icon

IVF jar 2011. Kto ide do toho?

matkal73
27. jan 2011

Kto ide do toho? Prvý raz či po neuspešnom predchádzajúcom pokuse? Pripravujete sa nejako špeciálne - myslím bylinkové preparáty, vitamíny, čajíky? Mňa čaká 2 IVF marec - apríl v GF- a poctivo užívam Femibion 800, vitamím E 400, C vitamím 1000 mg a Femigard 3 x denne 🙂)))

pici
24. mar 2011

@mabumi asi pojdem zajtra sama nech mi ukaze ako sa to picha ale myslim ze sa to picha ako gonal nie? pockaj skusim ti poslat do IP link na jedno video... ci sa to takto picha... moj obvodny je sukromny... :Dtam moc ludi nebyva :D

mabumi
24. mar 2011

@pici diphereline sa pichá pod uhlom 45 stupňov. jeden deň napravo pod pupkom, druhý deň naľavo a tak striedaš (aj gonal neskôr, ten sa pichá kolmo). ihly pri diphereline by si mala mať také žlté - tenké a nie moc dlhé, ja som nepichala až úplne po koniec, také cca 2 centimetre z tej ihly. najskôr chytíš medzi 2 prsty sadielko, stlačíš a do toho picháš (nie do rovnej kože). no a namiešať ten prášok s tou vodičkou asi vieš, však?

pici
24. mar 2011

@mabumi ano. ihli mam cierne :D drbne ma

mabumi
24. mar 2011

@pici tak to asi nevadí, len ja som mala žlté. ale to je asi jedno - iný výrobca, iná farba. veď v lekárni ti isto museli dať to, čo potrebuješ, neboj 😉 😉

lume
24. mar 2011

@pici Presne ako pise mabumi, najprv nech Ti to ukaze sestricka, ze ako sa to ma najlepsie pichat. Ja sama to neviem, ked mam na to manzela. Budem sa to musiet ale tiez naucit, lebo si budem pichat aj heparin.

lume
24. mar 2011

@pici dolezita je velkost ihiel, niekde by tam malo byt napisane cislo. Ked budem doma, tak sa Ti mozem pozriet aku velkost ihiel pouzivam ja. Na podkoznu aplikaciu je ina velkost a na aplikaciu do svalu ina.

mabumi
24. mar 2011

@lume
@pici musí byť fajn, keď to manžel takto s tebou prežíva, môj sa radšej nepozeral 😀 . ale ja si myslím, že samej je najlepšie si to pichať, lebo cítiš, kedy ťa to zaštípe, ako rýchlo to máš púšťať a tak...
pici, dobre si si to rozmyslela, prvýkrát choď k sestričke 😉 . ale nezabudni striedať strany, aby si neprestimulovala len jeden vaječník 😉

krisbar
24. mar 2011

@pici - hej - cakam na vysledok, ale az ten dalsi piatok....dlha cesta pred nami 🙂
ty ma inak pekne "temne" podvedomie 🙂 ja myslim len same pekne veci pred narkozou 😉 .
k ihlam - ja som mala velkost 0,3x 13 mm a potom nejake cislo ze 30G 1/2"
raz mi dali aj hrubsie ale to som hned utekala pre tieto tensie. uz nic hrubsie by som si nevedela do brucha strcit.
45 ° uhol a pomaly vtlacat dnu, nebat sa ze to zastipka trosku. to je prirodzene. ale potom uz to ide pekne dnu. a nevytahovat spat ihlu ked ju tam raz zasunies a nevstreknes vsetko, vtedy sa robia modriny.

dorotka66 - to uz vydrzis! len dobre by bolo aby ti zistili z coho to mas. aby si nesla do tehotenstva hned s ATB 😲
ja prave sedimentaciu si sledujem pravidelne kvoli tomu crevu, ci tam nieco nevznika...to je prvy znak vnutorneho zapalu.

kocky som rada ze mate dlhy protokol, tak nejako som mala zafixovane ze na SK robia len kratke a s tym dlhym su naozaj lepsie vysledky (vid ja, haha kolko som vyplula) tak to je super, lebo potom ked je viac vajicok sa nemusime trapit s dalsim pichanim. je to mensia zataz na organizmus
ale kedze nikto tu nie ste z Iscare tak preto robia aj dlhy....

mabumi
24. mar 2011

@krisbar ja som z Iscare 😀 😀 😀 . ale našťastie z Martina a to je úplne iná káva ako v BA. naozaj si nemôžem na nič sťažovať 😵 😉

petuska123
24. mar 2011

ja som sa na poslednom IUI pytala na ivf. hlavne na tu narkozu tak tam mi sestra povedala ze to sa vobec nemusim byt ze to budem cca 15 min.pod narkozou a ze v MT su za predlzenu kultivaciu. aspon o nieco som mudrejsia ta predlzena kultivacia je ze vlozia o nieco neskor oplod.vajko??a to kedy sa vlastne vklada??v obdobi ovuklacie??

