davky.

rojica
4. jan 2013

@stella25 nie nerobili lebo som o takom nič nepočula.....a do centra idem v utorok....a uvidím, že čo nám navrhne dr Gaťová.....ale tiež by som chcela mať urobené všetky vyšetrenia aby nebolo zbytočné robiť IVF.....lebo pri IUI sme to asi podcenili čo ma dosť mrzí.... ☹

pempusik
4. jan 2013

@rojica ak ti povedia,ze masprist na krvne testy na 2-5dc, tak ti tourcite spravia.a plati sa za to tych spominanych 12 eur, leboto nepreplaca poistovna vobec.

pempusik
4. jan 2013

@zibi troska som googlila a teda podla statistik ma vacsina zien trpiacich pco vysoke amh, ale na nejakom fore pisal doktor, ze vysoke amh nemusi bezpodmienecne znamenat pco. aj ked to sa moze prejavovat vselijako, aj tak,z e nedozrievaju vajka.
inak uz som si povedala, ze nebudem tolko fooflit a studovat a vymyslat si vselijake diagnozy, bo z toho cloveklen osaleje. radsej budem verit, ze tak,ako doktor postupuje, je spavne. sak uzmu preslorukami tolko vselijakych vysledkov a tolko diagnoz.....

rojica
4. jan 2013

@pempusik aha ty si to tiež podstupovala?....neviem či som to postrehla.... 😒

pempusik
4. jan 2013

@rojica ano,to urobila hned ako prve. teda na uplne prvej konzultacii urobia spermiogram a pohovor. a este ti spravia usg. no a na dalsikrat som potom bola na krv. nuz a podla vysledkov potom zhodnotia tvoju situaciu a pripadne dalsie kroky.

rojica
4. jan 2013

@pempusik to USG je ultrazvuk?.....tak to ma teší, že urobia všetky výsledky.....a podľa toho zhodnotia čo bude ďalej.....lebo v tom centre kde som bola som nič také nepodstúpila.... ☹ .....