mabumi
24. mar 2011

@petuska123 ahoj petus....
tak predsa ideš do toho 😖 . narkóza je ozaj len chvíľu, ja som sa prebrala hneď po tom, ako ma doviezli na izbu. v období ovulácie (vyvolanej liekmi) ti robia OPU - odber vajíčok. tie oplodnia, potom čakáš 5 - 6 dní kým sa z nich vyvinú blastocysty (medzitým treba rátať aj s nejakou stratou, niektoré sa môžu prestať vyvíjať) a potom ideš na ET (transfér). a potom čakáš a čakáš a čakáš a potom robíš test a tam sú // 😀 😀 😀 . teda tak by to malo byť, zaslúžili by sme si to 😠 . a raz aj bude 😅 😀

lume
24. mar 2011

@petuska123 punkcia folikulov sa vachadza predsa ako ovulacia, vajicak sa oplodnia a nechaju sa vyvijat. Pri predlzenej kultivacii je to myslim az 5 dni a potom Ti embrya vlozia. Niekto ma snad opravi ak si tie dni presne nepamatam. Od punkcie folikulov potom beries utrogestan (imitacia tehotenstva).

krisbar
24. mar 2011

@mabumi - ja som bola tiez s Iscare spokojna, len nejako mam pocit ze je to tam ako na "pase", lenze to je asi tym ze to centrum uz davno /podla mna/ nezvlada to mnozstvo pacientiek...

@petuska123 - predlzena kultivacia /aspon co ja chapem/ je ze embryo nevlozia po tych 3 dnoch ked to ma priblizne 8 buniek ale trosku neskor, cim sa moze stat ze niektore sa prestanu delit a tym padom ich uz nevkladaju.
ovulaciu v stimulacii mas v podstate v momente ked ti odoberaju vajicka 🙂
v podstate cesta vajicka do maternice trva cez IVF tiez tri dni, za normalnych okolnosti je vajicko oplodnene vo vajickovode spermiou a potom uz oplodnenu putuje do maternice kde sa zahniezdi. pri IVF ho odoberu, oplodnia a vlozia do maternice tiez uz oplodnene 🙂

petuska123
24. mar 2011

dakujem za odpovede.a vy sa rozhodujete ci si date vlozit 2??? pri 2 je vacsia sanca ze sa aspon 1 uchyti?? tie problemy spojene su ake??mam na mysle ten ohs ci ako sa to vola??da sa to zistit skor ze sa to moze aj u mna objavit???a ako sa to prejavuje a co treba potom robit??aj toho sa dost bojim 😖

petuska123
24. mar 2011

a este pri prvoze na izbu som ako dlho v tej izbe??to davaju potom nejaku infuziiu??a na tu izbu moze prist za mnou aj muz??

mabumi
24. mar 2011

@petuska123 si v tom istom car ako ja, tak to bude rovnaké 😉
OPU robia okolo 9-tej ráno, máš tam prísť na ôsmu. zobudíš sa po chvíli, ale potom cca do 11 - 12 ležíš a ešte pospávaš. ak tam nie je veľa pacientiek a si na izbe sama, tak je pri tebe aj tvoj manžel. nedávajú ti infúzie, iba čipok od bolesti ak chceš a čajík ti donesú 🙂 .
ja už by som si asi dala vložiť dve, aj keď vôbec sa ma na to nepýtali, automaticky vložili 1. vraj sú väčšie riziká - potrat a pod. OHSS je riziko, ale hlanve ak máš PCO. ja mám, preto aj dávky hormónov boli opatrné a aj celkový prístup. kvôli tomu ťa stále sledujú a na sone vidia kedy začína OHSS. príznaky - silné bolesti, nafúknuté brucho, ak sa ti už zle dýcha, treba hneď ísť na pohotovosť. treba piť veeeeeeľa vody a jesť veľa bielkovín 😉

petuska123
24. mar 2011

@mabumi a automaticky sa ostava po zakroku doma???

mabumi
24. mar 2011

@petuska123 nie, ak chceš, vybav si PN alebo dovolenku. docent povedal, že to nie je nutné, v deň ET odporúča ležeť, na druhý deň sa môžeš prejsť a na 4. deň vraj kľudne môžeš ísť do práce - ak sa tam nenamáhaš, ale máš sedavú. ja som bola PN až kým som nezistila výsledok, ale neviem, či je to recept na úspech. stále na to myslíš, šetríš sa, ale u mňa nič z toho 😒 . teraz si chcem zobrať 4 dni dovolenku a chodiť na prechádzky po slniečku. a potom do práce.

petuska123
24. mar 2011

@mabumi no ja som maserka takze u mna sa vyvyja tlak a natahovanie sa tak ja neviem budem sa musiet poradit asi s lekarom

mabumi
24. mar 2011

@petuska123 tak radšej zostaň doma. ale choď aj von keď bude pekne, proste hlavne aby bola pohodička, to je jedno kde budeš 😎

petuska123
24. mar 2011

a ktory je lepsi protokol??dlhy xo kratky??ci je to vlastne jedno???aky je v tom rozdiel 😉

krisbar
24. mar 2011

@petuska123 - skusim odpovedat na co viem, ale inak sme to tu pred par dnami asi vsetko rozoberali 🙂

nas sa nepytali ci chceme 2 alebo jedno. automaticky nam dali dve. ale je fakt ze nam by dve nevadili 🙂 a ak sa podari jedno bude tiez super 🙂 ale myslim ze makovicka53 sa rozhodovala ci chce jedno alebo dve. dnes ma OPU tak uvidime ako sa rozhodne 😉
OHHS syndrom by ti zistili hned. treti den pichania hormonov sa ide na kontrolu (sono + krv) a uz vtedy lekar vidi ci sa ti hormony vzburili alebo nie, podla jeho uvazenia by ti potom liecbu zastavi alebo by si pokracovala. netreba sa toho bat. co sme v tejto teme asi 7 kociek tak to mala len jedna. tak treba sa spoliehat na statistiku 😎 nic ine neostava 🙄

ja som na SK bola v Iscare BA , tam som bola na izbe po narkoze asi dve hodky (?) a po tranfere nam odporucali lezat 20 min a mohli sme ist domov. na izbu muz nemohol prist. (tu v Luxemburgu je uplne iny pristup - tu bol manzel este aj pri transere 😉)
infuziu nedavaju. ak ides do celkovej narkozy tak mas kanylu este chvilu v ruke ak by sa nieco stalo, ale ziadne infuzie uz po zakroku nemas.

mabumi
24. mar 2011

@krisbar
@petuska123 k tomu OHSS - môže prísť aj neskôr ako ten 3. deň. a záleží aj od intenzity - ak je to nejaký 3 - 5 stupeň, tak to prerušia. ale ak je to ľahší stupeň (ja som mala prvý), tak pokračuješ. len ak je voda v bruchu, tak ti ju vyberajú. sliver chodila každý 2. deň na tú vodu až do nejakého 12 tt tuším. no a ak dostaneš OHSS až po ET, tak to väčšinou znamená úspech 😉 .
a k tým protokolom - nechaj si poradiť od lekára, on ti podľa tvojej diagnózy určí, ktorou cestou ísť. ja som mala dlhý protokol, lebo moje diagnózy to vyžadovali. je pomalší a možno podľa niektorých kvalitnejší, ale zas zdĺhavý, náročnejší a drahší. ak je napr. "problém" len v tm, tak asi dávajú krátky.

pici
24. mar 2011

@lume prosim ta tak sa mi na to pozri, pojdem ich vymenit :D

matahacik
24. mar 2011

ahoj dievcence,
po celu dobu stimulacie a vsetkeho potom som sem nechodila, takze vas pozdravujem..a drzim palce vsetkym, ktorych caka OPu alebo transfer v tychto dnoch a tie ktore zacali stimulovat vo februari ako ja tiez zdravim......
u mna to bolo prve IVF a bohuzial nepodarilo sa☹((....ale bojujem dalej...a kedze sme mali len jedno jedine embryjko ...tak sa o par mesiacov zaciname pustat do celeho kolobehu odznova....

drzim palce

gabinkaa
24. mar 2011

@matahacik to je mi ľúto že to nevyšlo, viem ako sa cítiš, toto sme prežili dvakrát, ja som teraz po OPU, tretie IVF sme absolvovali v Brne, tak uvidím koľko embryjok budeme mať, tak držím palce do ďaľšieho boja 😉

matahacik
24. mar 2011

@gabinkaa dakujem, a ja moc drzim palecky tebe.....

pici
24. mar 2011

@lume bola som ich vymenit za kratke oranzove, tie su najtensie... pojdem zajtra k sestricke a ta mi to ukaze... moc si mi pomohla

gabinkaa
24. mar 2011

@matahacik moc ďakujem......

pici
24. mar 2011

@mabumi uz som ich bola vymenit ja som mala dlhe cierne muskularne a mam konecne tie spravne zlte kratucke tenke :D tesim sa... dufam ze to zvladnem.